Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde alexx » 31 Ian 2014, 23:35

murarudumitru scrie:
alexx scrie:
murarudumitru scrie:Sa o luam de la capat,am intrat in iarna cu 7/8 rame chiar 10,albina ful.tratament facut ca de obicei ,cum fac de ani de zile cu varachet vorbesc de toamna,ramele pline cu miere capacita ,le am inca ,impachetati ca si pina acu,unde stau acu e o sonda la 50/70metri de stupi ,acea sonda da infundat si in noiembrie decembrie a desfundato,desci trafic mare pe drum la distanta mai mica tiruri buldozer macara ,zi si noapte a lucrat la sonda ,stupi mei pleaca de la curte spre gradina ultimi stupi 3/4 nu au mortalitate .este normal citeva,dar cei lalti,e albina moarta si pe fundul stupului si pe zapada ,eu am urmarit ise ialbina,din stup e frumoasa la culoare dar sunt pline si cade jos pe zapada si mor am strins. citeva.intre deget ,zama galbena ,asta am crezu
t eu ca au fost zilnic deranjate si au avut consum mare oricum se duc ca, am desfacut azi care am crezut cas gata si mai era 2/3 sute de albina matcile mai este este puiet capppacit care este mort ca sa racit

Puiet capacit de cand din toamna sau recent???

Na bine cum doamne din toamna,sigur ca e de acu era si capacit si larva moarta

Pai inseamna ca daca au puiet a fost ceva albina in ei acum o luna
alexx

Mesajde murarudumitru » 31 Ian 2014, 23:50

E GREU SA INTELEGI TU MAI ALEX,CUM DRAC SA FIE ALBINA DACA ,PUIETU NU A MAI ESIT CA SA RACIT, CINE SAL MAI INCALZEASCA 10O DE ALBINE ,A OUAT BINE ,DAR INTRO LUNA SA DUS ALBINA E MOARTA PE FUNDUL STUPULUI, PE JOS A ESIT PUIET DAR ,PUTIN
murarudumitru

Mesajde alexx » 31 Ian 2014, 23:53

murarudumitru scrie:E GREU SA INTELEGI TU MAI ALEX,CUM DRAC SA FIE ALBINA DACA ,PUIETU NU A MAI ESIT CA SA RACIT, CINE SAL MAI INCALZEASCA 10O DE ALBINE ,A OUAT BINE ,DAR INTRO LUNA SA DUS ALBINA E MOARTA PE FUNDUL STUPULUI, PE JOS A ESIT PUIET DAR ,PUTIN

Nu dl dumitru eu ma refeream la faptul ca a fost ceva albina acum o luna daca matca sa apucat de ouat
alexx

Mesajde murarudumitru » 31 Ian 2014, 23:56

alexx scrie:
murarudumitru scrie:E GREU SA INTELEGI TU MAI ALEX,CUM DRAC SA FIE ALBINA DACA ,PUIETU NU A MAI ESIT CA SA RACIT, CINE SAL MAI INCALZEASCA 10O DE ALBINE ,A OUAT BINE ,DAR INTRO LUNA SA DUS ALBINA E MOARTA PE FUNDUL STUPULUI, PE JOS A ESIT PUIET DAR ,PUTIN

Nu dl dumitru eu ma refeream la faptul ca a fost ceva albina acum o luna daca matca sa apucat de ouat

A scz da a fost in decembrie si untro luna sa dus ,astai problema
murarudumitru

Mesajde alexx » 01 Feb 2014, 00:00

Au inceput ponta devreme probabil si asta sa fi contribuit la uzura
alexx

Mesajde booghy » 01 Feb 2014, 00:14

puiet iarna=varroa
booghy

Mesajde murarudumitru » 01 Feb 2014, 02:48

Sunt cuvintele mele
Fişiere ataşate
7762_691677187551697_167209629_n.jpg
murarudumitru

Mesajde alin75 » 01 Feb 2014, 07:18

booghy scrie:puiet iarna=varroa

Prezinta pe larg ideea.......

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde kiloz » 01 Feb 2014, 10:52

Florin Dobre scrie:La taica-miu e un nene peste drum care are stupii exact intre calea ferata si drumul judetean. L-am intrebat si zice ca n-a avut probleme la iernare din cauza de trepidatii ori zgomote.
Doar vara are pierderi de culegatoare...le iau masinile pe parbriz.

-Cindva ,cind mai existau cantoanele de pe linga calea ferata si avau locuitori -bakteri-,dintre ei multi tineau si citeva familii de albine.Stupii au fost amplasate de citiva metri de sine,si treceau trenurile,si cu locomotive de aburi pe linga ei.Nu so pus problema iernarii necorespunzatoare a familiilor.Dar familii din gradinile de linga biserici,sau manastiri,acolo nu se trag clopotele,aia nu produc vibratii,nu produc deranj.Pe ale mele un simplu gard de sirma si un gard viu desparte de drum.In afara de pitigoi nu am avut probleme nici cu galagie ,nici cu vibratii.Familii bune cu provizii de calitate,rezista la multe. Daca insa lovest sau are lada contact direct cu un obiect-creanga cind sufla vintul,gaini de curte - in orice fel ,poate sa aiba ca rezultat pierirea familiei.Deci nu zgomotul,contactul direct deranjeaza familia.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde alt stupar » 01 Feb 2014, 11:39

Mitica, toti declamam "dragostea pentru albine"... da` uneori numai asta nu le tzine de sete si de frig !
Fa te rog o recapitulare a ultimelor sezoane acolo la tine, ma refer la anii de dinaintea astuia cu sonda.
Cati intrati, cati iesiti, cati ai inmultit, deastea...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Florin Dobre » 01 Feb 2014, 11:52

Tind sa cred ca asa este dle kiloz.
Anul trecut la inceputul lui martie am adus stupii acasa de la taica-miu...timp bun-cca.15 grade. Au venit apoi 2 saptamani reci.
Unul din suporti statea intr-un capat pe o grinda de beton suspendata.. Pe grinda aia rapaia apa scursa de pe streasina casei. Primii doi stupi din acel capat s-au dus la loc cu verdeata.
Invatatura de minte.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde stuparul2011 » 01 Feb 2014, 12:06

buna ziua,
aici este un mare adevar, mai ales pentru incepatori.
si eu lucrez cu un apicultor, pentru ca altfel..................................ochiul arata plus valoare :D si o sa imi para rau mai tarziu

[quote
Mesajde Florin Dobre » Ieri, , 21:08

Nu cred ca-i vorba de ce botci folosesti. Eu imi mentin parerea ca, pana-ti faci numarul, merg si botcile de salvare...oricum le schimba ele linistit daca nu-s bune.

Problemele care apar sunt multe...
In primul rand nu ai mana obisnuita sa umbli in mai multi stupi. 5-15 minute/stup inmultit cu x stupi...hopaaaa, iti trebuie mai multe zile.
Nu ai ochiul format sa apreciezi rezerve, puiet, comportament...starea coloniei.
Nu ai o succesiune de lucrari bine intiparita in minte...deschizi cutia si nu stii ce sa faci.
Nu ai materialele strict necesare: rame, faguri, ceara, centrifuga, cantar...e multe.

Ai citit cartea(una sau zeci)...chineza. Aici o sa radeti dar nu-i bai. Pentru mine transvazarea e un termen tare complicat...puteau sa-i zica simplu mutare.

Vine iarna...cum or trebui impachetati?! La mine nu se pupa ce merge la cutia lu' nenea de pe forum; cutia-i altfel, zona e alta, familia e alta, io-s altul...

On topic...i-am ascultat azinoapte la urdinis cu stetoscopul. Erau aprox. -15 grade si ceasul 3(noaptea). :lol:
Bazaie uniform...toti. :)[/quote]

sanatate si numai bine
stuparul2011

Mesajde Closcutz » 01 Feb 2014, 12:16

murarudumitru scrie:Sunt cuvintele mele

Nea Mitica cred ca si dupa tarasenia asta ar trebui sa iei cateva masuri urgente: 1 sa duci albine din cele raposate la analiza, 2 sa chemi un apicultor cu experienta din zona matale sa evalueze un pic situatia si mai ales rezervele. 3 sa duci stupii in alta locatie din primavara, 4 sa te gandesti ca inmultirea excesiva dauneaza grav iernarii,5 sa iei in considerare ca dragostea pentru ele nu-i de ajuns( a zis si colegul Alt stupar)6 sa iei in considerare si alt hobby.
Closcutz

Mesajde un OM » 01 Feb 2014, 13:02

Treaba cu alegerea vetrei de iernare este una din cea mai grea. Trebuie sa ai in vedere multe. Din nefericire viata bate filmu... De multe ori alegem un compromis. Eu, din descrierea unor prieteni, de care ma despart doar 800-1000 m intr-o oarecare directie, as putea ierna cu cel putin 2-3 kg. mai putin la rezervele de iernare.Din comoditatea de a merge doar pana in spatele curtii prefer pozitia actuala, plus ca daca m-as muta ar trebui sa fac minus mult la buzunar, deh s-a scumpit pamantul.
Nea Mitica, ca multi dintre noi se bucura la pamantul casei lui. Ca-i inmulteste nu-l acuz. Venitul nu se face cu 10 stupi. De rezerve nu cred ca pot sa-l acuz, da dovada unui om responsabil. Cel mult pot sa-l incurajez sa se ridice la inaltimea asteptarilor sale.
Sanatate.
un OM

Mesajde murarudumitru » 01 Feb 2014, 19:31

alt stupar scrie:Mitica, toti declamam "dragostea pentru albine"... da` uneori numai asta nu le tzine de sete si de frig !
Fa te rog o recapitulare a ultimelor sezoane acolo la tine, ma refer la anii de dinaintea astuia cu sonda.
Cati intrati, cati iesiti, cati ai inmultit, deastea...

Eu linga sonda asta stau de 2 ani ,sonda a fost inchisa ,liniste pina in octombrie noiembrie si ceva din decembrie 2013 ,am mai pierdut iarna albine dar 1/2 /3 alea lipsa de mincare.de imultit nu am imultit numa din cei ce iam avut cu magazie,vreau sa va intreb ceva la mine toamna se sparge multa lubenita pe cimp aduc albinele la greu sa fie din mierea aia de la lubenita?
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 01 Feb 2014, 19:44

Closcutz scrie:
murarudumitru scrie:Sunt cuvintele mele

Nea Mitica cred ca si dupa tarasenia asta ar trebui sa iei cateva masuri urgente: 1 sa duci albine din cele raposate la analiza, 2 sa chemi un apicultor cu experienta din zona matale sa evalueze un pic situatia si mai ales rezervele. 3 sa duci stupii in alta locatie din primavara, 4 sa te gandesti ca inmultirea excesiva dauneaza grav iernarii,5 sa iei in considerare ca dragostea pentru ele nu-i de ajuns( a zis si colegul Alt stupar)6 sa iei in considerare si alt hobby.

numi permit eu sa duc la analiza, nu am unde sai duc ca eu nu am casa mea aici stau cu chirie de 2 ani,nu am imultit exagerat ca nu de azi imultesc,nui numa dragostea fata de ele ,stiu ca nui hobby, hoby am porumbei iepuri porci de guineia si altele totul e de la deranjament si sonda si ciinele legat la 3 metri de stupi un lup acu nul mai am lam dat eri curte mica gradina mica ,mai un tigan vecin ce aduna fier la 10 metri ,eu zic ca totul e de la deranjare dar nam ce face astai locuina undei pot tine
murarudumitru

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR