Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde akmm » 23 Feb 2014, 20:31

MIHAI BALS scrie:permiteti-mi sa nu fiu de acord cu munca in plus.
adica de ce sa intorc mii de rame de la sud la nord?
fac albinele magnetoterapie?
dar daca lucrez in pat cald?
anul apicol(pt albina) incepe in august.
a...pt lenes incepe in februarie-martie?
sa se lase frate de albinarit!

Superb de adevarat, numai ca e greu de digerat.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde 7Rame » 23 Feb 2014, 20:35

Asa e mosule, toata lumea se chinuie sa citeasca regionalisme!.... Hm!! :D
Si eu, ma chinui si incerc sa evit sa scriu olteneste...
Jenica, si eu "intorsei" (asta' e oltenism??!!) destule rame, cand vremea a fost +14-15 in ianuarie. Si la cei mai slabi, 5R. E normal,totul e legat de vreme si de zona. Metoda e buna, consider eu, dar sa ai timp sa o aplici. Timp bun. Fiecare are dalta proprie in mana, face cum crede ca e mai bine pt dansul intr-un anumit moment.
Personal am fost multumit de intoarcere, de fiecare data. Recunosc, la noi e vreme mai blanda, si se poate. Cand nu se poate...nu se poate!
Bine ca a fost cald in ianuarie, si acum...ploua si e frig. S-au intors toate cu susul in jos
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde MIHAI BALS » 23 Feb 2014, 20:35

alt stupar scrie:Mihai, sa ne-ntelegem... sunt lucrari care se preteaza la stupinele de hobby.

ok Adi,te salut!
ma gandeam,sincer,ce zice varu GUIST de intoarcerea ramelor,podisoare,turte,diafragme,plapumi,inchide subarul 37%,deschide-l 59% cand e cald si toate cele care complica viata incepatorilor.
ca daca ar fi un SINGUR MANUAL cu ce trebuie sa faca incepatorii, incepand cu 01.08, nu ar mai fi atatea probleme si controverse legate de...lucruri inutile in stuparit.
MIHAI BALS

Mesajde cobi » 23 Feb 2014, 20:41

macko2001 scrie:Cobi, esti sigur ca o buna parte nu s-au intors la vechiul loc?

Sunt sigur. Dimineata i-am adus; era o vreme inchisa; spre dupa amiaza cerul s-a deschis si aduceau polen. :) Cred ca e importanta si configuratia terenului intre vetre dar si perioada din an. Sincer, m-am riscat putin, ca nu mai facusem o mutare de acest fel, dar a mers.

O alta mutare am facut in cadrul vetrei, cu circa 20 m; doar ca aici s-a facut dupa mai bine de 2 sapt de stat albina in stup, deci fara zbor.
cobi

Mesajde MIHAI BALS » 23 Feb 2014, 20:49

cobi scrie:
macko2001 scrie:Ce ziceti, la temperaturile din aceste zile, cand albinele aduc deja polen este posibila shimbarea vetrei stupinei ? (la o distanta mai mica de 1 km )

Exact?

Eu am mutat la cca 800m (directia albinei) acum doua zile si a mers.

ce inseamna directia albinei?
ca doar nu e cules sa stii directia!
te uiti la vreme si daca cel putin 5-6 zile nu e rost de zbor si temperatura iti permite sa-i muti,faci treaba asta pe la pranz,in asa fel incat pana seara sa aibe timp albina sa se regrupeze.
lasi,pentru orice eventualitate,si cativa stupi pe vechea locatie.
MIHAI BALS

Mesajde cobi » 23 Feb 2014, 20:57

MIHAI BALS scrie:ce inseamna directia albinei?

Da, mai corect spus, in linie dreapta. Directia albinei, asa cum ati precizat, este si in functie de cules.
cobi

Mesajde Florin Dobre » 23 Feb 2014, 23:18

MIHAI BALS scrie:
alt stupar scrie:Mihai, sa ne-ntelegem... sunt lucrari care se preteaza la stupinele de hobby.

ok Adi,te salut!
ma gandeam,sincer,ce zice varu GUIST de intoarcerea ramelor,podisoare,turte,diafragme,plapumi,inchide subarul 37%,deschide-l 59% cand e cald si toate cele care complica viata incepatorilor.
ca daca ar fi un SINGUR MANUAL cu ce trebuie sa faca incepatorii, incepand cu 01.08, nu ar mai fi atatea probleme si controverse legate de...lucruri inutile in stuparit.

Salut Mihai! Salut Adi!
Vorbiti de pe pozitia x 100. Evident ca si nea Pupe tot in contextul asta facea recomandarile. Cand vorbim de x 100, orice operatiune si accesoriu in plus genereaza timp si cheltuiala x 100.
Mosu Gica recomanda miscarea respectiva la stupine mai mici, unde e timp de bibileala si suflat in ....
Si o recomanda acolo unde e cazul. Nu cred ca mosu are stupii nepregatiti pentru iernare.
2-3 familii din 100 se intampla sa haleasca mai mult...chiar daca au beneficiat de aceeasi atentie ca si restul. Ce facem atunci? Nu intervenim ca incurcam tehnologia proprie? Eu cred ca o familie moarta reprezinta o pierdere indiferent ca inseamna 1 sau 5% din stupina. O metoda de avarie e binevenita.
Sa traiesti mosule!

Mihai, exista un asemenea manual. Problema este ca apicultorii sunt diferiti si au stupine in zone geografice diversificate...conditiile difera indiferent ca sunt incepatori sau nu. Fiecare adapteaza experienta si informatiile dobandite la zona in care are stupina si la inventarul pe care-l detine. In timp ce in nordul Moldovei unii abia au zbor de curatire, in vest sunt hambarele doldora de polen proaspat.
Nea Pupe spunea clar ca nu exista retete...cati n-ar fi invadat domeniul de-ar fi fost asa. Asadar fiecare se adapteaza si aplica o metoda sau alta dupa pricepere si nevoi.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde MIHAI BALS » 24 Feb 2014, 00:11

Florin,fiecare avem dreptate in felul nostru.
eu ziceam ca indiferent ca esti din nord sau din sud,ca ai avut sau nu zbor,in august trebuia sa-ti faci treaba,adica sa le asiguri mancare pana in mai.
problemele(5%-10%) nu le studiem,ele vor fi in fiecare an.
MIHAI BALS

Mesajde Florin Dobre » 24 Feb 2014, 00:36

In august ii stimulam noaptea la 1.00...alegerea mea. :D Mircea(63) chiar radea de mine legat de ora. :o
Dar a meritat...e primul an in care pot spune ca am si eu familii.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde valigorj » 24 Feb 2014, 06:48

adevarat,noaptea cind se mai racoreste putin,cu lanterna pe frunte ca sa ai miinile libere,cantitati de sirop care sa fie carate pina dimineata[ca vine TANTY HOTOMANCA si da cu ciordeala].
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde dorindafi » 24 Feb 2014, 11:36

noaptea :) , pai ziua nu se vede ?
eu siropul il dau seara shi dimineatza
dorindafi

Mesajde Albinel » 24 Feb 2014, 21:33

gica.mosu scrie:
alt stupar scrie:pe minim 70% din teritoriul Romaniei zilele trecute s-a zburat in draci !
Cine are vreme si-si permite, cand termometrul trece de 15 grade si in lada ghemul e in fatza si rezervele in spate, il sfatuiesc sa puna mana sa intoarca ramele.
Nu cum zice Mosu, una-una... ci TOATE, pastrand vecinatatile initiale !
Mierea sa vina spre fatza si ghemul in spate, va incepe mai apoi migrarea spre fata stupului inainte de a se intinda spre lateral.

Alt stupar.....NU CUM ZICE mosu,UNA-UNA... :mrgreen: ..Baieti eu am scris(pag pers):...Cand avem 6-12 ....antre 3-15 ian" dintre cele 7 rame antorc 2,4 si 6 cu180* urmand ca mierea din spate sa junga an fata unde este ghemul.Daca pe r 3-4 gasim puiet ,antoarcem rama 2 si 5 verificand an ac timp cantitatea de miere an stup"...Kamy,scrie(pag mea pers 8)"E cat se poate de sanatoasa metoda,mai ales ca nu putem compara iernile TM,Tr-Severin cu SJ-BC"...Janese,scrie"metoda e consacrata la noi...ochiul si flerul stuparuli hotaraste ce rame se antorc si cand :idea: (pag 161)...FL Dobre,scrie"oricum s-ar pozitiona ghemul are hrana langa el"(pag mea pers 8)...NAE scrie"(pi ac pag)"cand inversezi 2,4 si 6 aduci turta langa ghem"... :P ...EEEEE,ac este scopul baieti....si daca ai facut tb asta la 3-15 ian nu te mai doare la basca cel putin 40-50 di zali=elimini stresul etc...Amu ,eu nu zac la nimeni sa faca ca minie=face fiecare cum crede an casa-stupii lui indifferent di zona ,clima,temperaturi :!: P.S...cei care vreti sa faceti ca mine ancercati un an la 2-3 stupi si daca vedeti ca da rez buni ...mai ancercati si an alti ani ...O seara buna' la toti!!!!

Salve ..!! nush de unde ai vazut sau ai cetit matalutza treburile astea (fie vorba intre noi:P) dar te sustin moshule..si-ar trebui sa ma premiezi ..pentru ca stiu ca stie ...si de ce face .."Mosu-bengosu"..ce face :P:)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde MIHAI BALS » 25 Feb 2014, 00:03

dorindafi scrie:noaptea :) , pai ziua nu se vede ?
eu siropul il dau seara shi dimineatza

daa,asa e la cota 2000!
pai noi ne punem cu tine?
tu poti sa dai sirop si dimineata in august,ca la cota 2000 mai e ceva floricele de cules pana-n septembrie!
MIHAI BALS

Mesajde gica.mosu » 25 Feb 2014, 21:56

8-)
MIHAI BALS scrie:Florin,fiecare avem dreptate in felul nostru.
eu ziceam ca indiferent ca esti din nord sau din sud,ca ai avut sau nu zbor,in august trebuia sa-ti faci treaba,adica sa le asiguri mancare pana in mai.
problemele(5%-10%) nu le studiem,ele vor fi in fiecare an.

DAAA,fiecare avem dreptati an felul lui(intr-o mana)...Daca stai di vorba cu-n pescar..el zice ca metoda lui e cea mai cea ,dar pleaca acasa cu 3 pesti;daca vb cu-n gospodar se lauda ca el taie via si pomii cel mai cel,sa'poi al vezi an piata cind cumpara -struguri,mere,varza.....de "APICULTORI" ce sa mai zic...are omul 10-30...nnnn sute de stupi,cu doar ceva experienta an spate,si hop el este cel mai tari din parcari(dar ai mor an fiecare an 5-20% din stupi) :mrgreen: Eu sunt un biet mos=angrijator di albine,un HOBBYST parat=albinar di ocazie care asa cum stiu eu si cu metodele meli vechi sa-u noi,nu am avut de 30 di ani stupi morti ci doar 2-5 matci(din n motive/an)...Am ancercat sa va scriu sa' voua ce sa' cum fac eu,nu am gasat scris an nici-o carte(vad ca sa' altii au mai facut,indiferent de zona si cu rezultati buni)dar sper ca din ce an ce mai multi dintre voi s-o folositi=daca doriti :idea:
Pt Albinel...Pt ca shtii de ce fac, ce ...fac...Spunem te rog fff mult -CE SE ANTAMPLA AN GHEM DUPA ANTOARCEREA CUIBULUI :?: ..Daca shtii,ansemna ca esti tareee omule="BENGOS" :lol: ......Personal cred ca' doar nepotul meu va afla ci sa' cum sta trbili pacolo(an cuib)... ...Va doresc o seara buuuna la...TOOOOTI!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde peterneamt » 25 Feb 2014, 22:13

:lol: ......Personal cred ca' doar nepotul meu va afla ci sa' cum sta trbili pacolo(an cuib)... ...Va doresc o seara buuuna la...TOOOOTI!!!!

:D
peterneamt

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 00:13

gica.mosu scrie:Pt Albinel...Pt ca shtii de ce fac, ce ...fac...Spunem te rog fff mult -CE SE ANTAMPLA AN GHEM DUPA ANTOARCEREA CUIBULUI :?: ..Daca shtii,ansemna ca esti tareee omule="BENGOS" :lol: ......Personal cred ca' doar nepotul meu va afla ci sa' cum sta trbili pacolo(an cuib)... ...Va doresc o seara buuuna la...TOOOOTI!!!!

Seara buna Bengosule !! Seara buna tuturor..!!
am tot spus de ani de atatea ori in postarile mele ,fara sa vad sau sa citesc undeva ..si pot fi citite ..vad ca doar de unii s-a lipit cateceva..
ma deranjaza faptul ca cei ce au inteles ..nu spun explicit ..ce si cum stau lucrurile..
sa trecem la fapte ..urasc tastatura ..

-cat mai timpuriu in cazul meu la jumatatea lunii ianuarie 2014 ,am restrans cuiburile in chinga (termenul imi apartine)..vad ca-i foarte uzitat si ma bucura faptul..srangere in chinga..in opinia mea inseamna..reducerea cuibuluiin asemenea hal..incat .."cel putin o rama cu albina sa-mi ramana dupa diafragma foarte sparta" pe o rama cu miere din belsug..
-nu m-am temut deloc de temperaturile de 7-9 grade celsius..pentru ca puietul ce exista la vremea respectiva ..ce-i drept foarte putin ...l-am eliminat fara drept de apel..
-am intors fagurii..metoda inventata de mine..poate au facut-o si altii inaintea mea ..dar nu am cunostinta ..de ei
-pentru ca aducerea hranei in locul puietului nu inseamna neaparat asigurarea hranei necesare continuarii sfarsitului de iarna ..ci..cel mai important lucru..este stimularea famililor de a-si elibera spatiul destinat viitoarei ponte(la peretele frontal al stupului) ,stimularea matcilor si nu in ultimul rand ..asigurarea hranei necesare..pe principiul "hrana la timpul potrivit si loc potrivit..
-impachetarea termica corezpunzatoare ..in caz de temperaturi foarte scazute puietul sa nu fie absolut deloc afectat..
...nu am avut nici o pierdere ...o matca cazuta la o familie foarte puternica ..albina recuperata ..si o alta matca prinsa intre spetezele laterale ..si in cazul asta ..albina am recuperat-o..ghinion..
-umiditate aproape inexistenta ..iernare ?? ..cu siguranta cea mai reusita din experienta mea ..familii si puiet ..in momentul asta ..am toate motivele sa fiu fericit..
-Dumnezeu sa va ajute tuturor !!
-
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR