perma scrie:Mi-e destul de incomoda discutia, pentru ca nu vreau sa para ca ma dau expert, ca le stiu pe toate, ca atunci la ce naiba am mai deschis topicul. Drept urmare, iti spun ce mi s-a intamplat si tu imi spui de ce situatiile nu sunt similare sau unde gresesc in viziune. Deci, intamplarea:
Acum doi ani, cand m-a pus naiba sa iau stupii i-am luat dintr-o zona care avea infloritul pomilor fructiferi inaintea zonei mele, iar stuparul de la care i-am luat ii tinea destul de strans. Cert este ca am ajuns cu ei acasa, le-am pus doua rame in cuib si caturile de 1/2 deasupra si in doua saptamani i-au blocat. Nu aveam centrifuga, iar stupii pe care ii cumparasem pentru divizare erau M.E. Drept urmare, inainte de salcam a trebuit sa fac divizarea ca erau plini de botci. In corpul ME n-am reusit sa bag rama 1/1 nicicum, cu toate ca m-am chinuit. Asa ca in stupul M.E. am bagat ramele de cat (1/2), dupa ce am facut extractie, am mutat stupul initial astfel incat culegatoarea sa se imparta intre cei doi stupi, iar in ME am bagat 2-3 botci. Salcamul acum 2 ani a fost dezastru in zona mea, si din ce stiu, in toata tara a plouat non-stop.
Deci avem un stup cu botca si jumatate din culegatoare, pe rame goale (fara puiet, fara miere) care sunt mai mici decat cutia. Ce s-a intamplat pana la sfarsitul sezonului: au construit ramele de 1/2 pana la 3/4, au adunat provizii sa treaca iarna, iar anul asta au facut ce-am zis in postul anterior. Acum ierneaza pe 8 sau 10 rame 3/4.
Spune-mi, te rog, unde nu vad eu compatibilitatea celor doua situatii?
Eu zic ca stuparul de la care ai luat stupii a facut toata compatibilitatea...si tot el va fi principalul vinovat daca ceva va merge prost in acest an.