de adibumbescu » 26 Mar 2014, 14:30
Buna ziua.
Multumesc colegilor pentru invitatia facuta pe privat, de a scrie cate ceva pe acest topic.
Faptul ca m-ati invitat si ca se discuta si despre activitatea mea, pe acest topic si pe altele, dupa cum am observat, ma face sa ma simt ,,obligat'' si in acelasi timp onorat de a fi prezent pe cat se poate si la aceasta discutie.
In primul rand vreau sa felicit pe dl. modigliani, initiatorul acestui topic.
Bravo! Foarte frumos.
Dupa cum am mai spus si pe alte topicuri, in ziua de azi se poate face aproape orice.
Trebuie daoar un pic de studiu, ingeniozitate, rabdare si bani.
In final totul se rezuma la bani .
Un produs ideal trebuie sa aiba 3 calitati: mult, ieftin si bun.
Aproape oricine, dar nu toti, cu bani multi, reusesc sa faca un produs bun.
Insa foarte putini reusesc un produs bun cu bani putini.
Toata treaba sta intr-un calcul matematic.
Personal, tot timul incep cu studiul (cam pe dos) de la piata la productie, nu de la productie la piata.
Trebuie analizate bine produsele deja existente pe piata , si anume raportul calitate/pret.
Daca reusiti un raport pret/ calitate, identic cu cel existent , veti fi la categoria (,,ok-inca unu care vinde ...)
Acesta ar fi minimul. Daca nu se poate atinge acest minim, nu are rost investitia.
Daca reusiti alte rapoarte referitoare la pret/calitate, deja devine interesant si va identifica dintre multime.
O prima observatie facuta la propriul dv. calcul, cu costurile de materiale , care includeau rasina si 1mp de fibra pentru un stup 1/1 = 35 ron, este deja destul de scump ,daca in acest pret sunt incluse doar materialele prezentate.
-1 corp 1/1 =35 lei + costul stupului
-1 magazie 1/1=35 + costul stupului
-capac
-manopera
Depaseste 100 ron , atasat (+) pretul stupului.
Manopera trebuie luata in considerare foarte serios si trebuie sa fie destul de consistenta, pentru ca mediul de lucru este unul toxic si nu oricine este dispus sa faca acest lucru , cu masuri de protectie cu tot, iar efortul fizic si timpul alocat pentru aplicarea fibrei pe la colturi si pe canturi, iarasi pe buna dreptate, merita costuri considerabile.
Dv. daca aplicati fibra la o barca sau tunati o masina , luati un pret de 20 de ori mai mare decat ar fi disponibil un stupar sa dea, pentru ,,tunarea'' unui stup , manopera si timpul alocat fiind acelasi.
Personal am incercat acest lucru la stupii din polistiren , iar concluzia a fost aceasta (destul de scump si migalos) .
Momentan folosesc o metoda de plasticare prin pulverizare a unei solutii bicomponente la o anumita temperatura .Se lucreaza rapid iar maturarea este la fel.
Nu vreau sa ma intelegeti gresit, situatiile difera de la caz la caz, la persoana si interese.
Aceasta solutie nu a prezentat pentru mine un avantaj, dar pentru altii ar putea fi o solutie ideala.
De ex. pentru apicultorii care au deja stupii , si vor sa le inbunatateasca rezistenta in timp.
in cazul de fata ar ramane mostenire si la stranepoti incolo.
Desi marile razboaie nu au fost castigate cu cele mai indistructibile tancuri, fiind si cele mai scumpe si greu de fabricat.
Istoria a fost schimbata cu cele ma slabe tancuri ,ieftine si usor de fabricat, care au coplesit numeric.
.............................................................................................
Referitor la fibra si rasina aplicata pe stupii din lemn este ok le prelungeste viata, e clar, insa inainte trebuie facut bine calculul de rentabilitate si daca iese bine, pus in practica si verificata si realitatea.
Va dau un exemplu personal.
Pentru acest an am avut in proiect sa produc si stupi din poliuretan.
Plan indeplinit, proiect reusit.
Insa nu are rost sa scot pe piata . ,,De multe ori calculul de acasa nu bate cu ala de la piata''
Pretul final este foarte mare . Exista deja un producator care face fata pietei, si pentru ca este mult mai bine organizat decat mine, ar iesi mai rentabil daca as cumpara de la el , decat sa-i produc eu, si nici nu as mai munci.
Deci a fost un esec, in prima faza.Urmeaza noi studii , pentru rezolvarea acestei probleme.
Stupul din poliuretan are o densitate mare pentru a fi robust , rezistent in utilizarea apicola, insa asta nu inseamna ca izoleaza termic dublu, fata de celelalte materiale termoizolante cu densitate la jumatate.
Dupa formulele de calcul de specialitate izoloeaza in plus termic, doar cu cateva procente, randamentul familiei fiind acelasi. In schimb surplusul de solutie injectata pentru duritate , ii ridica pretul foarte mult.
De aici a plecat ideea TERMOSTUPULUI ,,BUMBESCU'' MIX 3, care este mult mai rezistent ca poliuretanul , costurile sunt la jumatate, randament identic.
Continuati studiul de caz.
Nu uitati de partea financiara.
Succes.
Numai bine.