Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: BUNKA

Mesajde visanc » 25 Dec 2013, 12:34

Sarbatori fericite si tie.

Auzi, o nelamurire ce o am eu la tine. La modelul tau de stup am observat ca ai si urdinis superior. Acuma poate incepator fiind intreb si eu prostii. Dar daca albina cladeste de sus in jos si ea nu trece peste mierea depusa, punand mierea in partea de sus (sa zicem ca a umplut tot sau jumatate din corpul de sus) nu trebuie apoi sa treaca peste miere ca sa intre in stup? Mi se pare si mie o idee buna cu urdinisul superior, plus partea de aerisire pe perioadele calde, doar ca trebe foarte bine controlata treaba si sa fii in permanenta langa ei.
visanc

Mesajde BUNKA » 25 Dec 2013, 12:47

Mesaj pt State.
Poți să iei ladita de model de la Sammy ...el are una completa, si daca ajungi în București va puteti întâlni ca să vezi cum arată. Îmi place moto-ul tau, e foarte adevarat să stii... Ti-am scris aici ca pe privat zice ca ti-ai scos mesageria! Sărbători fericite!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Dec 2013, 13:07

[quote="visanc"]Sarbatori fericite si tie.

Auzi, o nelamurire ce o am eu la tine. La modelul tau de stup am observat ca ai si urdinis superior. Acuma poate incepator fiind intreb si eu prostii. Dar daca albina cladeste de sus in jos si ea nu trece peste mierea depusa, punand mierea in partea de sus (sa zicem ca a umplut tot sau jumatate din corpul de sus) nu trebuie apoi sa treaca peste miere ca sa intre in stup? Mi se pare si mie o idee buna cu urdinisul superior, plus partea de aerisire pe perioadele calde, doar ca trebe foarte bine controlata treaba si sa fii in permanenta langa ei.[/quote="visanc"]

Comportamentul natural asta e...de a clădi de sus în jos, de a gasi o cavitate cu cale de acces la baza, in cele mai multe cazuri urdinisul e la baza cu toate astea treaba cu abina care nu trece peste miere e o poveste...in realitate în sezonul cald daca au un urdinis superior asta le ajuta foarte mult în reglarea temperaturii și în reglarea umiditatii iar daca veti deschide un astfel de urdinis in sezonul cald veti observa ca ele chiar preferă să îl foloseasca, in plus creste vigilența si instinctul de apărare și veti putea urmări și invata de la albina doar privind acel urdinis...ce pot sa zic e ca e foarte util vara si ca eu am învățat să citesc o colonie privind felul în care se manifestă la acel urdinis...nu e greu deloc, e pur si simplu foarte interesant sa vezi cum se manifestă cand e cules, cand e caniculă, cand ploua, cand e rece, cand nu e cules etc
BUNKA

Mesajde visanc » 25 Dec 2013, 13:27

Pui si placuta de zbor la acel urdinis? Daca el are o deschizatura anume, cum pot ele sa il optureze in caz de ploaie sau zi friguroasa sa zicem, caz in care prin cuib ar trece niste curenti destul de reci si mari?
visanc

Mesajde nae » 25 Dec 2013, 13:29

Sanatate maxima.
La 80 de ani sa ai acelasi spirit aceeasi inflacarare , cu respect Nae .

Tuburile de 10mm sunt pt trantori !?, daca da =bravo .
nae

Mesajde BUNKA » 25 Dec 2013, 15:35

visanc scrie:Pui si placuta de zbor la acel urdinis? Daca el are o deschizatura anume, cum pot ele sa il optureze in caz de ploaie sau:/: zi friguroasa sa zicem, caz in care prin cuib ar trece niste curenti destul de reci si mari?

Cu corpurile lor!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 25 Dec 2013, 19:10

nae scrie:Sanatate maxima.
La 80 de ani sa ai acelasi spirit aceeasi inflacarare , cu respect Nae .

Tuburile de 10mm sunt pt trantori !?, daca da =bravo .

Multzumesc, la fel...da tuburile sunt pt trantori !!
BUNKA

Mesajde sammy » 25 Dec 2013, 19:31

Sarbatori fericite, Adi!
sammy

Mesajde alin m » 25 Dec 2013, 22:11

Avand acel urdinis superior, sugerezi ca se pot pune caturi goale direct peste cele pline si ca le vor umple fara a mai fi blocat cuibul ?
alin m

Mesajde BUNKA » 26 Dec 2013, 11:47

sammy scrie:Sarbatori fericite, Adi!

Multumesc, la fel si tie Sammy si familiei tale!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Dec 2013, 12:26

alin m scrie:Avand acel urdinis superior, sugerezi ca se pot pune caturi goale direct peste cele pline si ca le vor umple fara a mai fi blocat cuibul ?

Cuiburile sunt blocate în general atunci cand nu exista suficient spațiu construit pentru depozitare...exista o teorie conform căreia daca ai in plin cules o suprafață de fagure mai mare decât normal atunci cantitatea de miere marfa culeasă de o anumita cantitate de albina creste considerabil...și este adevarat! Reusesc să împrăștie mai bine nectarul si il ventileaza mult mai rapid...treaba asta am verificat-o in practica atunci cand am facut experimentul cu coloniile mari. Ca sa răspund mai exact, da albinele nu mai blochează cuibul daca se adauga suficient spațiu clădit deci fagure construit sub sau deasupra corpului plin...chiar daca se pune un corp cu faruri construiți peste un corp plin nu e nici un fel de problema, albinele au capacitatea de muta cantități mari de miere sau nectar peste noapte...asta favorizează și maturarea si deshidratarea minerii.
Asta cu incapacitatea albinelor de a trece peste zona de miere este un mit, in realitate lucrurile stau altfel...si ca o curiozitate, albinele se pot dresa , ele pot invata sa faca un lucru pe care nu il fac la un moment dat...adică daca ele stiu să zboare doar la urdinisul de jos, se pot dresa ca intr-o saptamana să zboare sus la capac, si aici sunt însă chichitze...conteaza mult înăltimea stupului, una e sa dresezi o colonie să zboare la capac in aprilie cand e pe un corp care are maxim 45-50cm și alta e sa încerci dresajul asta cu o colonie intr-o lada de 100 cm înălțime care e obișnuită sa zboare jos!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Dec 2013, 15:18

Uite Aline http://www.youtube.com/watch?v=QKaipOC5fqc astia sunt profesionisti si fac exact ce ziceam, asigura o zona foarte mare de fagure in care coloniile sa aduca intr=un timp relativ scurt o cantitate mare de nectar care mai apoi este prelucrata, procesata, ventilata imbogatita cu enzime, cu cat spatiul in care pot introduce nectar e mai mare cu atat ele nu vor umple celulele decat cel mult la jumatate, vor muta nectarul de mai multe ori si timpii efectivi de maturare scad considerabil, in felul asta super colonia aia reuseste sa fie eficienta, unu la mana, culege mai mult, doi...nu se blocheaza cuibul ceea ce face ca sa nu existe caderi de poulatie in urmatoarele 3 saptamani asa cum se intampla la noi in cazul stupilor foarte puternici care blocheaza tot, nu mai au spatiu, inceteaza ouatul, eventual roiesc si la tei nu mai are cine sa culeaga...stuparitul profesionist presupune niste tehnici de lucru ceva mai elaborate si o logistica ce permite aplicarea acestor tehnici...noi facem un soi de apicultura "mioritica" specifica zonei si conditiilor naturale si ECONOMICE care nici cum nu se poate compara cu ceea ce fac altii in alte state mai dezvoltate unde a avea un camion si o macara si dublul de caturi cladite nu reprezinta o mare problema.
La noi lucrurile stau asa cum stim cu totii...altfel !!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Dec 2013, 15:35

La minutul 1. 12 se vede cu ce anume merg ei la treaba... 3 corpuri ME full, al 3 lea fiind adaugat cu o zi sau doua inainte apoi au pus izgonitorul acela foarte destept care si constructiv e simplu de facut, si toata albina din turnul ala se retrage in cele 3 corpuri, asta ce ne zice...faptul ca turnul ala nu e full de gaza ci de miere... mai vezi si la noi colonii care ocupa 3 corpuri ME insa nu vezi un lucru.. ca detinatorii acestor colonii sa asigure inca 4 sau 5 corpuri cladite deasupra si nu vezi la tot pasul ca sa zic asa :lol: folosirea macaralei la manipularea corpurilor line cu miere. :idea:
BUNKA

Mesajde alin m » 26 Dec 2013, 16:18

BUNKA scrie:La minutul 1. 12 se vede cu ce anume merg ei la treaba... 3 corpuri ME full, al 3 lea fiind adaugat cu o zi sau doua inainte apoi au pus izgonitorul acela foarte destept care si constructiv e simplu de facut, si toata albina din turnul ala se retrage in cele 3 corpuri, asta ce ne zice...faptul ca turnul ala nu e full de gaza ci de miere... mai vezi si la noi colonii care ocupa 3 corpuri ME insa nu vezi un lucru.. ca detinatorii acestor colonii sa asigure inca 4 sau 5 corpuri cladite deasupra si nu vezi la tot pasul ca sa zic asa :lol: folosirea macaralei la manipularea corpurilor line cu miere. :idea:

Mersi.
Mai zilele trecute era un raspuns dat de un forumist cum ca daca nu tii stupii in spatele casei si evident daca vrei sa te numesti profesionist trebuie sa ai un nr minim de caturi si nu turnuri. Sa poti incarca cat mai multe familii si in acelasi timp cat mai usoare. Dupa cum vad nu vrei sa inscrii in aceste deplasari "usoare" ;)
alin m

Mesajde BUNKA » 26 Dec 2013, 16:44

alin m scrie:
BUNKA scrie:La minutul 1. 12 se vede cu ce anume merg ei la treaba... 3 corpuri ME full, al 3 lea fiind adaugat cu o zi sau doua inainte apoi au pus izgonitorul acela foarte destept care si constructiv e simplu de facut, si toata albina din turnul ala se retrage in cele 3 corpuri, asta ce ne zice...faptul ca turnul ala nu e full de gaza ci de miere... mai vezi si la noi colonii care ocupa 3 corpuri ME insa nu vezi un lucru.. ca detinatorii acestor colonii sa asigure inca 4 sau 5 corpuri cladite deasupra si nu vezi la tot pasul ca sa zic asa :lol: folosirea macaralei la manipularea corpurilor line cu miere. :idea:

Mersi.
Mai zilele trecute era un raspuns dat de un forumist cum ca daca nu tii stupii in spatele casei si evident daca vrei sa te numesti profesionist trebuie sa ai un nr minim de caturi si nu turnuri. Sa poti incarca cat mai multe familii si in acelasi timp cat mai usoare. Dupa cum vad nu vrei sa inscrii in aceste deplasari "usoare" ;)

Nu, eu am alta parere si evident nu sunt profesionist !
Ce pot sa spun e ca visez cu okii deschisi la niste stupi inalti, paletizati care sa nu imi dea atat de multe batai de cap, visez la o tehnica de lucru sigura, cursiva, fara impleticiri sau poticneli,(cam cum e a lui Vladimir Komich sau a lui Roger Delon) visez la un sistem de lucru clar, simplu, care sa poata fi insusit de cel mai novice incepator si care sa dea rezultate la fel de bune ca ale unui profesionist.
Vreau simplitate si eficientza ...nu mai vreau sa aud de cat de profi tre sa fii ca sa faci miere sau albine sau bani din astea doua...stiu ca pare un tzel de neatins sau e ca o ''fata morgana'' insa eu cred ca e realizabil...probabil asa a crezut si Emille Warre sau Roger Delon.
Cred ca se face mult prea mult caz de "experientza" pe care trebuie sa o aiba un apicultor, mereu in discutii sunt prezenti "profesionistii" si invatzaceii...am invatzat cu totii sa fim profesionisti in a carpi un sistem defect si asta ne face mai profesionisti sau mai putin profesionisti decat altii...cu scuzele de rigoare, nu imi doresc sa fiu un carpaci profesionist !!
Eu vreau in primul rand o albina care sa poata supravietui fara ajutorul meu, fara hrana administrata de mine, fara medicamentele mele, fara interventzia mea.
Sunt multe de zis dar si mai multe de facut si nu vreau sa o dau aici, iar in oratorie... :lol:
Deocamdata am Delonii, ierneaza bine, sforaie usor, sunt linistiti si asteapta ca iarna sa treaca...sper ca vor depasi cu bine aceasta pseudo=iarna si ca vor avea o dezvoltare frumoasa in primavara asa cum ma si astept de la ei.
Greul pt mine de abia de aici incolo vine pt ca e vb de selectie si stiu sigur ca nu va fi simplu, si sper sa am inspiratia de a selectiona caractere importante de supravietuitor in primul rand, de rezistentza la boli, de adaptare la conditiile arealului..este foarte mult de munca.

m
BUNKA

Mesajde BUNKA » 26 Dec 2013, 21:13

O chestie legata de iernarea coloniilor in cavitati mici scrisa de nea` Gica Dumnezeu sa=l odihneasca...
Pentru colegul jadx.
Cu condensul eliminat din scorbura e simplu de tot.Scorbura nu-i stup sistematic,are o marime fixa si in putine cazuri are mai mult de 60-80 de litri.Acolo colonia nu este stimulata la sfarsitul verii,intra in iarna cu o populatie de max. 1 kg.Cresterea de puiet incepe mai tarziu,in general dupa zborul de curatire.Am scris de am facut bataturi la degete pe problema asta.Consumul de miere este mic asa ca apa si condensul care apare va fi mic ( 1 kg de miere da prin ardere 2 kg de apa).Iar o gaura cat o monede de 50 de bani este suficienta.Discutia e lunga si nu e cazul s-o ducem pe pagina colegului Bunka.Asta este tot.Colonia e mica,consumul e mic,puietul apare tarziu si putin la inceput.
Pentru asta au avut timp de adaptare in 15 milioane de ani.
In prapaditii nostri de stupi stau de 150 de ani.

Delonii astia modificati nu au decat 54 Litri deci vedem ce si cum cu consumul si condensul si cu reluarea ouatului acum in primavara...ei au fost primii care au incetat ouatul in toamna...cred ca nea` Gica a nimerit=o si pe asta !!
Fişiere ataşate
SP_A2280.jpg
SP_A2280.jpg (23.48 KiB) Vizualizat de 5555 ori
BUNKA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?