Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde peterneamt » 06 Dec 2013, 12:05

De salcâm, că poliflora îi schimbă gustul şi ia-o încet că mai e mult până la sarmale.... :D
peterneamt

Mesajde alt stupar » 06 Dec 2013, 13:02

sirjohnred scrie:Citeste si tu SIMBIOZA cu ghilimelele necesare, ca doar nu ti-o fi greu

Al naibii "simbioza"... cand in natura vegetatia are conditii ideale si recupereaza la galop decalajul calendaristic in timp ce amaratei de albina... tot 21 de zile-i trebuie de cand o oua doamna matca si pana incepe sa bazaie prin stup...

sirjohnred scrie:Va las, ma duc sa "coc" o tuica cu piper.Ofi bine s-o indulcesc cu miere,ce zici?

cine se scoala de dimineata (si se apuca de crampa cu piper),,, departe ajunge, ca-i ziua lunga pana seara ;)
Ce nu inteleg insa, de unde inclinatia spre tuica cand vine vorba despre un "sir". Decadenta aristrocatiei sau din acel John a mai ramas un simplu Ion ? :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde sirjohnred » 06 Dec 2013, 13:08

Adevarat grait,cum le stiu unii pe toate!!!
sirjohnred

Mesajde alt stupar » 06 Dec 2013, 13:20

da-da... cum le stiu unii pe toate... drept dovada, desi personal n-au incercat, cine ierneaza in adaposturi e "cu pluta" in Gradina DOMNULUI ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde 7Rame » 06 Dec 2013, 13:58

sirjohnred scrie:Daca albina traieste in deplina simbioza cu natura,inseamna ca se dezvolta odata cu ea.Vremea daca intarzie sa se incalzeasca,albinele se dezvolta mai greu,dar nici plantele melifere nu o iau razna,se dezvolta in acelasi ritm.Sa zicem de salcam,marele cules,care nu este o planta neaosa de pe la noi.Cand sa Inradacinat aici,Pamantul si clima noastra i-au dictat ritmul de crestere si inflorire nu a venit cu naravuri de peste ocean sa infloreasca iarna sa mai stiu eu cand.Totusi pentru a "fenta "putin dezvoltarea,mai inainte a albinelor, cred ca este suficient sa le stimulam,sa strangem sau sa largim cuibul si sa le lasam in....natura.

Intr-adevar,intre albina si flori (dar si alti polenizatori) exista un parteneriat ff vechi si foarte strans. Aproape cu dedicatie, daca intelegeti, cu particularizari/tati la anumite flori.
Nu sunt omul, dar aici v-as contrazice.
Intarzierile astea, de care vorbiti dv, dar mai ales legatura dintre ele, dupa parerea mea..."CAM DAU CU REST"! La rezultate, la buzunar. Vremea nu tine cont tot timpul de aceste delay-uri, si asta vedem in fiecare an.
O data m-am pomenit pe 27 aprilie cu el inflorit. Sau mai bine zis ne-am pomenit, noi cei de langa salcam, dar si cei de la AB, CJ, MS samd, a caror mirare nu a fost mica, cand au vazut ca se cam si terminase, exact cand dansii credeau ca incepe....Si nu sunt 3 ani de atunci, cine a fost la Vrancea stie despre ce vb.
Cati stupi crezi ca am vazut atunci fara cat-uri?.. Oameni pe nepregatite, i-au aruncat acolo, ca poate...poate.
cu respect,
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Daniel_new » 06 Dec 2013, 18:08

Ce bine o fi sa vorbesti de sute de familii,eu as vrea ca in 2-3 ani sa fiu mandru ca am 30-40,m-as bucura enorm sa se intample asta dar pana atunci am multe de invatat si multe carti de citit si pagini web de rasfoit;deocamdata,cu pasul melcului,incerc sa culeg idei,sfaturi,pareri de la fiecare dintre voi cei cu experienta si ma rog la Dumnezeu sa devin si eu un apicultor priceput. Pana atunci insa,citesc tot ce se poate in limita timpului disponibil destul de limitat si sper ca in primavara sa iasa in forta albinele ca efectiv iar cu informatii folositoare;colegul cu tzuica,sa iti fie de bine! cred ca merge si fara miere,doar sa fie de fructe(de preferat) si s-o bei cu oameni dragi asa ca iti doresc:savurare placuta!
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 11:40

Ultima data am umblat in stupi in 23 nov.A fost cald, am scos ramele care mai erau dupa diafragma, am umlat si prin cuiburi, albinele au iesit in numar mare la zbor.La 5 stupi insa, la data respectiva, albina cam multa in podisor.Asa ca am verificat cuiburile, gandindu-ma ca ceva nu e in ordine. Mancare aveau, la 3 dintre ei am vazut si regina.
Sambata, 7 dec, am fost la stupi.Si pentru ca soarele incalzea binisor iar curiozitatea( intuitia?) nu mi-a dat pace,am ridicat capacele si .....albinele mele erau tot deasupra ramelor.Doar la cei 5 stupi, care sunt pe 5-6 rame.
Pentru ca exclud lipsa hranei ( nu aveau cum sa ramana la ora asta fara miere) iar sa fie toti 5 fara matci -mi se pare cam mult, nu inteleg care poate fi cauza. Dar nici normala nu mi se pare situatia.
Ce parere aveti? Si ce-as putea sa fac in situatia asta?
irina

Mesajde paul » 09 Dec 2013, 11:48

Irinuco, scuza-mi indiscretia :oops: ... ce tipuri de fund (AV sau ..."plin") ai la stupi ???
Ultima oară modificat de paul pe 09 Dec 2013, 11:48, modificat 1 dată în total.
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde B.K » 09 Dec 2013, 11:48

Daca ai stupi cu sita pe fund si folie deasupra se intampla de multe ori ca albinele sa stea sus , de aici vine si teama ca nu ar mai avea hrana. Mai conteaza si temperatura de afara , in unele zone inca nu s-a instalat frigul iernii.

EDIT : Paul am postat inacelasi timp :)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 11:53

Paul,
Fundul stupului este plin.
BeeK,
E adevarat ca nu era f frig afara.Dar de ce la ceilati albina era in ghem,jos pe rama, si la astia nu?
irina

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 11:54

am vrut sa scriu frig nu "f frig" ;ptr ca chiar era cald
irina

Mesajde paul » 09 Dec 2013, 12:00

irina scrie:Paul,
Fundul stupului este plin.
BeeK,
E adevarat ca nu era f frig afara.Dar de ce la ceilati albina era in ghem,jos pe rama, si la astia nu?

Irinuco ... posibile cauze :
-puiet la ora asta (am eu la unul si tot asa se manifesta)
-urdinisul deschis prea mult
-curenti reci in stupi (ar trebui flancate ramele din cuib cu 2 diafragme stg.-dr. din polistiren extrudat)
-posibil varooa
Altceva ... nu ma mai duce capu'!
LE ... mi-a placut ceea ce-ai scris pe topicul Anei- Maria! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 09 Dec 2013, 12:06

Irina, daca familiile sunt slabe, albina din componenta lor nu are un "corp garas consistent", asa ca, inca mai consuma! Stau sus, pentru ca acolo este "abundenta" si distanta mai mare de zona cu aer rece! Plasandu-se la baza ramelor, rezevele de deasupra vor fi "atacate" de condens, iar ele stiu bine acest lucru!, Se vor plasa "in ghem" mai tarziu, cand isi vor forma spatiul cu celule goale. Ghemul se va deplasa pe sub stinghia superioara!
ignatov andrei

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 12:17

Paul,
-puiet n-am mai avut de la inceputul/jumatatea lunii octombrie
-urdinisul e lasat deschis ( ca la toti ceilalti) ~6-8 cm + gratie antisoareci ( l-am lasat asa , mai mare adica, in speranta ca n-o sa mai am condens)
Ideea e ca din toamna au cam preferat ...podisorul.Si ma intreb dc raman asa, ce sanse au sa treaca iarna? Pot sa intervin cu ceva? E normal sa-si formeze astfel cuibul?
LE....multumesc ;)
irina

Mesajde paul » 09 Dec 2013, 12:29

Irinuco ... parerea mea, mai redu vreo 2-3 cm din urdinis, verifica si podisoarele sa fie etanse sa nu se faca curent cu urdinisul ... Daca poti (iti permite vremea) incadreaza ramele de cuib intre 2 diafragme !
paul

Mesajde irina » 09 Dec 2013, 12:30

Multumesc D-l Andrei.
Sunt convinsa ca albinele stiu bine ce ce au de facut si ca au un motiv de stau acolo.Si explicatia dumneavoastra ma mai linisteste putin. Mi-era teama sa nu fi facut eu ceva gresit .Sa inteleg ca nu trebuie sa intervin?
irina

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR