D-le Bumbescu , ar trebui totusi sa ne oprim asupra unui aspect despre care dvs. spuneti ca-l aveti in vedere printre prioritati . Anume costul .....
adibumbescu scrie:.....
O prima observatie facuta la propriul dv. calcul, cu costurile de materiale , care includeau rasina si 1mp de fibra pentru un stup 1/1 = 35 ron, este deja destul de scump ,daca in acest pret sunt incluse doar materialele prezentate.
-1 corp 1/1 =35 lei + costul stupului
-1 magazie 1/1=35 + costul stupului
-capac
-manopera
Depaseste 100 ron , atasat (+) pretul stupului.
Manopera trebuie luata in considerare foarte serios si trebuie sa fie destul de consistenta, pentru ca mediul de lucru este unul toxic si nu oricine este dispus sa faca acest lucru , cu masuri de protectie cu tot, iar efortul fizic si timpul alocat pentru aplicarea fibrei pe la colturi si pe canturi, iarasi pe buna dreptate, merita costuri considerabile.
Evident , ca orice pe lumea asta , orice produs il gasim in variante si variante , calitati si calitati , imbunatatiri si imbunatatiri . Chiar daca dvs. luati calculele '"'de la coada la cap" , asa cum spuneti , eu vad lucrurile mai simplu . Si strict economic . A plati "tunningul"unui stup in fibra de sticla si a-i prelungi astuia durata de viata (aproape) nelimitat , cu respect va spun , investitia este absolut insignifianta raportat la castigul in timp .
35 ron este o suma serioasa daca decid sa-mi iau in loc de un pachet normal de tigari ..... unul de cigarillos ( de exemplu ) . La fel , 35 ron inseamna extrem de putin daca imi confera in timp o economie repartizata anual ( pe multi ani de aici incolo ) de minimum tot atat . Zic eu ca are coerenta ce spun aici .
La fel , ca mai sus , asta se poate face cu rasina poliesterica si fibra de slaba calitate si cu coeficient ridicat de toxicitate - recte varianta Stratimat - ( nu astea le promovez aici . Nu fac obiectul discutiei ) sau cu rasina epoxi de ultima generatie si cu fibra neutra ecologic vorbind . Si iarasi ne situam pe taramul "calitate-pret".
.....................................
Mergand mai departe , atingand aspectul dificultatii aplicarii tratamentului respectiv , spun ca .... da , cui nu este familiarizat cu tehnica i se va parea dificil si va strica mult material pana la ïntrarea-n mana". Insa atat timp cat aproape zilnic te ocupi cu asa ceva , cata vreme nevoia te-a invatat sa recurgi la tot soiul de ärtificii" si "inventii" , la compatibilitati de materiale si scule , la formare-matritare , ..... nu mai este deloc dificil . As spune chiar ca este extrem de facil lucrul cu fibre si rasini .
Ganditi-va , un stup nu este decat un corp paralelipipedic , pe cand o barca , in 99 % din cazuri , are forme rotunjite , nu seamana nici una cu alta , de la beneficiar la beneficiar sunt cerinte si cerinte . Etc . Asadar lucrul cu un stup , pentru cine lucreaza cu rasini , e ..... gluma !
Concret , nici capitolul asta nu face obiectul discutiei noastre din topic . Cu toate astea , intrucat acest topic - insist - nu face obiectul unei anumite afaceri sau a vreunui castig de ordin personal , stau la dispozitia oricarui , cu orice intrebare - nelamurire , doar inspre a incerca sa perfectionam o metoda ce pare a interesa pe multi de pe-aici .
Nu suntem copii totusi , suntem si eu si dvs constienti ca asta-mi va aduce in timp - daca se va dovedi a fi cel putin fiabila - cateva comenzi . Nu sunt ipocrit sa sustin ca asta nu se va intampla vreodata . In fond ideea-mi apartine si nimic mai firesc sa-mi aduca si un castig . Cat de mic macar .
Un alt raport de pret fata de aproximativul ce deja l-am exprimat nu are cum sa existe . Iarasi spun , materiale de calitate inseamna obligatoriu si preturi pe masura . Manopera din acest pret aproximativ este direct proportionala cu dificultatea deloc ridicata a aplicarii rasinii pe suprafete drepte , cum deja am amintit mai sus . Ca ordin de comparatie , o consola de comanda a unei ambarcatiuni - aproximativ similara ca dimensiuni si volum unui stup - poate atinge o manopera de pana la 100 E !!! Dar nu are nicio suprafata dreapta . Se "bate" fibra pe un mulaj de obicei executat dintr-un gogoloi urias de spuma poliuretanica , sculptata si smirgheluita dumnezeieste , invelita-n folie alimentara pentru a nu face rasina priza la aceasta , samd . La asta adaugati si faptul ca cerintele de finisaj-vopsire a acesteia ating calitativ pe cele ale unei capote auto ( de exemplu ) intr-un service profesional . Asta as numi-o lucrare complexa numa' buna de-a fi taxata corespunzator ......... Dar pe buna dreptate . La fibrarea unui stup se va munci pret de o ora , doua , la o asemenea consola chiar si doua saptamani !
La final va invit respectuos la o colaborare ce-ar butea deveni benefica pentru toata lumea . In primul rand pentru beneficiarii unui stup din polistiren fibrat - si automat mult mai rezistent decat fara acest tratament , cat si pentru noi doi . Si zic sa lasam eventualii interesati sa decida daca pretul final este prohibitiv sau avantajos in timp .
Cu respect , inca odata ..... multumesc pentru interventie !