de delorin I » 21 Noi 2013, 10:23
Rachitan nu am reusit sa produc:) Am vazut undeva pe langa Snagov! Roinita va creste peste tot de acum inainte:)) ! Lavanda din seminte- cam greu! Am incercat cativa ani la rand! Acum dupa o vizita la niste sere- nu as mai incerca cu seminte!La aceste sere, aveau cateva straturi de butasi de lavanda pusi la inradacinat la distanta de 1 cm intre plante! Fara bio- stimulatori doar in pamant amestecat cu nisip! Daca plantele pe care le-am obtinut de la Cristina vor supravietui iernii- deocamdata am ramas cu 5 din 7 si am pierdut cred inca o planta mare cumparata, iti promit niste butasi! Nu are rost sa te chinui! Trebuie gasit o planta mare pe care sa o tunzi si varfurile nu le pui la uscat sau la ceai ci in pamant amestecat cu nisip! Si gata...o sa ai lavanda! Augustifolia de la aceste sere- aveau multe plante mature pe exteriorul serelor(acum am realizat ca straturile cu butasi pusi la inradacinare erau totusi intr-o sera care urma sa fie incalzita peste iarna) era atat de stramba si incalcita- ca parea sa fi crescut nu la marginea Bucurestiului ci in cine stie ce desert sau sararie! Si stiu sigur ca acolo se fac ceaiuri si ulei esential din lavanda augustifolia!
De putina vreme, am cumparat Aronia meloncarpa si faimosul pom de smochine Lamarchii! Sunt curios cum vor evolua la noi in munte! Aveau cativa mugurasi...si am emotii! Sunt arbori mai mult medicinali dar sunt curios ce valoare melifera, daca se vor prinde, au! Bine echivalentul Aroniei, sau ma rog o ruda, ar fi la noi scorusul negru care nu da cine stie ce polen si nectar! Acum imi doresc o Lonicera Caerulea(unii o mai denumesc Syberica) sau Picatura de miere paradoxal ar parea ca e ruda cu Lonicera japonica desi are fructe comestibile, care este in lucru in tara pentru aclimatizare, varianta aedulis! In primavara sper sa pun mana pe vreo 2 radacini! Astept, dintr-un alt loc unde stiu ca se afla in lucru- in pofida a ce se crede, in tara asta se mai si aclimatizeaza cate ceva sau se produc soiuri noi- vreo 2 arbori de kaki! Nu stiu valoarea lor melifera! Cert este ca incet pe piata romaneasca acest Kaki a inceput sa aiba un pret tot mai mic! Pot sa va dau o veste, de la un institut care deocamdata nu a scos pe piata, vom avea un kaki romanesc, e drept o versiune mai micuta din ce am auzit, Dyospiros virginiana! Cam asta va contine gradina mea deocamdata....A aparut criza de spatiu! E drept am cultivat si ceva agrise, care, ca si zmeura, se inmultesc extraordinar de usor! Am avut o planta de goji care a dat roade si a crescut superb in timp ce prietenul meu inca se chinuie cu cateva exemplare din seminte care au crescut destul de greu! Sunt multumit si de acea catina de gard pe care mi-a trimis-o Nea Costica din Buzau! La acest moment se pare ca inca are fructe si flori! Atat sper ca nu se va corci cu goji! Din ce am vazut pana acum doar culoarea fructelor difera! Pana si gustul este identic! Sau poate nu le a studiat eu in profunzime!
Acum sunt in cautarea trandafirilor cataratori care sa imi impodobeasca grardurile si sa imi hraneasca albinele- ale mele si ale vecinilor venite la furat:) Inca nu am limba mielului si nici iarba sarpelui! NU vreau sa am hectare, ci macar cateva plante, din acele plante de top ca potential melifer! Cel putin deocamdata!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!
“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)