Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde cobi » 30 Dec 2013, 18:17

peterneamt scrie:...Raţa-le dracu de grade că la noi nu făcură albinele curătirea că fu mai frig ca la munte.
O fi din cauză că anu asta de-l pierdurăm se termină în 13 ? :roll: :lol:

Sunteti norocos! E vreme :)
cobi

Mesajde popik50 » 30 Dec 2013, 18:40

andrei_calinescu scrie:Cred ca ce e esentiala este stimularea proteica o data ce a aparut puietul.
Referitor la asta ce fac baietii din Tunari(Bogdan si Daniel), mi se pare graitor.
Insa asa cum spun si ei, importanta e starea de excitatie a familiei, adica le dai nu sa le crape matzul, turte masive , ci doar cat sa se frece sa faca caldura necesara matcii.
In martie e nor;al sa apara depopulari, deci importanta e schimbarea generatiilor cat mai rapida.
Daniel Calmus vorbea de necesitatea de a avea 3 rame DE puiet la debutul lui martie. Cum le poti obtine pe astea daca lasi familia in treaba ei?

Am vorbit personal cu domnul Daniel Calmus referitor la dezvoltarea familiilor in perioada ianuarie - martie. E bine de folosit stimularea cu proteine spre sfarsitul lunii ianuarie dar obligatoriu sa fi avut zbor de curatire.Trebuiesc hranite putin dar aceste hraniri le dau startul. Am vazut de pe filmele postate de el ca in primavara are familii foarte puternice.A spus ca trebuiesc implinite 3 conditii:hrana suficienta in toamna (15 - 17 kg miere),stimulare cu 200-300grame de pasta proteica dupa zborul de curatire de 4-5 ori pe luna si obligatoriu sa fie hranite doar cu miere pentru a evita uzura albinelor.
popik50

Mesajde clncatalin » 30 Dec 2013, 19:09

[quote="csabio"]Domnilor cum este cu deplasarea ghemului pe timp de iarna? nu am gasit topicul si mai tot aud ca daca ghemul ajunge sus nu mai are hrana. Si cu hrana din mijloc spre spate ce se intampla? prin acestea se intelege ca albina se deplaseaza doar pe verticala ? stima[/quot

Albina isi formeaza ghemul de iernare sub miere, partea de sus a ghemului fiind doar pe miere. Acuma, sunt mai multe variante:
- daca cuibul a fost strans foarte bine, albinele acopera cea mai mare parte a ramelor(de preferat toata) si au foarte multa miere la dispozitie, fara a se deplasa prea mult.
- atunci cand cuibul nu a fost foarte bine strans, ghemul de iernare(care se strange si se micsoreaza si mai tare cu cat temperatura scade) acopera doar o parte a ramelor(de obicei cea din fata-fiind spre soare, acolo este mai cald)si uneori poate nu acopera nici jumatate din rama. In acest caz albinele au o suprafata mai mica de contact cu mierea, deci mai putina miere la dispozitie si sunt nevoite sa se deplaseze dupa miere. Acuma, in ce directie o iau? Pai se duc dupa caldura, iar caldura se duce in sus si ghemul urca pe rama pana ajunge la speteaza. Ce se intampla acum? Avem iarasi 2-3 variante:
1. albinele nu au puiet si temperaturade cateva grade peste 0 permite afanarea ghemului. Albinele iau contact cu mierea laterala si se trag usor pe ea.
2. Albinele nu au puiet dar afara este ger. Ghemul ramane mic si foarte strans. Se termina mierea de sub speteaza si ghemul nu se mai deplaseaza in lateral. Albinele mor.
3. Albinele au puiet. Ghemul se alungeste in sus dupa miere. Mananca pana la speteaza. Albinele nu vor parasi puietul, chiar daca sunt doar cateva celule. Stau acolo si mor, cu mierea langa ele.

Asadar, albinele se deplaseaza atat in sus, dar si in lungul ramei, dupa conditii. Albinele se deplaseaza chiar si de pe o rama pe alta, in special cele din exteriorul ghemului spre interior, daca apicultorul a gaurit ramele.

Concluzie:
- stupi puternici(populatie multa, sanatoasa si neuzata de cresterea tarzie de puiet)- consum mic, acopera miere multa,poate intretine bine microclimatul iernarii in bune conditii
- miere foarte multa si de calitate cat mai buna ( eu las toate ramele full, doar la mijloc o rama trei sferturi plina sau total plina). Matca nu prea pune puiet pana in ianuarie (cand albinele consuma ceva si se mai face loc pe rame) ca nu prea are unde. Mierea odata incalzita in interiorul ghemului actioneaza ca un tampot termic, atenuand efectul scaderii bruste a temperaturii
- cuibul strans foarte foarte bine toamna, astfel ca atunci cand este frig, ghemul sa ocupe o parte cat mai mare a cuibului. In felul acesta albina are la dispozitie foarte multa miere si nu este obligata sa se deplaseze prea mult, iar cand va incepe cresterea puietului are acces la multa hrana si nu trebuie sa se deplaseze spre spatele ramei dupa miere.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde peterneamt » 30 Dec 2013, 19:20

Un singur lucru mai adaug, că dacă stupul e puternic şi are miere peste 20 kg până la 1 aprilie nu-i mai trebuie decât linişte şi chiar nu are importanţă dacă e strâns sau nu, sau dacă are folie sau plapumă, sau iernează pe 20 de rame... ;)
peterneamt

Mesajde clncatalin » 30 Dec 2013, 19:23

Poate o turta de proteina data la timpul potrivit, impreuna cu ceva ingrediente secrete ;)
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
clncatalin

Mesajde Mircea_63 » 30 Dec 2013, 19:27

Complementar cu ce precizeaza Peterneamt: daca ghemul este destul de mare si nu un ghemulet, nu mai face ture prin stup. Daca nu e mare, fa-l sa fie suficient de mare in raport cu spatiul de iernat. Atunci nu se mai pune problema deplasarilor chiar asa...ca soricelul. Si sa aibe hrana destula in rame.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde clncatalin » 30 Dec 2013, 19:30

Mircea_63 scrie:Complementar cu ce precizeaza Peterneamt: daca ghemul este destul de mare si nu un ghemulet, nu mai face ture prin stup. Daca nu e mare, fa-l sa fie suficient de mare in raport cu spatiul de iernat. Atunci nu se mai pune problema deplasarilor chiar asa...ca soricelul. Si sa aibe hrana destula in rame.

Aveti prefecta dreptate. Turta proteica este off topic.Intra la stimulare, nu la iernare.
clncatalin

Mesajde nae » 30 Dec 2013, 19:40

clncatalin scrie:Poate o turta de proteina data la timpul potrivit, impreuna cu ceva ingrediente secrete ;)

Nene, mi-ai stricat noaptea, iar secrete ... :roll: :roll: :roll:
nae

Mesajde csabio » 30 Dec 2013, 20:00

Multumesc pentru raspuns.Foarte interesanta teorie.Am cateva familii care nu au format ghemul ca la carte.Unul s-a restrans in partea frontala si ocupa o treime din lungimea ramei ,miere avea la ultima vizita prin oct. Aceasta pozitie poate a luat-o din cauza curentilor de aer(fund cu sita). De obicei familiile iernate in fundul gol urca pana sus in cazul meu sub ziar si sta pe miere?
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde clncatalin » 30 Dec 2013, 20:05

Nu am experienta cu stupi cu fund cu sita.
clncatalin

Mesajde proapis13 » 30 Dec 2013, 20:23

csabio scrie:De obicei familiile iernate in fundul gol urca pana sus in cazul meu sub ziar si sta pe miere?

De obicei urca acolo daca nu ai etanseitate intre podisor si cuib :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde jenica67 » 30 Dec 2013, 20:25

La stupii cu fund AV si folie deasupra, la temperaturi relativ mici, caldura se ridica deasupra si nu iese datorita foliei si izolatiei din capac, iar albinele se plimba in voie deasupra ramelor.
jenica67

Mesajde csabio » 30 Dec 2013, 20:28

merci.Anul trecut am iernat intr-o curte ferita de vant si nu am avut acest comportament.Iar acum iernez pe camp si ghemul se conformeaza.super. Si uite asa pun mana pe turte si nici nu e nevoie. :)
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde paraul_porcului » 30 Dec 2013, 20:44

Alte cateva observatii din scurta mea experienta:

Referitor la ghem... nu prea e ghem decat cam de la -5 grade in jos... din observatiile mele. Vezi foto facuta in seara asta la 2 grade. Albinele sunt pana sus si cateva pe exteriorul ramei marginase. Cand scade sub -5 nu le mai vad ca se trag in jos iar cele de pe exterior trec pe ramele interioare.
Ghemul la albinele din poza ocupa corpul 2 de sus pana jos si ceva albine si in corpul 1.
Cand bate soarele pe stupi trec albinele si de pe un interval pe altul ajungand chiar si pe exteriorul ramei marginase. Cum se lasa frigul se retrag.
Nu stiu cum o fi cand gerul tine mult timp insa cu iernile astea blande nu putem vorbi de deplasarea vreunui ghem. Eu vad mai mult o expandare/colapsare a familiei de albine.
Interesante si observatiile astea pe timp de iarna.

Sanatate
Fişiere ataşate
DSCN1791.JPG
la 2 grade
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde csabio » 30 Dec 2013, 21:04

Eu am un singur"ME" ,corpul de sus este plin cu miere capacita, albina nu se vede deloc sta undeva jos intre corpuri sau in corpul de jos.Am zis ca nu ma ating pana la primavara (stii povestea cu nu se umbla ca nu-i butoi cu varza) iar acum habar nu am daca e bine sau nu.Anul trecut am iernat pe un singur corp3/4,a fost un esec. Ponta a intarziat mult fata de 1/1. Totusi cred ca e ok,macar sunt linistit ca papa este cat china.Sper ca pana la salcam ajung sus . O sa le pun o panglica de finish line :lol:
csabio

Mesajde andrei_calinescu » 30 Dec 2013, 22:57

popik50 scrie:
andrei_calinescu scrie:Cred ca ce e esentiala este stimularea proteica o data ce a aparut puietul.
Referitor la asta ce fac baietii din Tunari(Bogdan si Daniel), mi se pare graitor.
Insa asa cum spun si ei, importanta e starea de excitatie a familiei, adica le dai nu sa le crape matzul, turte masive , ci doar cat sa se frece sa faca caldura necesara matcii.
In martie e nor;al sa apara depopulari, deci importanta e schimbarea generatiilor cat mai rapida.
Daniel Calmus vorbea de necesitatea de a avea 3 rame DE puiet la debutul lui martie. Cum le poti obtine pe astea daca lasi familia in treaba ei?

Am vorbit personal cu domnul Daniel Calmus referitor la dezvoltarea familiilor in perioada ianuarie - martie. E bine de folosit stimularea cu proteine spre sfarsitul lunii ianuarie dar obligatoriu sa fi avut zbor de curatire.Trebuiesc hranite putin dar aceste hraniri le dau startul. Am vazut de pe filmele postate de el ca in primavara are familii foarte puternice.A spus ca trebuiesc implinite 3 conditii:hrana suficienta in toamna (15 - 17 kg miere),stimulare cu 200-300grame de pasta proteica dupa zborul de curatire de 4-5 ori pe luna si obligatoriu sa fie hranite doar cu miere pentru a evita uzura albinelor.

Perfect adevarat Popika,

Am vorbit si eu cu el in seara asta si am detaliat.
-stimularea debuteaza in intervalul 15-20 ian, obligatoriu dupa zbor de curatire.
-cantitati mici, consumabile instantaneu, fara depozitari in rama, cu efect excitant pentru proasta(matca).
-se face si la familii mai slabe(3-4) intervale.

Cred ca fiind credibila metoda lor din mai multe motive:
- e deprinsa de la mentorul lor, dupa cum spun chiar ei(nota 10 pentru modestie), mai rar la bipezii romani, omul avand zeci de ani de apicultura.
- daca nu ar fi eficienta, nu ar putea sa aiba acele rame DE puiet la debut de martie, mai ales cu albina noastra(fara fam ajutatoare).
- lucreaza cu matci tinere
andrei_calinescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR