Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fratele stupului ME-stupul ME-8,diverse consideratii

Mesajde florinapi » 11 Oct 2013, 21:40

Cu siguranta Jony este foarte bun,asa se organizeaza un ME pentru iernat!
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde sammy » 21 Noi 2013, 18:51

Va salut!
Am o intrebare pt cei care aveti ceva experienta cu 8Me. La mine e al 2 lea an. Am 13 buc si sunt ingrijorat un pic in legatura cu posibilitatea blocarii ghemului in corpul de jos. Anul trecut am avut probleme cu un roi. A murit o parte din ghem. Acum la roiuri n-am mai lasat miere in corpul de jos, in schimb nu stiu daca am apreciat corect cantitatea de miere din corpul 1la fam de baza, dat fiind ca toamna asta a fost calduroasa si am impresia ca nu prea au consumat. Azi m-am uitat si ghemul era in principal in corpul dejos si putin pe ramele de sus. Acuma nu stiu cat de relevanta e observatia asta, tinand cont ca era destul de cald, probabil; 14-16 grade. E in regula ?
sammy

Mesajde jenica67 » 21 Noi 2013, 21:16

Atata timp cat au contact cu miere din corpul de sus, nu trebuie sa iti faci griji, ca inseamna ca vor inainta fara probleme. Probleme pot sa apara numai pana au contact cu mierea din corpul superior.
jenica67

Mesajde MIHALACHE » 21 Noi 2013, 21:52

Cu ce se deosebeste un ME8R fata de unul de 10R,se face productie mai mare? Ai familii mai puternice ? Sau ne multumim ca nu mai restrangem cuibul.Familiile an lada de 10R trebuiesc sa ocupe 2 corpuri pentru iernare si ajung si la 4 corpuri an sezon ,daca ai pe 8R cate corpuri ai punem 5 ?
MIHALACHE

Mesajde sammy » 22 Noi 2013, 07:58

jenica67 scrie:Atata timp cat au contact cu miere din corpul de sus, nu trebuie sa iti faci griji, ca inseamna ca vor inainta fara probleme. Probleme pot sa apara numai pana au contact cu mierea din corpul superior.

Acuma sa vedem daca se mentine contactul cu corpul de sus si cand o veni frigul si ghemul se va contracta.
sammy

Mesajde sammy » 22 Noi 2013, 14:48

dogvet scrie:daca ai lasat prea multa miere jos nu prea e de bine.]

Multa n-am lasat, dar coronitele, desi subtiri, coborau pe langa leaturile laterale si cred ca din cauza asta sta ghemul prea jos.

MIHALACHE scrie:Cu ce se deosebeste un ME8R fata de unul de 10R,se face productie mai mare? Ai familii mai puternice ? Sau ne multumim ca nu mai restrangem cuibul.Familiile an lada de 10R trebuiesc sa ocupe 2 corpuri pentru iernare si ajung si la 4 corpuri an sezon ,daca ai pe 8R cate corpuri ai punem 5 ?
Daca vrem sa facem pregatirea pt iarna ca la carte, asa cum face Johny it de exemplu, tot trebuie sa mai iei 2 rame, daca vrem stupi mai multi si manopera mai putina, merge lasat si asa. Tot se misca bine primavara, cand, de la Delon citire, cea mai buna stimulare e caldura in stup, in orice caz mai bine ca un 10 Me lasat nestrans. Alt + fata de Me ul clasic e greutatea mai mica a corpului.
Familii puternice si productii mari poti sa ai in orice fel de lada, problema e cu ce costuri: timp, munca. In ce priveste iernarea 8ME are unele avantaje fata de 10 Me. Nu stiu cum se comporta o famile de baza in sezon,nici cate caturi ii trebuie, ca n-am avut pana acuma.
sammy

Mesajde jenica67 » 22 Noi 2013, 17:10

Sammy pana vine frigul, au timp sa consume surplusul de miere din corpul de jos, ca frigul nu va veni curand, cel putin dupa prognozele meteo, poate anul viitor. Anul asta, se va mentine ziua pozitiv.
http://www.accuweather.com/ro/ro/giurgi ... =12/1/2013
jenica67

Mesajde sammy » 24 Noi 2013, 20:12

Om trai si om vedea. Oricum, o sa stau cu ochii pe ei ca pe butelie.
sammy

Mesajde sammy » 24 Noi 2013, 21:38

Mai am un caz. Un roi avea oua si puiet de toate varstele, acu vreo 2 -3 saptamani cand i-am strans cuibul. Si toata saptamana trecuta, cum iesea un pic soarele din nori, cam vreo 2 ore dupa pranz, incepea sa care polen,apa. Cum o sa iasa nu stiu, n-am mai intalnit asa situatie.
sammy

Mesajde sammy » 05 Feb 2014, 21:28

Ma vaitam in noiembrie ca am ghemul format in corpul de jos la un stup. Pana sa vina valul asta de frig de la sfarsitul lui ianuarie, vedeam albina prin urdinis. Pe 2 intervale (centrale) era pana langa leatul de jos. Acum, cu frigul, marginea de jos a ghemului a saltat pana in prima treime a a ramei. Ideea e ca n-au ramas blocate jos.
sammy

Mesajde sammy » 29 Apr 2014, 21:48

La mine Me8 sunt mai avansati in dezvoltare decat DB: 3 se pregatesc de roire.
La unii ponteaza matca si in corpul 3.
sammy

Mesajde sammy » 30 Apr 2014, 15:01

N-am facut inversari. Stimulare- 1 turta proteica in martie. 2-3 rame la crescut si cam astea au fost toate interventiile.
Eu as da vina pe vreme, ca nu prea e cules.
sammy

Mesajde cristicomanesti » 06 Ian 2016, 19:04

sammy scrie:N-am facut inversari. Stimulare- 1 turta proteica in martie. 2-3 rame la crescut si cam astea au fost toate interventiile.
Eu as da vina pe vreme, ca nu prea e cules.

De aproape 2 ani nici un fan me8 pe aici?
cristicomanesti

Mesajde cobi » 10 Ian 2016, 20:27

cristicomanesti scrie:De aproape 2 ani nici un fan me8 pe aici?
Fişiere ataşate
me8.jpg
cobi

Mesajde cristicomanesti » 20 Ian 2016, 09:24

Care stie stupi noi me8 de vanzare? Cutii noi!
cristicomanesti

Mesajde cristicomanesti » 23 Ian 2016, 09:44

dogvet scrie:
cristicomanesti scrie:Care stie stupi noi me8 de vanzare? Cutii noi!

Nu ai sa gasesti nici noi ,nici vechi.

Am dat la facut. 60 lei cu materialul meu stup din 3 corpuri+fund cu plasa+ capac. Plasa si tabla le pun eu. E scump?
cristicomanesti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR