Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupi "pe viata"

Mesajde modigliani » 25 Mar 2014, 13:04

Pregatesc cele doua componente . Rasina si intaritorul :
Fişiere ataşate
DSC02155.JPG
modigliani

Mesajde modigliani » 25 Mar 2014, 13:04

Trec la primul strat de rasina , cel de saturare a lemnului :
Fişiere ataşate
DSC02156.JPG
modigliani

Mesajde modigliani » 25 Mar 2014, 13:05

Cum spuneam , Calin opteaza pentru fibrare interior-exterior .
Aplic fibra la interior :
Fişiere ataşate
DSC02157.JPG
modigliani

Mesajde modigliani » 25 Mar 2014, 13:07

Pentru moment ambele capace asteapta polimerizarea primei prelucrari .
Urmeaza un prim finisaj dupa care trec la fibrarea exterioara :
Fişiere ataşate
DSC02158.JPG
modigliani

Mesajde jiji » 25 Mar 2014, 21:43

va salut cred ca lemnul asta stratificat este f rezistent si impreuna cu fibra de sticla il face indestructibil la cat il foloseste un stupar , cred ca era de ajuns cel de 6 mm .
va rog sa incercati si cu un stup din polistiren extrudat de 2 cm sau 2,5 cm ,aici as vedea eu cu adevarat un progres ,stupul fiind f usor si f f rezistent avand unde face si falturile de imbinare si cele pentru rame .mai face cineva stupi din extrudat si i are la vanzare (tip bumbescu)si el ii intareste cu lemn .prin fibra de sticla dc a ti elimina lemnul ar fi ceva.
jiji

Mesajde modigliani » 25 Mar 2014, 21:50

Sa-mi trimita cineva un stup din polistiren si-l fibrez .

Ma bucur mult sa vad ca ideea mea face "priza" printre apicultori . Dar nici nu pot sa experimentez absolut orice solicitare pe banii mei . Este - zic eu - suficient ca la treaba asta bag fibra , rasina , si niscaiva timp de lucru . Ori , credeti-ma , chiar daca aplicatia finala spun eu ca nu-i scumpa , nu pot procura cantitati mai mici de 5 kg de rasina + intaritor , sau minim 10 ml de fibra . Fara a adauga aici diluanti , pensule , raclete , manusi si masti de protectie , astea duc la nu mai putin de 500 ron !!!

Astazi - de exemplu - mi s-a cerut fibrarea unei roinite , a altor doua tipuri de capace , samd . Nu pot sa procur eu absolut tot "materialul didactic" . Va rog mult sa ma intelegeti .

jiji scrie: cred ca lemnul asta stratificat este f rezistent si impreuna cu fibra de sticla il face indestructibil

Fara doar si poate ! In cel mai propriu sens al cuvantului , indestructibil ! De fapt asta incerc sa spun inca de la initierea topicului .
Provocarea majora vine din a demonstra in timp ca biologic nu afecteaza viata familiei si calitatea produselor apicole . Urmeaza sa vedem ..........
modigliani

Mesajde jiji » 25 Mar 2014, 22:24

sant sigur ca oricine intelege partea financiara a experimentului si nu poti incerca fiecare idee a oricarui de pe forum ce ii mai vine cate o idee dar dc tot faceti 2 sau 3 experimente eu zic sa le faceti la extrem adica cat de solid poate sa fie un stup de lemn stratificat de 6mm cu toate ca eu nu prea ii vad rostul pentru ca are este destul de subtire si iarna nu prea izoleaza termic.tot cu un topic ca asta a inceput si stupul din polistiren extrudat care acum la vanzare, cine stie ende duce , poate iese chiar mai ieftin decat stupul acela turnat care este vreo 500 de lei unul.
o sa ii scriu omului care face stupi din extrudat poate se baga si el la experiment
jiji

Mesajde gica.mosu » 25 Mar 2014, 22:26

Modi tine-o tot asa....maine... poimain te vad si cu "familii=albine)....Nu am citit tot(scuzi)...Da-I'nainti cu tupeu...RESPECT :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde modigliani » 25 Mar 2014, 22:39

gica.mosu scrie:Modi tine-o tot asa....maine... poimain te vad si cu "familii=albine)....Nu am citit tot(scuzi)...Da-I'nainti cu tupeu...RESPECT :!:

Mersi mosule ! ;)

Mai nene , de-ai stii cati mi-au zis sa-mi iau albine .........
Ba unii , ca sa ma "otraveasca" dulce , sa-mi bage apicultura-n sange , s-au oferit sa-mi dea familii cadou . Cel mai de notorietate caz e cel a lui Sima .

Nu stiu ce sa zic ..... Sunt prea coleric si prea mereu pe drumuri sau pe ape ca sa imi asum responsabilitatea asta . Nu stiu voi cum vedeti apicultura , dar mie daca-mi moare o familie sau daca o duce prost o iau pe pereti . Le iubesc prea mult pe gazele astea .
Cand i-au luat apele stupii Italianului , va rog sa ma credeti , ..... mi-au dat lacrimile . Nu pentru el . Pentru albine . A trebuit doar sa-mi imaginez panica , neputinta si disperarea lor in stupi ..... Delirul prin care-au trecut incercand disperate sa salveze ceva ...... sfrasind prin a muri inecate . :(

In fine , poate vreodata se va intampla . Cine stie ? Insa pana atunci aduc si eu in forumul asta ce pot . Ba un misto , ba o vaca nucleara , ba un film , un sfat tehnic - unde stiu ca-i pertinent , o idee , ...... o bere baietilor cand ne intalnim sau un bors de peste , etc ........ ;)

....................................

Si-acu' pune mana de citeste tot . S-ar putea sa ti se para interesant .
modigliani

Mesajde gica.mosu » 25 Mar 2014, 23:00

Prietene :!: ...un stup=un.....H....F="SIDA"....o data prinsssssss..... :mrgreen: ....Sa fiii=IUMBIT :P
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde modigliani » 25 Mar 2014, 23:04

gica.mosu scrie:Prietene....o data prinsssssss.....

Pai fug tare ! Nu vezi ??? :lol: :lol: :lol:
modigliani

Mesajde cantemir » 26 Mar 2014, 00:55

modigliani scrie:Pentru moment ambele capace asteapta polimerizarea primei prelucrari .
Urmeaza un prim finisaj dupa care trec la fibrarea exterioara :

Sunt convins de rezistenta mecanica! Si de estetica!
Dar...
Odata incheiata lucrarea, bacteriile anaerobe isi vor intra in rol. Ca si in cazul unei conserve nesterilizate!
Daca piesele de lemn ar fi macar tratate in cuptor (sterilizate) si impregnate imediat, ti-as da dreptate!

Chiar si asa, fara un tratament antibacterian, in cazul celei mai mici fisuri in armura de fibra, apa si bacteriile absorbite isi vor face simtit efectul!
cantemir

Mesajde modigliani » 26 Mar 2014, 00:59

Reusita finala a acestei idei - daca va rezulta o reusita finala din asta - tine foarte mult de aportul vostru . Exact in maniera in care-ai intervenit acum .

Greu de crezut ca se va putea produce vreo fisura in stratul de rasina . La asta adaug si ce spuneam in primele pagini , stratul de saturatie , primul aplicat , ce impregneaza lemnul in profunzime , ceea ce-i confera stucturii - cred eu - imunitate bacteriologica .

Repet , vom vedea in timp .
modigliani

Mesajde modigliani » 26 Mar 2014, 11:58

Cele doua capace sunt gata . Unul va pleca maine spre Traian , celalalt il va astepta pe Bambucha pana duminica .
Fişiere ataşate
DSC02159.JPG
modigliani

Mesajde modigliani » 26 Mar 2014, 12:00

Un alt avantaj al acestei aplicatii este textura in relief a suprafetei . La transport , stupii nu vor aluneca unul pe celalalt .
Fişiere ataşate
DSC02160.JPG
modigliani

Mesajde adibumbescu » 26 Mar 2014, 14:30

Buna ziua.
Multumesc colegilor pentru invitatia facuta pe privat, de a scrie cate ceva pe acest topic.
Faptul ca m-ati invitat si ca se discuta si despre activitatea mea, pe acest topic si pe altele, dupa cum am observat, ma face sa ma simt ,,obligat'' si in acelasi timp onorat de a fi prezent pe cat se poate si la aceasta discutie.

In primul rand vreau sa felicit pe dl. modigliani, initiatorul acestui topic.
Bravo! Foarte frumos.

Dupa cum am mai spus si pe alte topicuri, in ziua de azi se poate face aproape orice.
Trebuie daoar un pic de studiu, ingeniozitate, rabdare si bani.

In final totul se rezuma la bani .

Un produs ideal trebuie sa aiba 3 calitati: mult, ieftin si bun.

Aproape oricine, dar nu toti, cu bani multi, reusesc sa faca un produs bun.
Insa foarte putini reusesc un produs bun cu bani putini.

Toata treaba sta intr-un calcul matematic.
Personal, tot timul incep cu studiul (cam pe dos) de la piata la productie, nu de la productie la piata.

Trebuie analizate bine produsele deja existente pe piata , si anume raportul calitate/pret.

Daca reusiti un raport pret/ calitate, identic cu cel existent , veti fi la categoria (,,ok-inca unu care vinde ...)
Acesta ar fi minimul. Daca nu se poate atinge acest minim, nu are rost investitia.

Daca reusiti alte rapoarte referitoare la pret/calitate, deja devine interesant si va identifica dintre multime.

O prima observatie facuta la propriul dv. calcul, cu costurile de materiale , care includeau rasina si 1mp de fibra pentru un stup 1/1 = 35 ron, este deja destul de scump ,daca in acest pret sunt incluse doar materialele prezentate.

-1 corp 1/1 =35 lei + costul stupului
-1 magazie 1/1=35 + costul stupului
-capac
-manopera
Depaseste 100 ron , atasat (+) pretul stupului.

Manopera trebuie luata in considerare foarte serios si trebuie sa fie destul de consistenta, pentru ca mediul de lucru este unul toxic si nu oricine este dispus sa faca acest lucru , cu masuri de protectie cu tot, iar efortul fizic si timpul alocat pentru aplicarea fibrei pe la colturi si pe canturi, iarasi pe buna dreptate, merita costuri considerabile.

Dv. daca aplicati fibra la o barca sau tunati o masina , luati un pret de 20 de ori mai mare decat ar fi disponibil un stupar sa dea, pentru ,,tunarea'' unui stup , manopera si timpul alocat fiind acelasi.

Personal am incercat acest lucru la stupii din polistiren , iar concluzia a fost aceasta (destul de scump si migalos) .

Momentan folosesc o metoda de plasticare prin pulverizare a unei solutii bicomponente la o anumita temperatura .Se lucreaza rapid iar maturarea este la fel.

Nu vreau sa ma intelegeti gresit, situatiile difera de la caz la caz, la persoana si interese.
Aceasta solutie nu a prezentat pentru mine un avantaj, dar pentru altii ar putea fi o solutie ideala.

De ex. pentru apicultorii care au deja stupii , si vor sa le inbunatateasca rezistenta in timp.
in cazul de fata ar ramane mostenire si la stranepoti incolo.

Desi marile razboaie nu au fost castigate cu cele mai indistructibile tancuri, fiind si cele mai scumpe si greu de fabricat.
Istoria a fost schimbata cu cele ma slabe tancuri ,ieftine si usor de fabricat, care au coplesit numeric.
.............................................................................................
Referitor la fibra si rasina aplicata pe stupii din lemn este ok le prelungeste viata, e clar, insa inainte trebuie facut bine calculul de rentabilitate si daca iese bine, pus in practica si verificata si realitatea.

Va dau un exemplu personal.
Pentru acest an am avut in proiect sa produc si stupi din poliuretan.
Plan indeplinit, proiect reusit.
Insa nu are rost sa scot pe piata . ,,De multe ori calculul de acasa nu bate cu ala de la piata''

Pretul final este foarte mare . Exista deja un producator care face fata pietei, si pentru ca este mult mai bine organizat decat mine, ar iesi mai rentabil daca as cumpara de la el , decat sa-i produc eu, si nici nu as mai munci.

Deci a fost un esec, in prima faza.Urmeaza noi studii , pentru rezolvarea acestei probleme.

Stupul din poliuretan are o densitate mare pentru a fi robust , rezistent in utilizarea apicola, insa asta nu inseamna ca izoleaza termic dublu, fata de celelalte materiale termoizolante cu densitate la jumatate.

Dupa formulele de calcul de specialitate izoloeaza in plus termic, doar cu cateva procente, randamentul familiei fiind acelasi. In schimb surplusul de solutie injectata pentru duritate , ii ridica pretul foarte mult.
De aici a plecat ideea TERMOSTUPULUI ,,BUMBESCU'' MIX 3, care este mult mai rezistent ca poliuretanul , costurile sunt la jumatate, randament identic.

Continuati studiul de caz.
Nu uitati de partea financiara.
Succes.

Numai bine.
adibumbescu

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE