Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde BogdanU » 06 Mar 2014, 23:39

Deci unde-i baiu ?
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

Mesajde BogdanU » 07 Mar 2014, 09:53

Am gasit postari in care scrie ca proteina bruta din turta trebuie sa fie de maxim 15 % si altele unde scrie ca trebuie sa fie de 18-20%.
Cum sa procedez ? Sa pun drojdie in asa cantitate pentru a ajunge la procentajul dorit ?

Am mai gasit postari unde se spunea ca, cantitatea de drojdie nu trebuie sa depaseasca 10% din componenta turtei, iar daca se depaseste albinele nu mai iau turta !

:?:
BogdanU

Mesajde Florin Dobre » 07 Mar 2014, 10:06

Anul asta am facut pentru prima data turta cu inlocuitori de polen(drojdie de bere si lapte praf). Concentratia de proteina a turtei a fost cca. 5 %. Cartea spune ca se incepe cu 5 % si se continua cu 10 si 15 % pe masura ce turta e consumata. Cand apare polenul proaspat in stup, turta va deveni neinteresanta.
Sigur e ca le-a placut...acum cateva zile era consumata intre 50-75 %. Ramane de vazut diferenta in dezvoltare fata de anul trecut cand nu le-am dat cozonac.
Am descris realizarea turtei pe pagina mea. E prima incercare, nu am experienta in turte. Dar ca idee, poti baga un ochi. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde joohny » 07 Mar 2014, 10:14

[quote="BogdanU200 g ceea ce reprezinta 4,4%[/quote]
Va salut.Raspunsul corect este: 4,44{4}. :D .Sanatate.
joohny

Mesajde BogdanU » 07 Mar 2014, 11:08

joohny scrie:[quote="BogdanU200 g ceea ce reprezinta 4,4%

Va salut.Raspunsul corect este: 4,44{4}. :D .Sanatate.[/quote]

Daca vreti dumneavoastra ... :lol:
BogdanU

Mesajde BogdanU » 07 Mar 2014, 11:09

Florin Dobre scrie:Anul asta am facut pentru prima data turta cu inlocuitori de polen(drojdie de bere si lapte praf). Concentratia de proteina a turtei a fost cca. 5 %. Cartea spune ca se incepe cu 5 % si se continua cu 10 si 15 % pe masura ce turta e consumata. Cand apare polenul proaspat in stup, turta va deveni neinteresanta.
Sigur e ca le-a placut...acum cateva zile era consumata intre 50-75 %. Ramane de vazut diferenta in dezvoltare fata de anul trecut cand nu le-am dat cozonac.
Am descris realizarea turtei pe pagina mea. E prima incercare, nu am experienta in turte. Dar ca idee, poti baga un ochi. :D

Au inceput sa consume din ea .
La urmatoarea turta o sa cresc concentratia la 10 % proteina sa vedem daca o ia !
BogdanU

Mesajde cantemir » 07 Mar 2014, 13:37

BogdanU scrie:
La urmatoarea turta o sa cresc concentratia la 10 % proteina sa vedem daca o ia !

Am memoria scurta si d-aia imi plac lucrurile simple!
Varianta prescurtata a unei intregi filozofii:
- 5% PB in turtele de primavara ( 4,44{4}% in cazul retetei tale e numa bine),
- 10%PB (si chiar mai mult) in siroapele de toamna, pentru formarea corpului gras la albinele ce vor ierna. Iar alea 10% nu doar din drojdie.

Nu e o regula batuta-n cuie: difera de la an la an, de la zona la zona si de la o unitate biologica la alta!
cantemir

Mesajde BogdanU » 07 Mar 2014, 14:14

cantemir scrie:
BogdanU scrie:

Am memoria scurta si d-aia imi plac lucrurile simple!
Varianta prescurtata a unei intregi filozofii:
- 5% PB in turtele de primavara ( 4,44{4}% in cazul retetei tale e numa bine),
- 10%PB (si chiar mai mult) in siroapele de toamna, pentru formarea corpului gras la albinele ce vor ierna. Iar alea 10% nu doar din drojdie.

Nu e o regula batuta-n cuie: difera de la an la an, de la zona la zona si de la o unitate biologica la alta!

Nu este reteta facuta de mine ci este cea propusa de dumneavoastra.
Multumesc frumos o sa tin cont de sfat ! :)
BogdanU

Mesajde proapis13 » 07 Mar 2014, 15:23

Am si eu o intrebare de incepator;
daca am pus 30% polen crud si 70% miere cristalizata de tei,ce concentratie de PB am acolo ???
va multumesc anticipat :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde cantemir » 07 Mar 2014, 20:22

Incerc sa dau eu cu bata-n balta!
Avand in vedere ca polenul contine intre 7-30% substante proteice, cred ca amestecul tau poate avea orice valoare intre 2,1-9%.

Daca gresesc, da cu cartea dupa pinguin!
cantemir

Mesajde joohny » 07 Mar 2014, 20:38

cantemir scrie:Incerc sa dau eu cu bata-n balta!
Avand in vedere ca polenul contine intre 7-30% substante proteice, cred ca amestecul tau poate avea orice valoare intre 2,1-9%.

Daca gresesc, da cu cartea dupa pinguin!

Va salut.Luind procentajul de proteine de mai sus si dupa efectuarea calculelor imi da procentajul de proteina intre 2,1-9%.Deci raspuns CORECT d-le Cantemir . :D .Sanatate.
joohny

Mesajde BogdanU » 07 Mar 2014, 23:19

Si daca se mai ia in calcul si cantitatea de polen din miere cat avem ... ? :)

Nenea P13 ia las-o pasta cu incepatorii si spuneti-ne e bai cu reteta aia cu drojdia sau nu ? Ca eu, ca tot incepatoru' am facut-o cu incredere siiii ... pace ! :mrgreen:
BogdanU

Mesajde proapis13 » 07 Mar 2014, 23:28

BogdanU scrie:Si daca se mai ia in calcul si cantitatea de polen din miere cat avem ... ? :)

Nenea P13 ia las-o pasta cu incepatorii si spuneti-ne e bai cu reteta aia cu drojdia sau nu ? Ca eu, ca tot incepatoru' am facut-o cu incredere siiii ... pace ! :mrgreen:

Intrebarea mea a fost sincera,nu am stiut cata PB este in turta :!:
De acum inainte e bai....in sensul ca apare polenul si cind albina da de el cara turta afara ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde BogdanU » 07 Mar 2014, 23:55

Macar de s-ar indura Domnul sa mai lumineze putinel cerul ca prea ploua pe la noi de-o saptamana si albinele n-au mai iesit de vreo doua si ceva ! :)
BogdanU

Mesajde Rzvan Filip » 08 Mar 2014, 10:05

Buna ziua.Ma numesc Razvan.sunt un incepator.Am privit pe tatal meu care a avut si el familii cum mai lucra la ele,dar vreau sa ma apuc eu in ale apiculturii.de curand mi-am luat 2 lazi de albine dadant 1/1 cu cat 1/2 rame....am luat absolut toate necesare in ale apiculturii de incepator.Ce vreau sa va intreb.am discutat cu o cunostinta de la care sa cumpar material biologic.El spunea ca dupa salcam imi va vinde roi de albine pe minim 5 rame(asta a fost exprimarea lui si pot fi pe max 6).Pana in septembrie ajung cu roiul pe 10-11 rame daca le duc si la pastoral,rapita (cea semanata primavara), floarea soarelui,tei nu am momentan unde,dar sunt in cautare si binenteles stimulate cu sirop si miere intre culesuri.
Rzvan Filip

Mesajde joohny » 08 Mar 2014, 10:14

Rzvan Filip scrie:Buna ziua.Ma numesc Razvan.sunt un incepator.Am privit pe tatal meu care a avut si el familii cum mai lucra la ele,dar vreau sa ma apuc eu in ale apiculturii.de curand mi-am luat 2 lazi de albine dadant 1/1 cu cat 1/2 rame....am luat absolut toate necesare in ale apiculturii de incepator.Ce vreau sa va intreb.am discutat cu o cunostinta de la care sa cumpar material biologic.El spunea ca dupa salcam imi va vinde roi de albine pe minim 5 rame(asta a fost exprimarea lui si pot fi pe max 6).Pana in septembrie ajung cu roiul pe 10-11 rame daca le duc si la pastoral,rapita (cea semanata primavara), floarea soarelui,tei nu am momentan unde,dar sunt in cautare si binenteles stimulate cu sirop si miere intre culesuri.

Va salut.Pai daca le asigurati toate cele spuse mai sus este posibil sa mai face-ti si un roi spre iul-aug.Sanatate.
joohny

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR