Aseara am vizionat poate cel mai interesant film despre albine . A fost difuzat pe DaVinci Learning si se numeste "In slujba reginei".
Mi s-a parut foarte interesant si foarte util, in acelasi timp, deoarece mi-a transmis niste informatii pe care pana acum nu le-am gasit nicaieri, insotite de imagini care nu imi dau seama cum au putut fi captate.
Exemplu de informatii interesante, insotite de imagini la fel de interesante:
- fluturele cap de mort care zboara din copac si intra in stup, printre albine, care nu ii fac nimic, nici macar nu il simt, sau mai bine zis il percep ca fiind de-al casei. Secretul? Scoate niste sunete care imita sunetele scoase de regina, ceea ce ii permite sa suga mierea din 4-5 celule pana sa priceapa albinele ca ceva e in neregula. Pana se dezmeticesc ele, el deja a iesit din stup.
-dupa iesirea roiului primar, o regina proaspat iesita din botca incepe imediat sa emita sunetele caracteristice. Explicatia din film: isi anunta prezenta si-si revendica suveranitatea. Imediat merge si inteapa o rivala dintr-o alta botca. Intre timp o alta regina iese din botca si inevitabil incepe lupta intre ele pentru putere, fiecare incercand sa-si intepe mortal rivala. Faptul ca nici una din regine nu iese invingatoare declanseaza plecarea roiului secundar.
- imperecherea reginei, cele mai clare imagini pe care le-am vazut pana acum; este filmata inclusiv intoarcerea reginei cu semnul imperecherii, insotita de informatia ca IN URMATOARELE ZILE REGINA VA MAI IESI DE CATEVA ORI LA IMPERECHERE. Este prima data cand aud afirmat raspicat acest lucru intr-un film si care-mi intareste convingerea ca asa e, deoarece am avut sansa sa vad o regina intorcandu-se de la imperechere in propria stupina si nu avea acel semn, ceea ce inseamna ca nu era prima data cand iesea din stup.
- depunerea oului de catre regina pe fundul celulei, care nu inteleg cum a fost filmata. Pur si simplu este filmat fundul reginei in timp ce iese oul si am vazut cum regina aseaza oul in pozitie verticala pe fundul celulei, cu ajutorul picioarelor din spate.
Filmul a fost realizat in 1998, ceea ce spune multe despre calitatea echipamentelor folosite.
N-am verificat, dar cred ca se poate urmari aici
http://www.dailymotion.com/video/xhgptx ... shortfilms