Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde kamy » 02 Dec 2013, 23:24

Cristi daca la ramele mele pun 2 scotciuri unde ar veni leaturile voastre pot spune ca e mer,comparabil cu 1/1 pe care io zic ca-l cunosc si de care sant ancorat in afirmatii meru e ca o cutie de viteze cu jumatati de trepte fata de trepte intregi ceea ce e un plus!ca volum total e cam acelasi lucru!
N-am avut mer,dar mi-am spart capul si mie si celor care aveau in perioada 95-99,cand a inceput in salaj ,,marele avant mer,,
Marea majoritate au admis ca iernarea nu se poate face pe un singur corp,pe doua corpuri e oleaca mai bine pe rama intreaga!
Folositi-i sanatosi care-i aveti,am vazut si rama plina de mer(la magaziile colegilor)da am pipait si rama intreaga capacita de la capo al fine si m-a cucerit pe loc!
Nevasta o am cu picioare lungi,rama cu speteze lungi in rest ,,unde dragoste nu e nimic nu e,, si uite asa am ajuns sa fiu declarat eretic!
kamy

Mesajde cristi_vidican » 03 Dec 2013, 07:05

kamy scrie:si uite asa am ajuns sa fiu declarat eretic!

Kamy, nu ești eretic, dar te repeți obsesiv :lol: Am priceput! Tocmai de aceea am trecut pe MER.
Să-ți zic un banc.
Parintii lui Bula il lasa singur acasa numai pt. cateva ore, si ca sa nu faca prostii pune un disc cu povesti. La intoarcere aud urlete infioratoare inca de la scara blocului, zici ca erau scoase de un posedat! "DA VREAU! DA VREAU!".....
Fug parintii lui bulisor cat pot ei de repede intra in casa si il gasesc pe saracul bulisor cu clabuci, si spume la gura, cu parul smuls din cap si zbierand la infinit: "DA VREAU! DA VREAU!"
... si discul: "Copii , vreti sa va spun o poveste? Copii, vreti sa va spun o poveste? Copii , vreti sa va spun o poveste?..."

Atenție, noi nu suntem bulă, s-ar putea ca tu să fii discul din poveste. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde kamy » 03 Dec 2013, 08:06

Cristi ma asteptam de la fani la contraziceri tehnice constructive sau mai putin,sau nu aveti putere de convingere pentru unu cu cap de lemn din lada de 1/1?
kamy

Mesajde kamy » 03 Dec 2013, 08:27

No cristi draga te astept sa faci onorurile la ,,turniru lazilor,, poti vini cu boconcii plini da tina ca am loat toalele dupa jos!
kamy

Mesajde mihaistupar » 03 Dec 2013, 09:13

Cred că incărcătura ,aglomerația și inexistența unei hărți virtuale active cu situația reală in teren sunt mai importante decâ tipul de ladă
mihaistupar

Mesajde florinapi » 03 Dec 2013, 10:04

Cum poate cineva sa-si dea cu parerea despre un lucru?,ca-i bun sau rau,atata timp cat nu a experimentat personal,sa vada despre cei vorba,in cazul in care poate sa vada.
Cred ca pentru cine nu vrea sa fie tot timpul cu mana in lada, patru corpuri MER nu sunt suficiente,si asta nu numai la Bukfast.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde alt stupar » 03 Dec 2013, 10:46

florinapi scrie:Cred ca pentru cine nu vrea sa fie tot timpul cu mana in lada, patru corpuri MER nu sunt suficiente,si asta nu numai la Bukfast.

Cam... da !
Ai in dotare doar 4 corpuri/lada MER cu stup de productie... ai blocaj asigurat.
Si nu ma refer neaparat la blocajul din rame :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 03 Dec 2013, 10:50

alt stupar scrie:
florinapi scrie:Cred ca pentru cine nu vrea sa fie tot timpul cu mana in lada, patru corpuri MER nu sunt suficiente,si asta nu numai la Bukfast.

Cam... da !
Ai in dotare doar 4 corpuri/lada MER cu stup de productie... ai blocaj asigurat.

Nu confundati dezvoltarea si nivelul de putere atins la MER , cu cel atins la cuiburile cu rama DD! Familiile din stupii MER ating nivele de putere mai mici, dar sunt organizate mult mai frumos, mai "placut ochiului" si - din multe puncte de vedere - mai eficient!
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 03 Dec 2013, 10:57

Concluzia mea e putin diferita de cea a dvs...
Nu exista nici o conditionalitate a nivelului de dzvoltare a unei colonii (suprafata de puiet, nr. de indivizi) determinata strict de gazduirea inr-o lada DD fata de o alta adapostita intr-un MER.
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 03 Dec 2013, 11:07

alt stupar scrie:Dati-mi voie la o parere diferita de cea a dvs.
Nu exista nici o conditionalitate a nivelului de dzvoltare a unei colonii (suprafata de puiet, nr. de indivizi) determinata strict de gazduirea inr-o lada DD fata de o alta adapostita intr-un MER.

Alt stupar, ai voie la toate parerile din lume! La o tehnica ireprosabila, privind dezvoltarea familiilor de albine, la un moment dat se observa diferente. Aici intervine apicultorul, care s-a obisnuit cu anumite niveluri de dezvoltare si care nu doreste decat sa obtina - sa zicem - anumite forme ale acestor niveluri (cu tot ce deriva de aici - interventii, mod de lucru etc.) Sunt convins ca intelegi ce vreau sa spun. Nu vreau ca unii dintre colegi sa se simta jigniti!
ignatov andrei

Mesajde alt stupar » 03 Dec 2013, 11:11

cat despre cine reuseste o " tehhica ireprosabila"... eu cred ca ar trebui sa lasam pe altii, mai indreptatiti, sa si-o revendice (vezi Farrar)
Nu cred ca este cazul 100% nici la Alt_stupar nici la Andrei Ignatov.
Si... de modestie inca n-a murit nimeni ;)
alt stupar

Mesajde alt stupar » 03 Dec 2013, 11:17

florinapi scrie:Cum poate cineva sa-si dea cu parerea despre un lucru?,ca-i bun sau rau,atata timp cat nu a experimentat personal,sa vada despre cei vorba,in cazul in care poate sa vada.

Asta si cu oina sunt sporturi nationale.
Cu deosebirea ca, in ultimul timp, oina a cam fost abandonata :D
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 03 Dec 2013, 11:43

alt stupar scrie:cat despre cine reuseste o " tehhica ireprosabila"... eu cred ca ar trebui sa lasam pe altii, mai indreptatiti, sa si-o revendice (vezi Farrar)
Nu cred ca este cazul 100% nici la Alt_stupar nici la Andrei Ignatov.
Si... de modestie inca n-a murit nimeni ;)

Pai nu m-am referit la noi doi! Ce dracu', chiar te-ai simtit?!?
ignatov andrei

Mesajde nae » 03 Dec 2013, 21:50

florinapi scrie:Cum poate cineva sa-si dea cu parerea despre un lucru?,ca-i bun sau rau,atata timp cat nu a experimentat personal ...

Eu am 1/1 cu cat1/1 si zic ca-i RAU/prost cu spume /mai prost decat orizontalul (ca fac miere mai multa_eu_ decat'' altii'' cu MER sau alte sisteme ..E alta treaba )
Nu am sau nu cunosc ME/MER/MEA dar imi dau cu parerea : multietajatul E miezul .
Am in ''lucru'' 3 MEA pt primavara ...
Am scris (am invatat de la D-voastra, d-lor):-cea mai buna izolatie ,iarna, e o galeata de albina si un cat de miere in cap.
Pt Florinapi : - crede si nu cerceta !, ''si .. totusi se-nvarteste !''
nae

Mesajde Adi Hodis » 04 Dec 2013, 11:30

ignatov andrei scrie:
alt stupar scrie:

Cam... da !

Nu confundati dezvoltarea si nivelul de putere atins la MER , cu cel atins la cuiburile cu rama DD! Familiile din stupii MER ating nivele de putere mai mici, dar sunt organizate mult mai frumos, mai "placut ochiului" si - din multe puncte de vedere - mai eficient!

Permiteti-mi, va rog, sa vin cu niste precizari si cateva poze ... fiindca eu chiar eram curios sa vad diferente intre coliniile din MER si cele din stupii cu rama 1/1. Asta ca drept dovada ca se prea poate sa fie mai mari nivelele de putere in stupii MER.
Nota,
Reamintesc ... tipul stupului ofera posibilitati, mai multe s-au mai putine, functie de model de stup, de a lucra apicultorul. Eu asta am avut in vedere la ... inceput de MER.

Asadar, dupa mai multe observatii, lucrand cu stupi Verticali cu 10 rame 1/1 + cat de 3/4 cu 10 rame ... si stupi MER cu 10 rame in fiecare cat/ 4 caturi/stup, ambele avand si gratii Hanneman,
stupii Verticali, cu gratia peste cuiburi, peste medie necesitau spatiu pentru ponta. Eliminarea riscului de intrare in friguri de roit ... formare roi, cautat matca, lucrul cu rama ...

Stupii MER, eliminarea riscului de intrare in friguri de roit ... marirea spatiului cuibului prin simpla adaugare de cat echipat cu rame cladite, intercalat cu foitze.
La formarea roilor, functie de puterea roiului care doream ... roi cu un cat s-au roi cu cateva rame de puiet de toate varstele ... s-au nucleu/e.

In stupii Verticali, multe rame din cuib au/aveau suprafata de celule precum se vede in poza,
H = 255 mm.

In stupii MER, suprafata de celule, h = 235 mm. Cuibul fiind pe 2 caturi, rezulta o suprafata de 275 mm la doua rame suprapuse ( ca o rama 1/1 adica ). Asta la ramele cu speteaza care are grosimea identica cu cea a ramei 1/1.
In cazul ramelor cu speteaza de 12 mm. grosime ( este suficient pentru a sustine 1,5 kg miere o rama MER ), se mai adauga doua randuri de celule.
Spetezele ramelor 1/1 si 3/4 au de regula o grosime de 20 mm. Deci 8 mm in plus fatza de cea cu grosime de 12 mm.
Intr-un MER, cuib pe 2 caturi, avem 20 de rame din care 12 rame sint cu puiet. Celelalte rame sint cate 4 buc cu miere si pastura pe o margine si 4 pe cealalta margine, cate 2 buc suprapuse in cele 2 caturi.
In acest cuib, puietul, ca nr. de celule, este ceva mai mult decat in cuibul Verticalului fiindca la ramele cu speteaza de 20 mm grosime, avem la 2 rame suprapuse 270 mm fagure cu celule. 15 mm in plus fatza de rama 1/1.

La cuibul cu rame care au speteaza de 12 mm. grosime, se mai castiga 8 mm. Deci va fi un spatiu de 23 mm. in plus fatza de rama 1/1.
23 mm. X 12 rame MER = 26 mm fagure cu celule in cuibul cu 2 caturi.
La cuibul cu 3 caturi, spatiul de celule va fi mai mare dar in catul III, apare si coronitza de miere. ( de obicei, din acesti stupi eu fac roi cu 1 cat. Fara matca, o elimin prin scuturarea catului deasupra cuibului, pun gratia peste cuib si catul cu roiul. Dupa cca 1 ora, iau caturile si le pun pe fundurile de stupi, pregatite in prealabil + site si capace. In locul catului luat, pun alt cat echipat cu rame ).
La ceilalti stupi, procedez altfel insa tot folosind gratia Hanneman, dar deja am deviat de la subiect.

Zice-se ca o poza "spune" mai mult decat o mie de cuvinte.
Fişiere ataşate
07102009221 (Small).jpg
07102009219 (Medium).jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 04 Dec 2013, 11:35

Cateva poze cu rame cu puiet, cuiburile era inainte da a primi al 3-lea cat, la sfirsitul lunii aprilie.
Fişiere ataşate
060420111502 (Medium).jpg
060420111500 (Medium).jpg
060420111505 (Small).jpg
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR