Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Se poate trai doar din apicultura?

Mesajde gica » 04 Noi 2011, 22:18

mibu scrie:cucule ,leatule ! mai usor dom 'le ! hai sa-i invatam pe copii astia ,nu cum spunea un filosof pe aci sa-i ,''intarcam'' !
din apicultura se poate trai !fara discutii ! depinde numai de pretentii!!! in rest edoar teorie sau cum sa ne bagam in seama !!!

mibu scrie:P S! e usor sa dai sfaturi !!!

Omule,la postarea 57 da un sfat.Te rog eu frumos.Ca 56 de posturi fara nimic e prea mult.
Ca atac la persoana facut in cateva posturi iar e mult.
Da un sfat,orice dar zi ceva cu esenta
gica

Mesajde Donbazil » 04 Noi 2011, 22:39

cristi_vidican scrie:Daca mana-ti arata asa, se poate trai bine din apicultura.
A cui e mana? Parca e data prin tinctura de propolis
Scuze ...., ca am folosit-o fara permisiune!

Sal'tare!
C-o fi sau n-o fi mana lui Badea Ion ( Pupemea) nu stiu, da' arata a mana "muncita".....Asta dupa poza.....Iara eu strang cu placere si adanc respect mana oricui trudeste pentru a duce preceptul biblic " cu sudoarea fruntzii"......De asta am fost lasati, asta trebuie sa facem....
Da' cine a apucat o data sa-i stranga mana acestui OM, n-o sa uite pentru ca intr-adevar are o mana de truditor- (si eu am avut onoarea sa-i strang mana)....
Parca am mai scris-o undeva, ca omu muncitor se cunoaste dupa palma si nu dupa vorbele mestesugite.....
Mare bai e-n lumea asta ca nu totdeauna cel care munceste are si cel mai mult, unii doar " se descurca" - si traiesc bine.....
Da' sa lasam astea ca nu cumva sa par patetic.....
Vorbeam despre apicultrura , am mai spus-o si o mai spun cu tarie :
DA - SE POATE TRAI DIN APICULTURA !
Se poate, dar numai prin truda, daca nu facem atata filosofie ci ne ocupam cu adevarat cu " EXPLOATAREA ALBINELOR"....Deci sa bagam bani dar mai ales sa SCOATEM BANI din munca cu albinele....
Conditii pentru asta avem, mai trebuie doar sa vrem si noi asta, dar si sa facem toate eforturile pentru realizarea acestui ideal nu sa ne lamentam....
Sal'tare!
Donbazil - Faget

P.S. Vedeti ca Dragos scria pe undeva, recent ca se poate face o afacere si din cumpararea - vanzarea de stupi, totul este cand si cum se face asta......
Mai pot zice doar atat: am primit aproape 10.000 roni din PNA ( aproape o suta de milioane) si am ramas cu lucrurile cumparate aproape pe grastis, e chear atat de greu?.....Altii fac pe intzeleptii, filosofeaza si dau lectii de apicultura si de etica, eu fac bani din apicultura.....Incercati si voi....Se poate....Legal!...Doamne-multzam!..... :idea:
Ultima oară modificat de Donbazil pe 04 Noi 2011, 22:48, modificat 1 dată în total.
Donbazil

Mesajde proapis13 » 04 Noi 2011, 22:42

Interesant interviu insa cred ca a fost facut pe fuga
Au fost mai mult concluzii decat sfaturi
Mi-a placut atunci cand intrebat despre sita antivaroa si efectele ai asupra acarianului
ne povesteste ca acarianul cade prin sita pe pamant dupa care ,,nu mai poate zbura'' :!: :shock:
Din cate stiu varooa nu zboara el parazitind albina
Posibil sa fie o greseala de traducere,nu??
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde redoo » 04 Noi 2011, 22:51

proapis13 scrie:Mi-a placut atunci cand intrebat despre sita antivaroa si efectele ai asupra acarianului
ne povesteste ca acarianul cade prin sita pe pamant dupa care ,,nu mai poate zbura'' :!: :shock:

Era in ideea ca nu se mai poate intoarce in stup... :D
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde gica » 04 Noi 2011, 23:09

Donbazil scrie:DA - SE POATE TRAI DIN APICULTURA !:

Dombazil,se poate.Greu dar se poate.Dar sa mananci dupa ce mananca albinele.Sa te culci dupa ce se culca ele.Sa-ti cumperi izmene dupa ce esti convins ca albinele au toate sansele sa ajunga la 1 mai cu rezervele din stup.Iar la rezerva sa ai bani pentru o masina buna dar sa fie pentru albine.
Si sa sti sa faci ce face Dragos si matale.Si sa nu dai pe datorie ca ajungi ca mine.
gica

Mesajde alt stupar » 04 Noi 2011, 23:23

si cati dintre copiii care acum intreaba daca odata cuparati 100 de stupi curge profitu` pot face ce zici matale mai sus ????
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 04 Noi 2011, 23:33

perla anului, pe aceasta tema, am auzit-o de la un aradean de-al meu.
stiindu-se cu sacii in caruta (prima transa pe 141, uau!) si nervos nevoie-mare ca nu i-au iesit calcule cu butoaie multe si pline, zice acum, spre toamna: imi bag...in ele albine, daca mi-e greu mie, sa le fie greu si lor !
..........
fara replica
:idea:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde gica » 04 Noi 2011, 23:38

alt stupar scrie:si cati dintre copiii care acum intreaba daca odata cuparati 100 de stupi curge profitu` pot face ce zici matale mai sus ????

Zi-le cate ai tras in ultimii 5 ani.Si zi-le de profit zero.
Sau poti sa le zici cum a mers intr-un an cat in 4 la un loc.Dar sa le amintesti ca asta vine odata la 7 ani
gica

Mesajde mibu » 04 Noi 2011, 23:48

NUMAI pentru incepatori :-va asteapta vremuri si mai grele pentru ca nu se mai poate trai din nimic ; nici din aia......nici din aia........nici din ailalta .....asa ca....
PS ! NUASTEPT NICI UN RASPUNS !!! GATA !!!
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde proapis13 » 04 Noi 2011, 23:51

Sa va mai zic una
Cumnata-miu in primavara la o combinatie cu o masina adusa de afara s-a pricopsit
cu 5 fam de albine din anul trecut si i-au venit pe 200 ron fara lada ca lazile i le-am
dat eu pana i-am comandat altele noi.Deci o lei investiti
L-am ajutat cu tot ce stiam si dupa salcam a tras peste 50kg iar la tei aproape 50
Dupa tei din 5 i-am facut 19 din care intra in iarna cu 18
Mai fratilor,cand a auzit asta cat banet trebuie sa bage sa-i scoata in primavara
a zis ca-si baga ...picioarele in ea de apicultura
Daca unul care incepe cu 5 baza materiala 0/barat,fara sa stie decat ca albina
da miere si intzeapa beep-beeep,atunci ce sa mai zica unul care vrea sa sara de suta
intr-un an cu ajutor numai de pe forum?? :shock:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 05 Noi 2011, 00:45

mibu scrie:NUMAI pentru incepatori :-va asteapta vremuri si mai grele pentru ca nu se mai poate trai din nimic ; nici din aia......nici din aia........nici din ailalta .....asa ca....
PS ! NUASTEPT NICI UN RASPUNS !!! GATA !!!

NUMAI SI NUMAI PENTRU INCEPATORI

SE POATE TRAI DIN APICULTURA DACA :
1. Invatati si iar invatati ... de la A la Z ( nu-i neaparat Y ).
2. Investiti bani si munca, uneori in conditii grele ( ploi, noroaie, nopti muncite in pastoral/ nu dormite, caldura si ... suc propriu/transpiratie ... in ochi ).
3. Renuntati la pretentii/lux in favoarea albinelor ... parafrazez pe aradeanul lui alt_stupar ... daca tie ti-e greu, apai albinelor sa LE FIE USOR, sa aibe tot ce au nevoie.
4. a) Sa mearga anul bine, sa fie ploi si conditii bune de cules ... ca altfel:
b) Sa ai nishte bani "de zile negre " ... daca e an secetos, nu-i cules, le cumperi papica si le dai ca de nu, anul urmator ai mai putine albine respectiv miere/bani.
5. Sa fii harnic si econom ... apropo´ ... nu dati banii pe prostii, dati pe albine la copii :)
In functie de acestea ve-ti avea traiul cu ... pretentii dar nicidecum " lozul castigator ".
PS
Pretentiile de trai pe picior mare dati-le uitarii ... si amintiti-va de ele peste ani, cand aveti surplus de bani nefolositori albinelor.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde mibu » 05 Noi 2011, 00:59

ADI ! cu toate ca am zis ca stau locului, nu pot sa nu-ti multumesc pentru acest raspuns neasteptat si tot odata frumos si complet !
Da' vin acuma si te-ntreb de ce ai asteptat atit ?
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Adi Hodis » 05 Noi 2011, 01:24

mibu scrie:ADI ! cu toate ca am zis ca stau locului, nu pot sa nu-ti multumesc pentru acest raspuns neasteptat si tot odata frumos si complet !
Da' vin acuma si te-ntreb de ce ai asteptat atit ?

Nu am asteptat, am mai raspuns ... mai pe scurt ce-i drept, deasemenea si colegul lucky5strike, cititi inca odata postarea dinsului, exemplul dat.

Iata aici :
popik50 scrie:Ma bucur pentru ca un astfel de subiect pare interesant si am observat mai multe opinii:
- depinde ce inseamna " a trai decent " si aici sunt multe de spus ...eu am mers pe ideea de castig 15 mil /luna dar se poate trai si cu 8 - 10 mil daca nu ai familie mare si consumatoare
- cand vorbesc de profit ma refer strict la ce ramane in afara de banii cheltuiti pentru albine ( transport , faguri si multe altele)

Eu sincer am intrebat pentru ca momentan am 27 de familii si as dori sa imi maresc numarul de stupi . Mai am 25 cutii goale si posibilitati de a ma extinde pana la 100 de familii dar putin mai tarziu. Am si mijloc de transport pentru pastoral pana la 60 stupi si altele necesare stuparitului. Si inca ceva : nu am accesat fonduri Europene si nici nu am de gand sa primesc bani de la ei :D
Intrebarea mea era daca dupa toate investiile mele pot avea ceva profit (decent) pe viitor lasand la o parte investitiile facute .

Eu cunosc un stupar care are 200 de familii si mijloc propriu de deplasare ptr pastoral si traieste destul de bine cu toata familia lui(el , sotia si 3 copii) fara alte venituri din alta parte

Adi Hodis scrie:
popik50 scrie:Imi place ca domnul lucky5strike recunoaste ca se poate trai din apicultura.
...

Domnule Popic50, colegul expune o situatie favorabila traiului decent din apicultura ... dar situatia aceea inseamna o suma destul de mare investita ... o experienta asisderea ... si mai trebuie sa " mearga " si natura.
Apicultura este strans legata de natura ... sint ani buni productivi dar si ani rai ( slabi ), aici e spinoasa treaba daca apicultorul este " larg la mana " cu banii si nu administreaza cu chibzuinta.
Dar, dupa cum ati vazut ca unii poate ... SE POATE ... altii nu pot dar nu vrea sa renunte, sperind la un an mai bun.

Citare din pag. nr. 2.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde un OM » 05 Noi 2011, 08:38

De intrat in discutie nu as fi vrut, dar... Mai zilele trecute, ca un facut a trebuit sa dau raport unora care fie nu au albina in batatura, fie au cateva familii, dar si alea vai steua lor, dar toti vor sa se apuce "serios" de afacerea asta. Unul vrea sa angajeze unul care sa-i lucre in stupi, altul care... , altul care..Sincer le raspund cu toata seriozitatea, dar sa ma ierte Domnul, sunt in afara de tot.Este greu sa-i explici unui incepator ca stuparul trebuie sa depaseasca greutatile incet, ca nu trbuie sa te extinzi mai mult decat te tine plapuma, el vede doar pe cei cativa care traiesc, mai mult sau mai putin din apicultura si vrea ca maine sa fie si el asemenea lor. Trist, dar multi or sa se friga si nici macar nu o sa-si dea seama repede de ce.
un OM

Mesajde Adi Hodis » 05 Noi 2011, 11:20

un OM scrie:... Trist, dar multi or sa se friga si nici macar nu o sa-si dea seama repede de ce.

Intr-adevar trist si chiar tragic in cazul unora cu ... vise mari la ... " lozul cashtigator ".
Acestia vor claca din cauza ca nu-i intereseaza insushirea temeinica a meseriei apicole ... ce sa mai zici de conceptul " daca mie mi-e greu, sa le fie si lor "/albinelor ?.
Ce sa le zici cand ei vad ... tariul altora, bunastarea lor ... in loc sa-i intereseze cum se obtine o matca buna care, inseamna productie buna respectiv bani mai multi ... daca va fi anul bun.
Cu astfel de conceptii, nu au shanse chit ca parte din bani sint moca din fondurile UE.
Si e pacat ... sufera albinele nevinovate ... fiind privite prin prisma banului, realizati expresia in sine ? ... " sa le fie si lor greu ! " :(

Aceluia care a spus asa ceva ... ai zic atit ( alt_stupar, te rog transmite-i asta, din partea mea ) ... sa se puna in locul lor, SA FACA FOAMEA numai 15 ZILE, nu sa incerce sa ierneze cu ... foamea.
Cand zic " in locul lor " ... ma refer la nici o shansa sa ajunga la mancare si apa.
Apoi, sper ca va lua atitudine si va da miere bietelor albine ca sa treaca iarna cu brio ... timp in care sa se puna pe ... invatzat ... ca nu doare ... precum prostia.

PS
Se zice ca prostia nu doare ... fals ... e o durere surda, tragica ... vizibila adesea.
Adi Hodis

Mesajde roly » 05 Noi 2011, 15:34

Salutari... Trudesc alaturi de albinele mele de cativa ani buni si pot spune ca am avut si momente de mari bucurii , dar si nodurii in gat si am inghitit in sec ca asta-i viata , dar mi-a ramas in minte o vorba a unui OM ,pentru care am o mare stima, care spunea ca sa nu uit niciodata ca apicultorii sunt de doua feluri, : Cresatori de albine si Producatori de miere. Parerea mea este ca plecand de la aceasta afirmatie se poate forma o parere despre traiul din apicultura.. :?
roly

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE