Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde nae » 16 Feb 2014, 14:01

Prietene Dan, familia care elibereaza albine la 10 * ori n-are puiet ;) ori are albina in plus , n-are legatura cu rezervele .
Rezerva care ''le da o liniste sufleteasca '' imi place , da, buna observatie .
nae

Mesajde danman » 16 Feb 2014, 14:06

Puiet nu au si nu vad ce e rau in asta din moment ce nu stau in Dragasani ci undeva la munte. Iar daca aduc polen la 10-12 grade (acum) iarasi nu mi se pare o anomalie tinand cont de situarea mea geografica. Pentru mine e foarte in regula ceea ce se intampla.
danman

Mesajde nae » 16 Feb 2014, 14:29

danman scrie:Puiet nu au si nu vad ce e rau in asta din moment ce nu stau in Dragasani ci undeva la munte. Iar daca aduc polen la 10-12 grade (acum) iarasi nu mi se pare o anomalie tinand cont de situarea mea geografica. Pentru mine e foarte in regula ceea ce se intampla.

Omule , ce spun eu si ce intelegi tu !?
Pozitia geografica n-are legatura cu discutia . :shock:
Ai doua fam la Polul N /Tenerife / Marte /Draganesti Vlasca sau Ot /Dragasani , una are albina care zboara cealalta nu (la 10*)= prima are puiet si trebuie sa urce temperatura la 35*, secunda nu are si pt 15-24* nu are nevoie de toata albina si surplusul : aduce polen/creeaza furtisag /... bla-bla-bla .
:shock:
nae

Mesajde danman » 16 Feb 2014, 14:42

Ok, am inteles gresit. Eu am vrut sa subliniez altceva si raman totusi la parerea (si cred ca-mi cunosc stupii) ca cei cu rezerve mari care nu zboara, o fac tocmai pt ca au rezerve mari si nu sunt disperati, in timp ce aia cu rezerve putine si cu turta in cap sunt intr-o stare mai activa tocmai din cauza asta. Stiu ca nici unii nici altii nu au inca puiet sau au foarte putin. De asta nu-mi plac mie forumurile. Nu poti sa deschizi gura sa spui ca ai 3 stupi ca vine mereu cinva sa-ti spuna: "Nu prietene, ai 4". Si nu ma refer neaprat la "prietenul" nae.
danman

Mesajde iulians » 16 Feb 2014, 19:59

nae scrie:
danman scrie:Puiet nu au si nu vad ce e rau in asta din moment ce nu stau in Dragasani ci undeva la munte. Iar daca aduc polen la 10-12 grade (acum) iarasi nu mi se pare o anomalie tinand cont de situarea mea geografica. Pentru mine e foarte in regula ceea ce se intampla.

Omule , ce spun eu si ce intelegi tu !?
Pozitia geografica n-are legatura cu discutia . :shock:
Ai doua fam la Polul N /Tenerife / Marte /Draganesti Vlasca sau Ot /Dragasani , una are albina care zboara cealalta nu (la 10*)= prima are puiet si trebuie sa urce temperatura la 35*, secunda nu are si pt 15-24* nu are nevoie de toata albina si surplusul : aduce polen/creeaza furtisag /... bla-bla-bla .
:shock:

De unde cunoasteti localitatea Draganasti Vlasca?
iulians

Mesajde nae » 16 Feb 2014, 20:29

iulians scrie:
nae scrie:Ai doua fam la Polul N /Tenerife / Marte /Draganesti Vlasca sau Ot /Dragasani ,
De unde cunoasteti localitatea Draganasti Vlasca?

De ce ?
nae

Mesajde iulians » 16 Feb 2014, 23:28

1.Am avut impresia, si cred ca nu ma insel, ca intradevar cunoasteti aceasta localitate si este posibil sa fi fost in pastoral aici.
2.Am fost surprins doar de faptul ca aveti idee de o localitate mica ce se afla la circa 300 de km. de dvs.
Scuza pentru off topic.
iulians

Iernarea blândă a albinelor

Mesajde Alexandru.Chisinau » 17 Feb 2014, 01:16

proapis13 scrie:O albina sanatoasa NU face diferenta dintre polenul de cucuta si cel de mac :!:

Nu am știut albinele nu fac diferență. Da, cu siguranță că există plante toxice. Mulțumesc de remarcă.
proapis13 scrie:Albina bolnava NU culege polen

Sincer, nu știu ce face albina bolnavă, probabil contează și ce boală/virus are. Dar cu siguranță că în stup ele se ating una de alta, sau calcă pe aceleași locuri și se transmit virușii și la albina sănătoasă. Acum presupunem că cea sănătoasă dar totuși intrată în contact (direct sau indirect) cu cea bolnavă zboară să culeagă polen și prin această cale există posibilitatea să pătrundă careva virușii în polenul colectat.

proapis13 scrie:Polen toxic poate ajunge in stup si de acolo in pastura mai ales primavara si toamna
de la planta piciorul cocosului deoarece infloreste printre primele si se usuca printre ultimele

Da, interesant argument. Mulțumesc de info. Trebuie să cercetez întrebarea dată. Dar presupun că nu poate lovi pe măsură o familie de albine. Remarc acest lucru căci până mai cercetăm, să nu se sperie unii colegi prea tare.

proapis13 scrie:Polenul recoltat direct din colector si conditionat la rece isi pastreaza toate proprietatile

Își păstrează proprietățile, păstura la fel, dar pentru un timp oarecare. Apropo, eu polenul colectat l-am pus la păstrat în miere.
proapis13 scrie:Citeste o carte despre polen si o sa te convingi ca asa este

Fără întârziere, cum am ocazia - cum o citesc. Până una - alta, am teancuri de cărți care sunt în programul meu de lectură. Anual obișnuiesc să citesc zeci de cărți. Nu sunt certat cu cititul. Vă rog să-mi recomandați vreo carte (poate fi și în engleză sau rusă).

Apropo, polenul toxic poate fi identificat și eliminat din colector? (cine știe, vă rog scrieți)

Multă sănătate și o iernare blândă!
Cine nu vrea să lucreze nici să nu mănânce. 2Tesal.3:10
Cuvintele prietenoase sunt ca un fagure de miere, dulci pentru suflet si sanatoase pentru oase. - Prov.16:24
Fiule, mananca miere, caci este buna, si fagurele de miere este dulce pentru cerul gurii tale. Prov.24:13
Alexandru.Chisinau

Mesajde Cristina-Irina » 17 Feb 2014, 01:24

Vineri, in 14 februarie, a fost si la cei 7 stupi ai mei zbor de curatire intens. Nu am umblat deloc la ei toata iarna, i-am ascultat doar. Iernarea am facut-o pe 7 (la 4 dintre ei) si 8 rame (la ceilalti 3). Astazi m-am uitat la ei, fara sa umblu la rame, deoarece, desi erau cam 10 grade, era un curent slab dar rece. Cei pe 7 rame ocupau cca 2/3 din rame, 2 din cei iernati pe 8 rame aveau multa albina, 6-7 rame. Nu stiu cat de multe erau pe intervale pentru ca nu am umblat la rame. Al terilea din cei iernati pe 8 rame avea albina foarte putina, dar nu am vrut sa umblu la rame ca sa nu scad temperatura in stup. Le-am pus cate o turta energetica cu timol si am pus capacele.
La stupul cu putina albina, desi a intrat cu multa albina in iarna am observat pe fundul stupului multe albine moarte. Am scos o parte din ele si le-am analizat. Erau albine mici. Cred ca nu au avut timp sa-si formeze corpul gras. De fapt am observat din toamna ca acesta a fost singurul stup in care albinele aduceau mult polen toamna tarziu. Sa fie aceasta cauza? Saptamana viitoare, cand se anunta temeperaturi de 15-16 grade, voi incerca sa restrang cuibul la acest stup.

Toate bune!
Cristina-Irina

Mesajde marian ivan » 17 Feb 2014, 11:51

Asa aratau fetele mele sambata>
Fişiere ataşate
20140216_121737 (Copy).jpg
20140216_121737 (Copy).jpg (51.11 KiB) Vizualizat de 5856 ori
marian ivan

Mesajde marian ivan » 17 Feb 2014, 11:53

Si asa mancau la TROC:
Fişiere ataşate
20140216_104810 (Copy).jpg
20140216_104810 (Copy).jpg (52.25 KiB) Vizualizat de 5832 ori
marian ivan

Mesajde 7Rame » 17 Feb 2014, 16:52

Hai ca pana la urma am reusit sa gasesc un cablu.
Deci , un stup slab, facut, atentie, la 15 august, cu regine imperecheate de la Lucky, si ajutate cu 3-4 rame de puiet din familiile de baza. Vreo 30 buc, trase la xerox.
I-am scos, binisor, in ciuda tuturor prognozelor.
Va fi interesant ce evolutie au.
Fişiere ataşate
slab 1.jpg
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde 7Rame » 17 Feb 2014, 16:56

Altul, la fel de slab, cam larg, l-am lasat asa la momentul pozei, ulterior i-a disparut o rama.
Mancare miere tei+Fs+protofil, nu prea au carat-o, statea din 10 febr in stup.
Fişiere ataşate
slab 2.jpg
7Rame

Mesajde 7Rame » 17 Feb 2014, 17:04

Un stup mediu. Generic, albina satisfacator, coborata binisor, incearca deja organizarea normala, central pe rame, la fel, mancarea nu au carat-o, cu toate ca ma asteptam sa scot sacul uscat. Au luat cam jumatate din el, deci cca 1/2 kg miere.
Fişiere ataşate
mediu.jpg
7Rame

Mesajde 7Rame » 17 Feb 2014, 17:08

Stupi de baza, mai puternici, 8=9 rame, au cam luat cca 1kg de miere, stau bine, jos, sunt multumit de ei.
Fişiere ataşate
1.jpg
7Rame

Mesajde 7Rame » 17 Feb 2014, 17:10

Altul, aici se vede mai bn si albina, e filmat de sus. Asta mi-a luat cam 2kg miere, in fix 5 zile, din cei 2 saci, e mai...vorace! :D
Fişiere ataşate
2.jpg
7Rame

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR