de janese » 24 Ian 2014, 16:16
de ce pun eu ,,turtili" din noiembrie??
pentru ca eu nu restrang cuibul toamna ca am alte prioritati si risc ca ghemul sa se formeze pe rame goale pusca , ca au fost mai nainte pline cu puiet;
chiar daca in parti am cate doua rame pline ochi cu hrana capacita risc ca ghemul sa se formeze gresit si sa moara cu mancarea langa el.
la d1/1 este riscul ca ghemul ce nu ocupa toata latimea ramei sa urce pan la latul de sus si sa moara cu mancare langa el,chiar daca mancarea este pe aceeasi rama cu albinele!...treaba cu ,,ghemul se deplaseaza in lateral" este o intamplare dar nu o lege!
in alta ordine de idei...aici pe forum se discuta de turte proteice daca se dau sau nu in aceasta data in vremea din iarna 2014: chiar daca vine frig naprasnic,problema riscului si rezultatelor turtelor proteice " nu rezulta din ,,explozia de puiet rezultat in urma consumului de turte proteice" si de aici uzura albinei, ci din faptul ca s-ar putea ca o perioada de doua luni de aci incolo sa nu mai fie zboruri de curatire si ghemul sa se cace pe el,acumuland reziduuri in intestin .
toata lumea vrea sa compenseze slaba populatie din cutie cu turte si stimulari cat mai devreme! turtele energetice si proteice nu fac minuni,ele ajuta doar in pregatirea de marele cules de la salcam: familiile tari cresc nr de celule cu puiet cu cateva procente mai mult fata de cele nestimulate ,iar familiile mai slabe castiga in urma stimularii prin reducerea uzurii albinei(isi refac corpul gras,nu mai au stresul de a se intinde pe rama dupa mancare)- la familiile stimulate energetic si proteic, nu se observa acel prag de declin la schimbarea albinei in primavara,cand auzi ca stuparul trebui sa restranga cuibul.
turta deasupra ca efect termic are avantajul ca tine ghemul ,,mingie" sub turta si nu feliat intre rame!!!
Ultima oară modificat de
janese pe 24 Ian 2014, 16:27, modificat de 2 ori în total.