Prima pagină APICULTURA GENERALA INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Discutii despre metodele de inmultire a familiilor de albine , incepand de la cele mai simple metode si terminand cu cele mai complicate .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Plan de inmultire.

Mesajde perma » 13 Dec 2013, 00:48

Draga Nae, ce treaba am eu ca individ cu topicul de fata? Inteleg ca ideile mele nu sunt si ale tale. E foarte bine. Nu suntem toti la fel. Daca am alt sistem de credinte n-am voie sa am albine? Tre sa ma internati? Esti tu instanta morala care hotaraste cine ar trebui sa aiba albine si cine nu? Sau ai vreo patalama la mana de psihiatru si te-ai gandit sa faci un bine comunitatii? Sau argumentul este: "toata lumea vede", "toti pot confirma". Te anunt cu regret (pentru tine) ca inchizitia si vanatoarea de vrajitoare nu mai sunt de actualitate. N-o sa cer sa fii banat, esti liber sa ai ce opinie vrei, asta inseamna cu adevarat democratie. Sa accepti parerea celuilat. Tot democratie inseamna sa ai dreptul la opinia ta, sa fie respectata, dar sa nici nu-i dernjezi pe ceilalti. Tu vii pe topicul creat de mine, cu o opinie ce n-are nimic de-a face cu subiectul postat care mai e si ofensatoare. Spune talica acum, cine-i rudimentar?
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde perma » 13 Dec 2013, 01:23

@ alt stupar & ignatov andrei : Dupa citat paragraful citat de tine mai urma unul care incepea cu:"Presupunand ca...". Stiu ce inseamna neprevazutul, l-am simtit pe pielea mea asta-primavara cand eram convins ca o sa am 4 stupi puternici si de fapt am plecat de la doi stupi si jumatate. Eu, in principiu, sunt la 5 stupi, dar ultimul "ierneaza" pe 2 rame de albina :(. Are toate sansele sa nu treaca iarna. Nici nu-l socotesc. Bineinteles, nici restul nu-s scutiti in totalitate de neprevazut. Mai ales ca nici eu nu-s vreun expert in iernari. Am facut tot ce am stiut. La fel o sa fac si in primavara, tinand cont - bineinteles- si de ce mai invat intre timp.
perma

Mesajde kamy » 13 Dec 2013, 01:35

perma scrie:@ alt stupar & ignatov andrei : Dupa citat paragraful citat de tine mai urma unul care incepea cu:"Presupunand ca...". Stiu ce inseamna neprevazutul, l-am simtit pe pielea mea asta-primavara cand eram convins ca o sa am 4 stupi puternici si de fapt am plecat de la doi stupi si jumatate. Eu, in principiu, sunt la 5 stupi, dar ultimul "ierneaza" pe 2 rame de albina :(. Are toate sansele sa nu treaca iarna. Nici nu-l socotesc. Bineinteles, nici restul nu-s scutiti in totalitate de neprevazut. Mai ales ca nici eu nu-s vreun expert in iernari. Am facut tot ce am stiut. La fel o sa fac si in primavara, tinand cont - bineinteles- si de ce mai invat intre timp.

Nici-o lacrima ,te duci fain in stupuna si iei din fiecare familie ultima rama cu albina din ceilalti 4 si le ,,donezi roiului respectiv,, daca e cu matca buna in primavara nu doar ca o sa iasa dar are sanse sa-i depaseasca pe hailantii!
kamy

Mesajde TDI » 13 Dec 2013, 02:00

kamy scrie:
perma scrie:@ alt stupar & ignatov andrei : Dupa citat paragraful citat de tine mai urma unul care incepea cu:"Presupunand ca...". Stiu ce inseamna neprevazutul, l-am simtit pe pielea mea asta-primavara cand eram convins ca o sa am 4 stupi puternici si de fapt am plecat de la doi stupi si jumatate. Eu, in principiu, sunt la 5 stupi, dar ultimul "ierneaza" pe 2 rame de albina :(. Are toate sansele sa nu treaca iarna. Nici nu-l socotesc. Bineinteles, nici restul nu-s scutiti in totalitate de neprevazut. Mai ales ca nici eu nu-s vreun expert in iernari. Am facut tot ce am stiut. La fel o sa fac si in primavara, tinand cont - bineinteles- si de ce mai invat intre timp.

Nici-o lacrima ,te duci fain in stupuna si iei din fiecare familie ultima rama cu albina din ceilalti 4 si le ,,donezi roiului respectiv,, daca e cu matca buna in primavara nu doar ca o sa iasa dar are sanse sa-i depaseasca pe hailantii!

Foarte buna recomandarea, ar fi trebuit facuta operatiunea mai demult, dar - fa chestia asta si pe cat posibil asigura-te ca nu e matca pe acea ultima rama plina cu albina. Ai grija de turte la 15 ianuarie daca familiile nu au suficienta hrana acum.
TDI

Mesajde kamy » 13 Dec 2013, 02:07

Poti face roii si dupa extrasu mierii de salcam dar atunci ca sa echivalezi roiul facut inainte de salcam pe o rama de puiet dupa salcam il faci pe 2 rame de puiet si una goala si 2 flacoane consecutive cu zeama de malai in cap de cate 2,5 litri,cu gaura zgarcita sa tina fiecare 3 saptamani-o luna!primele 2 flacoane ar merge cu 2 gauri de ac de seringa jos si unul sus sa primesca aer ceea ce ar tne cam 1,5 - maxim 2 saptamani dar e nevoie de debit oleaca mai mare pentru construitul a inca 3 rame,ultimele 2 flacoane pot fi cu o gaura de ac jos si una sus mai zgarcita pentru stimulare continua!
In rest iti ramane doar sa mai condimentezi roiul cu varachet!
kamy

Mesajde perma » 13 Dec 2013, 02:13

Un roi pe doua rame de puiet dupa salcam, cu stimularea de care spui plus matca imperecheata sau macar o botca aproape de eclozionare are sanse sa iasa din iarna? In conditii de stationar, cu cules de intretinere faneata si poate putin tei...
perma

Mesajde TDI » 13 Dec 2013, 02:31

perma scrie:Un roi pe doua rame de puiet dupa salcam, cu stimularea de care spui plus matca imperecheata sau macar o botca aproape de eclozionare are sanse sa iasa din iarna? In conditii de stationar, cu cules de intretinere faneata si poate putin tei...

Dupa cum ai povestit tu despre zona ta, are sansa sa intre pe vreo 4 rame de albina in iarna - dar, hrana necesara - aproape sigur trebuie sa i-o asiguri tu. Sunt si exceptii - dupa ce ne-ai povestit despre zona ta.. e de exceptie. Incearca. Tu ai sa platesti factura. Culesul ala de intretinere - faneata - este valoros. In cel mai rau caz in toamna ai sa unifici cate 2 si.. e probabil sa iasa din iarna.
TDI

Mesajde valigorj » 13 Dec 2013, 06:28

o plecare si mai buna o au roi care is cite 2 in cutie[de preferat cu urdinise opuse].pe linga faptul ca au din start un regim termic mai bun[diafragma comuna] pot fi mai usor uniti cind unul din ei pierde matca.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde kamy » 13 Dec 2013, 08:23

Fratioare,tu faci roi dupa salcam din tot ce ai,dupa ce ai scos mierea!ce nu merge pana toamna sucesti gatu la matca si unifici!intr-un an normal cantitatea recomandata iti cam ajunge si de iernat,daca e an mai sarac mai suplimentezi si tu bugetul ca politicienii!
Dar sfatul meu este sa lasi pana faci inmultirea printipurile alea de spermacultura!
De la zboru de curatire pana la martisor le pui in cap o punga de apiinvert cu fumagilin sau mai bine o turta !turta tine mai mult fiind mai eficienta!
In timpul martisorului incepi varianta de stimulare cu flaconas de 500 gr sau 1 litru care sa picure intre rame deasupra ghemului!Pentru asta aloci 5x15= 75 de kile sau litri se fac 100 de kile in finctie de ce ai si de afara!
Daca faci asta garantat la infloritu marului toti au botci de roire pe care trebuie sa le cam rupi,nu inainte de a lua din fiecare surplusu de puiet,1,2 rame cu 2 botci de varste diferite care se vor imperechea in timpu salcamului,altfel daca nu iei si nu rupi botcile roiesc toate!datorita faptului ca inainte de salcam cu o saptamana inchizi robinetu,albina tanara eclozionata e in stare sa roada si lemnu din rame mai ales ca e un gol de cules,ar fi recomandat descapacirea coroanelor si daca nu ai ce descapaci le mai dai cate un ceai sirop 1_la 1 !
Vei avea pe salcam rame goale de rezerve,puiet deschis putin putred de albina si dai buful daca merge anul si le stapanesti sa nu roiasca!
In penultima zi de salcam extragi,dar sa fii pregatit sa extragi de 2 ori daca tine salcamu 10 zile,si faci roi din tot ce ai,la fiecare dintre ei tre sa ai 9-10 rame de puiet!
Ai grija sa le pui in cap flaconu de mancare si urdinisuri nu prea largi mai departe cum am scris mai devereme si te costa toata distractia vo 300 de kile de maglavais!
Urmeaza toti pasii si ai garantia satisfactiei,dar sa si grija la 3 lucruri care te pot da peste cap,
Nosemoza care e primavara din abundenta,pentru asta e nevoie de 1 gram de fumagilin pe famile care sa stea 3 saptamani in stup!
Furtisagu care se poate declansa dupa salcam cand de obicei incep ploile sau e un gol de cules!de aceea e bine micsorate urdinisurile!
Sa tratezi musai de paduchi sa nu te trezesti cu virusi care iti anuleaza toate eforturile,in rest spor la munci,eu am incheiat subiectu!
kamy

Mesajde perma » 13 Dec 2013, 13:37

TDI si Kami, multumesc. Si pentru rabdare si pentru sfaturi.
perma

Mesajde bucursorinelionel » 13 Dec 2013, 13:55

Perma, după cum observi, ai o mulțime de sfaturi utile de la apicultori destoinici, cele mai multe luând în calcul ramele cu foițe și însârmate, adică pentru stupi sistematici...tu chiar ai cutiile de stupi sistematici..și ai și rame..nu știu câte..chiar așa câte rame însârmate ai în cutiile populate..?? dar în fiecare colonie..?...la rezervă mai ai câte..??..NU cumva au și cota de 37 mm lățime..??
Pentru colonii naturale mi-aș putea permite o remarcă..Aceea că, în mod natural, albinele nu construiesc fagurii cu 37 mm între centre..ci pe la 32...35..Am măsurat și eu, de-a lungul timpului, în vre-o 11 cazuri, deci cam 86 de faguri clădiți pe podișor, la roiuri aciuite în cutii goale.
Am tăiat fagurii construiți păstrând doar amprenta centrului la fiecare și am măsurat la pas de 10mm....nu am găsit nicio valoare de 37 mm...mai mult de 50% aveau valori de 35mm, căteva de 36 mm ( mai puțin de 10), restul fiind de la 32..până la 35mm...
Observațiile acestea, multe/puține , le confirmă sigur, cel puțin încă o persoană, respectiv Bunka...și cred că mai sunt și alții..
Concluzia este că tu lu crezi deja cu un sistem hibrid.
Dacă aș fi în locul tău, aș achiziționa 2 seturi de rame 1/1, foiță de fagure și sârmă, le-aș asambla în cursul iernii, aș lipi și foița, aș mai lua 4 cutii de 1/1...și aș inmulții in primăvară cele 2 familii mai tinere.Și aș mai cumpăra și tot necesarul pentru cel puțin 2 caturi de ME.
Adică aș face inmulțirea pe rame și în cutii de sistematici, pe care i-aș utiliza ulterior pentru producția de miere..
Aș lăsa chestiunea cu familii dezvoltate natural pentru 2015, eventual în sistem Waree..sau japonez..sau altceva..
Tu, desigur, faci cum crezi..dar să nu uiți cel puțin ce a sugerat Kamy...să tratezi împotriva nosemei și a varooua...!!
Altfel...doar iluzii..!!...sau speranțe deșarte in cutii goale...!!
bucursorinelionel

Mesajde perma » 13 Dec 2013, 15:33

Da, Bucur Sorinel, am primit multe sfaturi, si multe dintre ele vreau sa le urmez. N-o sa mai vorbesc, cel putin pe topicul asta, despre rame fara foita, pentru ca TOATA lumea m-a sfatuit impotriva lor si mi se pare absurd s-o tin ca surda pe mormant cu ramele mele goale. N-o sa reusesc decat sa va irit. In vasta mea stupina am plecat la drum cu 18 rame 1/1 insarmate cu foita (primii doi stupi pe care i-am cumparat). Pe parcurs, am mai capatat doua rame 1/1. Restul e dupa cum v-am spus.
La "rezerva" nu am foarte mult, vreo 4-6 rame cu miere, care nu-s pline 100%. Imi pare rau daca v-am lasat impresia ca vreau sa abordez sisteme care nu tin de stupi sistematici. Dezvoltarea ulterioara a stupinei o vad pe ME, drept urmare am 4 stupi ME cu doua caturi si ramele aferente gata sa intre "in productie".
Da, o sa aplic sfaturile lui Kamy in ceea ce priveste stimularea de primavara si tratamentele. Am inceput deja sa ma uit dupa dulcofruct, apiinvert si apifonda. Am inceput sa ma uit si dupa nucleele de imperechere. Dar totul va depinde de modul in care voi ierna. Nu eu, ci albinele. Bine, si eu :).
perma

Mesajde bucursorinelionel » 18 Dec 2013, 11:43

Perma, pe mine nu mă iriți cu ramele fără foiță și sârme...aceea este opțiune ta, la care poți lua sau nu în calcul ritmul de dezvoltare al coloniilor pe faguri naturali.
Ideea era ajungi la un nr. de colonii în mod accelerat, fără a pune în pericol supraviețuirea lor perioada hibernală, dar, având totodată, un minim de avantaje de pe urma efortului , respectiv , miere de consum....asta dacă nu vrei să intri în conflict cu membrii familiei ( soția: ” mai cheltui tu mulți bani pe aiurelile acelea ale tale...?”) :?: ( să nu iei în glumă ce am afirmat...mulți suntem trecuți prin așa ceva...!!!) ;)
bucursorinelionel

Mesajde proapis13 » 18 Dec 2013, 12:25

perma scrie: Dezvoltarea ulterioara a stupinei o vad pe ME, drept urmare am 4 stupi ME cu doua caturi si ramele aferente gata sa intre "in productie".

In cazul asta ar trebui sa conspectezi topicul asta
viewtopic.php?f=4&t=2703
daca nu fa-te fan MEA
viewtopic.php?f=4&t=2875
sau te muti la MER
viewtopic.php?f=4&t=2697

Totul este sa stii ce vrei deoarece cum te rupi acum ca apicultor asa o sa faci mai departe deoarece info este numai sa stii cum sa o gestionezi :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde perma » 18 Dec 2013, 14:18

@Bucur Sorinel. Stiu, ai dreptate, am avut scandal cu jumatatea mea mai buna din clipa in care am luat albinele. Daca trece vreun an fara miere, dorm pe pres, cu cainele. Miere pentru noi, obligatii, rude. Daca nu fac cel putin 20kg pe sezon sunt in pom :). Pe mine ma incanta la ramele goale doua aspecte: mierea care-i stiu sigur ca e 100% naturala si lipsa muncii de insarmare plus foite. Si in plus, toate ramele ce merg la reforma sunt "profit", nu stau sa le schimb pe alte foite. Avantaje si dezavantaje...
@proapis: iti multumesc. Am citit topicurile respective. Dar ca sa lucrezi cu ME (si orice alt sistem MEA, MER). trebuie sa fii meserias adevarat. Eu nu sunt, drept urmare ma mai joc si cu ramele. Stiu ca-mi bat cuie in pantofi, dar pana imi stabilizez coloniile pe doua caturi, pana o sa-mi trec toata stupina pe ME, mai e. Am timp si de teorie si de practica.
In rest, am mai citit si forumul vechi si asta nou si incep sa-i dau dreptate lui kamy. O sa le stimulez in primavara, dar nu atat de puternic pe cat spune el, pentru ca nu vreau sa le bag in friguri inainte de salcam. In timpul asta o sa le dau si rame la crescut. In timpul pomilor fructiferi sper sa le pun si caturile sa construiasca si acolo, eventual sa trag si niste miere. La salcam, o sa tin un stup mai strans, sa-l bag in frigurile roitului. Dupa care, cand se termina salcamul, las stupii pe loc (cu matca si toata culegatoarea) iar din puiet (care ar putea fi pe 7-8-9 rame/stup) fac doi roi si le dau botca. Mi se pare cel mai avantajos plan, mai ales ca nu mai investesc in nuclee, pastrez si toti stupii pentru productie, timpul pierdut e doar de vreo saptamana, pana se imperecheaza matcile. Stimulare in continuare iar daca in toamna mi se par slabi, unificari. Deci practic as sparge un stup in 3: matca plus culegatoare, doua roiuri pe 4-5 rame puiet si le mai bag si cate o rama de miere. Plus stimulare. Ce parere aveti?
perma

Mesajde Florin Dobre » 18 Dec 2013, 14:24

perma...
Teoretic se poate inmulti accelerat dar...sunt cheltuieli si riscuri.

1. Bani:
a. cutii;
b. papa;
c. rame;
d. faguri zici ca nu...inmultirea va fi infranata;
e. timp alocat.

2. Colonii slabe-riscuri:
a. furtisag;
b. boli;
c. capotare in iarna.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre