de dicu.ion57 » 22 Feb 2014, 07:27
Te salut si eu Alexandru,si vreau sa-ti raspund la intrebarile tale,dar de la inceput precizez ca asa fac eu ,si nu este o regula pentru toti apicultori ,ci fiecare cum a invatat si cum a constatat ca mrge mai bine in stupina ,dar si in zona respectiva.
Eu asa am invatat ,sa hranesc albinele cu hrana lor ,miere si polen.Nu spun ca turtitele nu sint bune dar le folosesc numai daca reg oua mai devreme ,de ex anul acesta ,si nu am rame destule cu pastura oprite de toamna.Chiar daca toamna in cuib le bag rame cu pastura ,o consuma foarte repede si sint nevoit sa suplimentez ,cu rama pusa deasupra asa cum am aratat.De regula cind string cuibul toamna ,las in cuib rame aproape pline cu mincare si nu mai am treaba pina la inceputul lui martie ,dar sint si ani cind este mai cald ,reg incepe sa oua mai devreme ,creste consumul,si numai atunci viu si suplimentez.
La pret ,la prima vedere asa pare ca zaharul este mai ieftin,dar daca luam in calcul toata manopera si ingredientele cind facem turtita ,ne apropiem ce costul kg de miere.Prefer sa opresc rame pline pina la jumatate chiar si mai mult,ca di npunct de vedere cantitativ depaseste 1kg ,si daca am intorso pe ambele parti echivaleaza cu doua turtite,deci ma scapa de macinat zaharul ,care este o mare problema ,nu mai umblu dupa zahar ,iar calitatea de multe ori este indoilnica,pastrez protofilul pentru stimularea cu sirop daca este nevoie ,iar timpul cu pregatirea turtitei se elimina.Cu turtita se pare ca merge mai repede cind se baga ,dar acelasi lucru este si cu rama.Alexandru te rog sa ma crezi ,ca eu nu am avut stupi morti de foame,practicind ce am spus mai sus.Am retineri la turtitele proteice ,ca in altimul timp au aparut tot felul de premixuri care nu stiu cit de bune sint.Pentru cei care fac turtita cu polen este altceva.Partea digestiva a albinei nu este acomodat si dezvoltat sa prelucreze ce se pune in turtite ,ci este numai o pacaleala pentru ele.
Este bine sa luam in calcul si bolile care se poate dezvolta ,odata cu aceste turtite,si sa ne mai gindim la sistemul imunitar ,daca nu cumva scade cu aceasta hrana.Din cauza lacomiei cu buna stiinta ne creem probleme,ca in loc sa lasam in in plus o rama cu miere,sa o dam la timpul potrivit ,nu peste mult timp incepem si facem calculul la pierderi.
Daca o sa bag turtita atunci o sa prezint toate ingredientele care le pun.
Alexandru tu faci ce crezi ca ti se potriveste,si ce ai la indemina,in nici un caz sa nu lasi stupi fara mincare indiferent ce bagi.Mai discutam pe privat.