Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde TDI » 03 Feb 2014, 20:55

Mai util spun eu sa le pastraţi până vremea permite să umblaţi în stupi, atunci completaţi rezervele la cei rămaşi. Verificaţi ca mierea din rame să nu fie de mană. La stupii cu matcă şi o mană de albină puteţi adăuga albină de la ce puternici, sau nu. Restul de rame le folosiţi la viitorii roi. Luaţi probe de albină şi duceţi-le la DSVA să aflaţi de ce au murit de fapt albinele. Găsiţi o locaţie nouă pt stupină dacă sunteţi "sigur" că au murit din cauza sondei.
TDI

Mesajde murarudumitru » 03 Feb 2014, 20:58

proapis13 scrie:Nea Mura,fa macar la unul-doi foto rama cu rama si hai sa disecam aici problema
Ochiul e mai critic si vede multe...incepatorul are de invatat...iar patitul stie unde a gresit...sau cine a gresit... :!:
E o pierdere dureroasa si o experienta neplacuta insa cauzele pot fi multiple...parerea mea...

MIine o sa fac ceva poze so sa postez multumesc
murarudumitru

Mesajde joohny » 03 Feb 2014, 21:01

[quote="murarudumitru"]stupi 23 pierduti,

Va salut.D-le Mitica,23 stupi ati pierdut sau stupul nr. 23?La 23 stupi pierduti este intradevar f. dureros iar d-ul Proapis are dreptate in legatura cu postarea unor fotografii .Avem si noi incepatorii de invatat iar d-tra o sa aflati cauza(cauzele)mortalitatilor.Imi pare nespus de rau pt. acest necaz.Mie mi-a murit ieri vre-o 200 albine si vedeam rosu in fata de nervi(cauza a fost din vina mea).Chiar sint curios sa vad si eu macar o parte din pozele postate de d-tra.Sanatate.
joohny

Mesajde murarudumitru » 03 Feb 2014, 21:02

MIHALACHE scrie:Pune ramele antr-o camera ancalzita 2-3 zile si dale la centrifuga ,fale bani opreste doar ce-ti trebuiesc.

Nu prea vreau sa fac asaceva ca nu stiu cauza morti ,si nu vreau sa se dea la copi si sa am probleme mam gindit sa o dau la cei care ii mai am buni dar asta in primavara dar sa numi afecteze si pe ceilalti nustiu sunt disperat
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 03 Feb 2014, 21:04

joohny scrie:
murarudumitru scrie:stupi 23 pierduti,

Va salut.D-le Mitica,23 stupi ati pierdut sau stupul nr. 23?La 23 stupi pierduti este intradevar f. dureros iar d-ul Proapis are dreptate in legatura cu postarea unor fotografii .Avem si noi incepatorii de invatat iar d-tra o sa aflati cauza(cauzele)mortalitatilor.Imi pare nespus de rau pt. acest necaz.Mie mi-a murit ieri vre-o 200 albine si vedeam rosu in fata de nervi(cauza a fost din vina mea).Chiar sint curios sa vad si eu macar o parte din pozele postate de d-tra.Sanatate.

23 famili toate intrate in iarna cu 6/7/8 rame ful albina
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 03 Feb 2014, 21:09

TDI scrie:Mai util spun eu sa le pastraţi până vremea permite să umblaţi în stupi, atunci completaţi rezervele la cei rămaşi. Verificaţi ca mierea din rame să nu fie de mană. La stupii cu matcă şi o mană de albină puteţi adăuga albină de la ce puternici, sau nu. Restul de rame le folosiţi la viitorii roi. Luaţi probe de albină şi duceţi-le la DSVA să aflaţi de ce au murit de fapt albinele. Găsiţi o locaţie nouă pt stupină dacă sunteţi "sigur" că au murit din cauza sondei.

multumesc,chiar nu stiu din ce cauza am pierdut atitia ,am mai pierdut 1/2.3 pe iarna dar atitia niciodata si mincare suficienta la inceputul luo ianuarie,era ok chiar iam bagat cite o turta de apiluk la fiecare a consumat din turta cam un sfert
murarudumitru

Mesajde kiloz » 03 Feb 2014, 23:03

murarudumitru scrie: mincare suficienta la inceputul luo ianuarie,era ok chiar iam bagat cite o turta de apiluk la fiecare a consumat din turta cam un sfert

Daca au avut mincare ,de ce mai trebuia turta? Turta inseamna stimulare,inseamna puiet,nevoie de apa ptr puiet,zbor pe vreme nefavorabila,uzura prematura,depopulare, moartea sigura a familiei!Si se poate pune punctul pe I.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde vslsilviu » 04 Feb 2014, 00:27

fiind inspirat de o postare a domnului Jenica si dupa ce am citit articolul legat de "sarea in hrana albinelor" ma intreb:

- de cand este sonda functionala ? de cand au inceput sa o foloseasca (forarea)?
- la sonda se foloseste apa sarata, a baltit pe langa ea? albinele de unde isi luau apa?
- a fost seceta asta toamna ?

citez ceva interesant din aceasta lucrare:

Imagine

Pentru mine pare mult mai posibila varianta asta; raspunsul doar dupa o analiza a cantitatii de sare din miere.
vslsilviu

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 00:39

kiloz scrie:
murarudumitru scrie: mincare suficienta la inceputul luo ianuarie,era ok chiar iam bagat cite o turta de apiluk la fiecare a consumat din turta cam un sfert

Daca au avut mincare ,de ce mai trebuia turta? Turta inseamna stimulare,inseamna puiet,nevoie de apa ptr puiet,zbor pe vreme nefavorabila,uzura prematura,depopulare, moartea sigura a familiei!Si se poate pune punctul pe I.

Au avut zbor inainte de a baga turta eu,am bagat cite o turta cam zis ca daca vine ceva mai rau frig zapada sa aive,
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 04 Feb 2014, 00:44

vslsilviu scrie:fiind inspirat de o postare a domnului Jenica si dupa ce am citit articolul legat de "sarea in hrana albinelor" ma intreb:

- de cand este sonda functionala ? de cand au inceput sa o foloseasca (forarea)?
- la sonda se foloseste apa sarata, a baltit pe langa ea? albinele de unde isi luau apa?
- a fost seceta asta toamna ?

citez ceva interesant din aceasta lucrare:

Imagine

Pentru mine pare mult mai posibila varianta asta; raspunsul doar dupa o analiza a cantitatii de sare din miere.

Sonda este de ani de zile functionala,numa ca in toamna sa infundat ,si au inceput iar sa o foreze scoteau tavi le bagau la loc ,au gatat cu lucru chiar inainte de craciun ,
murarudumitru

Mesajde kiloz » 04 Feb 2014, 05:59

murarudumitru scrie:daca vine ceva mai rau frig zapada sa aive,

Cind o sa dati seama odata si pentru totdeauna, cu interventii de genul asta faceti mai mult rau decit bine famliei de albine.Este total diferit un lucru de"sa aive" sau vrei sa scapi o familie de moarte care a ramas fara mincare,acolo nu te gindesti ci dai.Dar in cazul tau cind are rame pline cu miere este semnul intrebarii? ce ai vrut sa faci,ca rezultatul se cam vede.Si inca ceva ,familia deranjata consuma mult,deci ramele pe care sa format ghemul ar trebui sa fie goala,fara miere.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde danman » 04 Feb 2014, 09:32

Acum, gasiti ceva in spusele omului si sariti repede sa-i dati in cap. Ce avocati buni sunt unii. De parca nu e destula omului supararea lui...
danman

Mesajde alt stupar » 04 Feb 2014, 09:56

Mitica... cu parere de rau dar tre` sa-ti spun, pe langa sonda aia au mai fost si alte cauze care te-au lasat fara stupi.
Reia in minte tate lucrarile care le-ai facut din iunie incoace si vezi pe unde-ai mai chixat, macar eviti sa repeti si pe viitor.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 04 Feb 2014, 09:59

danman scrie:Acum, gasiti ceva in spusele omului si sariti repede sa-i dati in cap. Ce avocati buni sunt unii. De parca nu e destula omului supararea lui...

Nu cred ca este corecta abordarea de genul "periere si compasiune"
Sunt vorbe goale care indeamna la dulcea delasare in loc de motivatie !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde danielmihai » 04 Feb 2014, 10:12

kiloz scrie:
murarudumitru scrie:daca vine ceva mai rau frig zapada sa aive,

Cind o sa dati seama odata si pentru totdeauna, cu interventii de genul asta faceti mai mult rau decit bine famliei de albine.Este total diferit un lucru de"sa aive" sau vrei sa scapi o familie de moarte care a ramas fara mincare,acolo nu te gindesti ci dai.Dar in cazul tau cind are rame pline cu miere este semnul intrebarii? ce ai vrut sa faci,ca rezultatul se cam vede.Si inca ceva ,familia deranjata consuma mult,deci ramele pe care sa format ghemul ar trebui sa fie goala,fara miere.

dumneavoastra chiar credeti ca turta aia a omorat familiile de albine? cum a a spus si nenea altstupar alte lucruri au fost de vina,nu o amarata de turta! cunosc un apicultor care lasa miere pe rame si pune si turta cum s-au strans in ghem ca sa nu le deranjeze pe timp de iarna cu ridicatul capacelor...pana la sfarsitul lui februarie inceputul lunii martie nu se ating de ele...
danielmihai

Mesajde Adi Hodis » 04 Feb 2014, 10:51

Dumitre, te salut si regret sincer ca ti-au murit albinele.
Cel mai sigur raspuns al poate da analizele de la borator.
Factorii pot fi diferiti ... noi ne dam doar cu parerea, ceea ce nu coincide cu realitatea.
Posibil sa fie sarea din miere, cum relata colegul vslsilviu ... s-au e posibil sa fie o alta cauza.
Analizele vor da un raspuns mult mai sigur. Fa cumva si trimite albine la un laborator.
Apoi spune-ne si noua ce si cum.
Personal sint curios care-i cauza ...

Ca unul care a trecut prin mai multe necazuri cu albinele ... acum, asta e dar sa privim si partea buna a paharului. Bine ca nu a fost o paguba mai mare ... sa le pierzi intr-un incendiu. Macar ti-a ramas toate ... ai pierdut doar albinele. Iti va fi mai usor sa le refaci.
Fi-i tare si mergi inainte !.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR