Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 00:27

astept sa discutam problema asta ..accept chiar sa se dea cu pietre ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde proapis13 » 26 Feb 2014, 00:35

In mare dupa turta sau ,,la salca'' procedez la fel ; una da si una ba,intorcind ramele...
Cum procedezi tu cind incepi sa ,,slabesti chinga''...???
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Florin Dobre » 26 Feb 2014, 00:50

dorindafi scrie:noaptea :) , pai ziua nu se vede ?
eu siropul il dau seara shi dimineatza

Tot seara dau si eu siropul. Dar cateodata mai interveneau diverse si atunci am facut cum zice Vali...noaptea cu lampasul pe cap. :D
Cand ajungeam la ultimul, primii deja aveau siropul tras...200-300 ml de caciula.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Albinel » 26 Feb 2014, 01:03

dupa cum ai vazi Mariane ..imi place sa reinventez multe lucruri printre carea apicultura ..cel putin asa cred ..puteti sa injurati ..nu ma deranjaza ..
stii...vroiam de mult timp sa deschid niste topice precum :

-jocul cu urdinisul
-importanta RADICALA aa jocului DIAFRAGMEI sparte
-jocul cu ramele in cuib
-SUPAPA de presiune( posibilitatea albinelor de a se juca cu volumul cuibului in functie de variatiile mari de temperatura ..la trecerea intre iarna si primavara ..
-asigurarea umiditatii maxime la timpul potrivit..
-bla, bla ,bla ..

-sa-ti raspund in doua cuvinte..diafragma sparta ,albina aglomerata in cuib si dupa ,regimul termic..toate duc la succes maxim..degeaba ai albina ..si puiet intins..succesul inseamna albina concentrata pe unitate de volum resatrans..
-cum procedez dupa ..ca nimeni altcineva ..si nu glumesc ..:) in cuibul meu pana la toamna nu vei gasi decat puiet si coroane de miere ;)
Noapte buna prietene !! mai discutam de toate cele..
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde gica.mosu » 26 Feb 2014, 09:28

Albinel ,scrie"cel mai important lucru este stimularea albinei de a-si elibera spatial destinat viitoarei ponte.."..De fapt ancepe acel "fenomen= operatie de debarasare amijlocului cuib=autostimulare o numesc eu" cu rezultate ff bune .. :idea: Revin cu amanunti :!: ..."Bengosule"...meriti un coniac la halba^ :lol:
Peterneamt multumesc pt...." dedicatie".... :P
Ultima oară modificat de gica.mosu pe 26 Feb 2014, 09:36, modificat 1 dată în total.
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde alt stupar » 26 Feb 2014, 09:35

Albinel scrie:
-am intors fagurii..metoda inventata de mine..poate au facut-o si altii inaintea mea ..dar nu am cunostinta ..de ei

-

Albinel, am o interes sa patentez ceva ori sa=mi atribui "descoperiri"
Totusi... de dragul evidentei... era prin 2008 ;)
http://stuparitul.3xforum.ro/viewtopic.php?id=1838
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde paul » 26 Feb 2014, 10:12

alt stupar scrie:
Albinel scrie:
-am intors fagurii..metoda inventata de mine..poate au facut-o si altii inaintea mea ..dar nu am cunostinta ..de ei

-

Albinel, am o interes sa patentez ceva ori sa=mi atribui "descoperiri"
Totusi... de dragul evidentei... era prin 2008 ;)
http://stuparitul.3xforum.ro/viewtopic.php?id=1838

alt stupare ... de ce strici "corola de minuni a lumii"??? :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde peterneamt » 26 Feb 2014, 10:41

Strângerea cuibului este o operaţie tehnologică dedicată începătorilor,având ca scop evitarea pierderilor familiilor de albine pe timpul sezonului inactiv. Familiile cu peste 2,5 kg de albină şi cu rezerve de peste 20 kg de miere pot ierna foarte bine pe 20 de rame sau chiar cu mai multe corpuri suprapuse fără nici o intervenţie în cuib din partea stuparului........
Noi trebuie să avem în vedere în primul rând să intrăm la iernat cu albine sănătoase obţinute în lunile august si septembrie(pentru a avea timp să îşi formeze corpul gras);să concentrăm rezervele de hrană pe fagurii de cuib(dacă nu au facut-o albinele între timp);să schimbăm mătcile care nu mai dau randament...
O familie cu populaţie ridicată ''strânsă în chingă'' şi cu o aerisire deficitară nu va apuca primăvara ........
ps. dacă credeţi că învăţaţi albina cum să ierneze altfel decât e ea obişnuită dinainte de ...... vă înşelaţi amarnic !
peterneamt

Mesajde pab » 26 Feb 2014, 10:48

Ce Doamne iarta-ma sa caut sa intorc rame din cuib in ian? Pai in ian abia daca zboara albina o data de doua ori pt scurt timp, pt curatire.
Bai fratilor, eu stiam ca vara se stupareste iar iarna se odihneste, de la nea Gica citire, D-zeu sa-l odihneasca. Pai daca as avea 300 de stupi, cati oameni ar trebui sa faca treaba asta in cca 2 ore de vreme buna in ian?
Nu as face nici la 50, m-as munci degeaba.
Cum fac eu: in oct, la ultimul control, intorc ramele de cuib, mai putin prima si ultima care sunt tabla de miere, astfel incat invariabil ghemul sa se formeze in spate.
Tot in spate e si acum, a inceput putin sa se intinda pe rame, catre peretele frontal. (daca nu as intoarce in oct, ghemul s-ar forma pe fata, unde a eclozionat ultimul puiet, de acolo nu migreaza spre spate nici sa-l omori). Pe masura ce se incalzeste in martie, migreaza natural spre fata.
Ghemul are o anumita structura, se afla intr-un anumit echilibru. De ce sa stresez albina in ian cu ruperea acestei structuri/echilibru? Basca riscul de piardere de matci prin manipularea ramelor cand albina nu s-a trezit inca la viata activa.
Daca am intors ramele in oct, cu ghem in spate, in primavara nu mai e nevoie de intoarcere, se duc singure spre peretele frontal.
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde Bambucha » 26 Feb 2014, 10:50

Albinel scrie:-am intors fagurii..metoda inventata de mine..poate au facut-o si altii inaintea mea ..dar nu am cunostinta ..de ei
-pentru ca aducerea hranei in locul puietului nu inseamna neaparat asigurarea hranei necesare continuarii sfarsitului de iarna ..ci..cel mai important lucru..este stimularea famililor de a-si elibera spatiul destinat viitoarei ponte(la peretele frontal al stupului) ,stimularea matcilor si nu in ultimul rand ..

Ca o parere, nu mi-o luati in nume rau, cel mai potrivit loc al mierii este mai degraba deasupra si nicidecum in stanga sau in dreapta, in fata sau in spate, iar daca vreti hai sa o numim speculativ miere cu factor stimulativ, desi mierea fara aport de polen din natura Nu stimuleaza ci doar asigura un microclimat normal in interiorul familiei de albine. Interventia in ghem pe perioada iernarii eu o consider mai degraba paguboasa decat benefica. De rotit as roti intreg stupul si doar primavara la familiile ce n-au reusit sa ocupe toata lungimea ramei, insa la de la 5 intervale in sus nu este cazul. Si asta in cazul in care mi-ar fi lene sa descapacesc gradual.
Anul acesta iarna a semanat cu o toamna cel putin in sud, in vest nu vreau sa zic ca a fost primavara :lol: la mine au supravietuit chiar si nucleii (toti). Sa nu ne bucuram insa degeaba! De obicei cand nu avem iarna, nu avem nici cine stie ce recolte vara!

PS: intre timp au mai postat 2 membri cu pareri pertinente si nu pot decat sa fiu de acord 100 %
Sanatate si hai primavara hai!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde paul » 26 Feb 2014, 11:09

pab scrie:Cum fac eu: in oct, la ultimul control, intorc ramele de cuib, mai putin prima si ultima care sunt tabla de miere, astfel incat invariabil ghemul sa se formeze in spate.

Uite ... mie asta mi se pare "smecherie"!!! Adica o treaba ... logica !
Am si eu doi care si-au format ghemul in spate de la sfarsitul toamnei ! Pana-n prezent sunt bine merci !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 26 Feb 2014, 11:20

Ai dreptate ca mierea mai bine ii sta deasupra cuibului cand stimulezi
In toate filmuletele puse de sirbi despre iernare, fam pe 4 intervale iasa linistit in primavara daca ii pui deasupra o rama cu miere :!:
Fişiere ataşate
nucleu preparat pentru iernare.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alexx » 26 Feb 2014, 12:13

proapis13 scrie:Ai dreptate ca mierea mai bine ii sta deasupra cuibului cand stimulezi
In toate filmuletele puse de sirbi despre iernare, fam pe 4 intervale iasa linistit in primavara daca ii pui deasupra o rama cu miere :!:

Nu cade miere pe albine unde descapacesc?ru am patit.o la candy si era stana de piatra
alexx

Mesajde dorindafi » 26 Feb 2014, 12:18

era piatra afara dar nu ai luat in calcul temperatura de deasupra cuibului
dorindafi

Mesajde alexx » 26 Feb 2014, 12:29

dorindafi scrie:era piatra afara dar nu ai luat in calcul temperatura de deasupra cuibului

Exact m.am cam lecuit de candy cred ca la iarna zahar pudra unde e nevoie
alexx

Mesajde cristi_vidican » 26 Feb 2014, 13:08

paul scrie:
pab scrie:Cum fac eu: in oct, la ultimul control, intorc ramele de cuib, mai putin prima si ultima care sunt tabla de miere, astfel incat invariabil ghemul sa se formeze in spate.

Uite ... mie asta mi se pare "smecherie"!!! Adica o treaba ... logica !
Am si eu doi care si-au format ghemul in spate de la sfarsitul toamnei ! Pana-n prezent sunt bine merci !

Cel mai sigur și mai bine e să ai populație bună, rezerve suficiente (rame pline cu rezerve în toamnă) și strâns ca să ocupe bine ramele.
O astfel de familie nu are probleme cu mâncarea la iernare. Ghemul va ajunge întotdeauna la mâncare, iar în primăvară n-are nevoie de sirop, doar se descăpăcește ce a rămas (și nu e puțină miere). În locul mierii se pune puiet. Mai vine ceva de afară și iată că a și înflorit salcâmul.
Asta dacă nu am făcut un popas cu risc la rapiță.

Dacă populația de iernare e mai mică, aici e mult de lucru.
Și astfel apar tot felul de teorii de poziționare a ramelor, a mierii, a ghemului și a apicultorului față de stup.

Iarna asta n-a fost grea deloc. Nici nu-mi mai aduc aminte de o asemenea iarnă.
Când am văzut cât polen aduc albinele în toamnă și ce populații bune am avut la iernare, am crezut că rușii vor avea dreptate cu cea mai grea iarnă.
Dar, să vedem cum va fi martie și aprilie. Normal, ar trebui să vină acel frig ca să țină (de exemplu) salcâmul în loc, în așa fel ca să înflorească în perioada lui optimă.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR