Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde csaa » 03 Feb 2014, 21:02

Ce temperatura ati avut azi la Lipova?
csaa

Mesajde proapis13 » 03 Feb 2014, 21:05

paul scrie: Iarna-i solstitiu si nu ... echinoptiu !
Unele matci ponteaza si in vremea echinoctiului (toamna) si in vremea solstitiului (in decembrie). Nu-s bune ... niciunele ! :oops:

Solstitiul de iarna din 2013 s-a numit ,,echinoptiu'' deoarece a picat la ora 19 seara... :lol:
La mine in zona reginele ponteaza la toate solstitiile si echinoctiile si nu sunt probleme...vremea,bat-o vina ... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica.mosu » 03 Feb 2014, 21:06

nae scrie:
paraul_porcului scrie:Internetul e cea mai sinistra experienta din istoria omenirii. Va salut.

D-le , imi pare rau ca in loc sa te ajut te-am suparat .
Mi-am recitit postarea cu cele 2 variante = n-ai cum sa intelegi - e ravasita .
Incerc altfel :
-apa e mai grea decat aerul si coboara.
-d-ta vrei s-o elimini pe sus , asta se intampla asa : 1- prin evaporare /nu-i cazul , 2- prin ventilare .
- in cazul 2 se realizeaza prin ventilarea albinei =si nu poate ca-i frig sau printr-un curent de aer (horn =urdinis+gaura sus)
Daca etansezi jos n-ai nici clopot nici horn ai.. o ''galeata''.
Mai simplu nu pot ; am vrut sa-ti pun neuronul la treaba nu sa dau cu parul (poti sa -zici de ''dulce'' /dar sa nu pleci )

NAE,multumesc mult pt efort=nu toti anteleg termeni simpli :mrgreen: da sa le mai zici sa' di: transformari-izoterma,izobara,izocora..nici atat :idea: P.S-datorita calculator=net...ff multi nu stiu nici tabla inmultirii :|
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alt stupar » 03 Feb 2014, 21:14

csaa scrie:Ce temperatura ati avut azi la Lipova?

9-10 grade, senin lacrima.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde joohny » 03 Feb 2014, 21:20

gica.mosu scrie:[
da sa le mai zici sa' di: transformari-izoterma,izobara,izocora..nici atat :idea: P.S-datorita calculator=net...ff multi nu stiu nici tabla inmultirii :|

Va salut.D-le Gica ,a-ti uitat sa adaugati si transformarea adiabata. :D .Sanatate.
joohny

Mesajde csaa » 03 Feb 2014, 21:24

alt stupar scrie:
csaa scrie:Ce temperatura ati avut azi la Lipova?

9-10 grade, senin lacrima.

Adica s-au mai adaugat 4-5 grade pe peretele stupului, si ajunge la 13-15 grade. Multumesc pentru informatie.
csaa

Mesajde gica.mosu » 03 Feb 2014, 22:10

joohny scrie:
gica.mosu scrie:[
da sa le mai zici sa' di: transformari-izoterma,izobara,izocora..nici atat :idea: P.S-datorita calculator=net...ff multi nu stiu nici tabla inmultirii :|

Va salut.D-le Gica ,a-ti uitat sa adaugati si transformarea adiabata. :D .Sanatate.

Corect....dar dupa -izocora urmeaza,......TB sa' scriu toti ttermenii din fizica :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde stefanos22 » 04 Feb 2014, 18:58

Buna seara! Prin prima parte a lunii trecute , fiind cald , albinele au facut un zbor masiv de curatire. Astazi , vazand ca-s cam 13gr pe la pranz si un soare frumos , am trecut pe la ele , si am ridicat ,la fiecare cate putin, podisorul , insa aproape fara nici un efect; au mai tras cate o albina moarta la urdinis , vreo doua - trei au facut cate un ocol strans in jurul stupului si cam atat. Ascultandu-le par ok. Faptul ca n-au iesit sa fie oare ptr ca efectiv nu aveau nevoie , sau altu-i motivul? In situatia asta , mai are rost sa le mai ridic podisorul in zile mai calduroase , sau sa le las in pace pana-n martie?
stefanos22

Mesajde liviutzbogos » 04 Feb 2014, 19:40

stefanos22 scrie:... mai are rost sa le mai ridic podisorul in zile mai calduroase , sau sa le las in pace pana-n martie?

Sau asa, cred ca e cel mai bine. Cred ca ridicatul podisoarelor mai mult deranjeaza decat sa stimuleze un zbor de curatire. Am incercat si eu de vre-o doua ori si m-am lasat pagubas. Daca e destul de cald, iasa si fara interventia mea.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 04 Feb 2014, 21:37

liviutzbogos scrie:
stefanos22 scrie:... mai are rost sa le mai ridic podisorul in zile mai calduroase , sau sa le las in pace pana-n martie?

Sau asa, cred ca e cel mai bine. Cred ca ridicatul podisoarelor mai mult deranjeaza decat sa stimuleze un zbor de curatire. Am incercat si eu de vre-o doua ori si m-am lasat pagubas. Daca e destul de cald, iasa si fara interventia mea.

Vă salut.
Privitor la zborul forțat de curățare: la fel există o învățătură cu multe mici detalii ce trebuie cunoscute, poate este cineva să ne informeze mai amănunțit?
Știu că se scot capacele doar când primăvara e foarte aproape sau când deja a sosit, aproximativ pe 15 feb (într-o iarnă obișnuită) se face primul zbor forțat de curățare. Apoi se mai repetă în luna martie a doua oară dacă e cazul. Și parcă cam atât. O dată la cât timp are nevoie albina de curățare în timpul iernii? Cineva zicea că cu o curățare bună în mijlocul lui februarie iernează sănătoasă albina.
Apropo, la mine stupii sunt (pat rece) îndreptați spre Sud, și hrana e consumată pe partea de S a ramelor, tare mă frământă gândul să le schimb poziția spre N cât nu a ieșit soarele (cu dinți) și puțina căldură. Astfel se vor deplasa albinele pe rame (pat rece) din nou spre S și vor consuma cealaltă parte a mierii din rame. Și cel mai important: nu vor ieși albinele bătrâne (de bază) afară păcălite de soarele cu dinți (zicem noi). Iar contra vântului din N punem bariere improvizate.

