Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde Trantorul@ » 17 Mar 2014, 18:51

Daca situatia ii cum zici tu si ai albina pe toate intervalele destula, iei o rama cheala numai buna de ouat o stropesti cu sirop si o bagi exact in mijlocul cuibului , la alta familie faci cum crezi tu si o sa observi diferenta.
Nu se asteapta pana este ouata fiecare celula ca sa dai alta rama , trebuie sa fii putin inainte si sa anticipezi cam ce urmeaza , tot timpul sa fie spatiu in familie pentru una alta in sezonul activ.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde yokoz777 » 18 Mar 2014, 19:05

Sau daca are inforiti corcodusul sau cais ceva sa bage hranitoru sa dea sirop si sa sparga cuibul cu o rama cu foita.DOAR DACA FAMILIA PERMITE SI ESTE SCHIMBATA GENERATIA DE ALBINE SI ESTE ATAT DE PUTERNICA CUM ZICE!
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde joohny » 20 Mar 2014, 21:22

Va salut.Este indicat a largi cuibul cu o rama care mai are ceva miere capacita si ceva miere zaharisita?Va intreb acest lucru deoarece am citeva astfel de rame si gindesc ca, in cazul in care adaug aceasta rama ca fiind ultima o sa depuna nectar peste mierea zaharisita dupa care o sa o capaceasca.Multumesc anticipat.Sanatate.
joohny

Mesajde ignatov andrei » 20 Mar 2014, 21:41

joohny scrie:Va salut.Este indicat a largi cuibul cu o rama care mai are ceva miere capacita si ceva miere zaharisita?Va intreb acest lucru deoarece am citeva astfel de rame si gindesc ca, in cazul in care adaug aceasta rama ca fiind ultima o sa depuna nectar peste mierea zaharisita dupa care o sa o capaceasca.Multumesc anticipat.Sanatate.

Ai vazut undeva ca albinele sa capaceasca nectar???
Pune ramele fara probleme!
ignatov andrei

Mesajde Arhivistu » 20 Mar 2014, 22:43

Tot vorbiti de largirea sau spargerea cuibului,in weekend o sa fie 20 de grade dar se pare ca de miercuri o sa fie 2 3 grade in timpul zilei,ploaie,lapovita si ninsoare...eu zic sa nu ne grabim
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Dila Daniel » 20 Mar 2014, 22:51

"ce o fi scris si pentru noi,bucurosi le-om duce toate...." :)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Arhivistu » 20 Mar 2014, 23:06

Vrem nu vrem,le-om duce cumva :P
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde gigibecalul » 21 Mar 2014, 00:02

Am o dilemă...aș dori să vă cer sfatul într-o problemă: ca cei mai mulți dintre începători, mă confrunt cu problema lipsei fagurilor construiți...și aici mă simt nevoit să-i cer scuze colegului Redoo, care îmi scria cândva:
redoo scrie:spor in ce ti-ai propus dar eu zic sa mai astepti cu schimbatul faurilor vechi. chiar daca sunt negri eu zic sa mai astepti o vreme.
.
Am 7 colonii (roi) în lăzi cu capacitate de 12 rame de 1/1, cu caturi de 1/2. În urma inventarului pe care l-am făcut zilele trecute, am socotit că pentru a se dezvolta complet, fiecare colonie pe care o posed ar trebui să construiască 4 faguri 1/1. Mai mult decât atât, datorită numărului mic de rame 1/2 construite, ca lăzile să fie completate, fiecare colonie ar trebui să construiască, pe lângă cei 4 faguri 1/1, câte 8 faguri 1/2. Știind că, virgulă, construirea de faguri se face cu consum de miere, că o familie puternică poate produce mai mult decât două slabe, și având în vedere că toate coloniile sunt roi din 2013, după restrângerea de primăvară, pe 4 sau 5 rame, pe care încerc să-i dezvolt cât se poate de mult până la salcâm, vă rog să mă sfătuiți cum ar fi mai bine să procedez: să ajut câteva familii mai puternice cu rame cu puiet de la celelalte, pentru a obține la acestea o dezvoltare completă, în vederea unei producții cât mai bune la salcâm (aceste familii urmând a fi divizate, probabil mai târziu, pentru a spori numărul de familii)...sau să încerc să cresc cât mai mulți faguri la fiecare familie, asumându-mi faptul că fiecare va culege mai puțin decât cele întărite în primul caz, și să divizez doar pe acelea care intră în frigurile roitului? Precizez că aș merge pe prima variantă, dar aștept sfaturile voastre.Vă mulțumesc!
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde nae » 21 Mar 2014, 00:19

D-le Gigi ,o fam puternica aduce miere si construieste mai mult dar si echilibrul e mai fragil si in loc de construit sa nu roiasca !!!
1-la 8 rame1/1 blochezi cu diafragma si pui catul : 1 rama construita -una FA ... 8
2-nu folosesti catul pana nu ''satureaza''cuibul12 rame (6-8 puiet/restul stransura ); in momentul acesta poti pune catul numai FA ca-l ''suporta'' daca are nectar/sirop .
Poate mai sunt ,... asta am in cap acum .
nae

Mesajde gigibecalul » 21 Mar 2014, 00:33

nae scrie:D-le Gigi ,o fam puternica aduce miere si construieste mai mult dar si echilibrul e mai fragil si in loc de construit sa nu roiasca !!!
1-la 8 rame1/1 blochezi cu diafragma si pui catul : 1 rama construita -una FA ... 8
2-nu folosesti catul pana nu ''satureaza''cuibul12 rame (6-8 puiet/restul stransura ); in momentul acesta poti pune catul numai FA ca-l ''suporta'' daca are nectar/sirop .
Poate mai sunt ,... asta am in cap acum .

Mă gândisem și la figura cu mai puține rame și diafragme...jos și sus, dar ca o idee...să zicem că ar fi fost a treia variantă (anul trecut am procedat așa cu o familie pe care am reușit să o ridic doar până la 10 rame în cuib)...aș lua în calcul și faptul că dacă întăresc doar câțiva, anul viitor, din nou, voi duce lipsă de faguri construiți (cel puțin din cei de 1/2)...să înțeleg că dumneavoastră ați exclude ideea întăririi câtorva familii?
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde nae » 21 Mar 2014, 00:51

Nu exclud nimic ; si eu intaresc /unific ...
4 rame acoperite corect = 2 cu puiet placa/full + 21 zile(~ 20 aprilie) = 7-8 rame albina (acum se face schimbarea batranei ) .
Daca te ajuta timpul/tehnologia o rama in plus da + valoare; daca ploua cel slab e ''mort'' iar cel intarit roieste = doar matale hotarasti .
nae

Mesajde irina » 21 Mar 2014, 10:33

Si cum "de ce ti-e frica, nu scapi!", situatia ipotetica cu lateralele ouate....a devenit una reala.Matca mea era pe ultima rama spre diafragma!
Fata de saptamana trecuta, albinele carau mult mai putin polen,pastura din ramele centrale disparuse,au inceput sa aduca si putin nectar.
irina

Mesajde Florin Dobre » 21 Mar 2014, 17:11

Irina, nu rata momentul...rama la ouat. O bagi penultima catre diafragma. Sirop(nu mult) la 2-3 zile sa le motivezi mai bine...polen sigur vine de afara.
Atentie totusi sa nu largesti cuibul daca ramele nu-s foarte bine acoperite de albina. Asa fac eu.
Spor!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 21 Mar 2014, 22:00

cornelioandanciu scrie:...Deci eu as face echilibrare, deci as da cate o rama cu oua de la fam slabe la cele tari, acelea vor da in schimb celor slabe o rama cu puiet capacit gata de eclozionare.Pana la jumatatea lui aprilie as face doar odata treaba asta, apoi din saptamana in saptamana pana la salcam.Asa cele tari nu mai roiesc.

Serios !?
Cel bun daca doneaza doua rame in ecluzionare pierde rapita , salcamul la limita (daca doneaza saptamanal sucombeaza ).
Cel slab primind saptamanal puiet ''doica'' are nevoie de MATCA altfel rateaza rapita (salcam nici vorba ).
nae

Mesajde zimtelro » 21 Mar 2014, 22:44

Daca am " despachetat" stupii,scos diafragmele din polistiren, paturicile etc. poate sa cauzeze puietului temperaturile totusi scazute(sub 10 grade noaptea) ?
zimtelro

Mesajde Arhivistu » 21 Mar 2014, 23:04

Pai de ce i-ai despachetat?..trebuia sa ii mai lasi un pic ca e cam frig noaptea...in aceasta perioada mentinerea caldurii in cuib e foarte importanta.
Arhivistu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR