Am o dilemă...aș dori să vă cer sfatul într-o problemă: ca cei mai mulți dintre începători, mă confrunt cu problema lipsei fagurilor construiți...și aici mă simt nevoit să-i cer scuze colegului Redoo, care îmi scria cândva:
redoo scrie:spor in ce ti-ai propus dar eu zic sa mai astepti cu schimbatul faurilor vechi. chiar daca sunt negri eu zic sa mai astepti o vreme.
.
Am 7 colonii (roi) în lăzi cu capacitate de 12 rame de 1/1, cu caturi de 1/2. În urma inventarului pe care l-am făcut zilele trecute, am socotit că pentru a se dezvolta complet, fiecare colonie pe care o posed ar trebui să construiască 4 faguri 1/1. Mai mult decât atât, datorită numărului mic de rame 1/2 construite, ca lăzile să fie completate, fiecare colonie ar trebui să construiască, pe lângă cei 4 faguri 1/1, câte 8 faguri 1/2. Știind că, virgulă, construirea de faguri se face cu consum de miere, că o familie puternică poate produce mai mult decât două slabe, și având în vedere că toate coloniile sunt roi din 2013, după restrângerea de primăvară, pe 4 sau 5 rame, pe care încerc să-i dezvolt cât se poate de mult până la salcâm, vă rog să mă sfătuiți cum ar fi mai bine să procedez: să ajut câteva familii mai puternice cu rame cu puiet de la celelalte, pentru a obține la acestea o dezvoltare completă, în vederea unei producții cât mai bune la salcâm (aceste familii urmând a fi divizate, probabil mai târziu, pentru a spori numărul de familii)...sau să încerc să cresc cât mai mulți faguri la fiecare familie, asumându-mi faptul că fiecare va culege mai puțin decât cele întărite în primul caz, și să divizez doar pe acelea care intră în frigurile roitului? Precizez că aș merge pe prima variantă, dar aștept sfaturile voastre.Vă mulțumesc!