Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan Club ME

Mesajde jonny_it » 17 Apr 2014, 12:00

andy1995 scrie:Eu am vrut sa incep pe stupi ME, dupa cate am inteles nu se merita unde sunt eu (vreme/culturi), am decis sa ma duc pe stupi normali

MER???

De ce nu merita sa folosesti ME acolo? :)
jonny_it

Mesajde andy1995 » 17 Apr 2014, 14:44

Vremea, si nu prea sunt culturi melifere putin, dezvoltarea e destul de mica a unei fmili in primavara,

Asa ceva am primit si eu un raspuns, la 4-5 caturi nu se ajunge
andy1995

Mesajde alin75 » 20 Apr 2014, 10:32

Am gasit urmatorul filmulet (merita vazuta toata colectia!) http://www.youtube.com/watch?v=3utVNvC7g6w

Poate explica cineva de ce pe acelasi model de stup (ME) aplica 2 metode diferite!
Nu cunoscl lb. germana, deci m-am uitat doar la film, iar eu singura diferenta pe care am remarcat-o este faptul ca acolo unde a pus C2, sub C1, erau mai multe rame nou construite in C1 (presupun), fata de celalalt stup.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde DaniRadu » 20 Apr 2014, 14:01

Primul stup este mai puteric, bine acoperit de albine. Albinele vor construi pe timpul pomilor corpul 2 aşezat deasupra unde matca va depune puiet şi vor depozita mierea în magazia cu faguri construiţi.
La al II-lea stup care este mai slab se crează posibilitatea de dezvoltare şi în corpul de jos(vezi fagurele construit introdus jos). Aici apare posibiliatea ca să nu construiască foiţele şi să roiască.
Cred totuşi că aceste operaţii de adăugare de corpuri trebuiau făcute treptat. Se vede în film că este primăvara devreme şi aceste extinderi ale cuibului pot să producă efecte negative.
DaniRadu

Mesajde alin75 » 20 Apr 2014, 14:42

DaniRadu scrie:Primul stup este mai puteric, bine acoperit de albine. Albinele vor construi pe timpul pomilor corpul 2 aşezat deasupra unde matca va depune puiet şi vor depozita mierea în magazia cu faguri construiţi.
La al II-lea stup care este mai slab se crează posibilitatea de dezvoltare şi în corpul de jos(vezi fagurele construit introdus jos). Aici apare posibiliatea ca să nu construiască foiţele şi să roiască.
Cred totuşi că aceste operaţii de adăugare de corpuri trebuiau făcute treptat. Se vede în film că este primăvara devreme şi aceste extinderi ale cuibului pot să producă efecte negative.

Merci! Sunt de acord ca "le-a pus capac" punand 2 corpuri goale in perioada respectiva.......

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde visanc » 21 Apr 2014, 23:00

alin75 scrie:Am gasit urmatorul filmulet (merita vazuta toata colectia!) http://www.youtube.com/watch?v=3utVNvC7g6w

Poate explica cineva de ce pe acelasi model de stup (ME) aplica 2 metode diferite!
Nu cunoscl lb. germana, deci m-am uitat doar la film, iar eu singura diferenta pe care am remarcat-o este faptul ca acolo unde a pus C2, sub C1, erau mai multe rame nou construite in C1 (presupun), fata de celalalt stup.

Numai bine,
Alin

Ce ma pot da eu cu presupusul este legat de o tehnica ce o folosesc si eu... aici ma pot corecta cei mai vechi si priceputi daca gresesc: a pus corpurile deasupra la o familie care este mai dezvoltata si care va avea puterea sa mentina temperatura pe puiet cu tot volumul ala deasupra. La cealalta familie mai slaba (situatie care am avut-o si eu: familie slaba si multe ploi afara), desi vrei sa te dezvolti si sa pregatesti familia, nu poti sa-i pui un corp in cap pentru ca ar afecta-o prea tare si ar raci puietul, asa ca il pui jos si cand familia va fi pregatita va pune miere sus si va cobori cu ponta in corpul de jos..... parerea mea ;)
visanc

Mesajde paul » 22 Apr 2014, 11:01

dogvet scrie:Nu vreau sa fiu caustic in mod excesiv ,

Noi ne-am obisnuit cu dumneavoastra ... :lol: :lol: :lol:
LE ... aveti dreptate in ceea ce priveste modul de lucru al neamtului ! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde sakala » 22 Apr 2014, 18:57

acum am si eu o dilema ,daca familia are inca cuibul sus in corpul 2 unde am 6-7 rame puiet si corpul de jos cu rame goale ce sa fac ? rapita a inflorit si azi am facut o verificare la verticali si baga nectar ,la ME fac inversarea sau las asa si va cobora matca cu ponta jos si va pune nectar sus ori fac inversare?
sakala

Mesajde Adi Hodis » 22 Apr 2014, 20:00

dogvet scrie:Nu vreau sa fiu caustic in mod excesiv ,dar acest film prezentat de neamtul respectiv este bun de pus la inramat .Orice om care vrea sa lucreze pe Me sa se uite la el ca sa vada CUM NU trebuie lucrat pe acest model.Nu respecta nimic din biologia albinei,ii creeaza numai probleme stupului(stupilor) prin manevrele efectuate atit in prima parte a filmului cit si in a doua parte.Nu se respecta nici pe el insusi ,albinele il musca nu are echipament de protectie ,vedea el pe naiba daca il muscau rapid vreo doua sute,arunca pe jos cu gratiile .E de mirare pentru un om apartinind unei natii caracterizate prin meticulozitate si pricepere.

Subscriu celor de mai sus.
Acele familii, in perioda aceea au nevoie de dezvoltare in conditii optime de spatiu limitat, ca in primavara timpurie ... ceva similar cu luna martie din Romania, zona vestica.
Nicidecum nu sint la populatia care sa necesite un cat in plus, al doilea nici asa. ( Eu abia acum 10 zile am pus caturi la unii ME care aveau doua caturi bine populate ).

Bine ca nu a mutat rame cu puiet de sus jos ( metoda doua sus/doua jos, a ... unuia ) ca sa chinuiasca bietele albine. :mrgreen:

Colonia de albine "spune" ce are nevoie, doar sa vada stuparul.
Daca in stupii aceia erau ciorchini de albine sub rame, atunci aveau nevoie de al doilea cat, pus sub cuib.
( La stupii verticali, se largeste cuibul doar daca exista albine care sa acopere si rama care se introduce. Daca nu, nu se largeste. )
Puietul sa stea in catul II, acolo are caldura si conditii optime. Matca va cobori in catul I abia dupa ce albinele ocupa treimea superioara din respectivul cat.

ps
probabil neamtul mai trece pe la stupii aia cand se recolteaza mierea si apoi in toamna, la fel ca cel cu metoda doua sus/doua jos. :?
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde andy1995 » 24 Apr 2014, 13:26

ME cum se comporta la transport, la pastoral?
andy1995

Mesajde Gicuta » 24 Apr 2014, 15:17

In veci albina nu construieste primavara in jos pe faguri artificiali[/quote]
Eu am incercat (pe principiu WARRE) si au construit. In literatura americana de la sfarsitul secolului trecut, se mentioneaza ca asezarea unui corp dedesupt constituie o metoda de inhibare a roirii. Deci, construieste daca are cu ce si cu cine!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde mcbos » 27 Apr 2014, 13:46

1,Familie ajutatoare la cules de salcam cu snellgrove a folosit cineva ?
2.Se merita efortul?
3.Am doua randuri de stupi orientati spre sud ,familiile ajutatoare vreau sa le fac pe un rand .Indicat este sa le fac pe primul rand de la sud ?
Multumesc frumos .
Munca te tine departe de viciu.
mcbos

Mesajde paul » 27 Apr 2014, 20:31

mcbos scrie:1,Familie ajutatoare la cules de salcam cu snellgrove a folosit cineva ?
2.Se merita efortul?
3.Am doua randuri de stupi orientati spre sud ,familiile ajutatoare vreau sa le fac pe un rand .Indicat este sa le fac pe primul rand de la sud ?
Multumesc frumos .

Eu nu inteleg de ce vrei sa folosesti snellgrove-ul la imputernicirea familiei de baza ??? :shock:
Parerea mea, ia ramele cu puiet si albina acoperitoare de la stupul care doneaza, fara sa iei si regina, pune-l deasupra familiei de baza peste care ai pus in prealabil un podisor cu sita pe toata suprafata, fa un urdinis pe aceeasi directie cu urdinisul familiei de baza; dupa doua zile ridici podisorul de sita , inchizi urdinisul de sus si ... aiaie !!!
Matca din stupul donator ramane la locul ei, are culegatoarea si continua dezvoltarea ! La urmatorul cules mare, procedezi intocmai ca la primul !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Adi Hodis » 27 Apr 2014, 20:55

dogvet scrie:E bine sa precizati ce spune literatura americana de la sfirsitul secolului trecut si cind se face aceasta asezare a corpului dedesupt si mai ales ce se pune in acel corp.Eu am uitat la un roi sa completez numarul de rame din corpul de jos cu o singura rama (cea exterioara),dar in corpul de sus le-am pus asa cum trebuia.Cind m-am uitat dupa o vreme sub rama de sus era construit tot,perfect,utilizind ca suport leatul inferior al ramei de sus.DAR ASTA ERA IN IULIE ,nu in aprilie-mai.Daca ar fi asa cum spuneti dvs munca de trecere de la dadant la Me(pt doritori) ar fi extrem de usoara,prin punerea uni corp cu FA dedesupt.Din pacate lucrurile nu stau asa(sau nu au stat asa cel putin in cazul meu).

Intr-adevar, si asta din cauza timpului scurt al culesurilor din Romania si, in special datorita dorintei de a recolta mierea pe sortimente.
Daca mierea s-ar recolta mai tarziu, cum face Vladimir rusul cu stupii sai Roger Delon, atunci s-ar putea. Dar sa pierzi pretul salcamului, nu-i tocmai acceptabil.

Referitor la dezvoltarea roilor iesiti din iarna, stupii fiind cu 2 caturi, cuibul trebuie sa fie in catul II, se limiteaza spatiul la nr-l de rame ocupate ( cu diafragma s-au folie ) si daca este de unde, ar fi de mare ajutor cate o rama cu puiet gata de eclozionare. Se merge pe principiul largirii cuibului, atit cat poate sa acopere albinele pana se umple catul II.
Dupa ce albinele coboara in catul I, ocupand jumate din analtime, de regula matca ponteaza si in acest cat, in partea superioara a ramelor. O inversare s-au mutare de rame cu puiet de sus, jos, provoaca dereglari in ritmul dezvoltarii coloniei.
Ponta matcii "arata" cata suprafata poate ancalzi colonia. La acest nivel al dezvoltarii, mutand rame s-au inversand caturile, se produce o stagnare. Cauza este acea zona in care nu exista albine in catul I, adica sub nivelul cat ponteaza matca. Acolo este zona rece, iar albinele vor sta pe puiet mai aglomerate pentru al ancazli.
Inversarea caturilor dupa ce ponta matcii ajunge la jumate din analtimea catului I, nu mai provoaca acea stagnare a dezvoltarii. Atunci albinele ocupa cu ceva mai mult spatiu din catul respectiv, aprox doua treimi.
Eu am renuntat la inversari.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde mcbos » 27 Apr 2014, 21:03

paul scrie:Eu nu inteleg de ce vrei sa folosesti snellgrove-ul la imputernicirea familiei de baza ??? :shock:
Parerea mea, ia ramele cu puiet si albina acoperitoare de la stupul care doneaza, fara sa iei si regina, pune-l deasupra familiei de baza peste care ai pus in prealabil un podisor cu sita pe toata suprafata, fa un urdinis pe aceeasi directie cu urdinisul familiei de baza; dupa doua zile ridici podisorul de sita , inchizi urdinisul de sus si ... aiaie !!!
Matca din stupul donator ramane la locul ei, are culegatoarea si continua dezvoltarea ! La urmatorul cules mare, procedezi intocmai ca la primul !

Ca familie ajutatoare vreu sa folosesc un roi de anul trecut cu matca tanara ,pe care vreau sa o pun la treaba .La o saptamina se inchid/deschid urdinisuri care cedeaza albina culegatoare familiei de baza .Dupa cules iau ajutatoarea cu niste rame cu puiet din cea de baza o stimulez ca la tei sa ma bazez pe ea .
Munca te tine departe de viciu.
mcbos

Mesajde Adi Hodis » 27 Apr 2014, 21:08

paul scrie:
mcbos scrie:1,Familie ajutatoare la cules de salcam cu snellgrove a folosit cineva ?
2.Se merita efortul?
Multumesc frumos .

Eu nu inteleg de ce vrei sa folosesti snellgrove-ul la imputernicirea familiei de baza ??? :shock:

Si matca familiei ajutatoare Paule, unde sa fie ?.
Conform principiului familiei cu matca ajutatoare, stupii respectivi merg in pastoral si matca ajutatoare va dona material biologic la culesuri pana la pregatirea de iernare, adica in luna august.
Metoda respectiva implica manevrari de caturi suplimentare altor metode de lucru. Deasemenea, implica inconveniente datorita albinelor care zboara din fam. ajutatoare in spatele stupului. Urdinisele se pun opus.
Avantajele se obtin prin economia/eliminarea deplasarilor pentru aducerea materialului donat de fam-iile ajutatoare de la vatra de baza. Si prin plusul la cantar fatza de varianta fara fam. ajutatoare.
Adi Hodis

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR