Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde doru70 » 11 Feb 2014, 23:29

Florin Dobre scrie:Ar fi fost buna o poza.
Din ce spuneti, ma gandesc ca a fost lovita cutia pe ger. Nu s-au mai putut ridica pe rame. Doar o ipoteza...

Nu cred ca din cauza unei lovituri pentru ca stupul se afla undeva la mijlocul randului, intre alti stupi.
doru70

Mesajde Florin Dobre » 11 Feb 2014, 23:35

Urdinisul obturat. Alta ipoteza...
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 11 Feb 2014, 23:41

Salut, leatule .
Ce cred eu :
- fam asta /7 rame ''pline'' daca o strangeai pe 4 (valoarea ei ) ghemul cuprindea o parte importanta din rama si nu se forma pe lemnul cald /peretele frontal .
Ghemul format pe lemn a murit de inanitie .
N-ai scris locatia dar in zona mea 3 rame de puiet = e cu cantec .
1 Kg de albina /4 rame are 12 Kg de miere la dispozitie.
1Kg de albina / 7 rame are o fasie de 4-7 cm x 7=2-3 Kg miere + peretele cald .(exagerez sa VEZI )
Albina nu moare cu capul in celula de plictiseala (am scris-o dupa )
nae

Mesajde doru70 » 12 Feb 2014, 00:06

nae scrie:Salut, leatule .
Ce cred eu :
- fam asta /7 rame ''pline'' daca o strangeai pe 4 (valoarea ei ) ghemul cuprindea o parte importanta din rama si nu se forma pe lemnul cald /peretele frontal .
Ghemul format pe lemn a murit de inanitie .
N-ai scris locatia dar in zona mea 3 rame de puiet = e cu cantec .
1 Kg de albina /4 rame are 12 Kg de miere la dispozitie.
1Kg de albina / 7 rame are o fasie de 4-7 cm x 7=2-3 Kg miere + peretele cald .(exagerez sa VEZI )
Albina nu moare cu capul in celula de plictiseala (am scris-o dupa )

Nu au fost doar sapte, au fost opt rame in cuib, dar cand spun ca au fost "pline" sapte, asa au fost. Nu putea fi stransa sub sapte rame, la momentul impachetarii pt iarna. Daca ar fi murit de inanitie ghemul format pe lemnul frontal ar fi cazut in spatele urdinisului, nu in zona pana spre mijlocul stupului? Nu stiu, intreb... . Ca si locatie stupina se afla in jud Olt, com Barasti de Vede.Cele trei rame de puiet nu sunt din familia in discutie, sunt dintr-o alta familie pe sase rame. Ramele din cuib nu au doar 4-7 cm, sunt pline de sus pana jos, doar din jumatate spre spate. Sunt de acord ca albina nu moare cu capul in celula de plictiseala, motiv pentru care caut un raspuns. Va multumesc.
doru70

Mesajde 7Rame » 12 Feb 2014, 00:06

gica.mosu scrie:7Rame,scrie...pus iar musamaua peste "EI"...Perche=DE CE :?: :!: :?: ...S-au o ta'i pi vechi ;)

Mosule' poate vii vreodat' la salcam 1 la noi, sa vezi cum sta treaba. Din cauza vantului se scutura nectarul...direct in stupi!!
Am pus-o iar (da, pe ea, musamaua) pentru a-i feri de vant. Am pus-o iar, ca sa protejeze inclusiv lada, ca paote imi ploua in stupi, din cauza unui tamplar destept, care mi-a facut faltzul invers. Am pus-o pt ca, in ciuda faptului ca vad polen la urdinis...suntem inca in 10 februarie, si au fost ani in care pozam zapada pe ei la 25 martie. Doar nu crezi ca am pus-o pt ca vreau doar sa fac miscare, dupa atata repaos.
Am pus-o, sper,sa nu-i prajesc in soarele asta, dumneata nu vezi ce-i afara, sa nu stea barbi pe la urdinis sa mi le manance pitigoii.
Acuma e posibil ca unii sa fi avut si experiente nedorite cu musamaua, dar eu sper sa nu am cu asta, pentru Dumnezeu, doar este de firma, de la Luis Vuiton.. :shock:
Ce n-ar da multe cucoane, sa o poarte "la geanta"...daca vreuna o vede pe stupi, ma lasa fara ea.

Glumesc Mosule' iti dai seama. Pana la urma trebuie sa vin cu niste poze sambata-duminica, sa luminam situatia. Eu sper ca e de bine. Iti dai seama ca nu vreau sa ajung la vorba dumneata, cum ca n-ar fi chiar atat d buna.
Din ce am vazut, mi-a placut, comparativ cu alte sezoane. Da , stiu, o sa zici ca a fost si alta iarna, e drept.
Pe cinstit? Nu imi doresc 3 rame de puiet, acum, cum cred ca exista pe la altii, decat cu jumatate de inima, dumneata esti trecut prin multe si intelegi ce vreau sa spun.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde doru70 » 12 Feb 2014, 00:09

Florin Dobre scrie:Urdinisul obturat. Alta ipoteza...

S-ar putea sa fie o cauza, avea max 10 mm. Dar si ceilalti stupi aveau aproximativ la fel.
doru70

Mesajde TDI » 12 Feb 2014, 00:18

doru70 scrie:Nu au fost doar sapte, au fost opt rame in cuib, dar cand spun ca au fost "pline" sapte, asa au fost.

Am mai scris, la mine au fost pline mai mult de 8 la jumatate de septembrie. La jumatatea lui noiembrie au ramas 5(media pe stupina). Explicatia e simpla, lipsa de proteina in toamna - incepand cu 10-15 august.
TDI

Mesajde nae » 12 Feb 2014, 00:26

doru70 scrie:Nu au fost doar sapte, au fost opt rame in cuib, dar cand spun ca au fost "pline" sapte, asa au fost. Nu putea fi stransa sub sapte rame, la momentul impachetarii pt iarna. Daca ar fi murit de inanitie ghemul format pe lemnul frontal ar fi cazut in spatele urdinisului, nu in zona pana spre mijlocul stupului? Nu stiu, intreb... . Ca si locatie stupina se afla in jud Olt, com Barasti de Vede.Cele trei rame de puiet nu sunt din familia in discutie, sunt dintr-o alta familie pe sase rame. Ramele din cuib nu au doar 4-7 cm, sunt pline de sus pana jos, doar din jumatate spre spate. Va multumesc.

Bun .
Albina ramasa fara matca se agita / consuma nu ingheata cu capul in celula .
In paranteza am specificat ca exagerez (4-7cm) sa te fac sa vezi ; ghemul dumitale a urcat pe 7-8 fasii mai late de ''4-7'' sau mai inguste , daca fasia a fost jumatate din rama (cum zici tu) atunci au consumat : 7 x 1/2din rama 1.5 Kg miere =10 Kg _____ NU cred .
Cat au fost fasiile si cat de pline nu stiu dar mai mult de 3 Kg n-au avut la dispozitie .
Fara matca se agitau si consumau in draci = condens cu spume ; nu s-au agitat fiind si el muribunde .
Nu trebuie sa ma crezi , e o parere .
nae

Mesajde ignatov andrei » 12 Feb 2014, 00:27

doru70 scrie:Buna seara,

Datorita timpului frumos din ultimele zile am verificat familiile de albine, pentru a vedea cum au trecut iarna. Marea majoritate sunt in regula, au miere indeajuns, au puiet capacit pe una, doua, sau trei rame. Singura problema o am la o familie intrata in iarna pe sapte rame (pline) de albina, care la control am gasit mai mult de jumatate din albina moarta in zona din spatele urdinisului(in interiorul stupului), cat si in celulele acoperite de ghem. Albina ramasa mai ocupa doar trei rame, matca nu am gasit-o(posibil sa fie printre albinele moarte dupa fundul stupului sau nu am vazut-o eu), iar ramele sunt pline pana jos cu miere capacita, mai putin zona unde a fost format ghemul(zona dinspre urdinis). Familia nu avea condens. Nelamurirea mea este cauza care a dus la o mortalitate atat de ridicata. Daca cineva sa mai lovit de situatia asta si a descoperit ce sa intamplat il rog sa-mi spuna si mie.
Va multumesc.

Pentru ca o familie sa traverseze iarna, trebuie sa aiba in componenta sa cat mai multe albine "de iarna" (cu corp gras). Poate fi si pe 16 rame, daca familia are in componenta multe albine "de vara", nu trece iarna!
ignatov andrei

Mesajde dicu.ion57 » 12 Feb 2014, 07:37

Domnule Doru incerc sa dau si eu raspuns la problema dv.Mortalitatea in timpul ierni ,poate sa fie din mai multe cauze,indiferent cit de puternica a fost fam .
Domnul TDI are dreptate cind a spus ca albinele nu au avut proteina suficienta ,pentru a-si forma corpul gras.
Este prima si cea mai importata cauza de mortalitate.
Albina viabila este cea crescuta in lunile august septembrie iar daca are cules de polen sa zicem si octombrie dar aici problema este discutabila ,depinzind de zona.Sintem pacaliti toamna la strinsul cuibului, ca si eu am patit de multe ori si inca mai pat asemenea faze ca nu pot sa string mai mult dar sint sigur ca daca ramine la 7-8 rame ,albina viabila este undeva la 5-6 rame s-au chiar mai putin.Oricita mincare ar avea nu le foloseste ca acele albine au sistemul imunitar scazut si se uzeaza foarte repede.
Ar mai fi problrma paduchilor.
Poate la uni din stupi nu a ars banda cum trebuie ,chiar daca a-ti pus nr de picaturi si nu a ars in totalitate poate sa fie o problema.
Poate sa fie deranjat de ceva cit de mic ,albinele se agita si chiar daca nu consuma mincare ,stresul le face mult rau. Domnul Doru noi colegi ne spunem parerile,eu personal am patit ,si inca se mai intimpla dar fiecare stie ce are in stupina ,dar sint multe lucruri de care inca nu ne putem da seama ce se poate intimpla peste iarna ,chiar daca credem ca am facut tot ce trebuie ,selectia naturala i-si spune cuvintul.Va doresc toate cele bune .
dicu.ion57

Mesajde peterneamt » 12 Feb 2014, 13:57

Subscriu... ;)
peterneamt

Mesajde jenica67 » 12 Feb 2014, 14:09

Nu credeti ca exista datorica aranjarii mierii in rame, sa se fi divizat ghemul in doua, partea mai mica cu matca sa fi murit ? Mie asa mi se pare din descriere.
jenica67

Mesajde gica.mosu » 12 Feb 2014, 18:19

Baieti,eu mosu -bengosu fac intoarcere cuib atat toamna(rame goale din fata uni o avut puiet,inversate una =da..una=ba,cu celi care au miere an spate) cat si an ian3-15 la cele mai slabe,cum am spus daca timpul permiti :oops: .P.S..daca ai lasi hrana aferent cu intervale di albina si cum stiti si voi de.... calitati+ tratamente :idea: nu ni ramani decat sa umblam la butoiu di ghin sa di varza :P ....morcovii=pt iepuri...Si la mine an zona aud situatii asemanatoare si de la apicultori cu ceva experienta=aceleasi cauze,gresrli repetate an di an :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Florin Dobre » 12 Feb 2014, 19:58

Mosule, e si perseverenta o calitate. :)

Se aminteste aici de cuibul strans pentru iernare pe ramele intesate de albina si bine captusite cu hrana.
Cred c-am inteles exact rostul acestor doua conditii.
Dar...problema e ca lipseste ochiul format. Eu stiu ca inca nu am pe retina acest sablon.
Ar fi binevenite niste foto/filme facute de cei experimentati cu ocazia strangerii cuibului. Nu familii infoiate si preparate pentru sedinta foto. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde paul » 12 Feb 2014, 20:08

Mosulee ... eu is mai greu de cap si nu pricep !
Ce-am priceput eu , ramele pe care ai strans cuibul au o anumita cantitate de miere ... initial ! Daca se intampla sa mai ponteze intarziat regina, dispare o anumita cantitate ! Ca sa nu risti, faci un fel de alba-neagra cu ramele, asta are, asta n-are, asta e castigatoare . Pan' aici mi-e clar ! De ex ... familie stransa pe 6 rame, partea de la jumatatea ramei inspre fata e plina la toate 6 iar partea de la jumatate inspre spate, 3 rame pline-3 rame goale !
Dup' aia spui ca prin ianuarie daca-ti permite vremea, mai faci odata ... alba-neagra ! Adica , partea din spate a ramelor (de la jumatate inspre spate) ramane cheala si in partea din fata rezulta ... una are, una n-are ... din cauza ca jumatatea plina a ramelor din spate revine in fata !!! :oops: Adica spatele ramane descoperit !!! Adica, pe la 1 martie ... rame Kojak !!! :o :o :o
Lamureste-o pe asta ca mie-mi da cu ... fractie !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica.mosu » 12 Feb 2014, 20:47

Paul e ff simplu....Daca o fam cresti puiet pina la sf lui oct,an partea din fata=unde o fost puiet = rami goaleee1/2(spre fata= mai cald),facand rocada= antors una da alta nu(daca nu ai rami mai buni la rezerva)si ai r cu miere atat in fata cat si an spate....Apoi se repeta an ianuarie daca mai la ce :!: sa' cu ceee :!: :P...Apoi cutii goali fara numar!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR