Da, concluzii
Ca doar Miorita si Mesterul Manoli ne sunt dragi, ne reprezinta intrutotul. Si vai-vai.... mandru vara construia si-apoi iarna darama
Mai Paule, incapataneaza-te tu mai degrab` pe altceva... nu-ti suna mai bine ca si target sa treci cu stupina prin iarna an fanfare si sa te gaseasca primavara cu familii bibelou ?
Eu... in ignoranta mea, asta cred ca ar fi o realizare de luat in seama, nu un numar oarecare de lazi cu ceva albina scoase in primavara. Parerea mea...desigur !
Si inca ceva... de prin 2007, de cand imi fac veacu` pe forumul asta, toamna de toamna am tot scris... bai ! directia cu stupi multi da` vai de ei este pe o traiectorie spre nicaierea... dar mereu si mereu prin fe-mar` apar la sigur puhoi de colegi vaitandu-se de cat de grea e iarna si ce greu este incercata apicultura.... apicultura lor, desigur... sau mai bine-zis acel "mod" de a face apicultura... Unul zicea ca i-ar culca in pat cu el, numa doar-doar ii salveaza ( il cunosti ?) altu-i coboara-n beci... si cand trage linie si realizeaza ca degeaba, in loc sa-si bage mintile-n cap si sa faca toamna ce-i de facut...el nuuuu, jura ca-n urmatoarea iarna ii va baga sub perina iar celalalt va pune si-o mocheta noua-n beci, sa nu stea cu curu pe ciment... ca aici-i secretul reusitei !!!
alt stupar scrie:BUNKA scrie: si sa faca sfera de iernare imediat sub miere pe ramele unde a fost crescut puiet si exista camasuiala in celule care imbunatateste conservarea energiei termice.
alta "legenda apicola"... ca nu se poate ierna pe rame mai deschise la culoare![]()
Pai... SE POATE ! Drept e ca presupune un consum ceva-ceva mai maricel dar daca avem de-a face cu o colonie cu nr. suficient de indivizi si rezervele sunt de calitate diferentele sunt aproape nesemnificative !
paul scrie:Ioan Guist scrie:
Paule, Paule pentru ce ma prigonesti?
Ioane ... nu te prigonesc da' eu am invatat ca "lumina nu se tine sub oboroc". Si nu am nici o problema in "a-l demasca"pe cel care m-o invatat ceva de bine sau un lucru bun.
Si alt xenon ... "Sa uiti ca ai albine din noiembrie pana-n martie"!!!(alt stupar)
nelu_74 scrie:jenica67 scrie:Paul, pana la primavara, iti recomand sa mai citesti o data pe Malaiu - Sporirea productiei de miere si sa intelegi de la pag 177, ca la mijloc este o diafragma, iar ramele din dreapta sunt date la carat mierea in cuib. dar organizarea lui este cu rame pline la margini si mai goale la mijloc. Uita-te si la multietajat. Ai retinut gresit impachetarea cu rame pline la mijloc, aceasta este dedicata in general cum am mai scris celor zgarciti, celor care lasa rezerve suficiente si asa mai lasa o portita albinei, dar atunci nu lasi mai mult de 4 rame.
Bună seara şi bine v-am găsit.
Sunt începător în ale apiculturii . Este prima mea postare pe acest forum. Urmărind postările anterioare am ajuns la recomandarea domnului Jenică ,,iti recomand sa mai citesti o data pe Malaiu - Sporirea productiei de miere". Recunosc, nu ştiam de această carte şi iată ce am găsit la pagina 46-47. Ce părere aveţi? Trebuie ramă plină sau nu în centrul cuibului?
dorindafi scrie:la o temperatira de4/5 grade
peste o luna verific din nou
dorindafi scrie:[quote="proapis13"
Stringerea unei fam la chinga inseamna 6 rame de 1/1 rame pline pe jumatate cu miere
Daca e tendinta de rupere a ghemului inseamna ca NU este albina suficienta
6 rame pe jumatate cu miere sunt 9kg de miere,suficient ca acea familie de albine sa ajunga in martie
Repet inca odata,o fam organizata la 1 octombrie in modul expus mai sus ajunge linistita fara turte cu miere
sau inlocuitori pina in martie si se dezvolta normal in vederea fructificarii merlui cules - cel putin la mine se potrivesc cele scrise
salve
csaa scrie:Cand ai facut rearanjarea? ieri?
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 12 vizitatori