Am fost azi la albini: șoareci nu sunt, zăpadă este până la genunchi dar albina se simte bineșor. Rezervele de hrană sunt arhipline (nu știu ce să fac). Am pregătit pentru a doua oară iarna aceasta turte energetice (1 la 1, zahăr pudră fără amidon cu miere poliflor cristalizată). Eram sigur că au mâncat turtele administrate pe 17 ianuarie dar în realitate ele stau tot așa cum și le-am pus. Ce-i drept: le-am administrat după carte sirop (invertit) cu ceapă în august. Acum ziceam să fie hrană de rezervă sută la sută, de aceea am administrat turte (în plus). Se pare că voi fi nevoit să strâng turtele prin martie și să le amestec cu polen artificial și apoi să le administrez din nou.
A da Domnul zile și vom vedea ce vom face. Flexibilitatea e binevenită în orice activitate. Așa că încerc să fiu flexibil.

Sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde proapis13 » 04 Feb 2014, 22:16

Alexandru.Chisinau scrie: Am pregătit turte energetice (1 la 1, zahăr pudră fără amidon cu miere poliflor cristalizată).

La ce zici tu zahar pudra fara amidon ca eu unul nu inteleg expresia :?:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde titico » 04 Feb 2014, 22:30

de vreo 12 ani iernez 10 stupi de 10 r cu urdinis superior si urdinisul dejos inchis au iernat f.f.bine consum redus si fara umezeala intr-o iarna la-23 grade podisorul se indoise de frig in sus de se vedeau albinele in ghem au iesit foarte bine in primavara cand incep sa creasca puiet deschid urdinisul de jos si il inchid pe cel superior
titico

Mesajde stefanos22 » 04 Feb 2014, 22:39

Nu-mi pot permite sa-i dau un sfat d.lui Alexandru , daca nu pentru alceva , macar pentru faptul ca asta-i prima iarna de care trec - sper - cu doua roiuri de anul trecut , insa pot spune un lucru pe care l-am observat (daca cei cu experienta cansidera ca e doar o intamplare rog sa fiu corectat); unul dintre roiuri era in aceeasi situatie , ramele pe care era ghemul erau aproape consumate insa la cele doua din spate (sunt asezati in pat cald) nu intrasera. Luna trecuta , prinzand o zi calduroasa si uitandu-ma putin sub podisor , am vazut multa umezeala in partea dispre urdinis. Am dat podisorul jos cu totul si am lasat sa bata soarele peste rame( erau cam 16gr). Dupa 15-20 min am vazut albinele urcate pe rame , incepand sa care din ramele cu mancare.Zilele urmatoare am mai deschis o fanta ingusta in podisor cate 10-15 min pe zi cu capacul dat jos , pana a venit din nou frigul. Astazi fiind 13gr m-am mai uitat putin la el , nu mai era pic de condens , iar ghemul se mutase in spate.
stefanos22

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 04 Feb 2014, 23:07

proapis13 scrie:
Alexandru.Chisinau scrie: Am pregătit turte energetice (1 la 1, zahăr pudră fără amidon cu miere poliflor cristalizată).

La ce zici tu zahar pudra fara amidon ca eu unul nu inteleg expresia :?:

Imagine
Imagine
https://www.google.md/search?q=zahar+pudra&oq=zahar+pudra&aqs=chrome..69i57j0j69i59j0l3.3783j0j1&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=93&ie=UTF-8#q=zahar+pudra+amidon&safe=active
Amidonul se consideră că ajută ca zahărul să nu se topească şi să se cristali­zeze în momentul în care este pus peste prăjiturile fierbinţi, este un antiaglomerant care trebuie inscripţionat atât pe eticheta produsului, cât şi la ingrediente. Dar folosirea lui în prepararea turtelor este contraindicată.

stefanos22 scrie:Nu-mi pot permite sa-i dau un sfat d.lui Alexandru , daca nu pentru alceva , macar pentru faptul ca asta-i prima iarna de care trec - sper - cu doua roiuri de anul trecut

Fiți pe pace. Și numiți-mă simplu Alexandru dacă doriți.

Sănătate
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde proapis13 » 04 Feb 2014, 23:32

Cred ca era mai simplu sa scrii zahar tos, tras/macinat la moara :!:
proapis13

Mesajde nae » 04 Feb 2014, 23:34

titico scrie:de vreo 12 ani iernez 10 stupi de 10 r cu urdinis superior si urdinisul dejos inchis au iernat f.f.bine consum redus si fara umezeala intr-o iarna la-23 grade podisorul se indoise de frig in sus de se vedeau albinele in ghem au iesit foarte bine in primavara cand incep sa creasca puiet deschid urdinisul de jos si il inchid pe cel superior

Titico-le, nu esti singur pe lume .
Stupii , mai vechi , orizontali au 3 urdinise :
-doua jos ,
-unul sus , la o treime sub speteaza superioara .
BRAVO , au trecut 12 ani sa nu pricepi nimic ____ ''podisorul se indoise de frig in sus...''= cati ani vor trece sa intelegi ca umezeala (si fibra lemnului) ti-a indoit podisorul ?
''FF bine'' zici ?, cate Kg de miere faci / an ? Sa stim ce inseamna FF .
nae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR