virgilv scrie:Astazi 27.12.2013, am gasit pe scandura de zbor matca stupului (vie) Nu inteleg de loc ce s-a intamplat, care este cauza ?
alexx scrie:Salutare am si eu o intrebare la care nu am gasit raspunsul pe forum.
In ce masura influenteaza temperatura exterioara dimensiunea si amplasarea ghemului de iernare(sus jos pe mai multe rame etc)
Am intrebat un stupar mai batran si a zis ca la 12 grade vin la suprafata si cand incepe frigul intra jos pe rame
Multumesc
ignatov andrei scrie:alexx scrie:Salutare am si eu o intrebare la care nu am gasit raspunsul pe forum.
In ce masura influenteaza temperatura exterioara dimensiunea si amplasarea ghemului de iernare(sus jos pe mai multe rame etc)
Am intrebat un stupar mai batran si a zis ca la 12 grade vin la suprafata si cand incepe frigul intra jos pe rame
Multumesc
Alexx, cred ca nu ai inteles ce ti-a spus "acel batran"! Ghemul se "contracta" cu cat frigul este mai mare, nu este o minge care sare printre rame in functie de temperatura externa!
alexx scrie:Una va fi dimensiunea ghemului la 0 grade si una la 10 nu?
peterneamt scrie:Când mă gândesc că a-ţi avut în medie cu 10 grade C peste Dolj îmi vine să mă fac ardelean...Ce sfaturi să dau când la Timişoara e vreme de primăvară iar ale mele nu au făcut zborul de curăţire, adică a fost mai frig ca la munte ?
În Dolj vara este polul arşiţei şi iarna al frigului, cu mici excepţii la nivel de ţară.
alt stupar scrie:Duma, are destula
lasa-i in pace !
peterneamt scrie:Când mă gândesc că a-ţi avut în medie cu 10 grade C peste Dolj îmi vine să mă fac ardelean...Ce sfaturi să dau când la Timişoara e vreme de primăvară iar ale mele nu au făcut zborul de curăţire, adică a fost mai frig ca la munte ?
În Dolj vara este polul arşiţei şi iarna al frigului, cu mici excepţii la nivel de ţară.
alt stupar scrie:Incepand din ajunul Craciunului nu-i zi far` de baza-baza cel putin pe ici pe colo.
Si stii tu ca nu iasa cu gusa goala
Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori