Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde dorindafi » 24 Ian 2014, 11:20

asha am zis shi : ce vede ochiul crede sufletuk " , cind e vorba de hrana
dorindafi

Mesajde Daniel_new » 24 Ian 2014, 11:26

Dorindafi: ai fix 1000 de mesaje asa ca iti urez o viata cat mai lunga pe acest forum,albine multe si mesaje mult mai concrete;ultimul cred ca este codat,nu? :D
Nihil sineDeo@&"Daruind vei dobandi"&Iti doresc tot ce-mi doresti
Daniel_new

Mesajde dorindafi » 24 Ian 2014, 11:34

Daniel_new scrie:Dorindafi: ai fix 1000 de mesaje asa ca iti urez o viata cat mai lunga pe acest forum,albine multe si mesaje mult mai concrete;ultimul cred ca este codat,nu? :D

multzumesc de urare :)
am vrut sa postez dupa mesajul lui P.13 , numai ca a fatat pisica vecinei shi a trebuit sa asistam la nashtere :lol:
dorindafi

Mesajde valigorj » 24 Ian 2014, 12:10

acum ai 1001,asa ca poti sa ne povestesti si noua cite ceva din cele''1001 de patanii din pastoralul la munte,iernare,etc''.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde dorindafi » 24 Ian 2014, 12:20

valigorj scrie:acum ai 1001,asa ca poti sa ne povestesti si noua cite ceva din cele''1001 de patanii din pastoralul la munte,iernare,etc''.

intreaba shi vei afla , practica shi te vei convinge ;)
dorindafi

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 24 Ian 2014, 14:04

Daniel_new scrie:...am citit pe aici de acele turte care se pun in februarie, prietenul care ma ajuta pe mine le face cu zahar pudra si miere (cred ca nu gresesc) iar unii din voi am citit ca puneti turte proteice, sunt mai indicate alea?

Corect, turtele se fac în mare parte din zahăr pudră și miere (aprox. 5:1). Cele proteice sunt mai bune și respectiv mai costisitoare. Dar cine le administrează acum? Părerea mea e că ar face o greșeală deoarece se va mări ponta mătcii mult prea devreme (gerul abia a început pe ici-colo). Eu pun turtele proteice (în iernile obișnuite) în a doua jumătate a lunii februarie pt a stimula ponta (oatul) mătcii și desigur pt a întări albina slăbănogită și a completa rezervele. Anul acesta le voi administra turte din zahăr pudră (naturală, fără amidon ș.a. adausuri) cu miere poliflor (aprox. 1:1) până la finele lunii feb. și la începutul lunii martie plănuiesc să administrez turte proteice. Consider că iarna se va lungi cu aproximativ o lună. Dar mai vedem. Aceasta este părerea mea. Aștept comentarii.

Daniel_new scrie:Acelea se cumpara de la magazine apicole ?

La noi în Chișinău se cumpără, cred că și la voi se găsește în vânzare.
Daniel_new scrie:Exista o denumire specifica pentru cele mai bune?

Nu știu. Părerea mea e că cele mai bune turte sunt acele turte pe care le facem acasă din produse naturale.
Citesc și eu privitor la turte aici: viewtopic.php?f=9&t=807
Daniel_new scrie:Multumesc anticipat pentru lamuririle care imi vor fi aduse!
Doamne ajuta tuturor!

Cu plăcere. Sper că am fost câtuși de puțin de folos și aștept alții să mai scrie sfaturi și comentarii utile nouă.

Multă sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde puiutu » 24 Ian 2014, 15:35

Daniel_new eu am luat de la aca craiova apifonda si le-am pus acum o saptamana. Nu spun ca trebuie sa faci si tu asa dar am considerat ca daca au nevoie au ceva deasupra capului. Parerea mea ca turtele proteice dupa data de 15 feb. Salutare. :P
puiutu

Mesajde joohny » 24 Ian 2014, 15:57

va salut.D-lor,eu nu mai inteleg nimic.La intrarea in iarna si cartile si acest forum scrie sa lasam rame cu cel putin 2,5-3,5 kg cu miere.Tinind cont ca pina acum iarna nu a fost iarna,nu pot sa-mi explic cum unii sint la a nustiu cita turta energetica.Eu am pus cite o turta de 0,5 kg,energetica,de 2-3 saptamini la 2 stupi unde credeam eu ca au hrana mai putina si cind m-am uitat acum citeva zile nici macar nu s-a atins de ea.Eu cred, ca cei care le-au dat pina acum turte si le-au mincat consider ca acele persoane au intrat in iarna cu familii de albine lihnite de foame si poate sa le dea si praf de piatra si tot o maninca.,exceptie facind Jeansse care spune Proapis ca ierneaza stupii controlat termic deoarece in acest caz sint afon.Altfel nu pot sa-mi explic.Daca cele scrise mai sus undeva scirtiie atunci va rog sa veniti cu explicatii pt. a intelege si eu.Sanatate.
joohny

Mesajde janese » 24 Ian 2014, 16:16

de ce pun eu ,,turtili" din noiembrie??
pentru ca eu nu restrang cuibul toamna ca am alte prioritati si risc ca ghemul sa se formeze pe rame goale pusca , ca au fost mai nainte pline cu puiet;
chiar daca in parti am cate doua rame pline ochi cu hrana capacita risc ca ghemul sa se formeze gresit si sa moara cu mancarea langa el.
la d1/1 este riscul ca ghemul ce nu ocupa toata latimea ramei sa urce pan la latul de sus si sa moara cu mancare langa el,chiar daca mancarea este pe aceeasi rama cu albinele!...treaba cu ,,ghemul se deplaseaza in lateral" este o intamplare dar nu o lege!

in alta ordine de idei...aici pe forum se discuta de turte proteice daca se dau sau nu in aceasta data in vremea din iarna 2014: chiar daca vine frig naprasnic,problema riscului si rezultatelor turtelor proteice " nu rezulta din ,,explozia de puiet rezultat in urma consumului de turte proteice" si de aici uzura albinei, ci din faptul ca s-ar putea ca o perioada de doua luni de aci incolo sa nu mai fie zboruri de curatire si ghemul sa se cace pe el,acumuland reziduuri in intestin .
toata lumea vrea sa compenseze slaba populatie din cutie cu turte si stimulari cat mai devreme! turtele energetice si proteice nu fac minuni,ele ajuta doar in pregatirea de marele cules de la salcam: familiile tari cresc nr de celule cu puiet cu cateva procente mai mult fata de cele nestimulate ,iar familiile mai slabe castiga in urma stimularii prin reducerea uzurii albinei(isi refac corpul gras,nu mai au stresul de a se intinde pe rama dupa mancare)- la familiile stimulate energetic si proteic, nu se observa acel prag de declin la schimbarea albinei in primavara,cand auzi ca stuparul trebui sa restranga cuibul.
turta deasupra ca efect termic are avantajul ca tine ghemul ,,mingie" sub turta si nu feliat intre rame!!!
Ultima oară modificat de janese pe 24 Ian 2014, 16:27, modificat de 2 ori în total.
janese

Mesajde CORNEL V. » 24 Ian 2014, 16:23

Bravos,dom'le...ca bine le zici ;)

Daniele(DD),poti sa dai cu aspiratorul...dar n-am putut sa ma abtin :lol:
CORNEL V.

Mesajde puiutu » 24 Ian 2014, 16:25

Te salut joohny. Dupa cum am spus acum o saptamana le-am pus apifonda.(Prima turta si in urma impartirii tot cam 0,5kg avea). In toamna eu zic ca aveau suficiente rezerve. Nu stiu daca au inceput la ele nu am vrut sa le mai deranjez dar daca inca nu au inceput sa manance sunt convins ca isi vor face ele timp.Eu am vrut sa ma asigur ca nu dau rateuri cu vreunul mai mancacios. :lol:
puiutu

Mesajde vio-trutza » 24 Ian 2014, 16:52

Va salut . Ieri am profitat de cele 15 grade la soare si am umblat putin la albine. Am umblat in cuib la doua familii si am inversat la una ramele din lateral , adica cea de langa diafragma care era plina cu miere am pus-o in lateralul cu peretele stupulul iar cea din lateralul cu peretele stupului care era aproape goala (cam 800 g-1kil)am pus-o langa diafragma. Am mai intors o rama care era goala pe partea cu ghemul pana la jumate si plina pe partea de N. LA aceasta familie am gasit si oua de 2-3 zile dar la rama aceea nu am umblat. La cealalta familie nu am gasit oua si am intors doar 2 rame cu partea plina de la N la S.
Credeti ca am procedat bine? Se mai formeaza ghemul la loc?

Poza este facuta inainte de interventie.
Fişiere ataşate
IMG244 (600 x 450).jpg
vio-trutza

Mesajde vio-trutza » 24 Ian 2014, 16:53

Cand credeti ca trebuie sa le pun turta?
Fişiere ataşate
IMG243 (450 x 600).jpg
la acesta nu am umblat
vio-trutza

Mesajde misustuparelu » 24 Ian 2014, 17:23

Stupi controlati termic!!!...lamuriti-ma fratilor, le-a pus cumva si termopane?////eu cred ca albinele stiu mult mai bine cum sa-si autoregleze singure temperatura din interiorul ghemului in functie de conditiile de afara....stii regula //nu forta mana chirurgului!!!
misustuparelu

Mesajde joohny » 24 Ian 2014, 17:32

Va salut.La fel vreau si eu o lamurire la mesajul meu de mai sus.Sanatate.
joohny

Mesajde proapis13 » 24 Ian 2014, 17:41

Daca cititi forumul pe sarite niciodata nu o sa faceti legaturile intre info de calitate si balast
cititi postarile lui nea Janesse si o sa va lamuriti....printre glume si can-can-uri se gesesc postari serioase ;)
si info de prima mana pe care daca le selectionezi cum trebuie te alegi cu ceva
voi credeti ca apicultura inseamna numai mura-n-gura??? :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR