Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde jenica67 » 05 Ian 2014, 23:31

nelu_74, eu iti recomand sa citesti cu atentie inca o data, ce am postat de Antonescu la pag 73. Malaiu se refera la familii puternice, daca eu imi amintesc bine. Daca vei citi atent, Antonescu se refera la altfel de familii. Ti se pare ca familia lui Paul, face parte din familiile puternice. Daca citeai toata cartea lui Malaiu, el spune ca stimularile si indicatiile lui, se pot aplica numai la familii puternice, la cele slabe le vei face mai mult rau. Daca familia lui Paul era puternica, ocupa bine ramele, nu se fragmenta in doua.
jenica67

Mesajde nelu_74 » 05 Ian 2014, 23:42

Recunosc că nu am citit cartea lui Antonescu. Am descărcat-o şi pe aceasta şi sigur o voi citi.
nelu_74

Mesajde liviutzbogos » 05 Ian 2014, 23:52

Iar imi vin furnicile in cap...cam asa gandeam si eu, ca si badea Malaiu, unde ii albina mai multa, acolo sa fie si mierea mai multa. Si-apai daca trebuie familii puternice, noi de ce bagam "mate" la iernat? Cand am unificat trei roiuri in toamna, mai toti imi spuneau ce prostie mare am facut, doar alt stupar - sa traiesti la multi ani nea Adi - imi spunea sa unific ca nu o sa-mi para rau la primavara. Nu am experienta deloc, cu teorie is la minim ca, de, tineretul de azi nu mai citeste, sta pe net, dar cred ca nu gresesc cand spun ca trebuie lasat orgoliul de-o parte toamna si sa nu ne intereseze numarul lazilor, ci puterea lor, ca degeaba am 10 lazi cu cate trei rame si in ianuarie le fac prohodul, mai bine 3, 4 dar zdravene si in primavara le poti imparti inapoi.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde BUNKA » 06 Ian 2014, 01:16

Da, concluzii :mrgreen:
Ca doar Miorita si Mesterul Manoli ne sunt dragi, ne reprezinta intrutotul. Si vai-vai.... mandru vara construia si-apoi iarna darama
Mai Paule, incapataneaza-te tu mai degrab` pe altceva... nu-ti suna mai bine ca si target sa treci cu stupina prin iarna an fanfare si sa te gaseasca primavara cu familii bibelou ?
Eu... in ignoranta mea, asta cred ca ar fi o realizare de luat in seama, nu un numar oarecare de lazi cu ceva albina scoase in primavara. Parerea mea...desigur !
Si inca ceva... de prin 2007, de cand imi fac veacu` pe forumul asta, toamna de toamna am tot scris... bai ! directia cu stupi multi da` vai de ei este pe o traiectorie spre nicaierea... dar mereu si mereu prin fe-mar` apar la sigur puhoi de colegi vaitandu-se de cat de grea e iarna si ce greu este incercata apicultura.... apicultura lor, desigur... sau mai bine-zis acel "mod" de a face apicultura... Unul zicea ca i-ar culca in pat cu el, numa doar-doar ii salveaza ( il cunosti ? ;) ) altu-i coboara-n beci... si cand trage linie si realizeaza ca degeaba, in loc sa-si bage mintile-n cap si sa faca toamna ce-i de facut...el nuuuu, jura ca-n urmatoarea iarna ii va baga sub perina iar celalalt va pune si-o mocheta noua-n beci, sa nu stea cu curu pe ciment... ca aici-i secretul reusitei !!!

Am fost strigat :?: Ce=am mai facut :?: :lol: Paule imagineaza=ti daca AltStuPar baga strong la Arad, cam cat de strong tre sa bagi tu familiile aici la noi...are drePtate..mai bine 5 buni cu care iesi decat 1o Posibile mortaciuni sau lesinaturi ! Eu nu sunt bun la iernat roiuri mici, n=am fost niciodata..toti mi=au dat coltzu, si am avut niste tentative, aia la interior si cu cativa ani inainte afara...nu merita !!
Aici mentorul tau are drePtate, adica si din Punctul meu de vedere e la fel...baga albina serios la iernat, nu te juca, ca alea 4 rame in sePtembrie se fac 2 in ianuarie si atunci se kk Pe ele si Pa...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Ian 2014, 01:32

[quote="paul"
]Hai sa ne intelegem :
alt stupar are dreptate ... in principiu ! Nu se umbla in stupi iarna si nu se reorganizeaza. Asta ... pe de o parte ! Pe de alta parte, tot pe aici sau pe forumul vechi, nu-mi amintesc exact, unul din "grei"facea recomandarea ca dupa un zbor de curatire sa se ridice putin podisorul (un minut, maximum doua) si sa vedem cum s-a reasezat familia , in conditiile in care au fost cazuri cand albinele s-au ingramadit toate pe 2 sau 3 rame (de regula, cele cu mancare mai putina) si apoi au murit cu mancarea langa ele, pe principiul ca nu le deranjam si albinele stiu mai bine ce au de facut ... 8-)
Jenica ...ceea ce spui tu se refera la...INTENSIFICAREA CRESTERII PUIETULUI IN PRIMAVARA, subsectiunea ASIGURAREA SPATIULUI CORESPUNZATOR PT. CRESTEREA PUIETULUI ... Deci, vorbim de primavara si nu de ... miezul iernii ! 8-) Cred ca iernarea sau imprimavararea in stupi ME o putem trata distinct ! Ca sa fim on topic, vorbind de pozitia lui Malaiu in ceea ce priveste ARANJAREA IN CUIBUL ALBINELOR A PROVIZIILOR DE HRANA, vezi pag. 46,47 si jumatate din pag. 48 din ... sporirea productiei de miere !
In ceea ce ma priveste ... fac si eu tot ce pot sa scot albinele din iarna !
Si credeti-ma ... nu-mi amintesc sa fi facut in viata mea vreun lucru cu atata pasiune :!:[quote="paul"]

Da, ai sesizat la fix..in principiu are dreptate, dar aici e o situatie punctuala care se lasa cu...mai ai sau nu mai ai cele 2 sau 3 roiuri peste 2 sau 3 luni.
Daca poti face ceva sa salvezi albina aia...trebuie sa faci asta, indiferent daca zice AltStupar sau altcineva sa nu o faci, decat sa pierzi 3 mai bine castigi una sau doua, daca e cazul intervii si la minus 25 de grade, oricum...ai 3 variante, ori mor ele daca le lasi, ori le omori tu daca intervii rau, ori le salvezi daca faci ceea ce trebuie.
Nu conteaza ca din 3 faci una si pierzi 2 matci...in mai faci un roi tzapan de acolo...la total iesi pe plus..gandeste=te la asta!
Liviutz are dreptate...din 5 bombe, faci 15 roi zdraveni in mai, dar din 1o lesinati nu faci nik pana in toamna!!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Ian 2014, 02:37

alt stupar scrie:
BUNKA scrie: si sa faca sfera de iernare imediat sub miere pe ramele unde a fost crescut puiet si exista camasuiala in celule care imbunatateste conservarea energiei termice.

alta "legenda apicola"... ca nu se poate ierna pe rame mai deschise la culoare :shock:
Pai... SE POATE ! Drept e ca presupune un consum ceva-ceva mai maricel dar daca avem de-a face cu o colonie cu nr. suficient de indivizi si rezervele sunt de calitate diferentele sunt aproape nesemnificative !

Ca bine mi=adusai aminte...acu daca ma`nervez ma duc si fac doua poze la doua tavi...una la un Delon care a avut rame mai colorate si una la unul care are rame mai crude..ala format in 2 August...si vedem ce si cum, cata rosatura e !
Eu zic ca legenda e adevarata...nu ca nu se poate, ci ca e un risc care nu e bine sa ti=l asumi pt ca nu se stie !!

Ala care ierneaza perfect se vede..foarte putina "Faina"pe tava, spre deloc...alalalt strat grosutz..tre sa fiu atent din sfarsit de ianuarie incolo..trebuie verificat desi stiu bine ca era blindat de papa .
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Ian 2014, 02:54

paul scrie:
Ioan Guist scrie:
Paule, Paule pentru ce ma prigonesti? :D

Ioane ... nu te prigonesc da' eu am invatat ca "lumina nu se tine sub oboroc". Si nu am nici o problema in "a-l demasca"pe cel care m-o invatat ceva de bine sau un lucru bun.
Si alt xenon ... "Sa uiti ca ai albine din noiembrie pana-n martie"!!!(alt stupar) :oops:

Aha...uita=le Paule pana in martie si vedem ce si cum atunci cu alea 2 sau 3..da ..poti sa uiti de ele daca ai facut totul la ac in toamna, daca nu...tu stii mai bine, sau daca nu, intreaba=l pe diriginte !!
Eu zic ca daca moare din vina ta o colonie ca ai vrut tu sa respecti vb asta indiferent de calitatea pregatirii din toamnaaaaa.....atunci, era bine daca stateai langa mentor la Arad, ca=ti vindea el altele in Aprilie in caz de ceva...treaba asta..ai sesizat=o si tu, dar tu esti mai atent cu Adi am vazut eu :lol: va simpatizati :lol:

Eu is mai din barda asa...nu zic niciodata ce vrei sa auzi, chiar daca ma injuri dupa aia...asa sunt eu !! ..o dau direct, macar asa stim cum stam :mrgreen: uite Adi a inceput sa ma cunoasca cu tot cu stolurile mele.. in ultimii 1o ani.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 06 Ian 2014, 03:04

nelu_74 scrie:
jenica67 scrie:Paul, pana la primavara, iti recomand sa mai citesti o data pe Malaiu - Sporirea productiei de miere si sa intelegi de la pag 177, ca la mijloc este o diafragma, iar ramele din dreapta sunt date la carat mierea in cuib. dar organizarea lui este cu rame pline la margini si mai goale la mijloc. Uita-te si la multietajat. Ai retinut gresit impachetarea cu rame pline la mijloc, aceasta este dedicata in general cum am mai scris celor zgarciti, celor care lasa rezerve suficiente si asa mai lasa o portita albinei, dar atunci nu lasi mai mult de 4 rame.

Bună seara şi bine v-am găsit.
Sunt începător în ale apiculturii . Este prima mea postare pe acest forum. Urmărind postările anterioare am ajuns la recomandarea domnului Jenică ,,iti recomand sa mai citesti o data pe Malaiu - Sporirea productiei de miere". Recunosc, nu ştiam de această carte şi iată ce am găsit la pagina 46-47. Ce părere aveţi? Trebuie ramă plină sau nu în centrul cuibului?

Mai sunt si alte exemple sau numai asta :?: pe ME nu e :?: Cum zice acolo...fundul AV la ce merge :?: ..trebuie aprofundat, pus cap la cap, digerat. Eu am facut asta !Care combinatii merg si care nu..in legatura cu fund AV, clopot sau nu, inaltime clopot, aranjare rezerve, cantitate dimensiune colonie....ce da :?:
N=o lua mot=a=mot ca da cu virgula !!
BUNKA

