Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Florin Dobre » 16 Mar 2014, 19:37

Daca ai o lada de rezerva, poti proceda ca in filmuletul postat de colegul nostru FLORINELU:

p.s. Nu-i musai sa le dai biscuiti. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 16 Mar 2014, 20:17

Florine , filmul lu' nea Florinelu se incadreaza la :-ASA NU .
1- cand schimbi cutia esti atent la matca .
2-cand schimbi culoarea o hartie in culoarea celei vechi nu-i rea .
3-puterea reala a fam e 5 rame cu ingaduinta ;dupa doua nopti negative puietul de pe rama 1 si 6 e compromis - schimbul de albina acum se vede ;)
Nu sunt carcotas ,cum as prepara acest stup :
-ramele fara puiet descapacite dupa diafragma ,
-ramele cu puiet descapacite (atentie la matca ),
-sirop la greu ,
Nu-l largesti pana nu-i ouat din LEAT in LEAT ; e mai complicat de atat (blocaj cu polen ) bla-bla-bla .
Parerea mea - asa fac eu :D
nae

Mesajde Florin Dobre » 16 Mar 2014, 20:28

irinel1988 vrea doar sa curete cutia. La doi stupi cred ca are matcile cu gps...sunt sigur ca primul lucru ce-l va face va fi sa gaseasca matca. :D
Eu mai aman putin curatatul cutiilor...trebuie sa-mi fac cum necum 5 lazi de transfer. Vreau sa le pun sita la toti si o sa dureze. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde FLORINELU » 16 Mar 2014, 20:54

de fapt parca am mai spus pe aici:fiecare face cum vrea,poate si stie ,eu fac asa cum vreau pot si stiu si sant multumit de rezultate si chiar de faptul ca am uitat de cand am pierdut vreun stup prin moarte,parasirea lazii sau altele. eu fac aceste filme ca sa le arat si la altii cum fac eu si nu pretind sa faca toti la fel ci numai cei care cred in ceea ce vad si aud,vorba aia :cate bordee atatea obicee. si ce daca pierdeam o matca ?nu era prima si nici ultima,poate era batrana si necesita schimbarea :lol: ,selectia speciei si atunci tot raul spre bine. in alta ordine de idei nu sant nici eu chiar asa sa pierd bucatica de la mana pana la gura. :roll: :roll:
FLORINELU

Mesajde proapis13 » 16 Mar 2014, 20:56

nae scrie:Nu sunt carcotas ,cum as prepara acest stup :

Am inteles de ce ramele fara puiet sunt descapacite si date dupa diafragma
NU inteleg DE CE se descapacesc si ramele cu puiet :?: :?
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nae » 16 Mar 2014, 21:03

proapis13 scrie:

Am gandit bine si scris prost/incomplet _____ mierea de pe ramele cu puiet descapacita nu puietul .
nae

Mesajde proapis13 » 16 Mar 2014, 21:56

nae scrie:
proapis13 scrie:

Am gandit bine si scris prost/incomplet _____ mierea de pe ramele cu puiet descapacita nu puietul .

Repet intrebarea,DE CE descapacesti mierea de pe ramele cu puiet :?:
E o intrebare fireasca ce poate veni de ;a un incepator....
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Dr.Faith » 16 Mar 2014, 22:28

Ete, se pare ca pot sa pun si aici intrebarea mea. Vad ca se invoca acelasi lucru:descapacire coronitelor de pe ramele care foemaeaza cuibul.

Vreau sa - mi raspunda la acesta intrebare doar persoanele care practica apicultura de zeci de ani, nu tot romanul care isi inchipuie ca daca a parcurs 3 carti invechite de apicultura romana si si-a benoclat ochii pe forumurile romanesti, este profesor....

Am gasit in cateva surse, printre care si pe acest forum o metoda care inca ma intriga si nu sunt hotarat daca sa o aplic sau nu.

Este vorba de descapacirea coronitelor ramelor care se afla in cuib. In acest moment, cuiburile ocupa 3-4-5rame, iar puietul este dispus pe 1/2 din partea ramei dinspre urdinis ( pat rece ). Am identificat surse care afirma ca descapacirea agresiva a acelor coronite ar mobiliza albina la o ponta mai mare.

Este oare asa? Chiar ponteaza regina mai mult in astfel de conditii? Oare, familia in ancestrala ei experienta de-a lungul evolutiei nu stie cand e cazul sa maresca ritmul de pontare? Oare ponteaza regina mai incet pentru ca nu reusesc albinele sa descapaceasca la timp pentru ea?Oare nu ponteaza regina in functie de numarul de indivizi capabili sa incalzeasca sa igienizeze sa intretina colonia?

Daca am 300 de stupi, cum sa fac asa ceva? este vorba de sute de ore de lucru. Nu am gasit niciunde un studiu de acest gen. Nici un fel de studiu nu prezinta acesta descoperire. CAti din voi faceti acest lucru? Cati din voi descapaciti coronitele din cuibul familiei? Sau mai bine de atat:cati din voi interveniti asa de agresiv in intimitatea familiei?

va rog, dati-mi rapsunsuri pertinente. cei care aveti cunostinte. Pe forumul acesta am gasit metoda trioletului expusa, insa este lasata nedezbatuta....
"Cine vrea sa vada minunile lui Dumnezeu, trebuie doar sa se uite cu bagare de seama la albine"
"Să ascultăm, dar, încheierea tuturor învăţăturilor: Teme-te de Dumnezeu şi păzeşte poruncile Lui. Aceasta este datoria oricărui om."
Dr.Faith

Mesajde nae » 16 Mar 2014, 22:57

proapis13 scrie:Repet intrebarea,DE CE descapacesti mierea de pe ramele cu puiet :?:
E o intrebare fireasca ce poate veni de ;a un incepator....

Metoda se raporteaza la DB in pat rece ;patul cald /ME au alta dinamica .
Simplist :
1-spatiul folosit judicios;doua rame placa > decat 6 cu puiet 1/4,acoperire asigurata si dupa schimbul de albina ,
2-rezervele pozitionate corect ,albina stie mai bine unde trebuie sa stea rezerva ;) (nicicum in fata sau in spate )
3 -stimulare .
Filmul criticat de mine spune TOT = gresesc ?
nae

Mesajde nae » 16 Mar 2014, 23:02

Dr.Faith scrie:Ete, ...
va rog, dati-mi rapsunsuri pertinente.

Ete, anul acesta fac 10 ani ,nu ma incadrez in ''zeci de ani'' deci nu-ti raspund . :lol:
nae

Mesajde ignatov andrei » 16 Mar 2014, 23:09

Dr.Faith scrie:Ete, se pare ca pot sa pun si aici intrebarea mea. Vad ca se invoca acelasi lucru:descapacire coronitelor de pe ramele care foemaeaza cuibul.

Vreau sa - mi raspunda la acesta intrebare doar persoanele care practica apicultura de zeci de ani, nu tot romanul care isi inchipuie ca daca a parcurs 3 carti invechite de apicultura romana si si-a benoclat ochii pe forumurile romanesti, este profesor....

Am gasit in cateva surse, printre care si pe acest forum o metoda care inca ma intriga si nu sunt hotarat daca sa o aplic sau nu.

Este vorba de descapacirea coronitelor ramelor care se afla in cuib. In acest moment, cuiburile ocupa 3-4-5rame, iar puietul este dispus pe 1/2 din partea ramei dinspre urdinis ( pat rece ). Am identificat surse care afirma ca descapacirea agresiva a acelor coronite ar mobiliza albina la o ponta mai mare.

Este oare asa? Chiar ponteaza regina mai mult in astfel de conditii? Oare, familia in ancestrala ei experienta de-a lungul evolutiei nu stie cand e cazul sa maresca ritmul de pontare? Oare ponteaza regina mai incet pentru ca nu reusesc albinele sa descapaceasca la timp pentru ea?Oare nu ponteaza regina in functie de numarul de indivizi capabili sa incalzeasca sa igienizeze sa intretina colonia?

Daca am 300 de stupi, cum sa fac asa ceva? este vorba de sute de ore de lucru. Nu am gasit niciunde un studiu de acest gen. Nici un fel de studiu nu prezinta acesta descoperire. CAti din voi faceti acest lucru? Cati din voi descapaciti coronitele din cuibul familiei? Sau mai bine de atat:cati din voi interveniti asa de agresiv in intimitatea familiei?

va rog, dati-mi rapsunsuri pertinente. cei care aveti cunostinte. Pe forumul acesta am gasit metoda trioletului expusa, insa este lasata nedezbatuta....

Eu, stimate domn, am promovat aceasta metoda! Chiar o practic, numai ca a trece cu dalta peste celulele cu miere, capacite sau nu, nu înseamnă o intervenție brutala si nici foarte multe ore alocate doar acestei lucrari!
Daca ati analizat metoda (asa se înțelege din cele postate), consider ca nu averi neevoie de explicatii!
Eu doar v-am "răspuns"!
ignatov andrei

Mesajde paul » 16 Mar 2014, 23:18

Hai sa raspund eu la intrebarea lui proapis (nu neaparat sa-mi dau cu presupusu' si la intrebarea lui dottore) ... descapacind mierea de pe ramele care au puiet se creeaza o "efervescenta", albina reactionand prompt la orice sursa de ... miere. Astfel se produce o aglomerare de albina pe rama cu puiet (lucru favorabil mentinerii fara efort a caldurii pe rama cu puiet) mierea este scoasa din celule si regrupata altfel in jurul puietului, regina reactioneaza pontand,fiind intrunite cele trei conditii (hrana, caldura, spatiu liber pentru ouat).
Asa ... cred eu !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde FLORINELU » 16 Mar 2014, 23:22

intrebarea aceasta am mai primit-o in seara aceasta,dar pusa de cineva cu alt nume,am raspuns ceva dar nu o sa mai raspund.
FLORINELU

Mesajde popik50 » 16 Mar 2014, 23:41

Vin si eu cu o intrebare:
Am o problema la un stup. Am observat ca nu mai are matca si au inceput sa traga cateva botci de salvare . Intrebarea este : se poate imperechea o regina la inceputul lunii aprilie in sudul romanie? Sau mai bine incerc o unificare ?
A mai incercat cineva sa imperecheze matci asa timpuriu? Eu pana acum nu am avut situatia asta.
popik50

Mesajde cobi » 17 Mar 2014, 09:37

popik50 scrie:mai bine incerc o unificare ?

Cel mai bine...am si eu, la fel un caz, dar inca n-am trecut la actiune :) Am obs sambata si sapt asta vreau sa-i fac felul. Aici ar fi ajutat o matca dintr-un nucleu; cine are ! :)
cobi

Mesajde joohny » 17 Mar 2014, 09:56

Va salut.Dindu-le ceva hrana in aceasta perioada am obs. la citiva stupi ca am si albine cu un punct pe cap de culoare alba (de fapt un alb spalacit).Mai are cineva asa?Multumesc.Sanatate.
joohny

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR