Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan club MER

Mesajde Stefan_D » 23 Dec 2013, 20:41

...desfacut
Fişiere ataşate
IMG_0134.JPG
Stefan_D

Mesajde Stefan_D » 23 Dec 2013, 20:43

...minim trei corpuri de 10 rame pentru cuib.
Stupii astia au numai 9 rame in corp, merge si asa.
Fişiere ataşate
IMG_0135.JPG
Stefan_D

Mesajde csabio » 16 Feb 2014, 20:03

Rog pe cineva sa ma lamureasca putin cu lipirea foitei in rama de mer. Daca tai in doua o foita de 26 cm asa arata (in poza) intrebarea este daca vor construi partea de sus ramasa fara foita?
multumesc.
Fişiere ataşate
20140216_184120.jpg
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde un OM » 16 Feb 2014, 20:05

Sigur construiesc.
un OM

Mesajde csabio » 16 Feb 2014, 20:14

Merci. Am lasat foita pana jos fiindca o construiesc mai greu de obicei. Deci merge si asa? sau sa nu ma zgarcesc la 1,5 cm cat ar fi dist. aceea si sa tai foita exact la cat intra ?
De ce albinele fac miere? Fiindca au regina,daca aveau presedinte faceau un r...t ;)
csabio

Mesajde cristi_vidican » 21 Mar 2014, 10:49

Vreau să vă prezint o modalitate de a schimba din mers faguri vechi cu cei noi în stupul MER (fără a pune mâna pe ramă :lol: ).
Mă refer aici la cuib.
În luna august, stupul rămâne pe 3 corpuri.
2 au fost cuibul din acel an, iar corpul 3 a fost corp de recoltă.
Eu am și în august un cules bunicel și de multe ori, C3 e plin cu miere la final de august.
Caut ca la final de august-început de sep, să am C3 plin cu miere și în C2 cât mai multă (de regulă jumătate).
În februarie, matca începe ponta în C2, iar ghemul mușcă și din C3.
Pe la mijlocul lui martie, matca pontează bine și în C3.
C1 rămâne gol și decid ce fac cu ramele, fie merg la topit, fie vor fi folosite la roi.
Ca să nu dea găselnița de ele, le pun peste cuib, despărțite de folie îndoită puțin la un colț.

În felul acesta, în fiecare an pot schimba 50% din ramele de cuib.
Matca pontează la fel de bine și în ramele albe. Am avut îndoieli aici, dar am văzut că nu e așa.

Nu a fi necesar să se schimbe în ritmul acesta ramele, dar cele negre (din C1) prin foarte bine roilor.

P.S. Vorbesc aici de stupi care n-au nevoie să fie strânși toamna, adică de MER. :lol:
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde lucky5strike » 21 Mar 2014, 14:26

Se poate si Dadant lucrat fara diafragma sau scos rama, tot sezonul...
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde cristi_vidican » 21 Mar 2014, 15:39

lucky5strike scrie:Se poate si Dadant lucrat fara diafragma sau scos rama, tot sezonul...

Da, dar MER-ul te cam forțează la așa ceva
cristi_vidican

Mesajde Bambucha » 16 Apr 2014, 13:46

lucky5strike scrie:Se poate si Dadant lucrat fara diafragma sau scos rama, tot sezonul...

Da, se poate. Insa pentru a reforma ramele tot trebuie sa intru prin cuib cel putin o data, in timp ce la MER am pus un cat(500-600g ceara) direct la topit in perioada asta. Imagine
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde balu » 20 Apr 2014, 19:20

PASTE FERICIT! Am construit si eu un Mer 1/2 layson (30*30*24), 3 corpuri doar, dar la rame ce chin, ce jale mai, mai! :)
balu

Mesajde SorinDaniel » 24 Apr 2014, 09:50

As vrea sa va expun si parerea mea despre stupul MER.
Lucrez in stationar de peste 15 ani cu stup pe 12 rame intregi cu 2 caturi de 1/2
Vreau sa fac pastoral cu stup MER de 12 rame cu 4 caturi de 1/2

Aspecte constructive :
- Am tot incercat sa gasesc o varianta buna pentru suprapunerile din stupul multietajat corp peste fund, cat peste corp, corp peste cat etc.
Imbinarea cu sipca laterala este cea care am utilizat-o cu mai mult succes in stationar. Pe urma as vedea imbinarea cu coltare si ultima ar fi cea cu cant care creaza probleme datorita lemnului care lucreaza si preciziei de executie.
Pentru pastoral cea mai buna cred ca este tija cu filet, pusa pe mijlocul lateralei stupului SAU poate chinga.
Este mai usor sa dai gaura verticala in 150 mm decat in 300 mm. Deci corpul format din doua caturi este mai usor de construit, nu se mai imbina scandura la peste 300 mm. Se obtin mai usor unghiurile de 90º. Nu crapa in timp, in fine mai multe avantaje datorita dimensiuni reduse pe inaltime.
- se lucreaza cu un singur tip de corp atat pentru cuib cat si pentru stransura. Flexibilitatea mai mare si intretinere mai usoara a cutiei. Diversificarea tehnologiei de lucru in zone putin explorate (spargerea cuibului cu un cat, largirea prin rotirea cu 180º) Formarea mai usoara a roilor, crestere de botci etc.
Recolta de miere si depozit pentru iernare:
Se lucreaza cu catul de 1/2º care permite miere de buna calitate. Rama de miere fara puiet pe ea, mai usor de capacit si de manevrat (mai usoara)
Rama prezinta rezistenta mai mare in pastoral, nu se rupe la mijloc in cazul in care se doreste transportarea ei pe stupii din stationar pentru maturare.
La extractie nu se deranjaza cuibul, se pleaca mai usor cu tot catul decat rama cu rama. Pentru iernare se opreste un cat intreg de preferat de la salcam.
SorinDaniel

Mesajde SorinDaniel » 24 Apr 2014, 09:50

Intretinere cuibului si puterea familiei
In conditiile tari noastre cuibul de albine are nevoie de mai mult spatiu decat 10 rame Dadant.
Ca posibile variante as enumera :
- 12 rame Dadant; mai usor de intretinut, nu se umbla in cuib. Spatiu suficient pentru dezvoltare (din experienta mea - cel putin in stationar).
- 20 rame 3/4 , 2 corpuri multietajat, presupune inversarea des a corpurilor. Un volum de munca mai mare.
- 24 rame 1/2 , 2 corpuri reduse de 12 rame,
- 30 rame 1/2, 3 corpuri reduse de 10 rame, presupune inversarea des a corpurilor. Un volum de munca mai mare.

----------------------------------------------------------------------------------------
CUIB 12 1/1 1360 cmp CUIB 20 3/4 1690 cmp CUIB 24 1/2 1193 cmp CUIB 30 1/2 1491 cmp
MIERE 24 1/2 1193 cmp MIERE 10 3/4 845 cmp MIERE 24 1/2 1193 cmp MIERE 24 1/2 1193 cmp
TOTAL = 2553 cmp TOTAL = 2535 cmp TOTAL = 2386 cmp TOTAL = 2684 cmp

Am rugamintea pentru cei cu experienta, ce parere aveti de corpul cu doua rame 1/2 reduse ? Matca coboara singura sau trebuie inversate corpurile ?
Multumesc si spor la miere !
SorinDaniel

Mesajde cristi_vidican » 24 Apr 2014, 11:44

Legat de inversarea corpurilor, fiecare cu teoria lui.
Uneori am reușit cu ea, alteori nu. Ba, parcă de mai multe ori nu.
De regulă la MER nu inversez corpurile. Cel mult le rotesc cu 180 grade la cei mai slabi.
O matcă bună n-are nevoie de de inversări.
O matcă bună are absolut nevoie la această oră de 3 corpuri 1/2 stas de 10 rame/corp.
Nu va fi plin de puiet în toate cele 3 corpuri, dar acolo trebuie să mai fie păstură și multă miere ca rezervă
Nu am avut MER pe 12 rame, dar dacă îmi imaginez forma puietului în cuib, nu cred că e ideal.
Stupului îi place să și urce cu puietul pe vertical, nu doar în lateral, de aceea cred că în corpul cu 12 rame, matca va urca și C3 cu puietul, iar pe lângă puiet va pune miere, ceea ce e neproductiv.
Dl Kiloz are MER pe 9 rame și rama 1/2 redus.
Ar fi interesant să ne spună de ce pe 9 și nu pe 10 și de ce 1/2 redus, pt că nu lucrează de ieri cu MER-ul.

P.S. 1 corp de 1/2 cu miere de salcâm ca rezervă de iernare :o . Asta înseamnă cel puțin 250 de lei :D . De banii aceștia cumpăr zahăr de completez la 10 stupi.
cristi_vidican

Mesajde SorinDaniel » 24 Apr 2014, 13:07

Ceea ce am scris eu se refera la stupul care se preteaza cel mai bine la pastoral (din punctul meu de vedere). As limita stupul MER la 4 corpuri de 1/2.
Eu am ales varianta pe 12 rame , datorita cuibului care pe 10 rame am considerat ca nu are spatiu suficient pentru cuib.
In stationar aveam corpul cu puiet capacit din prima pana la ultima rama din cele 12 rame din corp.
Peste cele doua corpuri de 1/2 care formeaza cuibul as veni cu gratie Haneman, peste care ar urma primul si mai tarziu al doilea cat de stransura tot pe 1/2.

In ceea ce priveste catul de miere de salcam.
Este ceea ce cred ca ar trebui sa fac, asta daca am si pot sa-mi permit.
Pana acum nu am reusit ca in stationar, in toamna , sa aduc familia de albina la nivelul la care sa trebuiasca sa iernez cu un cat de miere. Nu aveam cules in toamna si fiind departe de stupina nu puteam sa stimulez des.

Multumesc pentru sfat, cred ca voi trece la rame de cuib de 1/2. Orice parere este importanta pentru mine asa ca astept in continuare opinia voastra.
SorinDaniel

Mesajde cristi_vidican » 24 Apr 2014, 20:22

Încă ceva legat de 12 rame în cuib ... ghemul de iernare va ocupa mai greu acel spatiu.
Nu am văzut pe nimeni cu MER pe 12 rame
cristi_vidican

Mesajde SorinDaniel » 24 Apr 2014, 23:46

Cuibul pe 10 rame 1/2, 3 caturi are ca suprafata 1491 cmp.
Cuibul pe 10 rame 3/4, 2 caturi are 1690 cmp.
Cuibul pe 12 rame 1/2, 2 caturi are 1193 cmp.

Sistemul care eu il imaginez pentru pastoral trebuie sa asigure o populatie puternica de albine si miere in 2 caturi. Spatiul alocat pentru un stup nu trebuie sa fie mai mare de 4 caturi de 1/2
Sunt multi in pastoral care folosesc sistemul Dadant pe 12 rame cu 2 caturi de 1/2.
Daca in toamna familia nu ocupa 10 rame atunci restrang cu diafragma .
Ca tip de stup voi folosi 4 caturi de 12 rame de 1/2, reduse.
Problema mea acum este in corp adica C1 si C2 ce tip de rama este mai bine sa folosesc, cea intreaga sau rama de 1/2 ?
SorinDaniel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR