Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde alt stupar » 05 Ian 2014, 14:14

iar tu Paul... futizeaza tot la doo zile stupii aia cu reorganizari... si la primavara iara-ti reorganizezi activitatea !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde florinapi » 05 Ian 2014, 14:20

Familie stransa,este atunci cand ghemul,chiar si la temperaturi negative nu este mai strans decat jumatate de rama.Daca mai avem si cam 2,5kg de miere pe interval,nu cred ca sunt probleme.

Va facetiti prea multe probleme pentru cum sta albina pe miere,poate ca de aicea probleme cu iernarea.
,,Morala fara expertiza este naiva,iar uneori poate fi chiar periculoasa."

Puteti vedea albumul pe foto pe SunPhoto aici : http://florinapi.sunphoto.ro
florinapi

Mesajde ignatov andrei » 05 Ian 2014, 14:22

alt stupar scrie:iar tu Paul... futizeaza tot la doo zile stupii aia cu reorganizari... si la primavara iara-ti reorganizezi activitatea !

Macar, Paul, are tupeu sa faca experiente si sa acumuleze... ca de "plans" cu adevarat nu prea l-am vazut!
ignatov andrei

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 14:24

Nu sunt adeptul iernarii cu FAV ! Nici al imprimavararii si nici al ... tomnarii ! :oops: Vara, in timpul transportului si la tratamente e ... OK ! Asa ca, la stupii ME de la tine, in perioadele critice o sa le pun polistiren extrudat pe fund si ii voi ierna tip horn. In rest ... FAV ! :lol: N-am sa-l uit pe Genutzu ce mi-a spus cand am cumparat albine de la el ... "in nici un caz sa iernezi cu FAV in zona noastra"!
Oricum mai tinem legatura ...

Prietene Paul...detaliile conteaza enorm, sistemul de iernare al lui Genutzu difera maxim de ceea ce zic eu, el ierneaza Pe un corP..daca Pui fund AV si il mai lasi si deschis e belea...am facut si asta crede=ma si nu au murit, dar au consumat enorm...mereu vorbesc de un "cloPot" adevarat cand vb de fund AV la noi, adica albina sta in "cloPotnitza"..sus, jos e haul si sita, iar sus e blindat, sigilat, izolat, restrans, aglomerat...asa inteleg eu lucrurile ! Genutzu face altfel si ce face face bine..eu insa am renuntzat si la rama lunga, si la genul ala de iernare ..l=am folosit si eu..toaca hrana la greu !!
Ma rog, nu am folosit, draci, laci, Paturici, moltoane cum folosesc baietii, am folosit o folie cu fanta in sPate sau folie Peste cuib si lasata in jos si izolatie, sita sub cuib la un exPeriment fara sibar, la unul inchis jumate si unul inchis comPlet..asta insemnand 3 ani, adica sitruatiile au fost ..toata stuPina de 5o buc intra la exPeriment...asa ca sa fie concludent si ca sa avem si adrenalina..nu un morcov ci un strat intreg bine indesat :lol:
Aud multi care vb de CloPot si se refera la un cuib dadant izolat sus si la curu gol :lol: Pai ala nu e cloPot frate...
Cu fundul AV tre sa stii ce faci ca te duci in caP daca il folosesti incorect, si NU E NICI UN MISTER..cloPotul sa fie cloPot ca inaltime si izolare, iar sita Poate fi lasata deschisa comPlet in fct de ce avem in lada dar chiar si daca o tragi Putin la modul cum o construiesc eu e ca si cum ar fi deschisa comPlet...atata doar ca nu bate vantul in rame dar schimbul de gaze se face foarte bine si nu intra Pasarile dedesubt sa deranjeze, Primavara trebuie lasata doar o fanta mica cat sa rasufle Putin..albinele folosesc condensul.
Alte interventii nu ai de facut, ai lasi sa mearga singuri...la Delonii mei cel Putin nu am voie sa ma ating de ei, n=am ce sa restrang, ce sa le fac...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 14:28

Bambucha scrie:Bunka, aici in sud(ilfov) nu am avut zbor de curatire! Probabil a fost cel mai frig in comparatie cu alte zone. In timp ce la Brasov si Predeal erau 10-12 grade cu cer senin, aici ceata-ceata-ceata si 3-6 grade maxime.
Pana si la Vaslui si Iasi au iesit la zbor. Oare sa ma ingrijorez, sau sa stau linistit? ;) :)
Daca ghemul are lejer acces la 7-8 kg de miere, eu mi-as face mai multe probleme cu desfacerea mierii, tamplarie, planuri etc.

Stai linistit...e mai bine la tine acum...sunt ierni atiPice, iernile calde sunt cu doua taisuri, daca incePe ouatul in urma zborurilor si vine un ger calumea in ianuarie februarie...ai cam kkto la ProPriu..eu de ex leam tinut inchise desi a fost o zi conditie de zbor..Prefer sa zboare la final de fe sau in Martie...acu sa stea acolo amortite.
Deci dP asta de vedere e mai bine anul asta la tine ca e racoare...
BUNKA

Mesajde proapis13 » 05 Ian 2014, 14:32

Bambucha scrie:Bunka, aici in sud(ilfov) nu am avut zbor de curatire! Probabil a fost cel mai frig in comparatie cu alte zone. In timp ce la Brasov si Predeal erau 10-12 grade cu cer senin, aici ceata-ceata-ceata si 3-6 grade maxime.
Pana si la Vaslui si Iasi au iesit la zbor. Oare sa ma ingrijorez, sau sa stau linistit?
Daca ghemul are lejer acces la 7-8 kg de miere, eu mi-as face mai multe probleme cu desfacerea mierii, tamplarie, planuri etc.

Aviz celor ce au ierni grele si fara zboruri de curatenie mai multe luni pe an
nu neaparat lui Bambu' :lol: dar si lui ca a deschis subiectul

Literatura de sorginte sovietica in urma unor experiente a demonstrat ca albina iernata exclusiv
pe rezerve SUFICIENTE de miere de salcim rezista fara zboruri de curatenie 185 de zile. :!:
Tot rusnacii au extras toata mierea si au administrat albinelor numai sirop de zahar - simplu,nu invertit.
Rezultatul a fost ca acele familii de albine cu rezerve SUFICIENTE din sirop de zahar au rezistat fara zbor de curatenie ...180 de zile. :!:
Concluziile va las sa le trageti singuri iar iarna ce vine cine a priceput ceva nu v- mai scrie pe acest topic; prietenii stiu de ce :!:
salve :lol:

PS Am postat pe undeva dar numai gasesc si studiul comparativ facut la institut de catre Romani studiu ce a confirmat pe cel rusesc
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Bambucha » 05 Ian 2014, 14:57

proapis13 scrie:Tot rusnacii au extras toata mierea si au administrat albinelor numai sirop de zahar - simplu,nu invertit.
Rezultatul a fost ca acele familii de albine cu rezerve SUFICIENTE din sirop de zahar au rezistat fara zbor de curatenie ...180 de zile. :!:

Aici mie mi-a cam dat cu virgula, in sensul ca au mancat cu circa 25 % mai mult (pe un raport de 75% cu 25% zahar cu miere) fata de hrana complet naturala (testat pe loturi de 10 fam); nu am avut 180 de zile fara zbor, dar dupa 90 incepeau sa se "cam screama dupa toaleta" :lol: insa deja intram in cele 8 babe de martie si venea primavara.
Imi e dor deja de primavara si d-aia scriu pe aici, ca la albine n-am mai fost din 15 dec dupa vajul mare sa vad daca stau capacele. Cred ca pe la 1 ma duc sa vad ce fac nucleii, sa vad daca nu cumva cer de mancare.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 15:20

alt stupar scrie:
BUNKA scrie: Pt zona noastra...e greu, sa stii ca ce zice AltStuPar nu se aPlica la noi 1oo%, adica eu stiu, omul are exPerientza dar nu la conditiile noastre...daca nu crezi, ai timP sa exPerimentezi !!

mai Bunka, cu scuzele de rigoare, iti marturesesc franc ca in general am renuntat sa te citesc de ceva vreme. :oops:
Nu ca ai fi baiat rau... alte-s motivele si nu-ti sunt imputabile neaparat. Fiecare suntem... cum suntem !
Acuma, daca tot ma-i citat si vazui si eu din intamplare, amintindu-ti ca in urma cu vreo trei ani pe cand erai in plin avant Malaiu iti preziceam ca in max. doo sezoane renunti la mastodonti, as mai face totusi o remarca pentru care imi cer scuze anticipat dar nah, asa imi vine... continuand pe aceiasi linie, un an vise helecro palan facut artizanal, un an vise mastodonti, doi ani vise motoare bendini, iar un an vise iernari in beci, inc-un an vise Deloane... pai tu si daca ai conditii de iernare mai ideale ca-n raiul albinelor si rezulteatele tot alea-s... placa e aceiasi - conditii grele, conditii grele, conditii grele :roll:
Si daaa, neaparat altu-i de vina !

Dintr-o nustiu care cauza
Mi-a scapat mie vreo "faza"
Vise revolutionare
Esuate-ntro eroare...
refren: si-i fara scapare, mai-mai...

:lol: pai ce sa facem Stupare...am mai zis eu, asta=s eu..caut perfectiunea..aia e, nu ma multumesc cu putin, nimeni nu e perfect cu atat mai putin eu !!
Macar imi dau silintza si incerc ...fac ceva si impartasesc si altora din "prostia'' mea asa ...ca sa nu se adune toata la mine :lol:
Revenind la o discutie mai serioasa, sa stii ca Aurel Malaiu are locul lui in tot ceea ce am acumulat si nu am renuntzat la ideea unor familii puternice, dimpotriva...lucrurile se leaga foarte frumos acum !
Ca sa intelegi ..voi folosi Deloni care vor ajunge pe cale naturala la dezvoltare ceva peste echivalentul a 2o rame dadant, iernare ca la carte, dezvoltare buna in primavara si exploatare desteapta in sezon..si aici lucru cu aceeasi rama si corp..stim despre ce vorbim. La formare roiuri nu exista in stuparitul conventional ceva mai bun de atat iar roiurile formate au sigurantza trecerii iernii in lazile astea.
Alta dorintza este aceea de a lucra cat de cat usor..ai uitat sa zici aici de CONTAINERE :lol: ...cred ca merg pe paletizare pana la urma, paleti de 4 patrati, intra 72 de lazi pe remorca de 4 m adica 18 paleti care binenteles se vor incarca si descarca cu o macara artizanala super simpla cu palan electric.
Deci pana aici s=a inteles...planul e facut, sunt gata sa=l execut...

De generatorul Bedini trebuie sa ai si ceva timp, si ceva bani si ceva oameni...se va face si aia la un moment dat !
Da` tre sa recunosc ca am ras oleaca la mesajul tau...ce sa=i faci stupare...fiecare cu stolul lui de pasarele, al meu e doar mai diferit ca e format din pasarele diferite
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 15:33

alt stupar scrie:iar tu Paul... futizeaza tot la doo zile stupii aia cu reorganizari... si la primavara iara-ti reorganizezi activitatea !

Eu zic ca ar trebui sa=l iei pe Paul la tine acolo sa ierneze sa=l inveti ce si cum ca la el la Falticeni nu merg sfaturile tale ..si sincer nici la mine ..am fost rau, iertare !! :lol:
Ma gandeam ca daca tot se ierneaza asa frumos si simplu la tine acolo si daca tot esti priceput in iernarea la tine in zona ..poate ar trebui sa ne mutam toti cu stupii acolo...impuscam mai multe stoluri odata..ne iese si iernatul ca la carte si avem si meseriasul langa noi !

Se accepta gluma nu...ca daca nu..o retrag !!
Stupare, nici eu nu prea mai citesc ce scrii tu ca stiu ca te descurci cu gazele si nu ai nevoie de ajutor..eu mi=am pierdut oricum interesul fatza de stas si mai arunc cate o idee acolo unde simt ca lipseste !

Cat se poate de serios acum...daca tot l=ai invatzat pe paul ce si cum sa faca de ce a iesit asa in cazul asta :?: si cum e mai bine acum..sa lase asa albinele alea sau sa mute ramele mai goale pe mijloc :?: Da=i un sfat ceva...ca omul asta asteapta si astept si eu pe margine sa vad ce si cum...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 05 Ian 2014, 15:36

Macar, Paul, are tupeu sa faca experiente si sa acumuleze... ca de "plans" cu adevarat nu prea l-am vazut!

Da, tot respectul..asa se invatza !!
BUNKA

Mesajde alt stupar » 05 Ian 2014, 15:43

BUNKA scrie:

Da, tot respectul..asa se invatza !!

Da, desigur..asa se invata
Aa... desigur, pe bani sa invata !!!
alt stupar

Mesajde jenica67 » 05 Ian 2014, 15:55

Paul, pana la primavara, iti recomand sa mai citesti o data pe Malaiu - Sporirea productiei de miere si sa intelegi de la pag 177, ca la mijloc este o diafragma, iar ramele din dreapta sunt date la carat mierea in cuib. dar organizarea lui este cu rame pline la margini si mai goale la mijloc. Uita-te si la multietajat. Ai retinut gresit impachetarea cu rame pline la mijloc, aceasta este dedicata in general cum am mai scris celor zgarciti, celor care lasa rezerve suficiente si asa mai lasa o portita albinei, dar atunci nu lasi mai mult de 4 rame.
jenica67

Mesajde alt stupar » 05 Ian 2014, 16:03

BUNKA scrie:
alt stupar scrie:Cat se poate de serios acum...daca tot l=ai invatzat pe paul ce si cum sa faca de ce a iesit asa in cazul asta :?: si cum e mai bine acum..sa lase asa albinele alea sau sa mute ramele mai goale pe mijloc :?: Da=i un sfat ceva...ca omul asta asteapta si astept si eu pe margine sa vad ce si cum...

intarzaiai, ca umbla popa cu iordanu` :D

bai, pana una-alta a iesit cum a pregatit el, ca n-a pregatit cine l-a invatat !

doi la mana... egal de dispunerea rezervelor, fragmentarea ghemului de iernare dupa un zbor de curatire nu are nicio logica. Daca si numai daca nu sunt alte cauze care sa genereze aiasta situatie, teama mi-e ca cineva nu "citeste" corect situatia din aia doi stupi

tertza parte...amintiti-va mereu de vorbele unuia de-l cheama Walter... SELECTIA NATURALA ! Ce-as mai adauga de la mine pen` cine are sange-n instalatie: decat sa deranjez-degringolez aiurea-n iarna 100 de stupi mai bine las sa-si dea prohodu doi, de prosti ce is ei ca "soi" sau de prost ce-am fost eu la pregatit ;)
alt stupar

Mesajde alin m » 05 Ian 2014, 16:04

Ridici rama aia ce le desparte, dai in ea cateva gauri, la 1/3 si la 2/3 din inaltime, si se vor trage ele intr-una din parti.
alin m

Mesajde paul » 05 Ian 2014, 16:20

Hai sa ne intelegem :
alt stupar are dreptate ... in principiu ! Nu se umbla in stupi iarna si nu se reorganizeaza. Asta ... pe de o parte ! Pe de alta parte, tot pe aici sau pe forumul vechi, nu-mi amintesc exact, unul din "grei"facea recomandarea ca dupa un zbor de curatire sa se ridice putin podisorul (un minut, maximum doua) si sa vedem cum s-a reasezat familia , in conditiile in care au fost cazuri cand albinele s-au ingramadit toate pe 2 sau 3 rame (de regula, cele cu mancare mai putina) si apoi au murit cu mancarea langa ele, pe principiul ca nu le deranjam si albinele stiu mai bine ce au de facut ... 8-)
Jenica ...ceea ce spui tu se refera la...INTENSIFICAREA CRESTERII PUIETULUI IN PRIMAVARA, subsectiunea ASIGURAREA SPATIULUI CORESPUNZATOR PT. CRESTEREA PUIETULUI ... Deci, vorbim de primavara si nu de ... miezul iernii ! 8-) Cred ca iernarea sau imprimavararea in stupi ME o putem trata distinct ! Ca sa fim on topic, vorbind de pozitia lui Malaiu in ceea ce priveste ARANJAREA IN CUIBUL ALBINELOR A PROVIZIILOR DE HRANA, vezi pag. 46,47 si jumatate din pag. 48 din ... sporirea productiei de miere !
In ceea ce ma priveste ... fac si eu tot ce pot sa scot albinele din iarna ! Si credeti-ma ... nu-mi amintesc sa fi facut in viata mea vreun lucru cu atata pasiune :!:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 05 Ian 2014, 16:26

paul scrie: Si credeti-ma ... nu-mi amintesc sa fi facut in viata mea vreun lucru cu atata pasiune :!:

Poate te aude (citeste) doamna... :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR