Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde rihmond » 22 Apr 2014, 21:27

Daca nu risti nu cistigi. ;)
rihmond

Mesajde stefanmadalin » 22 Apr 2014, 21:30

Imi place sa merg la sigur.
stefanmadalin

Mesajde nelutzu-api-cool » 22 Apr 2014, 23:28

stefanmadalin scrie:Eu aleg o rama cu puiet gata de ecloziune, scutur de albina insotitoare si se baga in familia ce vreau sa o intaresc.
Nu vreau sa risc cu ceapa/tuica....

Dupa cum spuneam: "As vrea sa stiu o metoda sigura si nu foarte complicata de a introduce o rama cu puiet si albina acoperitoare intr-un alt stup, fara consecinte.."
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde clabescu.marius » 23 Apr 2014, 09:12

O metoda pe care am aplicat-o eu este urmatoarea:in stupul care primeste rama am stropit cu tuica toate ramele deasupra am inchis si ramane asa 20 de minute pana iau o rama cu puiet din alta familie o stropesc si o pun intrun corp gol aceeasi perioada de timp ca albnele batrane sa plece dupa ea.Dupa cele 20 de minute deschid familia care trebuie ajutata si pun rama langa ultima rama de puiet si apoi restul ramelor,mai dau un pic de.tuica si gata.Metoda este preluata de la domnul Petru Manea :-)
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde TDI » 23 Apr 2014, 10:07

nelutzu-api-cool scrie: Dupa cum spuneam: "As vrea sa stiu o metoda sigura si nu foarte complicata de a introduce o rama cu puiet si albina acoperitoare intr-un alt stup, fara consecinte.."

Fara risc fara probleme, folosesti doar rama de puiet la eclozionare - fara albina acoperitoare. Toate solutiile existente implica un oarecare risc (datorat in principal albinelor cu o varsta mai mare de 10 zile la eclozionare) si de obicei adaugarea de substante puternic mirositoare, care sa uniformizeze mirosul.
TDI

Mesajde andy1995 » 23 Apr 2014, 10:13

Salut,

Daca in centru(in cuib intre puiet) pun o rama cladita....stropita cu sirop, este bine?matca va pune puiet pe rama? am ceara neagra si vreau sa o inlocuiesc,
Daca largesc cuibul si ceara neagra treptat o duc spre exterior, cred ca nu e problema mare nu?

Rama cu puiet(neagra trebuie inlocuita) am in plan sa scap de ce e negru :evil: :evil: , va rog sa ma corectati.

Un cuib cu 4 rame cu puiet fac asa:In centru introduc rama de 1 an cladita rama buna, rama neagra va merge o treapta mai in exterior, avand puiet nu creu sa risc sa fie racit...dupa ce puietul va iesi, cred ca matca nu va mai oa pe rama(voi cerceta cu grija), si voi putea sa o mai duc o treapta, dupa 1 sapt o pun dupa diafragma si dupa 2 zile o iau din stup. (in mare, o sa analizez rama cu atentie si in decursul veri cred ca voi scapa de cele 3-4 rame negre complect cu puiet) Deci?

Am in plan ca Vineri sa fac asa e bine? stupi sunt la rapita este inflorita,aduc miere si polen. :D
andy1995

Mesajde PAGANEL » 23 Apr 2014, 10:17

Un coleg a scris(nu mai stiu pe ce topic), ca la indemnul unui prieten mai cu experienta, a scos cate o rama cu tot cu albina acoperitoare si a bagat in alti stupi. Cate una la fiecare. Fara tuica, fara nimic. Mai tarziu, a deschis sa controleze si sa speriat. Reginele, din stupii primitori, erau intr-un ghem de albine. A lasat asa si a revenit a doua zi. Totul era normal. Fara mortaciuni, sau regine speriate.Toate reginele primitoare, pontau frumos.
Da de ce?
PAGANEL

Mesajde paul » 23 Apr 2014, 10:41

andy1995 scrie:
Rama cu puiet(neagra trebuie inlocuita) am in plan sa scap de ce e negru :evil: :evil: , va rog sa ma corectati.

Ce-ai sa plangi tu dupa ramele astea negre la primavara ! :idea:
Prostia asta am facut-o si eu dupa primul an ! Dar, "prost sa fii dar sa-ti revii"! Am in plan sa-mi fac un stoc de cate 10 rame negre taciune pentru fiecare colonie iernata ! Ce-i peste ... topesc ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andy1995 » 23 Apr 2014, 10:49

pai ce e de facut?
la ce am nevoie de cele negre, cand am cladite de 1-2 ani?
Pentru roi?

Dupa cate a zis un coleg(undeva, canva pe forum) cele negre trebuie inlaturate rapid, pentru a avea albina mai mare, si mai sanatoasa.

PAGANEL scrie:Un coleg a scris(nu mai stiu pe ce topic), ca la indemnul unui prieten mai cu experienta, a scos cate o rama cu tot cu albina acoperitoare si a bagat in alti stupi. Cate una la fiecare. Fara tuica, fara nimic. Mai tarziu, a deschis sa controleze si sa speriat. Reginele, din stupii primitori, erau intr-un ghem de albine. A lasat asa si a revenit a doua zi. Totul era normal. Fara mortaciuni, sau regine speriate.Toate reginele primitoare, pontau frumos.

De 2 zile am vazut si eu asa ceva, ieri la verificat totul a fost ok...
andy1995

Mesajde paul » 23 Apr 2014, 10:56

Andy, n-ai observat pana acum ca reginele ponteaza primavara MULT MAI MULT in ramele negre sau ma rog, mai inchise la culoare, decat in cele noi ??? :shock: Daca nu, nu-i tarziu nici de acum inainte ! ;)
LE ... treaba cu ramele negre care trebuie topite, e mai mult folclor ! :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde andy1995 » 23 Apr 2014, 11:02

am opsevat si am stiut, ca ponteaza mai mult, dar si pe cele noi cred ca merge bine :D Sunt incepator, doar am vazut ca pe rama ce a cladit jumatate rama cladita jumatate are puiet capacit, cuibul nu a fost spart deci merge si pe noi.

Pai nu stiu ce sa zic.. atunci sa o las mai usor cu ramele noi?sa le las pe cele negre? sa nu dau la topit ce scot?
andy1995

Mesajde TDI » 23 Apr 2014, 11:10

Bre, in cuib la iernare intra 4-7 rame de albina, in 95% cazuri (la mine) sunt negre, media pe stupina a fost de 5 rame de fiecare stup, celelalte 3-6 rame, pana cand se umple corpul de jos sunt la rezerva. Pastrezi o rama in stup, neagra fiind, pana cand in momentul in care e goala si o interpui intre tine si soare e opac in maxim 50% celule (nu mai trece lumina).
Rame negre dar pana pe la 400 gr (100 gr lemnul, 100 grame FA, vreo 30 grame cuiele si sarma + restu: ceara, camasuiala).
Pana la toamna ai sa-ti tot faci rame negre... cele cu multi trantori, cele opace si/sau prea grele :arrow: la topit.
De-acum e cam tarziu pentru ramele negre, cu toate ca la familiile care nu au ajuns inca la 10 rame le adaug tot rame negre.
In stupi am intre 140-210 rame(2-3 de familie) pe care as vrea sa le topesc, dar au puiet, polen, etc.
P.S. Ramele negre micsoreaza dimensiunea albinei la eclozionare si favorizeaza aparitia micozelor si a altor boli in stupina. Sunt pe undeva un rau necesar.
Matcile tinere si culesul bun oua inclusiv in rame albe, poate mai putin - dar atat.
TDI

Mesajde paul » 23 Apr 2014, 11:26

TDI scrie:Matcile tinere si culesul bun oua inclusiv in rame albe, poate mai putin - dar atat.

Uite eu am nevoie ca incepand de la sfarsitul iernii si pana in vremea asta .... SA-MI OUA CAT MAI MULT POSIBIL !!! :idea:
Asta cu micozele ... sunt povesti ! :oops: Albinele dezinfecteaza cu propolis celulele si nu mai au nici un fel de spor de micoza ! Totodata, celula mai mica nu permite dezvoltarea in exces a varooa, manifestandu-se acel fenomen numit VSH !
paul

Mesajde TDI » 23 Apr 2014, 11:52

paul scrie: Uite eu am nevoie ca incepand de la sfarsitul iernii si pana in vremea asta .... SA-MI OUA CAT MAI MULT POSIBIL !!! :idea:
Asta cu micozele ... sunt povesti ! :oops: Albinele dezinfecteaza cu propolis celulele si nu mai au nici un fel de spor de micoza ! Totodata, celula mai mica nu permite dezvoltarea in exces a varooa, manifestandu-se acel fenomen numit VSH !

Folosesc rame negre de la inceputul iernii pana la corpul 2. Micozele, povesti? Poate, o fi loca basm - mai ales ca povesteai o intamplare nefericita prin care ai trecut. Celula mica, VHS, varooa? Un subiect vast...
Totusi, de cand am eliminat ramele negre nemaiavand decat un procentaj foarte mic de rame de peste 400 gr, goale (si am schimbat matcile) nu mai am puiet varos.
Amu, sa revenim la subiect - cu cat e rama mai neagra cu atat iese mai putina ceara la topit, dar cu cat e rama mai neagra cu atat e mai grea. Cu ce e plina si de ce?
Era pomenit mai deunazi pe site un studiu recent, nu am reusit sa-l gasesc - care stipula ca in 5 ani fara tratament orice colonie de albine netratata, dispare. Ca tratezi cu amitraz/taufluvalinat ca tratezi cu timol, urzica, ca scoti ramele cu trantori capacite, ca-i pui sarma de cupru la urdinis, tot tratament se numeste. Exista si echipa cealalta care merge pe conceptul de celula naturala, VHS, etc - eu cred ca e un concept ok si e foarte probabil sa si functioneze cu un cost, productia serios redusa - dar costuri de intretinere mai mici, timp necesar mai mic - mai ramane de gasit zona neinfestata si cu o baza melifera bogata plus susa de matci salbatice. Acum daca ne gandim ca pentru Buckfast i-au trebuit calugarului vreo 70 de ani si vreo 10 varietati de albina care au fost stabilizate si metisate fiecare in aproximativ 10 ani si cealalta schema postata de un coleg care stipula faptul ca genetic vorbind din imperecherea matcii cu 5 trantori sunt posibile 1000 de variatii ca rezultat, ramane sa ma axez pe ce stiu. Rame maro/negre in cuib, albe 98% in cat :D - sa iasa salcamul limpede!
Butoaie pline!
TDI

Mesajde stefanmadalin » 23 Apr 2014, 12:45

PAGANEL scrie:Un coleg a scris(nu mai stiu pe ce topic), ca la indemnul unui prieten mai cu experienta, a scos cate o rama cu tot cu albina acoperitoare si a bagat in alti stupi. Cate una la fiecare. Fara tuica, fara nimic. Mai tarziu, a deschis sa controleze si sa speriat. Reginele, din stupii primitori, erau intr-un ghem de albine. A lasat asa si a revenit a doua zi. Totul era normal. Fara mortaciuni, sau regine speriate.Toate reginele primitoare, pontau frumos.

Adica tu vrei sa spui ca omul si-a vazut matcile ''incoltite'',toata munca lui era pe cale sa se ruineze, toate, si s-a dus linistit la culcare si a revenit a doua zi ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat??
Or fi ele povestile pescaresti, dar ale apicultorilor, le depasesc....
Lasati prostiile, numai indemnati incepatorii la chestii riscante.
stefanmadalin

Mesajde paul » 23 Apr 2014, 13:16

Cum procedez eu ... bag cate 2 rame cu puiet luate de la stupi diferiti ! Le pun dupa ultima rama, cea care-i de regula cu miere si pastura. Dupa care le mai adaug o rama la inchidere si ... toate bune ! Si ... nu-i pescareasca ! Si ... tuica o pastrez pentru mine ! :oops:
LE ... am uitat sa spun ca le bag cu tot cu albina acoperitoare. Singura grija pe care o am e aceea sa nu iau cumva si regina din stupul donator !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR