csaa scrie:Intersectia bisectoarelor. Pentru detalii apeleaza la dom' profesor Ursu
De ce raspunzi neantrebat????
Sari, tu, repede cu raspunsul... !!!!
csaa scrie:Intersectia bisectoarelor. Pentru detalii apeleaza la dom' profesor Ursu
BUNKA scrie:paul scrie:Hai s-o discutam ... mai aplecat !
Studiu de caz ... anul trecut iarna s-a instalat in zona mea la sfarsitul lui noiembrie !Ultimul zbor a fost undeva in jur de 25 nov ! A durat pana la sfarsitu' lui martie cu zbor de curatire neprovocat pe 9 aprilie !Nu mai pu la socoteala diareea de la unii si poate si nosema !Au urmat temperaturi nefiresti de mari , pe 23 aprilie a inflorit zarzarul si pe 4mai se terminasera de inflorit toti pomii fructiferi ! Pe 5-6 mai a inflorit rapita care a durat o saptamana si pe 13 mai a inflorit salcamul !
Alta ... in februarie aveau puiet (normal pentru perioada respectiva adica ... putin), in martie ... ioc ! Albina batrana s-a dus in mod accelerat la inceputul lui aprilie si stupii au ramas foarte slabi ! Dupa cum am aratat mai sus succesiunea infloririlor a fost deosebit de alerta si abia pe la tei familiile si-au revenit cat de cat ! La tei a plouat in fiecare zi si ... ciuciu maciu piciu !![]()
Intreb si eu ... in situatia enuntata mai sus, cum ar fi trebuit procedat ???
Familii tari in toamna, eventual intarite prin desfiintarea celor cu matci care nu mai prezinta sigurantza..forjate , imbatranite etc..cate 2-3 rame de albina "lipite" in octombrie-noiembrie la familiile alese pt iernat...ajungem cu ele la 8-9 rame sau chiar 10 rame...o organizare gen ME chiar si pe rama mare dadant cred ca ar merge..cumva organizat pe 2 corpuri, jos ramele mai goale sus sa fie 5-6 full cu hrana, sa aiba ghemul ala de urcat 27 cm pe hrana, lateralele din diafragme de polistiren si liniste deplina pana in februarie. Macar 50% sa fie hrana naturala, miere...albina tanara pt iernat...hranita de cu toamna bine proteic din natura daca a fost toamna ploioasa si vegetatia a mers bine sau din turta ...cred ca asa se poate ierna cat de cat in sigurantza si fara stres in zonele reci.
Pe ME ar merge bine dar si mai bine pe Layens strans la 7-8 rame..fara nevoia de a interveni cu turte, de a deranja.
Sfaturile astea care se dau generalizat din punctul meu de vedere sunt gresite si niste maestri adevarati ar trebui sa tina cont in primul rand de pozitia geografica...se ierneaza foarte diferit, de multe ori vedem la meteo in interiorul arcului Carpatic temperaturi acceptabile de cateva grade cu plus sau cu minus insa pe exterorul arcului carpatic vedem si temperaturi extreme mai ales in est si nord, vedem zapezi puternice cum a fost la Ramnicu Sarat atunci cand lui Danut Puisoru` i-a ingropat stupii sub 5 m de zapada, La Buzau la fel e foarte frig uneori si e si lovit de zapezi mari, mai sus bate crivatzul si temperaturile scad pe masura ce urcam spre nordul Moldovei.
Precipitatiile masive din exteriorul arcului Carpatic se datoreaza aerului rece din nord care se intalneste cu umiditatea adusa din sud de deasupra marii negre si din bazinul mediteranean...acolo in zona carpatilor de curbura se face "amestecul" si de aceea zona aceea va fi mereu lovita de zapezi mari...la noi insa mai la nord e tot timpul o zona mai geroasa, cei mai fericiti din punct de vedere apicol sunt cei din sud, si cei din zona de vest.
7Rame scrie: (...)cu toamna de rahat, in foame de polen (cum des se intalneste in arsita de la noi) cu efective subtiri (hai ca de regula scapa si asa) (...)
7Rame scrie:Eu ce zic, ienezi bland, e drept, dar iernezi familii slab pregatite pt o iarna dura, (nu neaparat slabe ca populatie, ci cu albina nepregatita) cum de ex este in zona lui Bunka, sau Ignatov, sau Paul. Si, repet, odata e ca niciodata...
proapis13 scrie: dint-o celula de pastura se pot creste 3 larve
de acum incolo,fara polen nu se poate creste puietul asa ca e nevoie de cel putin 1,5 kg de polen pentru a creste 15000 de albine dar si tot de atata albina acoperitoare,culegatoare si doici ; cel putin...cel mai indicat ar fi ca doica sa fie de doua ori mai multa decat puietul larvar
cele de mai sus sunt special scrise pentru colegul Alexandru Chisnau sa stie ce calcule sa-si faca sau sa revizuiasca
salve
Alexandru.Chisinau scrie:
Aici am o întrebare, cum v-au adus calculele la (cel puțin) 1500g de polen? Ați calculat câte un gram la 10 larve (100mg la 1 larvă) ?
Când calculăm de cât polen (sau păstură) are nevoie o familie puternică ieșim la minimul de 1500g, dar când încercăm să administrăm 1500g de polen la o familie realizăm că nu reușim. Cum să reușim să administrăm o astfel de cantitate de mare de polen? În turte proteice se pune aprox. 10 % polen (artificial), de aici rezultă că dacă doresc să administrez 1500g (1.5kg) de polen atunci le administrez aprox. 15.000g (15kg) de turtă proteică. Mă întreb în ce formă să administrez acest polen artificial (că natural nu am) ? Sigur că nu o să am nevoie chiar de așa cantități mari pentru fiece fam. deoarece nu am așa fam. puternice (o astfel de fam. ar fi o fam. model sau să zicem o minune).
Multă sănătate!
proapis13 scrie:De 60% polen crud si 40% miere cristalizata reunite intr-o turta ce zici ?
salve![]()
lucky5strike scrie:Iernare albinelor e din ce in ce mai ciudata. Iarna, asta cu siguranta nu a prea fost pana acum. Ca si anul trecut.
Amintiti-va ca precedenta a fost la fel: putine zile cu ger, ninsori la inceput de februarie. Amintiti-va ca intre 1-12 martie au fost neintrerupt 14-16 grade. Amintiti-va ca intre 13-28 martie a fost apoi vreme extrem de rece, care a dat peste cap multe familii. Cel mai aspru au fost loviti novicii si cei cu stimularea in sange.
Istoria se repeta, grija, mare grija! Bagati familii bune la iernat, ca sa nu riscati. Tineti minte ca ghemul mare se mentine, ghemul mic scade. Sau piere. In fine, ce-o mai fi ... om mai vedea.
manu8388 scrie:Si la noi zbor slab de curatire, dar totusi zbor, am verificat turtele puse saptamana trecuta, inca nu pareau atinse:)
Alexandru.Chisinau scrie:proapis13 scrie:De 60% polen crud si 40% miere cristalizata reunite intr-o turta ce zici ?
salve![]()
Zic că ar fi o variantă destul de bună dacă polenul e colectat de la familii sănătoase, căci am înțeles că se pot transmite bolile (prin care au trecut albinele când au colectat polenul) și asta ar fi o lovitură groaznică, în special pentru familiile slabe. Dar mă mai frământă ideea că defapt mierea ar trebui să anihileze toți virușii, sau cel puțin aproape toți. Oricum, cel mai indicat consider că ar fi administrarea păsturii (pentru cine o are), căci: păstura este sterilă și este mai ușor preluată și digerată, valoarea sa alimentara fiind de 3 ori mai mare decât a polenului, întrecând de 2 ori valoarea oricărui înlocuitor.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 22 vizitatori