Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde emil_tr » 24 Ian 2014, 21:29

@Janese
va salut, clar mi-ar placea! De asta ma gandesc sa stimulez la anul. Anul asta nu mai am cu ce.. Oricum vreau sa postez aici un link cu un experiment pe care cei de pe forumul vechi sigur il cunosc: http://stuparitul.3xforum.ro/post/7808/ ... _Apifonda/
Sanatate!
"I want to know God's thoughts - the rest are mere details". Albert Einstein
emil_tr

Mesajde 7Rame » 24 Ian 2014, 21:33

Ma dau si eu cu parerea:
Prima poza, daca aveai miere sub leatz, chiar si la 3-5 cm mai trageai de el 10 zile - 2 sapt. Ai facut bn ca ai inversat, stiu cat a fost de cald,(si eu am facut asa la 11 ianuarie) si vremea a permis. Daca ai inversat N-S si ai adus multa miere in stg/dr ramei centrale, ai asigurat toate intervalele din care ti se formeaza ghemul. Nu stiu ce miere ai avut acolo, dar daca este asa cum ar trebui sa fie o rama de iernat, eu personal nu l-as mai deranja pana dupa 20 februarie, chiar daca as fi vazut puiet. el dispare acum, cu vremea asta rece, nu-l mai creste, ghemul fiinf mic.
Dincolo ai facut bn ca nu ai umblat, repet, daca ramele pe care sta ghemul sunt asa cum ar trebui sa fie. M-as uita la el dupa 10=15 febr, chiar si cu acest frig, si doar de curiozitate, intr-o zi mai calduroasa, pestecelofan si fara sa fac zgomot/vibratii/etc
e o parere

PS pana am editat mesajul...s-a scris ceva! :D

Emil, cumai hranitorul? deasupra sau lateral?

Nea Janesse', cui nu i-ar place?..7-80 rame, mai ai forta cat in 10-15 stupi, dar pe aceleasi familii Mai umpli 3-4 bidoane..Perfect adevarat!
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 24 Ian 2014, 21:55

emil_tr scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:și încă o întrebare îmi apare: nu le administrați nimic hrană în perioada 15 ianuarie - 15 martie?

Eu nu le dau nimic. Iau in calcul ca de la anul sa pastrez miere si sa le administrez in hranitor miere cu protofil in ianuarie-februarie pentru stimulare.

Vă salut.
Fiecare cu strategia lui. M-ai știu apicultori care conștient nu umblă la albini până în aprilie-mai dar și-i costă acest lucru. Ei simplu nu au timp și sunt impuși să adopte o strategie cu mai multe costuri.
Și eu le administrez sirop invertit cu suc de ceapă (ustroi) în luna august. Dar în luna ianuarie-februarie de ce să le administrez miere (lichidă?) cu protofil în hrănitor ? În special în această iarnă care se pare că abia a început și posibil că se va lungi tot cu atât cu cât a întârziat. Albinele nu știu dacă dau de acea miere decât când e destul de cald afară și în stup pentru a se deplasa. Și alta e că după cum știu: apa (lichid) nu se administrează la albini până nu vine vremea frumoasă, căci de altfel se activează organismul albinei și ea va căuta apă permanent ieșind afară pe timp nefavorabil și cel mai probabil nu se va m-ai întoarce. Deci se produce ceva în organismul ei și ea din corp gras revine la obișnuit și are nevoie permanent să-și facă necesitățile ș.a.

Sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde vio-trutza » 24 Ian 2014, 22:39

7Rame scrie:Ma dau si eu cu parerea:

Ma bucur de acest lucru. Exaxt asa am facut , la rama cu puiet(cam 1,5-2 dm ) pe care era si matca nu am umblat.Miere au destula , adica la ora actuala cred ca mai sunt 10 kg. la stupii la care am umblat . Ideea este sa nu moara cu mancarea langa ei. Recunosc faptul ca nu i-am strans asa de bine si, chiar daca ocupa 4-5 intervale , le ocupa doar pe jumatatea dinpre S.
In rest sper sa trecem cu bine de aceasta perioada si sa incep stimularea cu turta proteica dupa 20 februarie si sa nu fie necesara turta enercetica.

Am mai auzit o varianta de stimulare cu descapacitul coronitelor de miere prin martie :?

Multumesc oricum pentru parere.
vio-trutza

Mesajde emil_tr » 25 Ian 2014, 15:49

7Rame scrie:Emil, cumai hranitorul? deasupra sau lateral?

In rama Dadant la marginea cuibului.
emil_tr

Mesajde iuliu bontidean » 25 Ian 2014, 15:59

Pe langa multe alte lucrari importante intr-o stupina,se pare ca iesirea din iarna cu familii bune,este rodul unei preocupari sustinute,"implicari" (buna formulare)specifice fiecarei zone,tip de stup ,rezerve de hrana,(glucidica ,pastura),stare de sanatate a coloniilor de albine,modul de impachetare,nivelul de rastrangere a cuibului,si nu in ultimul rand conditiile climaterice.Din acest motiv nu se pot da retete standard de iesire cu succes din iarna,ci doar sfaturi generice .restul observatiilor si interventiilor raman la aprecierea fiecarui "detinator de stupi",(dealtfel facand deliciul apiculturii)sa-si puna amprenta saupra bunului mers al supinei sale.Sunt un incepator, constient de imensitatea informatiei pe care trebuie sa o asimilez si mai ales experienta practica. sfatul meu e sa n-e IMPLICAM!
iuliu bontidean

Mesajde emil_tr » 25 Ian 2014, 16:04

Alexandru.Chisinau scrie:Fiecare cu strategia lui. M-ai știu apicultori care conștient nu umblă la albini până în aprilie-mai dar și-i costă acest lucru. Ei simplu nu au timp și sunt impuși să adopte o strategie cu mai multe costuri.
Și eu le administrez sirop invertit cu suc de ceapă (ustroi) în luna august. Dar în luna ianuarie-februarie de ce să le administrez miere (lichidă?) cu protofil în hrănitor ? În special în această iarnă care se pare că abia a început și posibil că se va lungi tot cu atât cu cât a întârziat. Albinele nu știu dacă dau de acea miere decât când e destul de cald afară și în stup pentru a se deplasa. Și alta e că după cum știu: apa (lichid) nu se administrează la albini până nu vine vremea frumoasă, căci de altfel se activează organismul albinei și ea va căuta apă permanent ieșind afară pe timp nefavorabil și cel mai probabil nu se va m-ai întoarce. Deci se produce ceva în organismul ei și ea din corp gras revine la obișnuit și are nevoie permanent să-și facă necesitățile ș.a.

Ar fi ciudat sa nu umbli la stupi pana in aprilie-mai. In martie trebuie facuta revizia de primavara in zona mea. Probabil intr-o zona montana se mai intarzie..
As administra miere netratata termic cu protofil din urmatoarele motive pe care le stim toti. Mierea este cea mai buna hrana glucidica. Nu uzeaza si nu incarca intestinul albinelor. Experienta a aratat ca in Romania stupii care mananca doar miere in timpul iernii sunt cei mai sanatosi si cei mai vigurosi in primavara. Protofilul as pune in miere pentru ca ajuta la combaterea nosemozei. De asemenea stimuleaza si pregateste colonia pentru culesul de la pomii fructiferi. In zona mea in martie am cules de polen. Ati spus ca albinele nu vor ajunge la aceasta miere. Mierea as pune-o in hranitor care este o rama Dadant pe care se ierneaza. Cat despre apa care afecteaza in aceasta perioada.. inca nu stiu lucrul asta. Daca as administra miere as administra probabil direct miere cristalizata in hranitor. Startovitul ar trebuie deasemenea incercat in martie.
Ati citit link-ul cu experimentul? Valabil si pentru cei care administrati Apifonda. Cititi mai ales conncluziile.
emil_tr

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 25 Ian 2014, 18:20

emil_tr scrie:Ar fi ciudat sa nu umbli la stupi pana in aprilie-mai. In martie trebuie facuta revizia de primavara in zona mea. Probabil intr-o zona montana se mai intarzie..

Asta e, fiecare cu strategia lui și cu riscurile lui. Eu zic: nimic ciudat, doar diferit. Prea multe nu spun, să zică cei ce practică așa strategii. Nu doresc să supăr pe nimeni.

emil_tr scrie:As administra miere netratata termic cu protofil din urmatoarele motive pe care le stim toti. Mierea este cea mai buna hrana glucidica. Nu uzeaza si nu incarca intestinul albinelor. Experienta a aratat ca in Romania stupii care mananca doar miere in timpul iernii sunt cei mai sanatosi si cei mai vigurosi in primavara.

Mierea desigur că nu trebuie să fie tratată termic. Până mă extind cu expusul/comentariul, vă rog să-mi concretizați, când ziceți: aș administra miere netratata termic cu protofil, vă referiți aici la miere în formă lichidă (d/e: salcâm) ? Căci mai jos știu că vorbiți de cea cristalizată. Da, iernarea pe miere și păstură (polen) e cea mai bună. Dar, tot experimentele (din anii 50) arată că fam. de albine ce consumă mierea din siropul de zahăr (dacă nu greșesc, mierea albă o numesc unii) au cel mai mic procentaj de deșeuri în organism, sau să mă exprim mai simplu: au cea mai mică necesitate de a merge afară (la toaletă). Nu zic că din cauza aceasta e cea mai bună pentru iernat căci se știe că ea nu conține mineralele și vitaminele atât de necesare albinelor.

emil_tr scrie:Protofilul as pune in miere pentru ca ajuta la combaterea nosemozei. De asemenea stimuleaza si pregateste colonia pentru culesul de la pomii fructiferi. In zona mea in martie am cules de polen.

Și eu ași pune protofil sau suc de ceapă în miere pentru combaterea nosemozei dar nu în luna ianuarie și nici februarie. Și la mine în zonă mai apare câte ceva cules de polen în martie. Dar de ce nu pun în ianuarie-februarie tratament pt combaterea nosemozei în hrana artificială e din cauză că ele după cum știu vor avea nevoie să iasă afară în urma procesului de curățare din organism și vremea fiind rece vor muri sau simplu vor face necesitățile în stup, ceea ce e foarte rău.

emil_tr scrie:Ati spus ca albinele nu vor ajunge la aceasta miere. Mierea as pune-o in hranitor care este o rama Dadant pe care se ierneaza.

Vorbiți de așa ceva:
Imagine

Interesantă e metoda aceasta. Mă mai gândesc dacă se merită. Mai sus nu am zis că albinele nu vor ajunge la acea miere ci am zis că nu știu dacă ajung decât când e cald afară, și alta e că nu știam că vorbiți de invenția asta de hrănitor-ramă cu fagure.
emil_tr scrie:Cat despre apa care afecteaza in aceasta perioada.. inca nu stiu lucrul asta.

E puțină informație prin internet cu privire la aceste secrete mici și importante de știut. Tot în acest forum am citit câte ceva (sau chiar totul) despre cele expuse mai sus.

emil_tr scrie:Daca as administra miere as administra probabil direct miere cristalizata in hranitor.

Și ați amesteca mierea cristalizată cu protofil? sau totuși miere curată ați administra?
emil_tr scrie:Startovitul ar trebuie deasemenea incercat in martie.

Să vedem ce va da Domnul în luna martie, tot ce-i posibil cu schimbările acestea climaterice iarna să se repoziționeze (cel puțin în acest an) pe: ianuarie, februarie, martie.
Ați folosit startovitul în martie? Ce puteți să ne spuneți despre efectul lui?

emil_tr scrie:Ati citit link-ul cu experimentul? Valabil si pentru cei care administrati Apifonda. Cititi mai ales conncluziile.

Am citit de pe link-ul trimis câte ceva, dar nu-mi place să intru pe acel siteu căci stau femeile desfrânate pe la colțuri (colțul drept, sus). Și e păcat.

proapis13 scrie:Poate ai gresit ceva in fraza de mai sus ca eu unul nu inteleg ; de ce sa consume mai putina miere in ianuarie si februarie??? :?

Da, am greșit în primele expuneri cu privire la lunile cu minim consum și maxim consum ce mi le-am divizat în minte orientativ dor pt mine. Cer iertare pt greșeli. :)

Sănătate!
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde csaa » 25 Ian 2014, 19:29

Acum cei care isi faceau griji din cauza temperaturilor ridicate pot sta linistiti.
csaa

Mesajde Dila Daniel » 25 Ian 2014, 19:31

Alexandru.Chisinau scrie:...
Ați folosit startovitul în martie? Ce puteți să ne spuneți despre efectul lui?
...
Sănătate!

vedeti si aici
viewtopic.php?f=8&t=165
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde gica.mosu » 25 Ian 2014, 19:32

Acesta r cu uluc(rh) nu-i o inventie a mea ...o folosecsc di ani di zili,initial ultima r linga ghem amu doar la fam cu pb di hrana' si apoi cind incep stim di primavara',adoua rama cu sirop(dupa' ci aduc polen din natura)...Asa arata' o fam pi 7 apr di la cari am obtinut primi trintori si primili matci fecundati pi 3 mai '012...

P.S...Nu toti apicultorii folosesc ac r hranitor-claditoari di ci nu stiu personal o tin in stup tot timpul (mai putin lunili di iarna la fam slabi)...SPOR!!!
Fişiere ataşate
Tati049(1).jpg
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde nae » 25 Ian 2014, 19:43

janese scrie:dar ti-ar place daca cu miscari minime te-ai trezi la unu aprilie cu o rama de puiet capacit in plus,pe langa ce zici mi sus ca o sa faci.???..nu ti-ar place???ti-ar strica???douazeci de familii ,,douazeci de rame cu puiet capacit??? :shock:

Sanatate maxima d-tale si familiei .
De placut place oricui , ce IMPRESIE /impact au avut/au turnurile lui DM !? ,problema mea e ca inca fac VF cu urdinisul deschis /iernez 300 g de albina pe 10 rame /iernez cu subarul tras - ghemul fiind la doua ''deste'' de frig /iernez in adapost si dau proteina in ianuarie(APA !? ) SI , cireasa de pe tort, refac ghemul in 15 ian. dupa 30 de zile de ''iarna'' /... = crezi d-ta ca eu pricep ce-mi oferi ?
:D
nae

Mesajde joohny » 25 Ian 2014, 19:53

Va salut.Tinind cont ca temp. a scazut destul de mult ,la fam. care li s-au dat turte si matcile au inceput ponta ce se intimpla in acest caz ?Ma refer in cazul in care matca si-a extins ponta mai mult decit ghemul ar putea sa asigure caldura necesara.Este posibil sa se uzeze si in primavara sa iasa f. slabite?Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde lucky5strike » 25 Ian 2014, 20:08

Alexandru.Chisinau scrie:[...] pe alt link am găsit diverse statistici/constatări dintre care una mi se învârte în minte:
Stupii orientaţi în perioada de iernare cu urdinişul înspre Nord (N) sunt mai bine populaţi (zborul de curăţire îl execută doar când temperatura exterioară este de +12 - +15°C) şi deci familiile de albine sunt mai puternice în primăvară;

Acum mă gândesc să-mi întorc stupii (pat rece) când le voi administra turtele energetice sau deja iarna viitoare le pun cu fața spre N [...]

Care link, cine sunt aia?

Sper ca nu vorbesti serios... :shock:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde alexx » 25 Ian 2014, 20:10

lucky5strike scrie:
Alexandru.Chisinau scrie:[...] pe alt link am găsit diverse statistici/constatări dintre care una mi se învârte în minte:
Stupii orientaţi în perioada de iernare cu urdinişul înspre Nord (N) sunt mai bine populaţi (zborul de curăţire îl execută doar când temperatura exterioară este de +12 - +15°C) şi deci familiile de albine sunt mai puternice în primăvară;

Acum mă gândesc să-mi întorc stupii (pat rece) când le voi administra turtele energetice sau deja iarna viitoare le pun cu fața spre N [...]

Oare
Sper ca nu vorbesti serios... :shock: :shock:
alexx

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 25 Ian 2014, 23:39

lucky5strike, eu vorbesc serios dar nu din cauză că îi cunosc pe cei ce au publicat acea statistică dar din cauză că sună logic, nu? Și unii colegi au confirmat acest lucru mai sus prin exprimare scrisă sau prin tăcere.
Link-ul a fost cazul să-l șteargă un moderator căci promovează alt siteu apicol românesc. Puneți primele 4 cuvinte din constatare în google search și veți găsi autorul dacă vă interesează. Dar bănuiesc că e tradus din engleză și apoi publicat așa că dacă doriți să găsiți autorul adevărat, traduceți în eng și apoi dați în căutare prin google. :)

Sănătate
Alexandru.Chisinau

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR