Ma bag si eu.
DIn practica, am observat ca nu tot timpul forma "ghemului de iernare" este sfera perfecta. Asta tine de ce fel de rama exploatam, locul unde se pozitioneaza ghemul, cat este de strans sau de larg, ce albina are in componenta, ce caldura e capabil sa sustina si in regim mai putin strans, ce izolatie avem la stupi.
Normal ca ideal ar fi sferic, dar nu cred ca este nici la 50% din ce iernez de obicei.
CAnd folosim termenul de "ghem" ne referim generic la forma pe care o ia albina in timpul iernarii, la acel "gogoloi" sa-i zic, dar eu nu ma gandesc neaparat la o sfera perfecta. Sfera perfecta cred ca o obtinem pe o rama inalta si ingusta. De cele mai multe ori pe Dadant, de ex, e un elipsoid, usor tesit pe verticala, la inceput de iernare, si apoi tesit pe orizontala, mai spre sfarsit, cand albina protejeaza puietul aflat central.
Ganditi-va la un Dadant, cu albina in fata, la urdinis, care sta pe 6-7 intervale. Cum face el o sfera perfecta, ca nu are cum, ar trebui sa iese din stup.
Am o imagine, dar nu o gasesc cu o familie cred ce pe 8 rame, la care ultima rama, jos de tot era albina, si mijlocul nu se vedea la speteaza. Nu are cum sa faca sfera perfecta. Face "un fel de.." deci nu perfect. Si asta e rau pt albine, tehnic vorbind. practic s-ar putea sa nu le fie chiar asa rau, pt ca ar putea sa forteze o sfera exacta, dar nu o fac, prefera alte asezari.
Alte pareri?

da, stupii slabi si foarte largi in general sunt pe ghem tip sfera, celalalti mi se pare ca nu prea.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!