emil_tr scrie:Ar fi ciudat sa nu umbli la stupi pana in aprilie-mai. In martie trebuie facuta revizia de primavara in zona mea. Probabil intr-o zona montana se mai intarzie..
Asta e, fiecare cu strategia lui și cu riscurile lui. Eu zic: nimic ciudat, doar diferit. Prea multe nu spun, să zică cei ce practică așa strategii. Nu doresc să supăr pe nimeni.
emil_tr scrie:As administra miere netratata termic cu protofil din urmatoarele motive pe care le stim toti. Mierea este cea mai buna hrana glucidica. Nu uzeaza si nu incarca intestinul albinelor. Experienta a aratat ca in Romania stupii care mananca doar miere in timpul iernii sunt cei mai sanatosi si cei mai vigurosi in primavara.
Mierea desigur că nu trebuie să fie tratată termic. Până mă extind cu expusul/comentariul, vă rog să-mi concretizați, când ziceți:
aș administra miere netratata termic cu protofil, vă referiți aici la miere în formă lichidă (d/e: salcâm) ? Căci mai jos știu că vorbiți de cea cristalizată. Da, iernarea pe miere și păstură (polen) e cea mai bună. Dar, tot experimentele (din anii 50) arată că fam. de albine ce consumă mierea din siropul de zahăr (dacă nu greșesc, mierea albă o numesc unii) au cel mai mic procentaj de deșeuri în organism, sau să mă exprim mai simplu: au cea mai mică necesitate de a merge afară (la toaletă). Nu zic că din cauza aceasta e cea mai bună pentru iernat căci se știe că ea nu conține mineralele și vitaminele atât de necesare albinelor.
emil_tr scrie:Protofilul as pune in miere pentru ca ajuta la combaterea nosemozei. De asemenea stimuleaza si pregateste colonia pentru culesul de la pomii fructiferi. In zona mea in martie am cules de polen.
Și eu ași pune protofil sau suc de ceapă în miere pentru combaterea nosemozei dar nu în luna ianuarie și nici februarie. Și la mine în zonă mai apare câte ceva cules de polen în martie. Dar de ce nu pun în ianuarie-februarie tratament pt combaterea nosemozei în hrana artificială e din cauză că ele după cum știu vor avea nevoie să iasă afară în urma procesului de curățare din organism și vremea fiind rece vor muri sau simplu vor face necesitățile în stup, ceea ce e foarte rău.
emil_tr scrie:Ati spus ca albinele nu vor ajunge la aceasta miere. Mierea as pune-o in hranitor care este o rama Dadant pe care se ierneaza.
Vorbiți de așa ceva:

Interesantă e metoda aceasta. Mă mai gândesc dacă se merită. Mai sus nu am zis că albinele nu vor ajunge la acea miere ci am zis că nu știu dacă ajung decât când e cald afară, și alta e că nu știam că vorbiți de invenția asta de hrănitor-ramă cu fagure.
emil_tr scrie:Cat despre apa care afecteaza in aceasta perioada.. inca nu stiu lucrul asta.
E puțină informație prin internet cu privire la aceste secrete mici și importante de știut. Tot în acest forum am citit câte ceva (sau chiar totul) despre cele expuse mai sus.
emil_tr scrie:Daca as administra miere as administra probabil direct miere cristalizata in hranitor.
Și ați amesteca mierea cristalizată cu protofil? sau totuși miere curată ați administra?
emil_tr scrie:Startovitul ar trebuie deasemenea incercat in martie.
Să vedem ce va da Domnul în luna martie, tot ce-i posibil cu schimbările acestea climaterice iarna să se repoziționeze (cel puțin în acest an) pe: ianuarie, februarie, martie.
Ați folosit startovitul în martie? Ce puteți să ne spuneți despre efectul lui?
emil_tr scrie:Ati citit link-ul cu experimentul? Valabil si pentru cei care administrati Apifonda. Cititi mai ales conncluziile.
Am citit de pe link-ul trimis câte ceva, dar nu-mi place să intru pe acel siteu căci stau femeile desfrânate pe la colțuri (colțul drept, sus). Și e păcat.
proapis13 scrie:Poate ai gresit ceva in fraza de mai sus ca eu unul nu inteleg ; de ce sa consume mai putina miere in ianuarie si februarie???

Da, am greșit în primele expuneri cu privire la lunile cu minim consum și maxim consum ce mi le-am divizat în minte orientativ dor pt mine. Cer iertare pt greșeli.
Sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13