Mesajde alexx » 06 Ian 2014, 04:36

dorindafi scrie:la o temperatira de4/5 grade
peste o luna verific din nou

Dorindafi nu e cam sus???
alexx

Mesajde gica.mosu » 12 Ian 2014, 10:10

dorindafi scrie:[quote="proapis13"
Stringerea unei fam la chinga inseamna 6 rame de 1/1 rame pline pe jumatate cu miere
Daca e tendinta de rupere a ghemului inseamna ca NU este albina suficienta
6 rame pe jumatate cu miere sunt 9kg de miere,suficient ca acea familie de albine sa ajunga in martie
Repet inca odata,o fam organizata la 1 octombrie in modul expus mai sus ajunge linistita fara turte cu miere
sau inlocuitori pina in martie si se dezvolta normal in vederea fructificarii merlui cules - cel putin la mine se potrivesc cele scrise
salve

,,6 rame pe jumatate cu miere sunt 9kg de miere,suficient ca acea familie de albine sa ajunga in martie"
shi atunci , intreb eu : eu care nu bag o rama cu hrana mai putzin de trei partzi in ea ,
impachetajul cel tarziu la sfirshitul lui oct. , oare cat timp ar trebui sa stau aproape linishtit ?[/quote]
Baieti nu va lasati pe baza ca aveti n rami cu albini(in cuib) x n kg di miere ca nu se potriveste asta in toate zonele si iernili(grele-usoare ca in acest an)si unde mai pui ca unii colegi aranjaza stupii pt iernare in octombrie,perioada dupa ....care mai urmeaza unele fam mai cresc puiet pina tirziu s-au nu intrerup ponta diloc ,asa ca mare atentie...prmavara se numara stupii iar toamna bobocii :mrgreen:...P.S -Am facut rearanjarea cuib la citiva stupi si am gasit rame cu putina miere pi eli :!: Asa ca cei cari stiti ca aveti pb cu hrana...ACTIONATI-SPOR!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Florin Dobre » 12 Ian 2014, 10:26

Sa traiesti mosule!
Am si eu unu' pe 4 rame care rodea din podisor. Matca tanara a redus motoarele mai tarziu. Pe asta l-am desfacut(15 grade la umbra). Halise deja jumate...partea din fata a ramelor. Matca este, albina este, curat este.
I-as fi infipt o punga cu miere in cap dar sunt curios sa vad daca se muta catre spatele lazii.
De acu' zice satelitu' ca vine iarna. Ieri am vazut muguri florali la alun.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde csaa » 12 Ian 2014, 10:26

Cand ai facut rearanjarea? ieri?
csaa

Mesajde gica.mosu » 12 Ian 2014, 10:37

csaa scrie:Cand ai facut rearanjarea? ieri?

Da ,pi 10-11 ian....10-12* au facut ceva zbor de c..a....si sa vina si iarna d'amu....la o parti din eli o inceput si"PONTAAAA"....P.S -am umblat doar la cei cari aveam ceva dubiiii :idea:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Florin Dobre » 12 Ian 2014, 10:46

Si ce ai aranjat in concret mosule? Schema aia: una da una nu? :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alt stupar » 12 Ian 2014, 11:35

reiau ce scrisesem si ieri...cum postarea a intrat pe vechea gazduire si s-a pierdut, repet ;) ca nu ma doare mana !
Am verificat "rama cu rama" cativa stupi din doua locatii. Pe o vatra de Dadanturi am luat la mana 6 bucati, nu am avut ochelarii la mine sa vad ou sau larva tanara dar puiet capacit NU EXISTA.
Pe alta vatra, de MER, situata intr-o zona de deal ceva mai rece, verificat un boxpalet (patru stupi). Nici urma de larva sau ou.
Matcile sunt de toate varstele.
Zbor, incepand din ajunul Craciunului, a cam fost zi de zi.
Aceasta este situatia la mine, ca in alte parti e... altfel, este alta problema.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 12 Ian 2014, 11:55

Alt Stupare,un filmulet ceva, n-ai facut ??? Ca sa mai pricepem si noi astia ... eternii incepatori ... cum ar trebui sa se prezinte familiile la aceasta data ! Si in subsidiar, in filmulete, pari asa ... mai bland ! 8-)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR