Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Furtisagul la albine.Ce este si unde incepe?

Mesajde proapis13 » 28 Oct 2011, 23:31

,,La albinele în vârstă, glanda mandibulara secretă feromonul 2-heptanon,
o substanţă care alarmează albinele, cu rol de apărare, ca şi compusul
produs de glanda acului, însă este mult mai puţin activ ca acesta.'' - spune cartea :!:

De ce intra hoatza??hoatele si apoi armata ?normal nu ar trebui :idea:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 28 Oct 2011, 23:33

Alta.
De ce si cum e posibil ca dintr-un stup bun sa iese o albina cu sarsanaua plina?? Ca o intrat...nu zice nimeni.Se mai intampla.Iuteala de aripa si nebagarea de seama.Dar cum sa mai si iesi cu gusa ca hamstarul si sa nu te vada nimeni??
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Bee Happy » 28 Oct 2011, 23:41

Pe forumul vechi, cineva descria rezultatul unei observatii la urdinis. Nu mai stiu cine.
Spunea ca vedea cate o albina hoata care reusea sa iasa pe urdinis, urmarita de trei, patru albine paznici. Paznicele obligau albina hoata, sa regurgiteze picatura de miere furata. Tot acolo se presupunea ca daca nu mai putea sa duca miere furata, se pierdea mirosul stupului furat si se pierdea si interesul.
Am putut sa observ si eu astfel de schimburi fortate la urdinis. Cu completarea ca albinele hoate, de cele mai multe ori, erau lasate sa plece, dupa ce erau golite.
Drumul spre succes, este tot timpul in constructie.
Bee Happy

Mesajde Bee Happy » 28 Oct 2011, 23:49

Intrebarile tale retorice Ioan, ma indeamna la o presupunere fantezista:
Daca in societatea complexa a albinelor exista ''musafiri''? Sunt culegatoare, paznici, doici, sacagite si musafiri. Iar musafirii sunt unii tolerati, altii bine primiti si la altii li se inchide usa in fata. Dar la altii, le umpli desaga, sa duca si acasa.
Inca sunt multe necunoscute, in viata albinelor.
Bee Happy

Mesajde Bambucha » 28 Oct 2011, 23:51

Hoata care vine la furat n-are cu ce sa mituiasca pe doamna paznic, deoarece vine cu gusa goala.
Alta e problema daca este lasata sa intre, si aici apare intrebarea daca familia respectiva mai este un tot unitar in jurul matcii, daca nu cumva feromonii respectivei s-au cam "stins".

Nu am avut furtisag nici macar la un nucleu cu 300 de albine, si sper sa fiu ferit de asa ceva in continuare. Nu pun capcane contra viespilor, consider ca si acestea au rolul lor in natura. Viespea n-are treaba cu ghemul la temperaturi de sub 10 grade, daca intra o face strict pentru a se incarca cu miere.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Ioan Guist » 28 Oct 2011, 23:59

Bambucha scrie:Hoata care vine la furat n-are cu ce sa mituiasca pe doamna paznic, deoarece vine cu gusa goala.
Alta e problema daca este lasata sa intre, si aici apare intrebarea daca familia respectiva mai este un tot unitar in jurul matcii, daca nu cumva feromonii respectivei s-au cam "stins".

Feromonul matci are rol in ...subiectul nostru.Ce ne facem insa cu familile ce raman orfane si ajung pana la starea de bezmetic (cate zile trec ca sa ajunga bezmetic?) si care totusi nu sunt furate?
Cum ramane cu o familie ce din motive aleatorii nu's schimba matca si aceasta imbatranind ajunge cu un ghem cat un pumn dar nu o fura nimeni.
Ioan Guist

Mesajde Ioan Guist » 29 Oct 2011, 00:03

Nu vreau sa par ...cu figuri si de aceea am sa scriu si o explicatie.
Personal am formata o parere pe acest subiect.Incerc totusi sa vad daca sunt singurul si daca impreuna ajungem la aceiasi parere.
Ioan Guist

Mesajde Bambucha » 29 Oct 2011, 00:08

Mi-am pus aceasta intrebare la cazul de mai sus, dintr-o familie puternica ramane in toamna matca cu 100 de albine. Totusi "colonia" in afara de viespi nu este pradata. Sa fie oare ceva in "neregula" cu, calitatea mierii de nu pofteste nici o albina?
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Ioan Guist » 29 Oct 2011, 00:11

Asta se poate verifica usor.Iei rama cu miere si o scoti afara.O mananca ...e buna.Nu o mananca nu e buna.
Garantata o ...haleste ca pe miere.
Nu aici este schepsisul.

PS

Acu ma culc si vedem maine sau la iarna ce si cum
Ioan Guist

Mesajde lucky5strike » 29 Oct 2011, 00:12

Conditii posibile furtisag lent:

- cules bun de polen si stimulare cu sirop mierat/ plante medicinale
- descapacire peste putinta familiei
- familie care nu ocupa bine ramele
- miere necapacita in cuib si care emite miros dupa umezeala capatata la iernare
- familie orfana

Cel mai daunator e primavara. Dar in vara, la floare, orice inghesuiala de 2-300 de familii face ca acest fenomen sa se manifeste, la prima sincopa de cules.

Furtisagul se combate prin mutarea ramelor familiei pe alta vatra si pastrarea lazii pe loc sau inlocuirea lazii cu alta similara, goala.

Furtisagul spontan, rezultat in urma uitarii ramelor, inceteaza dupa indepartarea sursei.

Furtisagul lent se poate muta la alte familii, fiind mult mai periculos.

:idea:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Ioan Guist » 29 Oct 2011, 00:17

Sara buna Cristi

da, asa e Furtisagul este prezent si s edeclanseaza cu precadere in astfel de situatii.
Uite insa ca deseori nu vrea sa se declanseze si pace.
Dupa cum sti noi avem toti stupii cu site AV.Descapacim si incepe sa mai si curga pe site ,pe urdinis.P ecapace este descapaceala.La alti stupi nu descapacim.De regula decapacim la slabiciunile ce nu au apucat sa-si stranga.Hranim cu glucide si ceaiuri la ...viteza.Afara sunt rame si inventar apicol.E ca la nebuni in unele zile.Facem curat dupa sfarsitul operatiei.Nu sunt probleme
Ce mai ...e clara ca hiba e mai din alta parte.
Ioan Guist

Mesajde Bee Happy » 29 Oct 2011, 00:19

S-a pomenit de extractie fara cules.
Anul acesta, erau doua stupine la zmeura. Zmeura se gatase, iar zburatoare nu inflorise inca.
Distanta intre stupine, 70m. Ne-am nimerit sa extragem amandoi in aceiasi zi.
Eu extrageam in aer liber, la 10 m de stupi, iar el incarca ramele intr-o camioneta inchisa si mergea sa le extraga la 500 de m.
La mine, la centrifuga si lazile deschise, nu veneau nici albinele mele, nici ale lui. In shimb in jurul platformei lui era jale. Avea 25 de stupi pe platforma, pe care i-a extras in doua reprize. A trebuit sa se opreasca din cauza atacului albinelor.
Eu aveam o masca, iar el avea combinezonul si manusile punctate cu ace.
Cand l-am intrebat, de ce sunt asa rele, mi-a spus: ''Eu am albine salbatice'' :?
Bee Happy

Mesajde MyBees » 29 Oct 2011, 00:19

Suntem obisnuiti sa privim albina, ca animal "social", din punctul de vedere al coloniei. Daca, dincolo de colonie, albinele s-ar putea organiza si la nivel de stupina, ar fi posibil sa existe familii predispuse a se lasa furate? Stim ca furnicile de exemplu folosesc "sclavi". Noi oamenii foloseam sclavi(acum doar ii bagam in UE :) )
Albinele de ce nu ar utiliza, in cadrul unei stupini - ca o prelungire a coloniei, familii strict pentru a produce? Eventual regine purtatoare de gena de "sclav"?
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Badea. claudian » 29 Oct 2011, 00:28

Ioan Guist scrie:Alta.
De ce si cum e posibil ca dintr-un stup bun sa iese o albina cu sarsanaua plina?? Ca o intrat...nu zice nimeni.Se mai intampla.Iuteala de aripa si nebagarea de seama.Dar cum sa mai si iesi cu gusa ca hamstarul si sa nu te vada nimeni??

Nu este posibil ca dintr-un stup bun ma refer ca si cutie in care se mai adaposteste si o fam. de alb. putrernica si in stare activa sa intre vreo albina indiferent cat de hoata ar fi ea .... dar nu ieste inposibil ! ca atunci cand din neglijenta stuparului mai ales toamna cand predispozitia la furtisag este mai mare ca o fam. buna sa nu aiba lucrarile de sezon facute mai ales reducerea cuibului si micsorarea urdinisului risca sa fie atacata de alb. hoate si chiar sa declanseze un furtisag linistit!!!!.... datorita urdinisului larg deschis hoatele se strecoara usurel si ataca ramele marginase pline cu miere si neocupate cu albine .... ai crede la prima vedere ca hoatele intra in stup cu consimtamantul albinelor gazda .... dar asta este alta poveste ;)
Badea. claudian

Mesajde cristi_vidican » 29 Oct 2011, 06:35

Bee Happy scrie:S-a pomenit de extractie fara cules.
Anul acesta, erau doua stupine la zmeura. Zmeura se gatase, iar zburatoare nu inflorise inca.
Distanta intre stupine, 70m. Ne-am nimerit sa extragem amandoi in aceiasi zi.
Eu extrageam in aer liber, la 10 m de stupi, iar el incarca ramele intr-o camioneta inchisa si mergea sa le extraga la 500 de m.
La mine, la centrifuga si lazile deschise, nu veneau nici albinele mele, nici ale lui. In shimb in jurul platformei lui era jale. Avea 25 de stupi pe platforma, pe care i-a extras in doua reprize. A trebuit sa se opreasca din cauza atacului albinelor.
Eu aveam o masca, iar el avea combinezonul si manusile punctate cu ace.
Cand l-am intrebat, de ce sunt asa rele, mi-a spus: ''Eu am albine salbatice'' :?

Aceeasi problema am vazut-o si eu la rapita. Eu, pe la 12 nu mai puteam cu albinele. Dintr-o data, toate pe mine, in conditiile in care mai era ceva cules. Eu extrageam intr-o hala, la 300 de m distanta. Un vecin, cu vreo 50 de stupi, extragea mierea intr-o dubita in spatele stupilor, cu usile deschise, reame peste tot etc. La el nu venea nici o albina. Asa a continuat toata ziua.
O fi vreo legatura cu rasa lui de matci, diferita fata de a mea?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 29 Oct 2011, 15:43

Ar putea tine si de fazele lunii si pozitia astrelor (in vest unii mai practica apicultura DEMETER - apicultura biodinamica), unde se sustine ca numai la anumite intervale de timp se poate interveni la albine. Acest tip de stuparit urmareste cateva linii foarte bine definte, care se apropie cat mai mult de cursul natural de evolutie al lucrurilor. Este un alt mod de a privi lucrurile, care nu cred ca se regaseste prea des in Romania.

Se zice ca in mare parte furtisagul este provocat de om direct sau indirect. In natura nimic nu se pierde, totul se transforma, in opinia mea stupii pradati au o problema fie ei tari,slabi sau mediocri.
Buy E.U.
Bambucha

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR