Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde ignatov andrei » 14 Feb 2014, 09:56

csaa scrie:Intersectia bisectoarelor. Pentru detalii apeleaza la dom' profesor Ursu :D

De ce raspunzi neantrebat???? :lol:
Sari, tu, repede cu raspunsul... !!!! :lol:
ignatov andrei

Mesajde 7Rame » 14 Feb 2014, 10:48

BUNKA scrie:
paul scrie:Hai s-o discutam ... mai aplecat !
Studiu de caz ... anul trecut iarna s-a instalat in zona mea la sfarsitul lui noiembrie !Ultimul zbor a fost undeva in jur de 25 nov ! A durat pana la sfarsitu' lui martie cu zbor de curatire neprovocat pe 9 aprilie !Nu mai pu la socoteala diareea de la unii si poate si nosema !Au urmat temperaturi nefiresti de mari , pe 23 aprilie a inflorit zarzarul si pe 4mai se terminasera de inflorit toti pomii fructiferi ! Pe 5-6 mai a inflorit rapita care a durat o saptamana si pe 13 mai a inflorit salcamul !
Alta ... in februarie aveau puiet (normal pentru perioada respectiva adica ... putin), in martie ... ioc ! Albina batrana s-a dus in mod accelerat la inceputul lui aprilie si stupii au ramas foarte slabi ! Dupa cum am aratat mai sus succesiunea infloririlor a fost deosebit de alerta si abia pe la tei familiile si-au revenit cat de cat ! La tei a plouat in fiecare zi si ... ciuciu maciu piciu ! :oops:
Intreb si eu ... in situatia enuntata mai sus, cum ar fi trebuit procedat ???

Familii tari in toamna, eventual intarite prin desfiintarea celor cu matci care nu mai prezinta sigurantza..forjate , imbatranite etc..cate 2-3 rame de albina "lipite" in octombrie-noiembrie la familiile alese pt iernat...ajungem cu ele la 8-9 rame sau chiar 10 rame...o organizare gen ME chiar si pe rama mare dadant cred ca ar merge..cumva organizat pe 2 corpuri, jos ramele mai goale sus sa fie 5-6 full cu hrana, sa aiba ghemul ala de urcat 27 cm pe hrana, lateralele din diafragme de polistiren si liniste deplina pana in februarie. Macar 50% sa fie hrana naturala, miere...albina tanara pt iernat...hranita de cu toamna bine proteic din natura daca a fost toamna ploioasa si vegetatia a mers bine sau din turta ...cred ca asa se poate ierna cat de cat in sigurantza si fara stres in zonele reci.
Pe ME ar merge bine dar si mai bine pe Layens strans la 7-8 rame..fara nevoia de a interveni cu turte, de a deranja.
Sfaturile astea care se dau generalizat din punctul meu de vedere sunt gresite si niste maestri adevarati ar trebui sa tina cont in primul rand de pozitia geografica...se ierneaza foarte diferit, de multe ori vedem la meteo in interiorul arcului Carpatic temperaturi acceptabile de cateva grade cu plus sau cu minus insa pe exterorul arcului carpatic vedem si temperaturi extreme mai ales in est si nord, vedem zapezi puternice cum a fost la Ramnicu Sarat atunci cand lui Danut Puisoru` i-a ingropat stupii sub 5 m de zapada, La Buzau la fel e foarte frig uneori si e si lovit de zapezi mari, mai sus bate crivatzul si temperaturile scad pe masura ce urcam spre nordul Moldovei.
Precipitatiile masive din exteriorul arcului Carpatic se datoreaza aerului rece din nord care se intalneste cu umiditatea adusa din sud de deasupra marii negre si din bazinul mediteranean...acolo in zona carpatilor de curbura se face "amestecul" si de aceea zona aceea va fi mereu lovita de zapezi mari...la noi insa mai la nord e tot timpul o zona mai geroasa, cei mai fericiti din punct de vedere apicol sunt cei din sud, si cei din zona de vest.

DA Bunka. Asa este. Era o vorba, cum ca primavara intra in tara pe la vama, la Gura Vaii (Severin). Dar din iunie...tot pe acolo intra si nisipul...de desert! Sahara!
Eu personal, sigur, ma bucur de zona in care fac apicultura, este mai blanda, si sunt sigur ca nu as avea aceleasi rezultate daca as face-o in Moldova, sau Buzau/Bacau. Pt ca, desigur, nu sunt pregatit. Logistic, mai ales.
O data e ca niciodata si la noi, Doamne fereste de o iarna de-aia de care se vb ca ar fi APICALIPSA, cu toamna de rahat, in foame de polen (cum des se intalneste in arsita de la noi) cu efective subtiri (hai ca de regula scapa si asa) si cu frig excesiv, si zbor de curatire la 15 martie sau mai tarziu...Mai aduni si o nosema, ai mai facut erori si la tratament, samd.. Fac pariu, ca jumatate din cei din zonele astea, privilegiate...intind copita!
Ei, pe mine asta ma bantuie, o situatie catastrofala, poate si mai grea decat cea pe care mi-o imaginez. Atunci ce mai invoci, forta majora?.. E ciudat cat de usor se arde o familie, parca nici nu iti vine sa crezi, cand dai cu pensula in lada. Si crede-ma, am vazut stupi iernati de batranii mei incepand cam din anii 85' cand eram destul de inalt sa ajung la lada.
Dumnezeu sa-l odihneasca pe Mosu' meu, ca tot veni' vorba, in ianuarie l-am condus la groapa. Am ramas doar cu de-astea, si cu ce m-a invatat. Si tot cu stress..
Fişiere ataşate
4.jpg
Din epoca comunista...
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde Dila Daniel » 14 Feb 2014, 11:00

7Rame scrie: (...)cu toamna de rahat, in foame de polen (cum des se intalneste in arsita de la noi) cu efective subtiri (hai ca de regula scapa si asa) (...)

ai descris exact problema mea de asta toamna...in zona unde pastoresc :oops:
Bine macar ca nu au urmat si situatiile celelalte. :)
Toamna 2013,a fost toamna care m-a facut sa iau in calcul completarile cu inlocuitori de hrana energo proteica in august- septembrie.
Imi place/vreau sa cred totusi,ca a fost o exceptie,si ca nu va devenii o realitate an de an...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde proapis13 » 14 Feb 2014, 11:17

La fel am patit si eu unde am vatra la 7-8 km in linie dreapta fata de Vrancea
Unde i-am avut la camp norocul a fost ca a fost plantat porumb pentru masa verde ce s-a recoltat in august
imediat dupa inflorire cind incepuse sa se formeze bobul,dimineata si seara erau gramada pe lan
Cei ce i-am avut in curte au stagnat chiar daca le-am administrat sirop
Zilele astea vad ce a fost bine si ce a fost rau in iarna asta n-am ridicat un capac de pe 1 ianuarie
si atunci a fost prin sondaj sa vad cum se comporta roii ; la care au fost cuminti le dau cate o turta semilichida
In perioada urmatoare prioritatea v-a fi polenul nu mierea sau izosiropurile,alea se mai gasesc sau se complecteaza....
daca ai o rama blana de pastura la marginea cuibului pusa de asta toamna si regina nu a inceput ponta nu at trebui sa-ti faci criji pina apare polenul de salcie stiund faptul ca dint-o celula de pastura se pot creste 3 larve
de acum incolo,fara polen nu se poate creste puietul asa ca e nevoie de cel putin 1,5 kg de polen pentru a creste 15000 de albine dar si tot de atata albina acoperitoare,culegatoare si doici ; cel putin...cel mai indicat ar fi ca doica sa fie de doua ori mai multa decat puietul larvar
cele de mai sus sunt special scrise pentru colegul Alexandru Chisnau sa stie ce calcule sa-si faca sau sa revizuiasca
salve ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde 7Rame » 14 Feb 2014, 11:18

Pai asa se intampla, vine desertul peste noi.
Eu ce zic, ienezi bland, e drept, dar iernezi familii slab pregatite pt o iarna dura, (nu neaparat slabe ca populatie, ci cu albina nepregatita) cum de ex este in zona lui Bunka, sau Ignatov, sau Paul. Si, repet, odata e ca niciodata...
Din acest punct de vedere avem de invatat de la ei. Parerea mea.
Tot timpul este de invatat cate ceva, niciodata nu poti fi "profesorre"
Cand crezi ca le stii pe toate...mori! ":D

Da, D-le Marian, si eu sper sa pot deschide, cica e cald pe w-end. M-ar prinde bine, ca am liber
7Rame

Mesajde paul » 14 Feb 2014, 12:27

7Rame scrie:Eu ce zic, ienezi bland, e drept, dar iernezi familii slab pregatite pt o iarna dura, (nu neaparat slabe ca populatie, ci cu albina nepregatita) cum de ex este in zona lui Bunka, sau Ignatov, sau Paul. Si, repet, odata e ca niciodata...

Toamna asta (2013), polenul nu a fost o problema in zona mea ! Toamna trecuta (2012) a fost problema ... Puteam si atunci sa nu am probleme cu polenul daca nu aplicam principiul "las' ca merge si-asa"! Ii deplasam maximum 20 km. la padure ( aveam unde) si nu mai era nici o problema ! ;)
Problema in zona noastra este urmatoarea ... iarna lunga, nu neaparat grea dar lipsita de perioade prielnice zborurilor de curatire ! Cred ca cel mai bine in zona mea se poate ierna cu familii puternice (unificari toamna daca-i cazul), ramele din cuib sa fie minim 80% pline (cat mai multa miere naturala sau sirop invertit administrat de la sfarsitul lui iulie pana la 15 august), tratamente ...
In rest, cam greu cu albina suficient pregatita pentru culesurile timpurii ( pomi, rapita si chiar salcam) !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 14 Feb 2014, 13:15

Proapis13, mulțumesc de informare și amabilitate, apreciez.

proapis13 scrie: dint-o celula de pastura se pot creste 3 larve

de acum incolo,fara polen nu se poate creste puietul asa ca e nevoie de cel putin 1,5 kg de polen pentru a creste 15000 de albine dar si tot de atata albina acoperitoare,culegatoare si doici ; cel putin...cel mai indicat ar fi ca doica sa fie de doua ori mai multa decat puietul larvar
cele de mai sus sunt special scrise pentru colegul Alexandru Chisnau sa stie ce calcule sa-si faca sau sa revizuiasca
salve ;)

Aici am o întrebare, cum v-au adus calculele la (cel puțin) 1500g de polen? Ați calculat câte un gram la 10 larve (100mg la 1 larvă) ?

Când calculăm de cât polen (sau păstură) are nevoie o familie puternică ieșim la minimul de 1500g, dar când încercăm să administrăm 1500g de polen la o familie realizăm că nu reușim. Cum să reușim să administrăm o astfel de cantitate de mare de polen? În turte proteice se pune aprox. 10 % polen (artificial), de aici rezultă că dacă doresc să administrez 1500g (1.5kg) de polen atunci le administrez aprox. 15.000g (15kg) de turtă proteică. Mă întreb în ce formă să administrez acest polen artificial (că natural nu am) ? Sigur că nu o să am nevoie chiar de așa cantități mari pentru fiece fam. deoarece nu am așa fam. puternice (o astfel de fam. ar fi o fam. model sau să zicem o minune).

Ignatov Andrei, și eu consider (cel puțin la moment) că sucirea ramelor se poate practica de toți, doar să fie timpul și momentul potrivit. Dar privitor la întrebarea matale ași fi putut să vă spun că noi aici discutăm despre iernarea albinelor, dar după cum înțeleg doriți să ne dați de înțeles prin întrebarea matale că în apicultură nu-i loc pentru matematică ? Lămuriți-ne vă rog ce-i cu întrebarea ceea din matematică (geometrie).

Multă sănătate!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde proapis13 » 14 Feb 2014, 14:23

Alexandru.Chisinau scrie:
Aici am o întrebare, cum v-au adus calculele la (cel puțin) 1500g de polen? Ați calculat câte un gram la 10 larve (100mg la 1 larvă) ?

Când calculăm de cât polen (sau păstură) are nevoie o familie puternică ieșim la minimul de 1500g, dar când încercăm să administrăm 1500g de polen la o familie realizăm că nu reușim. Cum să reușim să administrăm o astfel de cantitate de mare de polen? În turte proteice se pune aprox. 10 % polen (artificial), de aici rezultă că dacă doresc să administrez 1500g (1.5kg) de polen atunci le administrez aprox. 15.000g (15kg) de turtă proteică. Mă întreb în ce formă să administrez acest polen artificial (că natural nu am) ? Sigur că nu o să am nevoie chiar de așa cantități mari pentru fiece fam. deoarece nu am așa fam. puternice (o astfel de fam. ar fi o fam. model sau să zicem o minune).
Multă sănătate!

Ce am scris eu mai sus sunt informatii gasite si notate de prin cartile citite,nu sunt de la mine din gusa ... Daca recitesti o sa observi ca am scris ceva de o rama cu pastura
Cind ai ocazia si vezi o rama full cu pastura cintareste-o in mana si vezi cate kg are
Sa dai tu 10%polen si ala artificial - ala este egal cu fix-pix
De 60%polen crud si 40%miere cristalizata reunite intr-o turta ce mai zici ???
salve :D
Eu zic ca suntem off topic de mult asa ca pune mana si deschide o pagina personala si pune acolo intrebarile la care nu ai gasit inca raspunsurile
Pina una-alta vezi ca e un topic unde se vorbeste despre turta proteica,citeste-l
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Iernarea blândă a albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 15 Feb 2014, 14:48

proapis13 scrie:De 60% polen crud si 40% miere cristalizata reunite intr-o turta ce zici ?

Zic că ar fi o variantă destul de bună dacă polenul e colectat de la familii sănătoase, căci am înțeles că se pot transmite bolile (prin care au trecut albinele când au colectat polenul) și asta ar fi o lovitură groaznică, în special pentru familiile slabe. Dar mă mai frământă ideea că defapt mierea ar trebui să anihileze toți virușii, sau cel puțin aproape toți. Oricum, cel mai indicat consider că ar fi administrarea păsturii (pentru cine o are), căci: păstura este sterilă și este mai ușor preluată și digerată, valoarea sa alimentara fiind de 3 ori mai mare decât a polenului, întrecând de 2 ori valoarea oricărui înlocuitor.
În ceea ce privește proprietățile antibiotice, păstura întrece de 3 ori pe cele ale polenului, care după o păstrare timp de 3 luni iși pierde mai mult de 30% din calități. Cu toate acestea, deși păstura are o valoare alimentara mai mare decât a polenului proaspăt, polenul proaspăt stimulează mai bine ouatul mătcilor. (http://www.albine.info/pastura/)

Multă sănătate!
Alexandru
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde lucky5strike » 15 Feb 2014, 16:09

Iernare albinelor de cativa ani se desfasoara in conditii din ce in ce mai departe de ce eram obisnuit. Iarna, asta cu siguranta nu a prea fost pana acum. Ca si anul trecut.

Amintiti-va ca precedenta a fost la fel: putine zile cu ger, ninsori la inceput de februarie. Amintiti-va ca intre 1-12 martie au fost neintrerupt 14-16 grade. Amintiti-va ca intre 13-28 martie a fost apoi vreme extrem de rece, care a dat peste cap multe familii. Cel mai aspru au fost loviti novicii si cei cu stimularea in sange.
Istoria se repeta, grija, mare grija! Bagati familii bune la iernat, ca sa nu riscati. Tineti minte ca ghemul mare se mentine, ghemul mic scade. Sau piere. In fine, ce-o mai fi ... om mai vedea.

Va las, am 8 grade si tocmai acum iese soarele si cred ca urmeaza un mic zbor, ceea ce de o saptamana n-am avut!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde manu8388 » 15 Feb 2014, 16:18

Si la noi zbor slab de curatire, dar totusi zbor, am verificat turtele puse saptamana trecuta, inca nu pareau atinse:)
manu8388

Iernarea albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 15 Feb 2014, 17:42

lucky5strike scrie:Iernare albinelor e din ce in ce mai ciudata. Iarna, asta cu siguranta nu a prea fost pana acum. Ca si anul trecut.

Amintiti-va ca precedenta a fost la fel: putine zile cu ger, ninsori la inceput de februarie. Amintiti-va ca intre 1-12 martie au fost neintrerupt 14-16 grade. Amintiti-va ca intre 13-28 martie a fost apoi vreme extrem de rece, care a dat peste cap multe familii. Cel mai aspru au fost loviti novicii si cei cu stimularea in sange.
Istoria se repeta, grija, mare grija! Bagati familii bune la iernat, ca sa nu riscati. Tineti minte ca ghemul mare se mentine, ghemul mic scade. Sau piere. In fine, ce-o mai fi ... om mai vedea.

Sunt și eu de acord cu cele de mai sus. Apropo, slavă Domnului: iarna trecută am scos toate familiile cu bine din iarnă, nădăjduiesc și anul acesta să nu am nici o familie pierdută.

manu8388 scrie:Si la noi zbor slab de curatire, dar totusi zbor, am verificat turtele puse saptamana trecuta, inca nu pareau atinse:)

La nai în Chișinău e ceață și e destul de frig. Privitor la turte: am administrat primele turte anul acesta tocmai pe 17 ian ca să fie de rezervă. Unele familii slabe nu le-au atins până azi (cel puțin așa păreau). Altele (mai puternice) au păpat aproape totulul și le-am administrat altele pe 12 feb. Vedem ce va fi mai departe.

P.S. Despre păstură aici: http://stuparit.3x.ro/teo/p.htm scrie:
Valoarea sa alimentară este de 3 ori mai mare decât cea a polenului, şi de 9 ori mai mare decât a oricărui înlocuitor de polen (ci NU doar de 2 ori cum scrie aici: http://www.albine.info/pastura/), păstura având o putere antibiotică de 3 ori mai mare decât cea a polenului. Albinele care în primele 8 zile de la eclozionare consumă multă păstură sunt mai viguroase, putând atinge o longevitate de până la 233 de zile, un mare rol jucându-l şi calitatea polenului consumat.

Multă sănătate!
Alexandru.Chisinau

Re: Iernarea blândă a albinelor

Mesajde proapis13 » 15 Feb 2014, 20:00

Alexandru.Chisinau scrie:
proapis13 scrie:De 60% polen crud si 40% miere cristalizata reunite intr-o turta ce zici ?

Zic că ar fi o variantă destul de bună dacă polenul e colectat de la familii sănătoase, căci am înțeles că se pot transmite bolile (prin care au trecut albinele când au colectat polenul) și asta ar fi o lovitură groaznică, în special pentru familiile slabe. Dar mă mai frământă ideea că defapt mierea ar trebui să anihileze toți virușii, sau cel puțin aproape toți. Oricum, cel mai indicat consider că ar fi administrarea păsturii (pentru cine o are), căci: păstura este sterilă și este mai ușor preluată și digerată, valoarea sa alimentara fiind de 3 ori mai mare decât a polenului, întrecând de 2 ori valoarea oricărui înlocuitor.

O albina sanatoasa NU face diferenta dintre polenul de cucuta si cel de mac :!:
Albina bolnava NU culege polen
Polen toxic poate ajunge in stup si de acolo in pastura mai ales primavara si toamna
de la planta piciorul cocosului deoarece infloreste printre primele si se usuca printre ultimele
Polenul recoltat direct din colector si conditionat la rece isi pastreaza toate proprietatile
Citeste o carte despre polen si o sa te convingi ca asa este
proapis13

Mesajde 7Rame » 16 Feb 2014, 00:54

Iernile sunt din ce in ce mai ciudate, se pare. Astazi foarte cald la noi, zbor linistit, (la ce??!!) nici vb de vreun ghem. Polen. Putin, dar suficient sa imi dau seama ca am dat banii degeaba pe laptele praf, nu-l vizitau nici din greseala. Era sa uit ca de fapt suntem totusi la 15 februarie
Familiile sunt ok, nu pot sa descarc niste poze, veneam si cu ceva imagini.
Puiet: la o familie de 9 rame, care facuse si barba din podisor in locul celei de-a zecea, surpriza: puiet slab pe 3 fete, stadiu larvar, si ff putin (sub 50 celule) ca[pacit. Asta mi-a adus aminte ca de fapt..e jumate de febr. Regina la al doilea sezon, macare excelent, polen in rame si discret de afara. CAm la acelasi nivel, si cele de sapte rame. Famili pe 5 rame, cu regine 2013, nu prezinta decat niste...oua.
Mancare: excelent. consum redus, miere deasupra in sac, de o saptamana, neconsumata.
Curatenie: deja facuta, unde e forta, inclusiv tocatura. Unde e slab, treb bagat pensula.
Mortalitate, dpopulare: o singura familie pierduta, mortalitate redusa, multumit. Deocamdata.
Umiditate: Clopot, usor iz de mucegai, nu e vizibil, dar exista. Cu toate ca am marit urdinisul. Am renuntat la clopot, acum, pe un fel de horn. Horn, pare ok.
Cred ca am cea mai buna iarnare, din ultimii...5-6 ani, de fapt nu imi amintesc sa fi fost vreodata atat de bine. A fost zbor cacalau, consum bun, uzura mica, cred ca au ceva vlaga in ei, si sper ca asta sa se vada in puiet in perioada urmatoare, si in modul in care isi schimba generatiile.
Cam atat, cand gasesc cablu vin si cu ceva poze
7Rame

Mesajde lucky5strike » 16 Feb 2014, 11:15

Sa mergem mai departe, fara pareri unul pe spinarea celuilalt.

Ati observat situatii in care familii aparent normale, care au de toate, dar pierd subit mare parte din albine? Sau chiar pier integral?

Asemenea situatii sunt rare, dar trebuiesc intelese sa nu riscam sa devina, din cazul unei familii, cazul stupinei.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde danman » 16 Feb 2014, 13:42

Si la mine, in Bucovina, azi la 10 grade aduc polen. Nu toti, dar cel putin jumatete zboara. Zboara mai degraba cei cu rezerve putine. Am unii pe care nici nu i-am extras anul trecut, sunt foarte puternici, si aia inca hiberneaza. Inclusiv pe parcursul iernii; albinele cu mai putine rezerve se streseaza mai mult, sunt mai active, etc. in timp ce alea cu 30kg de miere deasupra sunt in deplina hibernare, uscate, fara mortalitate prea mare, etc. Pe langa proprietatile higroscopice mierea le da si o liniste "sufleteasca" in care ierneaza perfect.
danman

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR