Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Duma

Mesajde FLORINELU » 10 Dec 2013, 19:28

foita se poate taia foarte usor,nu asta e motivul pentru care nu sant deacord cu acel canal nici jos si nici sus,ci cu totul altul,iar ce cade de la taierea foitei sper ca nu te bate gandul sa o arunci,mi-o dai mie daca nu ai ce face cu ea,sau lui Liviu ca si el stie sa o foloseasca :lol:
FLORINELU

Mesajde un OM » 10 Dec 2013, 19:35

Expliatia data de tine, eu nu o...inteleg.
Cantul in leatul de sus si cel de jos are rost in cazul cand folosim foita de plastic.
Atunci cand vei lipi fagurele pe sarma, indiferent de tipul de insarmare, orizontal sau vertical,il vei lipi cat mai aproape de leatul de jos. Chiar de va ramane loc liber deasupra fagurelui nu conteaza, ca si in lateralul fagurelui ,albinele vor construi cu celula de trantor, nu conteaza, este coronita, depozit de miere.
un OM

Mesajde duma » 10 Dec 2013, 20:03

un OM scrie:Expliatia data de tine, eu nu o...inteleg.
Cantul in leatul de sus si cel de jos are rost in cazul cand folosim foita de plastic.
Atunci cand vei lipi fagurele pe sarma, indiferent de tipul de insarmare, orizontal sau vertical,il vei lipi cat mai aproape de leatul de jos. Chiar de va ramane loc liber deasupra fagurelui nu conteaza, ca si in lateralul fagurelui ,albinele vor construi cu celula de trantor, nu conteaza, este coronita, depozit de miere.

Salutare !
Mentionez ca fanta se gaseste duar la speteaza de sus ! Si acum nedumerirea mea !!!!!! ....eu incep cu foita de sus adica o apropii de speteaza de sus si ramane loc intre speteaza de jos ....... Nu asa trebuie sa pun foita de ceara ???? Lateral tai le fix foita daca este necesar , duar la fagurii de serbia am intalnit sa fie mai lat la cei de bistrita nu ! :oops: numai cu cei 2 am lucrat pana acum .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde duma » 10 Dec 2013, 20:08

FLORINELU scrie:foita se poate taia foarte usor,nu asta e motivul pentru care nu sant deacord cu acel canal nici jos si nici sus,ci cu totul altul,iar ce cade de la taierea foitei sper ca nu te bate gandul sa o arunci,mi-o dai mie daca nu ai ce face cu ea,sau lui Liviu ca si el stie sa o foloseasca :lol:

Am sa iau legatura cu Liviu maine ! al mic mai in vara mi-a distrus un kg de ceara crezand ca este plastelina ..... na ca sa fac .... si singura varianta a fost sa merg dinou la magazinul de unde am cumparat si ei achizitianeaza si ceara .... " doamna am si eu un kg de ceara de dat la schimb " si sti ce am patit ....mi-a luat 5% impuritati :shock: si am explicat fenomenul dar degeaba !!!!! Asa ca maine iau legatura cu Liviu puate stie un artificiu el !!
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde Mircea_63 » 10 Dec 2013, 20:20

Canalul acela mult-iubit de unii este detestat de altii deoarece la schimbarea fagurelui este greu de curatat.

Foita o pun unii lipita de leatul de sus si altii lipita de cel de jos. Daca o pui lipita de leatul de sus, ramane o distanta fata de cel de jos, loc unde vor construi celule de trantori sau botci, deseori ramanad si un loc liber care nu va fi construit, iar in parte de sus exista temerea ca nu va fi suficient de bine prinsa de leat de catre albine, deoarece au prea putin de adaugat.
Astfel incat multi apicultori prefera sa o puna pana la limita de jos a ramei, iar sus vor completa albinele partea lipsa si o vor prinde cu atat mai bine de rama.

Tu fa cum crezi ca e mai bine.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde duma » 10 Dec 2013, 20:38

Salutare !
Eu sincer sa fiu NU stiu cum este mai bine , pot doar sa trag concluzii spuse de voi . Pana nu ma ia unul de mana si imi arata .... Asa nu s-au asa Da nu imi ramane decat sa probesc si aceasta varianta si sa ma conving pe propia piele !
duma

Mesajde joohny » 10 Dec 2013, 20:56

Va salut.Mentorul meu m-a invatat sa pun foitele in partea de sus si totodata suprapuse 1-1.5 cm. Aceasta suprapunere trebuie sa fie lipita de leatul superior dupa care lipesc fagurele de sirme..Sanatate
joohny

Mesajde proapis13 » 10 Dec 2013, 20:59

duma scrie:
Mircea_63 scrie:Tu fa cum crezi ca e mai bine.

Salutare !
Eu sincer sa fiu NU stiu cum este mai bine , pot doar sa trag concluzii spuse de voi . Pana nu ma ia unul de mana si imi arata .... Asa nu s-au asa Da nu imi ramane decat sa probesc si aceasta varianta si sa ma conving pe propia piele !

Fai tu cum scrie Mircea,eu unul fac asa de vreo 5-6 ani de cind am vazut prima data la un var de-al meu ce a venit cu metoda asta invata in Italia
Vino la mine sa vezi cum arata daca nu ai vreun coleg mai aproape; ma nana ma,dai cu rama dupa catzea si n-are nimica;nici cateaua si nici rama :lol:
salve :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde un OM » 10 Dec 2013, 21:11

Am gasit o fotografie, chiar daca nu prea clara.
Fişiere ataşate
2013-12-10 19.47.31.jpg
un OM

Mesajde paul » 10 Dec 2013, 21:20

Apropos de lipirea foitelor ... am lipit si de leatul superior si de leatul inferior !
Ce am observat eu ... cel mai bine e sa lipesti fagurele artificial mai sus cu 5 mm. de leatul inferior ! Adica ... intre leaturi ! Cand am lipit de leatul superior a ramas acea distanta de 1cm sau mai mult care a ramas neconstruita ! Cand am lipit de leatul inferior, albinele au construit celule pe care le-au lipit de leatul superior numai ca fagurele s-a lasat , probabil din cauza caldurii sau a calitatii indoielnice a cerii ... Adica, foita a facut onduleuri in partea de jos .
De acum voi lipi fagurii ... intre leaturi (adica nelipiti de nici un leat) !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde FLORINELU » 10 Dec 2013, 21:47

duma scrie:

Salutare !
Mentionez ca fanta se gaseste duar la speteaza de sus ! Si acum nedumerirea mea !!!!!! ....eu incep cu foita de sus adica o apropii de speteaza de sus si ramane loc intre speteaza de jos ....... Nu asa trebuie sa pun foita de ceara ???? Lateral tai le fix foita daca este necesar , duar la fagurii de serbia am intalnit sa fie mai lat la cei de bistrita nu ! :oops: numai cu cei 2 am lucrat pana acum .

vezi tu ,aici e baiul trebuie inceput de jos,in sus albinele construiesc pana la speteaza,cat de mult dar in jos nu ,de aceea raman acele goluri in partea de jos a ramei,deci lipeste foita de partea de jos,in lateral la fel construiesc.
cat despre fagurii de plastic eu am o retinere si aici.
FLORINELU

Mesajde duma » 10 Dec 2013, 23:09

FLORINELU scrie:
duma scrie:

Salutare !

vezi tu ,aici e baiul trebuie inceput de jos,in sus albinele construiesc pana la speteaza,cat de mult dar in jos nu ,de aceea raman acele goluri in partea de jos a ramei,deci lipeste foita de partea de jos,in lateral la fel construiesc.
cat despre fagurii de plastic eu am o retinere si aici.

Atat si eu fata de fagurii de plastc am o retinere . Am sa incerc varianta lipiri faguriilor de jos in sus si sper ca urmatoarele poze cu rame din stupii mei sa placa ochilor vostri !
Multumesc !
duma

Mesajde duma » 10 Dec 2013, 23:15

paul scrie:Apropos de lipirea foitelor ... am lipit si de leatul superior si de leatul inferior !
Ce am observat eu ... cel mai bine e sa lipesti fagurele artificial mai sus cu 5 mm. de leatul inferior ! Adica ... intre leaturi ! Cand am lipit de leatul superior a ramas acea distanta de 1cm sau mai mult care a ramas neconstruita ! Cand am lipit de leatul inferior, albinele au construit celule pe care le-au lipit de leatul superior numai ca fagurele s-a lasat , probabil din cauza caldurii sau a calitatii indoielnice a cerii ... Adica, foita a facut onduleuri in partea de jos .
De acum voi lipi fagurii ... intre leaturi (adica nelipiti de nici un leat) !

Salutare !
Sunt posibile amandoua variante spuse de tine " calitatea faguriilor s-au caldura " insa trebuie sa urmaresti .....daca din 5 faguri lipiti la fel 2 s-au indoit si 3 nu cred ca nu este fagurele si mai degraba caldura , depinde si unde au fost pozitionati in " familie " mai in centru fiind cu puiet s-au m-ai in margine plini cu miere .
duma

Mesajde popik50 » 10 Dec 2013, 23:31

Eu lipesc fagurii de leatul superior si este foarte bine, partea nasoala este spatiul care va ramane in partea de jos.Nu am avut nicio rama deformata. La indemnurile unui coleg am lipit 10 faguri de leatul inferior si le-am dat la crescut. Rezultatul : 2 au fost claditi bine iar 8 s-au lasat si au deformat ramele foarte urat. In concluzie, nu voi mai lipi niciodata fagurii de leatul inferior. Fagurii au fost de la Apisrom(de calitate). Folosesc 5 sirme orizontale si una verticala .

Dar fiecare e liber sa faca ce vrea. ;)
popik50

Mesajde proapis13 » 10 Dec 2013, 23:39

popik50 scrie: Folosesc 5 sirme orizontale si una verticala .

Asta explica de ce fagurii tai s-au aplecat;vezi ca sirma de sus nu trebuie sa fie la distanta mai mare de 3cm de leat ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde duma » 10 Dec 2013, 23:49

popik50 scrie:Eu lipesc fagurii de leatul superior si este foarte bine, partea nasoala este spatiul care va ramane in partea de jos.Nu am avut nicio rama deformata. La indemnurile unui coleg am lipit 10 faguri de leatul inferior si le-am dat la crescut. Rezultatul : 2 au fost claditi bine iar 8 s-au lasat si au deformat ramele foarte urat. In concluzie, nu voi mai lipi niciodata fagurii de leatul inferior. Fagurii au fost de la Apisrom(de calitate). Folosesc 5 sirme orizontale si una verticala .

Dar fiecare e liber sa faca ce vrea. ;)

Mmmmmda este o treaba si asta ! Eu am sa incerc deoarece este ceva nou ....si imi plac lucrurile noi . Am sa fac si eu dar numai 5 sa vad ce iese . Precum a spus si Proapis am sa tin cont si de insarmare adica dimensiunile fata de leaturi .
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?