Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde murarudumitru » 05 Feb 2014, 23:34

Vin si eu cu o intrebare azi unificat 3 ca nu avea sansa de a trai era albina putina ,acu e pe 5 rame ,iam lasat o matca ,si cele 2 leam bagat in colivi, si le am in cuib bagate , este vreo problema daca le tin acolo ,ieu leam bagat cu idea de a le tine sa vad ce face cu asta ce am bagato pina miine sa am de rezerva
murarudumitru

Mesajde liviutzbogos » 05 Feb 2014, 23:42

murarudumitru scrie:Vin si eu cu o intrebare azi unificat 3 ca nu avea sansa de a trai era albina putina ,acu e pe 5 rame ,iam lasat o matca ,si cele 2 leam bagat in colivi, si le am in cuib bagate , este vreo problema daca le tin acolo ,ieu leam bagat cu idea de a le tine sa vad ce face cu asta ce am bagato pina miine sa am de rezerva

Cred ca trebuia sa le tii altundeva, nea Mitica, impreuna cu vre-o cateva albine insotitoare. Fiind toate cele trei matci in cuib cu siguranta nu o sa fie acceptata matca libera si cred ca nici albinele nu o sa se inteleaga prea bine.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde murarudumitru » 05 Feb 2014, 23:52

acu vad miine ce o fi ca deja numai judec sincer ,
murarudumitru

Mesajde proapis13 » 06 Feb 2014, 00:00

cantemir scrie:
clncatalin scrie: de ce albina construieste botcile orientate in jos?

Sa aibe legatura cu felul de a construi si fagurii naturali: tot de sus in jos?

Fagurii sunt construiti de sus in jos dar celula este orientata..... la 13 grade in sus...
Chiar si in tarile calde unde nu ploua decat cativa mm/an casele au acoperisi.....
Oare nu tot din aceeasi cauza este si botca orientata inspre in jos ???
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BotaPaul » 06 Feb 2014, 18:11

murarudumitru scrie:Vin si eu cu o intrebare azi unificat 3 ca nu avea sansa de a trai era albina putina ,acu e pe 5 rame ,iam lasat o matca ,si cele 2 leam bagat in colivi, si le am in cuib bagate , este vreo problema daca le tin acolo ,ieu leam bagat cu idea de a le tine sa vad ce face cu asta ce am bagato pina miine sa am de rezerva

Cand sa facut unificarea :?: :roll:
Ceea ce face farmecul unui om este bunatatea lui; ( PV 19:22)
BotaPaul

Mesajde murarudumitru » 06 Feb 2014, 18:45

BotaPaul scrie:

Cand sa facut unificarea :?: :roll:

ieri am unificat azi am scos coliviile cu cele 2 matci si leam adus in casa matca ce am lasato e ok
murarudumitru

Mesajde BotaPaul » 06 Feb 2014, 18:49

Nu stiu cat de bine e pastrarea matcilor in colivie...nici pe timp de vara ,dapai acum !
BotaPaul

Mesajde murarudumitru » 06 Feb 2014, 19:29

BotaPaul scrie:Nu stiu cat de bine e pastrarea matcilor in colivie...nici pe timp de vara ,dapai acum !

nam ce face cu ele sunt bagate cu citeva albine
murarudumitru

Mesajde clncatalin » 06 Feb 2014, 20:15

proapis13 scrie:
cantemir scrie:
clncatalin scrie: de ce albina construieste botcile orientate in jos?

Sa aibe legatura cu felul de a construi si fagurii naturali: tot de sus in jos?

Fagurii sunt construiti de sus in jos dar celula este orientata..... la 13 grade in sus...
Chiar si in tarile calde unde nu ploua decat cativa mm/an casele au acoperisi.....
Oare nu tot din aceeasi cauza este si botca orientata inspre in jos ???

Eu cred ca gravitatia este cauza celor mentionate. II este mai usor albinei sa lucreze cu gravitatia si nu impotriva ei.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa." - Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/catalin.calin.353
clncatalin

Mesajde priest » 09 Feb 2014, 20:11

Buna seara! Dat fiind faptul ca temperatura creste (peste 10 grade), putem stimula in aceasta perioada cu sirop 1:1 cu protofil?
priest

Mesajde nae » 09 Feb 2014, 20:23

priest scrie:Buna seara! Dat fiind faptul ca temperatura creste (peste 10 grade), putem stimula in aceasta perioada cu sirop 1:1 cu protofil?

Da si NU .
Albina nu consuma sirop ci miere , trebuie sa scoata apa din sirop (la 10* tremura sa faca cald nu ventileaza )sa-l trateze/corecteze (catalaza/invertaza/PH...).
Deci , poti... alege =NU
nae

Mesajde priest » 09 Feb 2014, 20:30

Multumesc! Acum o luna, beneficiind de o zi frumoasa am pus cate o turta la fiecare stup. Astazi, vremea fiind de asemenea insorita si cu o temperatura de 18 grade la soare (am montat un termometru in zona stupilor), am umblat in lazi sa vad ce se intampla. Albinele erau sus si de abia "parca" se apucasera de turte. Sa inteleg ca totul este in regula si ca au destula mancare? A fost de asemenea si miscare in fata stupilor (probabil zbor de curatire).
priest

Mesajde Odey » 14 Feb 2014, 10:21

priest scrie:Multumesc! Acum o luna, beneficiind de o zi frumoasa am pus cate o turta la fiecare stup. Astazi, vremea fiind de asemenea insorita si cu o temperatura de 18 grade la soare (am montat un termometru in zona stupilor), am umblat in lazi sa vad ce se intampla. Albinele erau sus si de abia "parca" se apucasera de turte. Sa inteleg ca totul este in regula si ca au destula mancare? A fost de asemenea si miscare in fata stupilor (probabil zbor de curatire).

Sigur mai au ele hrana in stup daca so apucat putin sa manance din turta, stai linistit ca asa e si la mine, eu deja le`am pus a 2 a turta ca o mancasera pe prima.
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde BotaPaul » 14 Feb 2014, 11:37

Albina nu mananca turta doar atunci cand nu mai are rezerve. O duce din instinct 8-)
BotaPaul

Mesajde albina salbatica » 15 Feb 2014, 23:43

Si eu am gasit cateva roiuri sus si spre peretele din fata al stupului si le-am pus borcan cu miere cu 4 gauri in capac. Sper sa fie bine...ce parere aveti de metoda asta? Ati mai incercat-o?
albina salbatica

Mesajde ignatov andrei » 15 Feb 2014, 23:48

albina salbatica scrie:Si eu am gasit cateva roiuri sus si spre peretele din fata al stupului si le-am pus borcan cu miere cu 4 gauri in capac. Sper sa fie bine...ce parere aveti de metoda asta? Ati mai incercat-o?

Albina salbatica, te rog sa ramai... salbatica!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR