Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Plan de inmultire.

Mesajde teinegru64 » 04 Dec 2013, 17:06

perma scrie:Mi-e destul de incomoda discutia, pentru ca nu vreau sa para ca ma dau expert, ca le stiu pe toate, ca atunci la ce naiba am mai deschis topicul. Drept urmare, iti spun ce mi s-a intamplat si tu imi spui de ce situatiile nu sunt similare sau unde gresesc in viziune. Deci, intamplarea:
Acum doi ani, cand m-a pus naiba sa iau stupii i-am luat dintr-o zona care avea infloritul pomilor fructiferi inaintea zonei mele, iar stuparul de la care i-am luat ii tinea destul de strans. Cert este ca am ajuns cu ei acasa, le-am pus doua rame in cuib si caturile de 1/2 deasupra si in doua saptamani i-au blocat. Nu aveam centrifuga, iar stupii pe care ii cumparasem pentru divizare erau M.E. Drept urmare, inainte de salcam a trebuit sa fac divizarea ca erau plini de botci. In corpul ME n-am reusit sa bag rama 1/1 nicicum, cu toate ca m-am chinuit. Asa ca in stupul M.E. am bagat ramele de cat (1/2), dupa ce am facut extractie, am mutat stupul initial astfel incat culegatoarea sa se imparta intre cei doi stupi, iar in ME am bagat 2-3 botci. Salcamul acum 2 ani a fost dezastru in zona mea, si din ce stiu, in toata tara a plouat non-stop.
Deci avem un stup cu botca si jumatate din culegatoare, pe rame goale (fara puiet, fara miere) care sunt mai mici decat cutia. Ce s-a intamplat pana la sfarsitul sezonului: au construit ramele de 1/2 pana la 3/4, au adunat provizii sa treaca iarna, iar anul asta au facut ce-am zis in postul anterior. Acum ierneaza pe 8 sau 10 rame 3/4.
Spune-mi, te rog, unde nu vad eu compatibilitatea celor doua situatii?

Eu zic ca stuparul de la care ai luat stupii a facut toata compatibilitatea...si tot el va fi principalul vinovat daca ceva va merge prost in acest an. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde proapis13 » 04 Dec 2013, 17:56

perma scrie:Spune-mi, te rog, unde nu vad eu compatibilitatea celor doua situatii?

Nu are a face divizarea ta din trecut cu ce vrei sa faci la anul
Te-am sfatuit sa mergi pe carari batatorite,citeste o carte si forumul,eu unul nu sunt de acord cu stilul tau si....prietenii albinelor stiu de ce

Reciteste ce am scris in postarea asta ....am condensat...
proapis13 scrie:.Sunt curios ce progres o sa ai la cei 12 roi pe 3 rame facuti pe fagure natural fara sa-i ajuti,doar din ce da mama natura si pa cate rame o sa-i iernezi si cu ce rezerve
Una e sa-ti construiasca un stup pe 10 rame un cat de 1/1 si alta sa-ti construiasca un roi pe 3 rame tot atatea rame din nimic
Si ca o chestie de cultura generala;permacultura nu se pupa cu apicultura - una-i una si alta e alta,fiecare cu treaba ei
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde perma » 04 Dec 2013, 18:24

Am inteles, tu nu esti de acord cu modul in care practic eu apicultura. Si stuparul de langa mine, cu toate ca a vazut cu ochii lui ca albinele cresc faguri buni fara ajutor si am extras in centrifuga lui, nu vrea sa renunte la foita si insarmare, cu toate ca de fiecare data se plange ca toata iarna sta la inramat. Da, si eu sunt curios ce o sa iasa. Carti si forum am citit, cred ca poti sa-ti dai seama ca nu-s chiar tufa de Venetia.
Inteleg ca metoda pe care am expus-o e oarecum atipica. Sa punem altfel problema:
1) Daca as baga rame cu foita, as avea mai multe sanse de reusita?
2) Daca as stimula saptamanal (mai des n-am cum sa ajung acolo), dupa ce fac roiurile sansele de reusita ar creste cu cat?
Sincer, eu sunt mult mai pesimist in ceea ce priveste matcile. Am presupus ca vor ecloziona si imperechea toate. Nu cred sa fie cazul.
Cum am presupus ca toti stupii vor iesi voiosi in primavara, iar dezvoltarea de primavara va merge fara necazuri (lucru ce nu s-a adeverit anul acesta).
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde proapis13 » 04 Dec 2013, 18:39

1) - NU,in la modul cum ai pus problema la prima postare cind ai deschis topicul
2) - Da,100% in cazul in care se imperecheaza toate si 300% dezvoltare maxima si intrare in iarna

PS Fiecare practica apicultura in functie de mentorul pe care l-au avut ca model...unii au dorit sa-si intreaca mentorii... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde perma » 05 Dec 2013, 00:41

Da, cand am deschis topicul am spus exact cum vreau sa procedez. Acum mi-e clar ca problema majora e numarul de roiuri pe care vreau sa-l fac in absenta stimularii. Cu foitele cred sincer ca nu o sa am probleme.
Ca mentor l-am avut pe abatele Warre. Cartea lui m-a facut sa ma indragostesc de albina, sa aleg sistemul vertical ME si pana la urma sa cresc albine. Nu am aroganta sa cred ca-l voi depasi, mi-as dori doar sa fiu un bun ucenic.
perma

Mesajde kamy » 05 Dec 2013, 00:52

Baieti ca sa nu va mai loati la trante va invit la olea de esperiment,introduceti in acelasi timp o rama claditoare si o rama cu foita,la care credeti ca vor lucra mai cu pohta albinele?
kamy

Mesajde perma » 05 Dec 2013, 01:10

Asta e o intrebare capcana. Indraznesc sa cred ca nici tu nu stii raspunsul. De ce-mi permit sa afirm asta? Pentru ca, din ce stiu eu, rama claditoare se pune in marginea cuibului iar cea cu foita mai spre mijloc. Ba am vazut ca unii apicultori o mai si stropesc din gros cu sirop cand o baga in stup. Tu daca-ai fi albina, de care te-ai apuca? Aia care vine cu mancare si-ti disturba microclimatul sau aia care e la marginea "satului"? Ca sa fie un experiment pe bune ar trebui sa bagam intr-un stup o rama cu foita, una fara, si tot asa pana se termina cuibul. Si vedem atunci daca albinele iau la rand ramele cu foita si le sar pe cele goale. Pare corect asa?
perma

Mesajde proapis13 » 05 Dec 2013, 01:26

perma scrie:Asta e o intrebare capcana. Indraznesc sa cred ca nici tu nu stii raspunsul. De ce-mi permit sa afirm asta? Pentru ca, din ce stiu eu, rama claditoare se pune in marginea cuibului iar cea cu foita mai spre mijloc. Ba am vazut ca unii apicultori o mai si stropesc din gros cu sirop cand o baga in stup. Tu daca-ai fi albina, de care te-ai apuca? Aia care vine cu mancare si-ti disturba microclimatul sau aia care e la marginea "satului"? Ca sa fie un experiment pe bune ar trebui sa bagam intr-un stup o rama cu foita, una fara, si tot asa pana se termina cuibul. Si vedem atunci daca albinele iau la rand ramele cu foita si le sar pe cele goale. Pare corect asa?

Chiar ca aici il incurcasi pe kami cu intrbarea lui capcana :lol:
App de experimentul tau cu o rama da si una ba,incearca-l....daca vrei sa maninci miere de la altii
Chestia cu microclimatul ma incurca pe mine...eu daca asi fi albina asi linge siropul de pe rame sa nu ma disturbe ;)
proapis13

Mesajde perma » 05 Dec 2013, 01:44

Ce anume trebuie sa fac/spun ca sa fiu crezut ca mi-a fost constuit un cat intreg, plecand de la niste guguloaie pe leatul superior? Ba mai mult, ca am mancat si miere de la stupul respectiv? Pe bune, daca asezi ramele cum trebuie in stup, le cresc fetele fara probleme. Nu stiu daca mai repede sau mai incet decat pe o rama cu foita. Nu am d-astea si nici n-o sa am. Stiu doar ca acum doi ani, cand am luat stupii, erau cam pe 7 rame iar stuparul respectiv mi-a completat stupii cu rame insarmate cu foita. Ultima rama n-a fost luata in crestere anul respectiv. Abia anul asta s-a finalizat cresterea ei.
perma

Mesajde delorin I » 05 Dec 2013, 07:15

Cum extragi acele rame fara sarma si fara sa fie suficent de elastice ba chiar casante fiind suta la suta naturale? ? Faptul ca folosesti ME e cu siguranta un avantaj, fiind vorba de o rama mai mica decat cea Dadant! Ai putea in conditile in care treci dincolo de normele de bio sa cauti o solutie de dezvoltare cu ajutorul unor proiecte de bio!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde kamy » 05 Dec 2013, 07:48

Cele doua rame puse in aceleasi conditiuni,adeca intre rame de puiet,tu ce ai prefera,ceara cu parafina sau sa faci propria ceara?nu ati patit sa puneti roi in lada fara diafragma si sa plece dupa rame sa cladeasca pe podisor?mai cu drag cladesc rama goala dar o termina mai repede pe cea cu foita!
kamy

Mesajde bucursorinelionel » 05 Dec 2013, 13:30

Perma, diferența de creștere a unui fagure natural versus fagure artificial, e cam la 30-40%.Adică, în același interval de timp, un fagure natural va fi doar 0,3-0,4 ca și suprafață utilă față de cel artificial, sau aceeași suprafață, să zicem 1 dmp (decimetru pătrat), va fi construită într-o perioadă de cam trei ori mai mare.
Pe de altă parte, raportul de conversie ceară/miere este de cam 1/7..1/10..adică pentru 1 kg de ceară albinele consumă de la 7 până la 10 kg de miere, funcție de puterea familiei.
Poți estima deci cam care este efortul lor, plecând de la premisa că un fagure artificial 1/1 are cam 90-100 grame, unul de 3/4 aprox.70 de grame
Ca și concluzie, fără stimulare susținută, nu prea văd cum vei reuși să îți îndeplinești obiectivul propus.
Ca metodă îți sugerez să duci fiecare familie la 8-10 rame, să divizezi, și să dai matca împerecheată la cel fără.
Pentru a obține mătci bune fără transvazare, poți utiliza metoda tăieturii în arc pe fagure, diferența fiind ca tu nu vei tăia fagurele în arc, cel natural pretându-se din start la așa ceva. Pur și simplu izolezi matca pe un fagure natural nou, doar construit, cu diafragmă Hanneman, o obligi să ouă acolo, apoi introduci rama în stup orfanizat dar cu rezerve consistente de miere/polen (sau stimulezi ), iar după ce formează botcile, le rărești astfel încât sa ai cam 4-5 cm intre ele pe fiecare față, de preferat doar cele din parte de jos a fagurelui, ideal ar fi ca fagurele sa fie doar 1/3 max. 2/3 din marimea lui totală.Astfel reușești să faci 12-14 botci de calitate, nu excelentă, dar bune...oricum muuuult mai bune decât cele de roire naturală.
bucursorinelionel

Mesajde TDI » 05 Dec 2013, 14:05

Si uite-asa se formeaza in mod stiintific botcile de salvare, care au un procentaj de sub 25% viabilitate - nu vorbim de excelenta aici. Ce logica bazata pe experienta ne poate indemna sa alegem botci de salvare in pofida botcilor de roire?
TDI

Mesajde ignatov andrei » 05 Dec 2013, 14:15

Logica bazata pe experienta, TDI, care alta!
ignatov andrei

Mesajde TDI » 05 Dec 2013, 14:21

Eu nu folosesc si nu as folosi sub nici o circumstanta aceasta metoda. Dumneavoastra ati folosit-o sau reformuland - o veti folosi vreodata?
Chiar, posibil sa ma insel eu - cati dintre colegii nostri folosesc metoda aceasta ? Ne pot impartasi din experienta lor ?
TDI

Mesajde bucursorinelionel » 05 Dec 2013, 14:28

TDI...Ai citit „Creșterea mătcilor” de Ruttner..??
Ai aplicat vreodată metoda ca să o combați..?
Eu i-am dat o sugestie care se apropie cel mai bine de ce vrea Perma.Înainte de a trage concluzii, citește, te rog topicul de creșterea mătcilor.
Sau , cel puțin, susține-ți argumentația că mătcile de roire sunt cele mai bune, față de alte metode.
Și, ca și teoremă, cum faci tu selecție.
Te rog, ești invitat la cuvânt, dar nu bla-bla-bla.Argumente!Exemplificări! Cuantificări!Proporții!...De ex...nr. de ouă depuse în 24 de ore..diverse perioade...sau cantitate de miere extrasă..medie pe 10 ani..din materialul genetic selectat..Cred că ai înțeles cam ce aștept să ne dumirești..
bucursorinelionel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE