Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Albine agresive!

Mesajde gica.mosu » 25 Mar 2014, 20:57

Narcis,....uneori :idea: ...agresivitate=productie....dar nu de fiecare data-orice zbora se mananca...(depinde de ci si cuuum) :idea: asa ca selectam mtcili =productie,,.an rest vorbe'nvant :P ..di undi vb, ce semanam...an "gradina"...avem an bidoani :idea: P.S...nu toate albinele agresive suni si productive...depinde si uni le plimbi ;)
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde GARFIELD » 26 Mar 2014, 08:57

Nea Gica....e drept ...conteaza si unde le plimbi....da anu trecut tot acolo or fost si ceilalti stupi...aia de ce n-o cules la fel? :o .Acum sant cam la fel de dezvoltati cam toti in stupina...am doar 2 mai slabuti...am rapita la 300 metri de casa...vreo 70 ha...vedem ce-o sa aduca fetitele....ca anul trecut am pus caturi la rapita :D
GARFIELD

Mesajde B.K » 26 Mar 2014, 10:50

Personal prefer sa lucrez in tricou la albine si de multe ori fara masca , asa ca ce am avut agresiv am scapat de ei (de matci) . Poate e un sambure de adevar cum ca ar culege mai mult familiile agresive, insa asa cum spune si dl Gica , nu e la fel de fiecare data . Sunt aspecte de care trebuie tinut cont si eu nu cred niciodata ca o familie agresiva poate culege dublu fata de o familie linistita si ma refer la 2 familii asemanatoare ca si nr de indivizi. :D
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde akmm » 27 Mar 2014, 11:52

Ieri, spre exemplu, pe o vreme superba si un cules pe masura unele familii scoteau resturile de pungi.Cu ocazia asta o imbulzeala de nedescris intre cele care intrau si cele care ieseau.Cum eram in pauza de masa, tocmai mi-am facut timp sa iau intepaturi fara numar.Nu pot spune ca albinele sunt agresive de fel; cauza era evidenta.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Dinca Catinel » 01 Mai 2014, 21:21

Ale mele primavara asta au fost ceva de speriat. Daca pe la inceputul lui martie ma bagam neechipat printre ele, le modificam marimea urdinisului, acum si daca ma apropiu la 15 m de stupi sare cate una doua pe mine, da direct sa intepe, nu sa ma hasaie de acolo. In ultimele doua intrari am luat 10-15 bucati cu hanorac pe mine, cu manusi, echipat tip top. Azi prin adidasi mi-am luat, prin limba lor, mi-s prastie picioarele in timp ce scriu. Mai vin si prin curte, curte aflata la vreo 30 de m, si inteapa. Asta doar dupa ce umbu la ele, e drept. Asa ceva. Se bat de masca, se vede clar cum sunt disperate sa ma intepe. Astazi am apucat sa umblu doar la 2 ca era negru deja, am inceput sa fug prin zmeuris, eu ditamai apicultorul, sper sa nu am fi vazut vecinii, am si eu o prestanta totusi. Nu stiu, nu stiu ce sa mai fac cu ele. Fumul nu ajuta mai deloc.
Acum, eu cred ca ar putea fi trei cauze.
1. am gaini si un paun care au plimbari prin stupina in perioada asta, paunescu mai si sta cu evantaiu erect mai toata ziua.
2. le-am dat la mijocul lui martie turta proteica. unele au terminat-o, altele mai aveau putin dar a tot ramas acolo peste rame. e posibil oare din cauza ca unii au si altii nu sa le agite si sa se dea la furtisag?
3. si-a adus unul vreo 5 lazi undeva la 100 m liniar de stupina, posibil sa ii fi adus flamanzi. Dar nu stiu cum sa citesc un furtisag.
Alte explicatii nu am da imi vine sa dau cu ceva dupa ele, desi mi-s dragi.
Dinca Catinel

Mesajde Jean Valjean » 01 Mai 2014, 22:17

Nu cumva ai niste culturi de rapita in raza stupinei tale?
Asa am patit si eu anul trecut cu ele. Anul asta, cand culturile de rapita sunt mai departe decat anul trecut, agresivitatea nu a mai fost asa de mare, desi nu lipseste deloc.
Prin agresivitate ma refer la faptul ca esti urmarit si intepat de albine departe de zona in care sunt stupii. Cum spui tu, la zeci de metrii.
Am inteles ca astazi a fost o stire ca au fost atacati niste oameni de albine langa un lan de rapita.

L.E. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actua ... sunt+in+so
Ultima oară modificat de Jean Valjean pe 01 Mai 2014, 22:26, modificat 1 dată în total.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Dinca Catinel » 01 Mai 2014, 22:25

Jean Valjean scrie:Nu cumva ai niste culturi de rapita in raza stupinei tale?
Asa am patit si eu anul trecut cu ele. Anul asta, cand culturile de rapita sunt mai departe decat anul trecut, agresivitatea nu a mai fost asa de mare, desi nu lipseste deloc.
Prin agresivitate ma refer la faptul ca esti urmarit si intepat de albine departe de zona in care sunt stupii. Cum spui tu, la zeci de metrii.
Am inteles ca astazi a fost o stire ca au fost atacati niste oameni de albine langa un lan de rapita.

Nu cred, stupina e intr-o zona de deal, in jud. Cluj, rapita avem doar salbatica pe marginea drumului. Nici nu am auzit de culturi de rapita in zona asta.
Dinca Catinel

Mesajde igo1 » 02 Mai 2014, 00:11

si eu am albine agresive, pana acum fiecare vizita a fost incununata de cel putin 10 intepaturi, si nu am decat 6 familii. Sambata ma duc la ele si nu stiu cum sa ma mai infofolesc, (nu am costum de apicultor, doar masca). Dar chiar si asa sunt nerabdator sa ajung la fetele mele dragi
igo1

Mesajde paul » 02 Mai 2014, 23:29

Se-ngroasa gluma ...
La mine au inceput sa atace tot ce misca pe-o raza de 50m !!! :evil: A trebuit sa inchid cainele proprietarului unde tin stupii in ... garaj ! :o O closca care avea 12 puisori, a mai ramas cu ...7 !!! :o Gainile stau numai la cotet ! :o
Habar n-am ce se intampla !
LE ... un lucru curios, NU ATACA PISICILE !!! :shock:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Trantorul@ » 03 Mai 2014, 00:03

:lol:
Io am lucrat si astazi pe ploaie ( nu ploua tare da ploua ), vant, tunete si fulgere fara masca si fara fum ca sa terminat si nu am luat nici o intepatura.
Numa ca io la cea mai mica urma de agresivitate "nejustificata" cu prima ocazie alta matca , posibil rapita sa le agite si pe a mele da nu am testat ...
Mai scriau unii ca metisii rezultati din buckfast si autohtona sunt foarte agresivi si atacau tot ce intalneau in raza asa ca grija .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Dinca Catinel » 03 Mai 2014, 09:03

Trantorul@ scrie::lol:
Io am lucrat si astazi pe ploaie ( nu ploua tare da ploua ), vant, tunete si fulgere fara masca si fara fum ca sa terminat si nu am luat nici o intepatura.
Numa ca io la cea mai mica urma de agresivitate "nejustificata" cu prima ocazie alta matca , posibil rapita sa le agite si pe a mele da nu am testat ...
Mai scriau unii ca metisii rezultati din buckfast si autohtona sunt foarte agresivi si atacau tot ce intalneau in raza asa ca grija .

Si ce matca bagi? De unde stii ca nu e mai agresiva decat cea dinainte? M-am gandit si eu la asta, dar nu stiu ce sa aleg si de unde. Plus ca suntem chiar inainte de salcam.
Dinca Catinel

Mesajde sapstel » 03 Mai 2014, 18:35

paul scrie:Se-ngroasa gluma ...
La mine au inceput sa atace tot ce misca pe-o raza de 50m !!! :evil: A trebuit sa inchid cainele proprietarului unde tin stupii in ... garaj ! :o O closca care avea 12 puisori, a mai ramas cu ...7 !!! :o Gainile stau numai la cotet ! :o

Erbicidul este de vina. In aceasta perioada, atat in vii , livezi si pe terenurile care vor fi cultivate se erbicideaza. Am erbicidat livada si doua zile nu m-am putut apropia de stupii care erau in apropierea livezii. Acest lucru l-am observat de fiecare data cand erbicidez, mai ales cu erbicide totale.
sapstel

Mesajde Dinca Catinel » 03 Mai 2014, 19:45

sapstel scrie:
paul scrie:Se-ngroasa gluma ...

Erbicidul este de vina. In aceasta perioada, atat in vii , livezi si pe terenurile care vor fi cultivate se erbicideaza. Am erbicidat livada si doua zile nu m-am putut apropia de stupii care erau in apropierea livezii. Acest lucru l-am observat de fiecare data cand erbicidez, mai ales cu erbicide totale.

E posibil sa fie asta. Se erbicideaza graul, livezile si la mine. Dar totusi, dureaza de cateva saptamani treaba. Sper asta sa fie cauza ca deja sunt putin disperat. Astazi l-a intepat pe popa din sat.
Dinca Catinel

Mesajde akmm » 04 Mai 2014, 17:34

N-ar fi rau de precizat cam cata hrana au in stup.
Stiu ca e greu pentru ca accesul e ingreunat, totusi lipsa hranei in aceasta perioada determina agresivitatea.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde G3lu » 04 Mai 2014, 19:48

Buna ziua ! Am cumparat de curand 3 familii de albine.Precizez ca am mai avut albine in urma cu 10 ani dar le-am pierdut si am facut o perioada pauza. Din cele trei familii ,doua sunt OK,sunt agresive dar au si cules au activitate normala,insa o familie este populata cu musca pe 10 rame ,nu iese la cules ,activitatea la urdinis este foarte slaba,de cand am transporta-o am vazut ca este usor stupul comparativ cu ceilalti doi.Precizez ca familiile cumparate au fost puse in lazile mele care au fost igienizate prin ardere cu flacara .Nu stiu daca stupul are matca deoarece in dupaamiaza in care am umblat la el erau foarte agresive si nu am scos ramele pentru a verifica daca sunt ouate recent.va rog sa-mi spuneti care sunt scenariile posibile si care ar fi rezolvarile pentru fiecare scenariu in parte.
In speranta unui autor binevenit va multumesc anticipat!
G3lu

Mesajde Trantorul@ » 04 Mai 2014, 21:06

G3lu scrie:Buna ziua ! Am cumparat de curand 3 familii de albine.Precizez ca am mai avut albine in urma cu 10 ani dar le-am pierdut si am facut o perioada pauza. Din cele trei familii ,doua sunt OK,sunt agresive dar au si cules au activitate normala,insa o familie este populata cu musca pe 10 rame ,nu iese la cules ,activitatea la urdinis este foarte slaba,de cand am transporta-o am vazut ca este usor stupul comparativ cu ceilalti doi.Precizez ca familiile cumparate au fost puse in lazile mele care au fost igienizate prin ardere cu flacara .Nu stiu daca stupul are matca deoarece in dupaamiaza in care am umblat la el erau foarte agresive si nu am scos ramele pentru a verifica daca sunt ouate recent.va rog sa-mi spuneti care sunt scenariile posibile si care ar fi rezolvarile pentru fiecare scenariu in parte.
In speranta unui autor binevenit va multumesc anticipat!

Posibil sa ii fi mutat pozitia inainte de vanzare si sa nu prea mai ai culegatoare in el o sa-si faca da mai dureaza da-i mancare si apa , sau din cauza ca nu are mancare si natura nu prea ofera mai nimic nu zboara si grija ca se apuca de tocat puiet daca ramane fara papa si pana l aurma si moare, la fel da-i mancare daca zici ca-i usor.Astea in mare .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE