peterneamt scrie:...Raţa-le dracu de grade că la noi nu făcură albinele curătirea că fu mai frig ca la munte.
O fi din cauză că anu asta de-l pierdurăm se termină în 13 ?![]()
Sunteti norocos! E vreme
peterneamt scrie:...Raţa-le dracu de grade că la noi nu făcură albinele curătirea că fu mai frig ca la munte.
O fi din cauză că anu asta de-l pierdurăm se termină în 13 ?![]()
andrei_calinescu scrie:Cred ca ce e esentiala este stimularea proteica o data ce a aparut puietul.
Referitor la asta ce fac baietii din Tunari(Bogdan si Daniel), mi se pare graitor.
Insa asa cum spun si ei, importanta e starea de excitatie a familiei, adica le dai nu sa le crape matzul, turte masive , ci doar cat sa se frece sa faca caldura necesara matcii.
In martie e nor;al sa apara depopulari, deci importanta e schimbarea generatiilor cat mai rapida.
Daniel Calmus vorbea de necesitatea de a avea 3 rame DE puiet la debutul lui martie. Cum le poti obtine pe astea daca lasi familia in treaba ei?
Mircea_63 scrie:Complementar cu ce precizeaza Peterneamt: daca ghemul este destul de mare si nu un ghemulet, nu mai face ture prin stup. Daca nu e mare, fa-l sa fie suficient de mare in raport cu spatiul de iernat. Atunci nu se mai pune problema deplasarilor chiar asa...ca soricelul. Si sa aibe hrana destula in rame.
clncatalin scrie:Poate o turta de proteina data la timpul potrivit, impreuna cu ceva ingrediente secrete
csabio scrie:De obicei familiile iernate in fundul gol urca pana sus in cazul meu sub ziar si sta pe miere?
popik50 scrie:andrei_calinescu scrie:Cred ca ce e esentiala este stimularea proteica o data ce a aparut puietul.
Referitor la asta ce fac baietii din Tunari(Bogdan si Daniel), mi se pare graitor.
Insa asa cum spun si ei, importanta e starea de excitatie a familiei, adica le dai nu sa le crape matzul, turte masive , ci doar cat sa se frece sa faca caldura necesara matcii.
In martie e nor;al sa apara depopulari, deci importanta e schimbarea generatiilor cat mai rapida.
Daniel Calmus vorbea de necesitatea de a avea 3 rame DE puiet la debutul lui martie. Cum le poti obtine pe astea daca lasi familia in treaba ei?
Am vorbit personal cu domnul Daniel Calmus referitor la dezvoltarea familiilor in perioada ianuarie - martie. E bine de folosit stimularea cu proteine spre sfarsitul lunii ianuarie dar obligatoriu sa fi avut zbor de curatire.Trebuiesc hranite putin dar aceste hraniri le dau startul. Am vazut de pe filmele postate de el ca in primavara are familii foarte puternice.A spus ca trebuiesc implinite 3 conditii:hrana suficienta in toamna (15 - 17 kg miere),stimulare cu 200-300grame de pasta proteica dupa zborul de curatire de 4-5 ori pe luna si obligatoriu sa fie hranite doar cu miere pentru a evita uzura albinelor.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 39 vizitatori