alin m scrie:BUNKA scrie:La minutul 1. 12 se vede cu ce anume merg ei la treaba... 3 corpuri ME full, al 3 lea fiind adaugat cu o zi sau doua inainte apoi au pus izgonitorul acela foarte destept care si constructiv e simplu de facut, si toata albina din turnul ala se retrage in cele 3 corpuri, asta ce ne zice...faptul ca turnul ala nu e full de gaza ci de miere... mai vezi si la noi colonii care ocupa 3 corpuri ME insa nu vezi un lucru.. ca detinatorii acestor colonii sa asigure inca 4 sau 5 corpuri cladite deasupra si nu vezi la tot pasul ca sa zic asa

folosirea macaralei la manipularea corpurilor line cu miere.

Mersi.
Mai zilele trecute era un raspuns dat de un forumist cum ca daca nu tii stupii in spatele casei si evident daca vrei sa te numesti profesionist trebuie sa ai un nr minim de caturi si nu turnuri. Sa poti incarca cat mai multe familii si in acelasi timp cat mai usoare. Dupa cum vad nu vrei sa inscrii in aceste deplasari "usoare"

Nu, eu am alta parere si evident nu sunt profesionist !
Ce pot sa spun e ca visez cu okii deschisi la niste stupi inalti, paletizati care sa nu imi dea atat de multe batai de cap, visez la o tehnica de lucru sigura, cursiva, fara impleticiri sau poticneli,(cam cum e a lui Vladimir Komich sau a lui Roger Delon) visez la un sistem de lucru clar, simplu, care sa poata fi insusit de cel mai novice incepator si care sa dea rezultate la fel de bune ca ale unui profesionist.
Vreau simplitate si eficientza ...nu mai vreau sa aud de cat de profi tre sa fii ca sa faci miere sau albine sau bani din astea doua...stiu ca pare un tzel de neatins sau e ca o ''fata morgana'' insa eu cred ca e realizabil...probabil asa a crezut si Emille Warre sau Roger Delon.
Cred ca se face mult prea mult caz de "experientza" pe care trebuie sa o aiba un apicultor, mereu in discutii sunt prezenti "profesionistii" si invatzaceii...am invatzat cu totii sa fim profesionisti in a carpi un sistem defect si asta ne face mai profesionisti sau mai putin profesionisti decat altii...cu scuzele de rigoare, nu imi doresc sa fiu un carpaci profesionist !!
Eu vreau in primul rand o albina care sa poata supravietui fara ajutorul meu, fara hrana administrata de mine, fara medicamentele mele, fara interventzia mea.
Sunt multe de zis dar si mai multe de facut si nu vreau sa o dau aici, iar in oratorie...
Deocamdata am Delonii, ierneaza bine, sforaie usor, sunt linistiti si asteapta ca iarna sa treaca...sper ca vor depasi cu bine aceasta pseudo=iarna si ca vor avea o dezvoltare frumoasa in primavara asa cum ma si astept de la ei.
Greul pt mine de abia de aici incolo vine pt ca e vb de selectie si stiu sigur ca nu va fi simplu, si sper sa am inspiratia de a selectiona caractere importante de supravietuitor in primul rand, de rezistentza la boli, de adaptare la conditiile arealului..este foarte mult de munca.
m