andy1995 scrie:Eu am vrut sa incep pe stupi ME, dupa cate am inteles nu se merita unde sunt eu (vreme/culturi), am decis sa ma duc pe stupi normali
MER???
De ce nu merita sa folosesti ME acolo?
andy1995 scrie:Eu am vrut sa incep pe stupi ME, dupa cate am inteles nu se merita unde sunt eu (vreme/culturi), am decis sa ma duc pe stupi normali
MER???
DaniRadu scrie:Primul stup este mai puteric, bine acoperit de albine. Albinele vor construi pe timpul pomilor corpul 2 aşezat deasupra unde matca va depune puiet şi vor depozita mierea în magazia cu faguri construiţi.
La al II-lea stup care este mai slab se crează posibilitatea de dezvoltare şi în corpul de jos(vezi fagurele construit introdus jos). Aici apare posibiliatea ca să nu construiască foiţele şi să roiască.
Cred totuşi că aceste operaţii de adăugare de corpuri trebuiau făcute treptat. Se vede în film că este primăvara devreme şi aceste extinderi ale cuibului pot să producă efecte negative.
alin75 scrie:Am gasit urmatorul filmulet (merita vazuta toata colectia!) http://www.youtube.com/watch?v=3utVNvC7g6w
Poate explica cineva de ce pe acelasi model de stup (ME) aplica 2 metode diferite!
Nu cunoscl lb. germana, deci m-am uitat doar la film, iar eu singura diferenta pe care am remarcat-o este faptul ca acolo unde a pus C2, sub C1, erau mai multe rame nou construite in C1 (presupun), fata de celalalt stup.
Numai bine,
Alin
dogvet scrie:Nu vreau sa fiu caustic in mod excesiv ,
dogvet scrie:Nu vreau sa fiu caustic in mod excesiv ,dar acest film prezentat de neamtul respectiv este bun de pus la inramat .Orice om care vrea sa lucreze pe Me sa se uite la el ca sa vada CUM NU trebuie lucrat pe acest model.Nu respecta nimic din biologia albinei,ii creeaza numai probleme stupului(stupilor) prin manevrele efectuate atit in prima parte a filmului cit si in a doua parte.Nu se respecta nici pe el insusi ,albinele il musca nu are echipament de protectie ,vedea el pe naiba daca il muscau rapid vreo doua sute,arunca pe jos cu gratiile .E de mirare pentru un om apartinind unei natii caracterizate prin meticulozitate si pricepere.
In veci albina nu construieste primavara in jos pe faguri artificiali[/quote]
mcbos scrie:1,Familie ajutatoare la cules de salcam cu snellgrove a folosit cineva ?
2.Se merita efortul?
3.Am doua randuri de stupi orientati spre sud ,familiile ajutatoare vreau sa le fac pe un rand .Indicat este sa le fac pe primul rand de la sud ?
Multumesc frumos .
dogvet scrie:E bine sa precizati ce spune literatura americana de la sfirsitul secolului trecut si cind se face aceasta asezare a corpului dedesupt si mai ales ce se pune in acel corp.Eu am uitat la un roi sa completez numarul de rame din corpul de jos cu o singura rama (cea exterioara),dar in corpul de sus le-am pus asa cum trebuia.Cind m-am uitat dupa o vreme sub rama de sus era construit tot,perfect,utilizind ca suport leatul inferior al ramei de sus.DAR ASTA ERA IN IULIE ,nu in aprilie-mai.Daca ar fi asa cum spuneti dvs munca de trecere de la dadant la Me(pt doritori) ar fi extrem de usoara,prin punerea uni corp cu FA dedesupt.Din pacate lucrurile nu stau asa(sau nu au stat asa cel putin in cazul meu).
paul scrie:Eu nu inteleg de ce vrei sa folosesti snellgrove-ul la imputernicirea familiei de baza ???![]()
Parerea mea, ia ramele cu puiet si albina acoperitoare de la stupul care doneaza, fara sa iei si regina, pune-l deasupra familiei de baza peste care ai pus in prealabil un podisor cu sita pe toata suprafata, fa un urdinis pe aceeasi directie cu urdinisul familiei de baza; dupa doua zile ridici podisorul de sita , inchizi urdinisul de sus si ... aiaie !!!
Matca din stupul donator ramane la locul ei, are culegatoarea si continua dezvoltarea ! La urmatorul cules mare, procedezi intocmai ca la primul !
paul scrie:mcbos scrie:1,Familie ajutatoare la cules de salcam cu snellgrove a folosit cineva ?
2.Se merita efortul?
3.Am doua randuri de stupi orientati spre sud ,familiile ajutatoare vreau sa le fac pe un rand .Indicat este sa le fac pe primul rand de la sud ?
Multumesc frumos .
Eu nu inteleg de ce vrei sa folosesti snellgrove-ul la imputernicirea familiei de baza ???![]()
Parerea mea, ia ramele cu puiet si albina acoperitoare de la stupul care doneaza, fara sa iei si regina, pune-l deasupra familiei de baza peste care ai pus in prealabil un podisor cu sita pe toata suprafata, fa un urdinis pe aceeasi directie cu urdinisul familiei de baza; dupa doua zile ridici podisorul de sita , inchizi urdinisul de sus si ... aiaie !!!
Matca din stupul donator ramane la locul ei, are culegatoarea si continua dezvoltarea ! La urmatorul cules mare, procedezi intocmai ca la primul !
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 22 vizitatori