Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde joohny » 24 Ian 2014, 18:18

Va salut.Aha,am inteles.Daca as citi tot forumul de la Ala Z,intradevar o sa fie si info buna si balast.Nu-mi fac probleme pt. grei caci ei stiu probabil dif. intre bun si balast,insa ma gindesc la incepatori care au destul de mult puf.Eu stiu ca parintii isi invata urmasii in asa fel ca ei sa nu mearga pe aceeasi poteca ca ei,ci incearca sa le explice o cale mai scurta de ajunge la aceeasi destinatie.Oare Hristea de ce nu a specificat la sfirsitul fiecarei carti,vedeti ca prin atita balast mai sint si info bune.Sanatate.
joohny

Mesajde alt stupar » 24 Ian 2014, 18:24

Hristea ?
In principiu, editura care-l publica vindea pe bani.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde joohny » 24 Ian 2014, 18:31

Va salut.D-le alt stupar,era vb. de info buna si de balast nu de bani.Atunci sa se spuna ,vrei info buna atunci plateste ,cel putin eu nu ma supar deoarece intr-un fel sau altul informatia buna se plateste.Sanatate.
joohny

Mesajde janese » 24 Ian 2014, 18:34

joohny scrie:Va salut.Aha,am inteles.Daca as citi tot forumul de la Ala Z,intradevar o sa fie si info buna si balast.Nu-mi fac probleme pt. grei caci ei stiu probabil dif. intre bun si balast,insa ma gindesc la incepatori care au destul de mult puf.Eu stiu ca parintii isi invata urmasii in asa fel ca ei sa nu mearga pe aceeasi poteca ca ei,ci incearca sa le explice o cale mai scurta de ajunge la aceeasi destinatie.Oare Hristea de ce nu a specificat la sfirsitul fiecarei carti,vedeti ca prin atita balast mai sint si info bune.Sanatate.

nu johni nu e adevarat ce zici!!! doar ca te sfatuiesc sa tii familii bune..sa treci cu ele iarna sa observi ce si cum...si apoi dupa ce ti-ai injghebat stupina si iti permiti sa faci si prostii adeca..sa pierzi..poti face si incalzirea...dar pentru inceput fa-o pe doi din zece adeca pe 10% din efectivul stupinei ca sa poti face observatii si sa te hotarasti cum e cu sau fara?..te avantajeaza, sau nu???
ps...chiar daca nu te avantajeaza si renunti la incalzire ,totusi poti discuta subiectul pe viu...nu din auzite...nu din ,,eu cred caaa"...nu din comparatie cu ,,daca omu nu doarme trei zileee..."
implica-te! :)
pentru tine e ceva interesant sa zic ce si cum..dar daca am mai zis pe forum treburile astea de cel putin doua ori...pentru mine e penibil sa ma repet!!!
janese

Mesajde alt stupar » 24 Ian 2014, 18:49

janese scrie:
pentru tine e ceva interesant sa zic ce si cum..dar daca am mai zis pe forum treburile astea de cel putin doua ori...pentru mine e penibil sa ma repet!!!

mai bine si mai clar nici ca se poate !
da` facem pariu ca in doua zile vine altu si intreaba iar ? :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde talex » 24 Ian 2014, 19:30

Mie incalzitul stupilor mi se pare un exces de zel. De sute de ani albinele au trecut bine iarna(in zonele noastre), chiar daca au fost minus 15 sau minus 20. Cu conditia sa fie sanatoase si sa aiba hrana suficienta. Manualul spune ca problemele intervin pe la minus 30. Apoi, ca toate organismele, mentinerea albinelor intr-un mediu artificial le slabeste imunitatea. Oricum, ceea ce spun sunt impresii. Totusi, n-as exclude experimentul.
talex

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 24 Ian 2014, 19:32

vio-trutza scrie:Va salut . Ieri am profitat de cele 15 grade la soare si am umblat putin la albine. Am umblat in cuib la doua familii si am inversat la una ramele din lateral , adica cea de langa diafragma care era plina cu miere am pus-o in lateralul cu peretele stupulul iar cea din lateralul cu peretele stupului care era aproape goala (cam 800 g-1kil)am pus-o langa diafragma. Am mai intors o rama care era goala pe partea cu ghemul pana la jumate si plina pe partea de N. LA aceasta familie am gasit si oua de 2-3 zile dar la rama aceea nu am umblat. La cealalta familie nu am gasit oua si am intors doar 2 rame cu partea plina de la N la S.
Credeti ca am procedat bine? Se mai formeaza ghemul la loc?

Poza este facuta inainte de interventie.

Vă salut. Pare logic întoarcerea ramelor dar eu nu am făcuto tocmai din cauză că prefer să nu mă epuizez apoi cu gânduri de felul următor: oare nu am răcit puietul? nu am ucis nici o albină? cum se simte matca după intervenția mea? ș.a.m.d. Zic că cel mai probabil se formează ghemul la loc căci dacă afară a fost +15 °C atunci înăuntrul stupului trebuiau să fie minimum +10 °C (adică temperatura la care se cunoaște că albina poate activa). Dar întrebare mea e pentru ce să ne necăjim întorcând fiece ramă?
pe alt link am găsit diverse statistici/constatări dintre care una mi se învârte în minte:
Stupii orientaţi în perioada de iernare cu urdinişul înspre Nord (N) sunt mai bine populaţi (zborul de curăţire îl execută doar când temperatura exterioară este de +12 - +15°C) şi deci familiile de albine sunt mai puternice în primăvară;

Acum mă gândesc să-mi întorc stupii (pat rece) când le voi administra turtele energetice sau deja iarna viitoare le pun cu fața spre N (să ne ajute Domnul să ajungem cu albinele până atunci). M-ai stau la cumpănă. Mă gândesc că le voi deranja ceea ce va ridica nivelul de consum pt moment, dar în schimb voi ști că albinele nu vor ieși afară când nu trebuie (d/e: când e soare iar aerul e totuși prea rece) și nu voi avea mai mari pierderi. Plus trag nădejde că ele se vor deplasa spre partea de S, adică pe a doua parte a ramelor ce au miere căpăcită din plin.

Sănătate!

editat D.D.
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde talex » 24 Ian 2014, 19:37

iarasi e o informatie contradictorie, caci stupii se pun cu urdinisul spre sud-est pe tot parcursul anului.
talex

Mesajde janese » 24 Ian 2014, 19:41

talex scrie:Mie incalzitul stupilor mi se pare un exces de zel. De sute de ani albinele au trecut bine iarna(in zonele noastre), chiar daca au fost minus 15 sau minus 20. Cu conditia sa fie sanatoase si sa aiba hrana suficienta. Manualul spune ca problemele intervin pe la minus 30. Apoi, ca toate organismele, mentinerea albinelor intr-un mediu artificial le slabeste imunitatea. Oricum, ceea ce spun sunt impresii. Totusi, n-as exclude experimentul.

talex,te salut...este cam cu rautate spus ,,un exces de zel"
stii de unde am boala cu incalzitul?
in pastoral eu din dambovita stau langa unu din giurgiu...la mine vremea e mai rece la el e mai cald...datorita altitudinii diferite!..stupina lui e cu doua saptamani mai dezvoltata ca a mea in fiecare an !!!si ramnesc la stupina lui!!! cum fac???ma mut si eu in giurgiu sau caut solutii sa-l ajung??????sa nu zici ca fac familii mai bune ca asta poate sa faca si el si la anu si iarasi ramnesc!!! :lol:
janese

Mesajde janese » 24 Ian 2014, 19:45

talex scrie:iarasi e o informatie contradictorie, caci stupii se pun cu urdinisul spre sud-est pe tot parcursul anului.

nu e contadictorie..se pun cu fata la n-e in zonele unde sunt vanturi si vreme inselatoare...sunt mai popuilati ptr ca cei cu fata la s..s-e ,ies de mai multe ori la zbor si se pierde albina! deci mai depopulati cei la s-e nu mai populati cei la n-e!!
ca sunt mai populati nu rezulta ca ar fi avut puiet mai mult!
treaba cu n-e nu merge la familiile mai slabe spre roi...care sigur se caca pe ele!

treaba cu intorsul ,rotirea ramelor se face cand ghemul s-a organizat pe o parte din rama si urca!...se face cand nu ai puiet si esti convins ca vine o perioada de 2-3 ore calduta si ghemul are timp sa se organizeze..ca de vine o vreme geroasa sau faci rotirea la minus..........
nu se face sau se face functie de cat de puternica este familia atunci cand ai puiet..si esti inspre martie...in rest riscuri!!...nimic nu e contradictoriu...doar ca apelezi si la flerul tau de stupar...am mai zis ...in apicultura e loc de inventii si inovatiiiii pentru toata lumea,,fie pinguin fie bastan!!!...cat cuprinde!!!...dar cu riscuri!!!
ps... :lol: asta cu pinguinii...ca sa mai pun ceva piper!!
sa traiesti valtere!!!
janese

Mesajde joohny » 24 Ian 2014, 20:02

Va salut.D-le Janese,eu fiind incepator si cu putini stupi nu-mi permit sa fac expieriente.Expierientele le las pe viitor cind nu o sa-mi para f. rau in caz de pierdere.Cit timp a trecut de cind ne dam explicatii ,cred ca era mai simplu cu un linc si nu mai trebuia rescris.D-tra si alti grei in apicultura daca nu sinte-ti pedagogi buni noi invataceii o sa repetem aceleasi greseli ca si pedagogii nostri ceea ce cred ca nu isi doresc acest lucru.Eu de ex. acum stau in fata calc. pt. a calca pe niste urme care deja incep sa se batatoreasca,deoarece nu vreau sa gresesc mai ales cind am posibilitatea documentarii de pe acest forum.Sanatate.
joohny

Mesajde proapis13 » 24 Ian 2014, 20:15

joohny scrie:Va salut.Aha,am inteles.Daca as citi tot forumul de la Ala Z.....

De ce nu bifezi functia de mesaj privat....am ceva interesant pentru tine????...un link...ramasei dator... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde talex » 24 Ian 2014, 20:53

janese scrie:
talex scrie:Mie incalzitul stupilor mi se pare un exces de zel. De sute de ani albinele au trecut bine iarna(in zonele noastre), chiar daca au fost minus 15 sau minus 20. Cu conditia sa fie sanatoase si sa aiba hrana suficienta. Manualul spune ca problemele intervin pe la minus 30. Apoi, ca toate organismele, mentinerea albinelor intr-un mediu artificial le slabeste imunitatea. Oricum, ceea ce spun sunt impresii. Totusi, n-as exclude experimentul.

talex,te salut...este cam cu rautate spus ,,un exces de zel"
stii de unde am boala cu incalzitul?
in pastoral eu din dambovita stau langa unu din giurgiu...la mine vremea e mai rece la el e mai cald...datorita altitudinii diferite!..stupina lui e cu doua saptamani mai dezvoltata ca a mea in fiecare an !!!si ramnesc la stupina lui!!! cum fac???ma mut si eu in giurgiu sau caut solutii sa-l ajung??????sa nu zici ca fac familii mai bune ca asta poate sa faca si el si la anu si iarasi ramnesc!!! :lol:

da. dar pe principiul asta cei din botosani, lvov, brest si mai sus ar trebui sa le puna calorifere :)
talex

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 24 Ian 2014, 20:57

janese scrie:treaba cu n-e nu merge la familiile mai slabe spre roi...care sigur se duc afară pe ele!

Vă salut!
Sunt de acord cu ideea expusă mai sus.
Și totuși dacă într-o zi cu soare (+12°C) de le organizat familiilor slabe un zbor de curățare forțat prin deschidere capacului, oare nu e o ieșire rezonabilă din situație?

Privitor la încălzire. Mi-ar plăcea în primăvară să mă folosesc de ea. Căci atunci la sigur albinele au mare nevoie de ea: puiet mult (8.000 - 15.000 ouă), timpul încă e rece, rezervele de hrană la limită ș.a. Dar privitor la încălzirea pe timp de iarnă nu prea știu ce beneficii are (în caz că le are) căci încă nu am studiat întrebarea dată mai deloc.
Fiecare cu strategia lui. Una mai bună ca alta. De strategii rele nu prea auzi. Dar poți auzi de strategii rău implementate.

Multă sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde emil_tr » 24 Ian 2014, 21:04

Alexandru.Chisinau scrie:și încă o întrebare îmi apare: nu le administrați nimic hrană în perioada 15 ianuarie - 15 martie?

Eu nu le dau nimic. Iau in calcul ca de la anul sa pastrez miere si sa le administrez in hranitor miere cu protofil in ianuarie-februarie pentru stimulare.
"I want to know God's thoughts - the rest are mere details". Albert Einstein
emil_tr

Mesajde janese » 24 Ian 2014, 21:15

emil_tr scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:și încă o întrebare îmi apare: nu le administrați nimic hrană în perioada 15 ianuarie - 15 martie?

Eu nu le dau nimic. Iau in calcul ca de la anul sa pastrez miere si sa le administrez in hranitor miere cu protofil in ianuarie-februarie pentru stimulare.

dar ti-ar place daca cu miscari minime te-ai trezi la unu aprilie cu o rama de puiet capacit in plus,pe langa ce zici mi sus ca o sa faci.???..nu ti-ar place???ti-ar strica???douazeci de familii ,,douazeci de rame cu puiet capacit??? :shock:
janese

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR