Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Gradina mea- paradis al albinelor!

Mesajde proapis13 » 21 Noi 2013, 09:46

Zilele trecute am cumparat seminte de lavanda de la o persoana ce se ocupa cu cresterea ei,3 ron/100g
Am dat comanda si de 100 de fire de lavanda pentru in primavara;vreau ca mierea de pe stationar sa aibe aroma de lavanda
Sa stiti ca roinita prefera si locurile semiumbrite din spatele caselor si de linga garduri
Nu e de lepadat nici cimbrisorul salbatic,la mine la servici e inflorit si in perioada asta
Iarasi o planta mult cautata de albine ste si iarba sarpelui si rachitanul ce infloresc pina tarziu in noiembrie; cel putin in zona mea
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde delorin I » 21 Noi 2013, 10:23

Rachitan nu am reusit sa produc:) Am vazut undeva pe langa Snagov! Roinita va creste peste tot de acum inainte:)) ! Lavanda din seminte- cam greu! Am incercat cativa ani la rand! Acum dupa o vizita la niste sere- nu as mai incerca cu seminte!La aceste sere, aveau cateva straturi de butasi de lavanda pusi la inradacinat la distanta de 1 cm intre plante! Fara bio- stimulatori doar in pamant amestecat cu nisip! Daca plantele pe care le-am obtinut de la Cristina vor supravietui iernii- deocamdata am ramas cu 5 din 7 si am pierdut cred inca o planta mare cumparata, iti promit niste butasi! Nu are rost sa te chinui! Trebuie gasit o planta mare pe care sa o tunzi si varfurile nu le pui la uscat sau la ceai ci in pamant amestecat cu nisip! Si gata...o sa ai lavanda! Augustifolia de la aceste sere- aveau multe plante mature pe exteriorul serelor(acum am realizat ca straturile cu butasi pusi la inradacinare erau totusi intr-o sera care urma sa fie incalzita peste iarna) era atat de stramba si incalcita- ca parea sa fi crescut nu la marginea Bucurestiului ci in cine stie ce desert sau sararie! Si stiu sigur ca acolo se fac ceaiuri si ulei esential din lavanda augustifolia!
De putina vreme, am cumparat Aronia meloncarpa si faimosul pom de smochine Lamarchii! Sunt curios cum vor evolua la noi in munte! Aveau cativa mugurasi...si am emotii! Sunt arbori mai mult medicinali dar sunt curios ce valoare melifera, daca se vor prinde, au! Bine echivalentul Aroniei, sau ma rog o ruda, ar fi la noi scorusul negru care nu da cine stie ce polen si nectar! Acum imi doresc o Lonicera Caerulea(unii o mai denumesc Syberica) sau Picatura de miere paradoxal ar parea ca e ruda cu Lonicera japonica desi are fructe comestibile, care este in lucru in tara pentru aclimatizare, varianta aedulis! In primavara sper sa pun mana pe vreo 2 radacini! Astept, dintr-un alt loc unde stiu ca se afla in lucru- in pofida a ce se crede, in tara asta se mai si aclimatizeaza cate ceva sau se produc soiuri noi- vreo 2 arbori de kaki! Nu stiu valoarea lor melifera! Cert este ca incet pe piata romaneasca acest Kaki a inceput sa aiba un pret tot mai mic! Pot sa va dau o veste, de la un institut care deocamdata nu a scos pe piata, vom avea un kaki romanesc, e drept o versiune mai micuta din ce am auzit, Dyospiros virginiana! Cam asta va contine gradina mea deocamdata....A aparut criza de spatiu! E drept am cultivat si ceva agrise, care, ca si zmeura, se inmultesc extraordinar de usor! Am avut o planta de goji care a dat roade si a crescut superb in timp ce prietenul meu inca se chinuie cu cateva exemplare din seminte care au crescut destul de greu! Sunt multumit si de acea catina de gard pe care mi-a trimis-o Nea Costica din Buzau! La acest moment se pare ca inca are fructe si flori! Atat sper ca nu se va corci cu goji! Din ce am vazut pana acum doar culoarea fructelor difera! Pana si gustul este identic! Sau poate nu le a studiat eu in profunzime!
Acum sunt in cautarea trandafirilor cataratori care sa imi impodobeasca grardurile si sa imi hraneasca albinele- ale mele si ale vecinilor venite la furat:) Inca nu am limba mielului si nici iarba sarpelui! NU vreau sa am hectare, ci macar cateva plante, din acele plante de top ca potential melifer! Cel putin deocamdata!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 21 Noi 2013, 11:08

Interesant! Am gasit o lista cu specii exotice de plante si valoarea lor melifera! kaki nu prea prezinta importanta penmtru albine se pare! Aici e sursa: http://www.botanical-online.com/english/fruittreespolination.htm
Fişiere ataşate
Lista de plante exotice melifere.JPG

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 21 Noi 2013, 18:20

Fratilor,ma bate gandul sa-mi aduc cativa maslini din Italia :!:
Are cineva aclimatizati,cum se comporta, rodesc ?????
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Cristina-Irina » 22 Noi 2013, 00:03

proapis13 scrie:Zilele trecute am cumparat seminte de lavanda de la o persoana ce se ocupa cu cresterea ei,3 ron/100g
Am dat comanda si de 100 de fire de lavanda pentru in primavara;vreau ca mierea de pe stationar sa aibe aroma de lavanda
Sa stiti ca roinita prefera si locurile semiumbrite din spatele caselor si de linga garduri
Nu e de lepadat nici cimbrisorul salbatic,la mine la servici e inflorit si in perioada asta
Iarasi o planta mult cautata de albine ste si iarba sarpelui si rachitanul ce infloresc pina tarziu in noiembrie; cel putin in zona mea

Referitor la aroma de lavanda din miere: Anul acesta am scos miere de la un singur stup, aproape 3 caturi de 1/2. Primul a fost preponderent miere de floarea soarelui iar celelalte 2 (de fapt 1,5) poliflora, dar cu o aroma mai deosebita. Mie mi s-a parut ca are un iz de lavanda. Eu am peste 200 de lavande si lavandine in curte si la densitatea de albina pe care am obsevat-o pe lavande nu cred ca nu a influentat si gustul mierii. Poate sunt subiectiva, cum spune sotul meu, dar nu cred.
In filmuletul cu studiul facut de cei de la Sussex am observat ca sunt indicate o parte din varietatile de lavanda si lavandina pe care le am si eu. Avand in vedere ca anul viitor incep "proiectul Lavanda" pe campul din spatele curtii si sper ca pana in toamna viitoare sa fac rasadurile necesare pentru primii cca. 300 mp, astfel incat in 2015 sa am suficiente plante de la care sa fac butasi pentru restul suprafetei si sa va ofer si voua butasi din diferitele varietati, ca sa puteti la randul vostru sa le inmultiti si sa plantati in jurul stupinei. Astfel puteti avea lavanda inflorita din iunie pana in august.

Toate bune!
Cristina-Irina

Mesajde State » 22 Noi 2013, 00:28

proapis13 scrie:Fratilor,ma bate gandul sa-mi aduc cativa maslini din Italia :!:
Are cineva aclimatizati,cum se comporta, rodesc ?????

Ghici unde-i facuta fotografia ?
Imagine

Da-i cu zoom si zi-mi daca se vad cacarezele. :D
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde proapis13 » 22 Noi 2013, 01:27

Sa vii primavara cind infloresc toti lendrii sa faci foto acolo
Daca ai avut curiozitatea sa fotografiezi Dunarea de pe terasa manastirii vedeai si stupii maicutelor

Ca o chestie pt cei ce nu stiu, afla ca cel ce a ctitorit manastirea Sf Ana,marele Pamfil Seicaru se trage de la tine de acolo din Buzau ;)
proapis13

Mesajde delorin I » 22 Noi 2013, 09:45

Eu nu recunoasteam locurile! Desi am calcat de curand - maxim 6 luni la manastirea ctitorita de Pamfil Seicaru! Si eu doresc sa extind proiectul lavanda...cum termin la mine...vecinii vor descoperi planta asta minunata care se numeste LAVANDA! PArca vad ca il loc de ulei esential o sa facem in curand si tuica de lavanda!:)) :lol:

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde State » 22 Noi 2013, 11:00

proapis13 scrie:Daca ai avut curiozitatea sa fotografiezi Dunarea de pe terasa manastirii vedeai si stupii maicutelor

Sa fii tu sanatos ! Fac stupii aia o miere.... :lol:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde delorin I » 22 Noi 2013, 13:47

Astazi am aflat despre o alta planta - ce ar fi buna in gradina oricui! Schisandra chinensis! Se pare ca ar fi in cele 50 de plante de baza ale medicinei traditionale chineze! Inca nu stiu nimic despre valoarea ei melifera! Se pare ca e doar o planta de cultura , ar fi nemaipomenita pentru tratarea unro boli de ficat! Numele ei ar insemna la origini "planta cu 5 arome"!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde redoo » 22 Noi 2013, 13:56

pt polen
Fişiere ataşate
DSC00529.JPG
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde delorin I » 22 Noi 2013, 14:00

Am avut si eu cateva radacini la un moment dat! Cum se cheama? Chiar este vizitata intens?
Revenins la Schisandra despre care vorbeam anterior, realmente are multe proprietati. DAr ca planta de cultura cum se regaseste si in Romania rezista doar pana la -17 grade http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Schisandra+chinensis! Deci adio!! Nu este insa auto-polenizanta si e nevoie de ambele genuri daca se doreste multiplicarea ei prin seminte!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde redoo » 22 Noi 2013, 14:36

Foarte vizitata pana pe la 10-11 cand florile se inchid pana spre seara cand sunt vizitate mai putin.La mine infloreste pana la sfarsitul lui august
Life is BEE...utiful!!!
redoo

Mesajde MyBees » 22 Noi 2013, 18:01

delorin I scrie:Lavanda din seminte- cam greu! Am incercat cativa ani la rand! Acum dupa o vizita la niste sere- nu as mai incerca cu seminte!La aceste sere, aveau cateva straturi de butasi de lavanda pusi la inradacinat la distanta de 1 cm intre plante! Fara bio- stimulatori doar in pamant amestecat cu nisip!

Eu asa am pus lavanda la butasit anul trecut, cca 500 de bucati. Am plantat 50-70(nu mai stiu exact) de plante mature si partea lemnoasa ramasa de la tuns am pus-o la butasit. Aveam ganduri mari, dar au ramas doar ganduri. Plantele mature au nimerit intr-o zona a terenului in care a mustit foarte mult apa si nu s-au prins iar butasii au suferit de apa. M-am chinuit cu ei pentru ca au nevoie ca tratul de nisip in care sunt pusi sa fie in permanenta umed si cum eu nu stau la stupina... esec.
Am insa incredere in aceasta metoda(asa inmultesc si cei de la Fundulea) si o voi relua imediat ce rezolv cu instalatia de irigare care sa nu mai necesite prezenta mea, sper anul asta(2014)
La inmultire prin seminte am renuntat deja. Din cateva pliculete de seminte m-am ales cu un singur fir de lavanda anemic, care curios mai rezista inca. Nu cred ca am vreo poza pe undeva.

Imagine

Salcia asta s-a prins insa :) O am si acum si a facut deja mici mugurasi de la vremea calda.
Imagine

M-ai intaratat si cred ca imi fac o lista cu plantele pe care le-am imprastiat prin gradina.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde MyBees » 22 Noi 2013, 18:05

Iarba sarpelui am foarte multa in jurul stupinei(intreaba-l pe Redoo :) ) si nu m-a mai preocupat sa o inmultesc. Inainte sa ajungi in satul in care am stupina ai mers pe un drum de tara de 2 km. Pe tot terenul nelucrat de pe partea stanga a drumului creste iarba sarpelui, e campul albastru.

Imagine
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde redoo » 23 Noi 2013, 19:37

Chiar si azi mai avea o mica floricica...
Fişiere ataşate
Fotografie0295.jpg
Life is BEE...utiful!!!
redoo

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI