Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde zimtelro » 22 Mar 2014, 07:36

Nu i-am despachetat inca, vroiam sa cer un sfat si multumesc pe calea asta pentru el. Care este perioada optima pentru despachetare, stiu ca in functie de temperaturi, dar cand?
zimtelro

Mesajde Arhivistu » 22 Mar 2014, 08:18

Depinde si de temperaturi si de puterea familiei...o familie daca e mai puternica mentine caldura si poate incalzi puietul mult mai bine ca una slaba..nu cred ca este o data anume pentru chestia asta cu despachetatul... oricum,sa nu fie noaptea sub 7 8 grade..parerea mea,poate mai vin si altii cu idei..te salut
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde Florin Dobre » 22 Mar 2014, 08:41

zimtelro scrie:Care este perioada optima pentru despachetare, stiu ca in functie de temperaturi, dar cand?

Ca idee...mi-am propus sa nu-i despachetez pana ce albinele nu ajung sa ocupe bine corpul de cuib.
La momentul asta impachetajul la mine inseamna:
1. cuib strans doar pe ramele bine ocupate de albina...apoi diafragma si rame crescute(sa fie la indemana pentru momentul largirilor);
2. podisor-ziar petrecut peste marginile cutiei-paturica-ziar-carton-ziar-capac.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde zimtelro » 22 Mar 2014, 09:06

Impachetarea la mine este pe 7 rame, polistiren de o parte si de alta cuibului, podisor peste rame(podisorul este jumatate osb, jumatate plasa) peste podisor am puse niste huse de masina din material bun si capacul, asa am iernat, mucegai foarte putin pe fundul lazii mortalitate sub limite. Multumesc pentru raspunsuri.
zimtelro

Mesajde ascuta » 23 Mar 2014, 00:28

Am un singur stup pe care il tin asa de hobby, mai am si doi vecini deosebiti( unul cum vede o albina pe flori cum da cu insecticid si apoi vine si face scandal, altul se plange ca il inteapa albinele mele in barba), eu lucrez doar cu masca apicola si nu ma inteapa. Intrebare :trebuie sa imi inscriu stupul la primarie? ca sa nu fiu pasibil de amenda in caz ca vecinii depun plangere. Mentionez ca stupul sta pe acelasi loc de anul trecut si nu plec cu el din curte iar noua lege a apiculturii e asa de vaga ca nu stiu cum sa o inteleg
ascuta

Mesajde proapis13 » 23 Mar 2014, 00:36

ascuta scrie:Am un singur stup pe care il tin asa de hobby,
Intrebare :trebuie sa imi inscriu stupul la primarie?
noua lege a apiculturii e asa de vaga ca nu stiu cum sa o inteleg

Nu e deloc ambigua legea doar trebuie sa o citesti si sa o intelegi,vezi ca este topic dedicat legii
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2013/pr148_13.pdf
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde csaa » 23 Mar 2014, 21:38

Turtele proteice care mi-au mai ramas le pot topi si administra ca sirop?
csaa

Mesajde csaa » 23 Mar 2014, 22:26

Mai @cornelioandanciu, vezi ca nu tu esti Moromete. Te cam bagi in seama.
Acum repet intrebarea, pentru avansati, nu pentru .....bagatori in seama.
"Turtele proteice care mi-au mai ramas le pot topi si administra ca sirop?"
Multumesc pentru raspunsuri!
csaa

Mesajde rihmond » 23 Mar 2014, 22:34

Se poate completa stupul cu rame partial cladite,dar puse dupa diaframa :?:
De pus rame in care sa mai crescut puiet,nu mai am decit cite una pentru fiecare stup.
rihmond

Mesajde duma » 23 Mar 2014, 22:40

rihmond scrie:Se poate completa stupul cu rame partial cladite,dar puse dupa diaframa :?:
De pus rame in care sa mai crescut puiet,nu mai am decit cite una pentru fiecare stup.

In functie de puet ... rezerve de hrana .... eu asi pune-o penultima rama ! strict parerea mea ! poate una cu miere din rezerva de asta toamna ..... dar una partial cladita dupa diafragma nu-i inteleg rostul .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde csaa » 23 Mar 2014, 22:44

cornelioandanciu scrie:Prietene, asa imi trebuie daca incerc sa ajut un individ ca tine.Cu 15 ani de apicultura pot si eu sa-ti dau un raspuns bun.Dar ce folos! Si ca tine sint multi ! Din cauza unora ca tine nu am mai ajutat pe nimeni.Si daca observi, nici altii nu prea o mai fac.Sa fii sanatos!
P.S.Nu te-ai gandit sa le dai uruiala ca la porci?

Mda! multumesc pentru raspuns. Am citit inceputul si m-am cam inflamat. Turtele le mai las putin, pana dupa ploile care urmeaza.
AAA! Da ! Am observat ca forumul devine forum de mishtocareala din ce in ce mai mult si din ce in ce mai putin forum de apicultura.
csaa

Mesajde duma » 23 Mar 2014, 22:53

csaa scrie:
cornelioandanciu scrie:Prietene, asa imi trebuie daca incerc sa ajut un individ ca tine.Cu 15 ani de apicultura pot si eu sa-ti dau un raspuns bun.Dar ce folos! Si ca tine sint multi ! Din cauza unora ca tine nu am mai ajutat pe nimeni.Si daca observi, nici altii nu prea o mai fac.Sa fii sanatos!
P.S.Nu te-ai gandit sa le dai uruiala ca la porci?

Mda! multumesc pentru raspuns. Am citit inceputul si m-am cam inflamat. Turtele le mai las putin, pana dupa ploile care urmeaza.
AAA! Da ! Am observat ca forumul devine forum de mishtocareala din ce in ce mai mult si din ce in ce mai putin forum de apicultura.

Nu ma bag la ultima parte fiinca pe mine ma intereseaza duar apicultura si felul de gandire si experientele celor cu ani de stuparit in carca ..... " mishtocareala " are si ea rolul ei la uni . Inca o data nu ma bag la secmentul asta ! ;)
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde rihmond » 23 Mar 2014, 22:59

duma scrie:
rihmond scrie:Se poate completa stupul cu rame partial cladite,dar puse dupa diaframa :?:

In functie de puet ... rezerve de hrana .... eu asi pune-o penultima rama ! strict parerea mea ! poate una cu miere din rezerva de asta toamna ..... dar una partial cladita dupa diafragma nu-i inteleg rostul .

Le-am pus dupa diafragma pentru ca in stup sunt mai protejate contra gaselnitei.
rihmond

Mesajde Florin Dobre » 23 Mar 2014, 23:04

rihmond scrie:Le-am pus dupa diafragma pentru ca in stup sunt mai protejate contra gaselnitei.

La fel am procedat si eu zilele astea. Tot ce este rama de cuib(vulnerabila la gaselnita) am bagat dupa diafragma. Acolo se mai plimba albina pe rama. Cand e momentul de largire, am ramele la nas.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde rihmond » 23 Mar 2014, 23:07

Multumesc Florin de raspuns,am crezut ca am gresit punindu-le dupa diafragma. :)
rihmond

Mesajde duma » 23 Mar 2014, 23:11

Mmmmmda ! Am m-ai invatat ceva astazi ! :!: :!:
Pentru gaselnita eu am procedat altfel sa le protejez ... si duar cand le vine timpul ... le scot le aerisesc si le bag in cuib .
duma

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR